Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: JohnCrux

Hit vill vi resa i år – här är trendigaste resmålen 2017

Exotiska resmål, vandring och nya appar – vi spanar på de största trenderna inom resor 2017.

Restrend 1: Det våras för Colombia

Djungel, stränder, paradisöar, fantastisk mat och ett rikt kulturliv – landet som förr var en destination för orädda ryggsäcksluffare är nu ett av de mest spännande resmålen 2017.

Från semesterparadiset Cartagenas vita stränder i norr till Medellíns intensiva nattliv och den centrala huvudstaden Bogotás stundande matrevolution. Städernas filmiska koloniala byggnader, Andernas höga toppar, vilda Amazonas och hemliga djungelruiner - att Colombia är ett av de mest intressanta resmålen nästa år är föga förvånande.

Det kända reseboksföretaget Lonely planet rankar Colombia som tvåa på sin årliga lista över världens bästa resmål (med Kanada som etta).

Lägg till museer i världsklass, en fantastisk matkultur och ett salsadrivet nattliv

– Vilda och lagom vindpinade stränder på två kuster lockar soldyrkare, valskådare och beach bums till idyllisk sand och klart vatten. Lägg till museer i världsklass, en fantastisk matkultur och ett salsadrivet nattliv i pulserande städer som Bogotá, Cali och Medellín, säger Lonely planets Kevin Raub.

Trots att den högaktuella Netflixserien Narcos om den colombianske drogkungen Pablo Escobar målar en bild av ett korrupt och kokaintyngt land har Colombias popularitet skjutit i höjden. Att Escobar dog 1993 och att landets president Juan Manuel Santos i år mottog Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa fred mellan regeringen och den marxist-leninistiska FARC-gerillan har lett till att säkerheten i Colombia är betydligt högre än förr. Enligt UD kan man resa till storstäder och turistorter i landet utan problem – men det är alltid smart att vara uppmärksam, särskilt kvällstid.

Colombias nyfunna status som semesterparadis gör att landet är relativt befriat från stora resorthotell och charterresenärer. Så vill du hinna dit innan hajpen blir för stor är 2017 året att göra det.

Resa till Colombia – här är sakerna du inte får missa

I Tayrona park i östra Colombia möts djungeln och Karibiska havet. Foto: JohnCrux

Stranden

Nationalparken Tayrona park vid Karibiska havet är minst lika berömd för sina vackra sandstränder som för sin regnskog och sitt rika djur- och växtliv. Närmaste staden, Santa Marta, ligger drygt 35 kilometer bort.

Maten

Bandeja paisa är en traditionell colombiansk rätt med extra allt. Den innehåller bland annat röda bönor, fläsk, svål, nötkött, stekt ägg, chorizo, svartpudding, avokado och matbanan. Mäktigt, och gott.

Drycken

Refajo – en svalkande kombination av öl och den lokala läsken Colombiana – passar fint i hettan. Och så kaffe, förstås.

Den svalkande poolen på taket på B.O.G hotel i huvudstaden Bogotá.

Hotellet

Inredningen på lyxiga B. O. G Hotel i Bogotá inspireras av landets mest värdefulla tillgångar - guld och smaragder.

Åk dit

Det går inga direktflyg till Colombia från Sverige. Air France flyger direkt till Aeropuerto internacional El Dorado i Bogotá från Paris, Lufthansa från Frankfurt och British airways från London, tur och retur från 6 000 kronor. Vädret är allra bäst december-februari.

Restrend 2: Vandra i Sverige

Som du säkert har märkt på Instagram är vandringsresor bland de populäraste träningsresorna. Kombinationen av motion och natur har lockat många till Norge de senaste åren, men nu är svenska Höga kusten ett hett alternativ.

Restrend 3: Appdrivna resor

Reseappar har påbörjat sin resa från sökmotorer till virtuella reseguider. Mest nyfikna är vi på appen Lola, vars betaversion lanseras i USA i år. Appen lovar en tjänst som motsvarar en egen concierge, och kombinerar artificiell intelligens och personlig service för att hjälpa dig planera din optimala resa.

Restrend 4: Vietnam jagar Thailand

Enligt resebyrån Tickets årliga trendspaning har svenskarnas charterbokningar till Vietnam ökat med 123 procent sedan i fjol. Även om Thailand står stadigt på vinterresetoppen klättrar Vietnam, med såväl vackra stränder som fascinerande historia, snabbt.