Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kamala Harris har blivit historisk i och med att hon valts till vicepresident i USA; hon är den första kvinnan som har det jobbet.Kamala Harris har blivit historisk i och med att hon valts till vicepresident i USA; hon är den första kvinnan som har det jobbet.Kamala Harris har blivit historisk i och med att hon valts till vicepresident i USA; hon är den första kvinnan som har det jobbet.
Kamala Harris har blivit historisk i och med att hon valts till vicepresident i USA; hon är den första kvinnan som har det jobbet. Foto: JIM BOURG / TT NYHETSBYRÅN

Historiska Kamala Harris: ”Jag må vara den första kvinnan på den här posten, men jag kommer inte att bli den sista”

Det amerikanska presidentvalets resultat betyder att det blir en ny president som flyttar in i Vita huset, då Joe Biden tar över efter Donald Trump i januari. Men en minst lika viktig sak som det här valet har fört med sig är att USA har fått sin första kvinnliga vicepresident, Kamala Harris. 

Det blir många ”den första” när man talar om den amerikanska demokratiska senatorn Kamala Harris. Hon är – till exempel – den första kvinnan med rötter i Indien att väljas in i senaten, och den blott andra afroamerikanska kvinnan i historien att knipa en senatsplats. (Hennes föräldrar är från Jamaica och Indien.) Och eftersom Joe Biden besegrade Donald Trump i presidentvalet blir Kamala Harris nu landets första kvinnliga vicepresident. 

Kamala Harris

GÖR Amerikansk demokratisk politiker, invald i senaten 2017. Hon har bland annat varit justitieminister i Kalifornien 2011–2017, och allmän åklagare i San Francisco. 

ÅLDER 55 år. 

FAMILJ Gift med juristen Douglas Emhoff

BAKGRUND Född och uppvuxen i Oakland, Kalifornien. Hennes pappa är från Jamaica, mamman från Indien. Har studerat juridik, nationalekonomi och statsvetenskap. 

AKTUELL Nyvald vicepresident i USA. 

I sitt tal efter att segern äntligen var klar sa Kamala Harris: ”Jag må vara den första kvinnan på den här posten, men jag kommer inte att bli den sista, för alla små flickor som ser det här i kväll ser att det här är ett land av möjligheter.”

En ung Kamala Harris (t.h.) under en protest mot apartheid 1982.En ung Kamala Harris (t.h.) under en protest mot apartheid 1982.En ung Kamala Harris (t.h.) under en protest mot apartheid 1982.
En ung Kamala Harris (t.h.) under en protest mot apartheid 1982. Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

Så vem är hon, denna historiska kvinna? Kamala Harris har varit politiker länge men många av oss fick upp ögonen för henne under hösten 2018 då hon var en av de senatorer som fick stor uppmärksamhet i media under utfrågningarna av den sexualbrottsanklagade Brett Kavanaugh inför hans inval i Högsta domstolen. Senator Harris skarpa frågor och rappa kommentarer spred sig snabbt i social medier och höjde hennes profil även utanför USA. Förra året var hon en av de som tampades om den demokratiska nomineringen till presidentkandidat, men där fick hon ju som bekant se sig besegrad av Joe Biden. 

Några av de frågor som ligger Kamala Harris extra varmt om hjärtat är att alla amerikaner ska ha tillgång till läkarvård till ett rimligt pris, kvinnors rätt att bestämma över sin kropp och sitt liv, och att försäljningen av automatvapen ska förbjudas. 

LÄS OCKSÅ Ulrika Norberg: ”Låt inte dina motgångar hindra dina innersta önskningar”