Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjärnforskaren: Så tar du kontroll över ditt kontrollbehov

Lider du av nya tidens kontrollbehov?  Är det så att du researchar varje inköp, jämför hotellrecensioner och vet precis hur många steg du går varje dag? En hjärnforskare och en psykolog reder ut orsaker till kontrollbehov, när det riskerar att bli sjukligt och vad du kan göra för att komma ur det. 

Du har kontroll på läget. Men hur är det med kontrollbehovet? Middag på lördag! Vart ska vi gå? Ämnesraden i mailet riktigt lyser och du svarar på fem sekunder: "Jag kan kolla upp!" In på Tripadvisor, scrolla scrolla, dubbelkolla på Bookatable, White Guide, Restaurangguiden. En något spretig nätjury är till slut överens. "Bästa middagen jag har ätit" och "Prova poké bowlen med lax - att dö för", fäller avgörandet.

Du klickar in på menyn och hittar vinlistan - vad säger nätprovarna, vinbloggarna, recensenterna? Vad passar bäst ihop med poké bowl? Du skriver in den bokade tiden i kalendern med en påminnelse om Riesling och passar samtidigt på att googla Jossans nya tjej, för att slippa pinsamt kallprat om vädret. Vädret, förresten? Klart.se säger uppehåll - då blir det klackar.

Inte mycket lämnas åt slumpen en vanlig lördagskväll. För att inte tala om vardagsveckan med alla kalenderaktiviteter, inköpslistor hos nätmatbutiker och nya bekantskaper som ska kollas upp på Facebook. Inga felköp får göras, inga oplanerade luckor lämnas i schemat ...

– Det börjar faktiskt diskuteras att just det här är en bidragande orsak till att vi mår dåligt när det handlar om digitalisering, berättar

Katarina Gospic, som är hjärnforskare och bland annat har skrivit boken Hjärnbalans - digital detox i en uppkopplad vardag.

– När vi kollar upp i förväg vilken restaurang vi ska gå till eller vilken mascara vi ska köpa, så skapar det en känsla av kontroll, men det leder också till att vi eliminerar den dagliga exponeringen för osäkerhet och minskar risken att begå vardagsmisstag. Det är detta som är trial and error, det mest basala i inlärningen. Vi har tagit bort den träningen och när det väl händer något som vi inte kan kontrollera blir det väldigt jobbigt.

Om kontrollbehovet styr, och allting måste planeras och kollas upp, riskerar livet att bli allt för inrutat. Foto: Victoria Heath/Unsplash

Ja, ny teknik och en oändlig mängd tillgänglig information har gjort det enkelt att kontrollera tillvaron på alla möjliga olika sätt. Men genom att utesluta alla potentiella överraskningsmoment och aldrig låta slumpen eller magkänslan styra begränsar vi samtidigt oss själva.

– Livet riskerar att bli väldigt inrutat. När man sätter upp kriterier för allt redan från början snävar man av sitt liv ganska mycket och kan aldrig bli överraskad eller agera spontant, säger psykologen Siri Helle.

Hon har skrivit nya boken Smartare än din telefon med underrubriken Hur du använder mobilen för att må bättre, bli effektivare och stärka dina relationer. Hennes tanke från början var att skriva en bok om farorna med smarta mobiltelefoner som skulle hjälpa människor att dra ner på skärmtiden, men när hon tittade på forskningsläget blev det snart tydligt att skärmtiden - tvärtemot vad många hävdar - inte är problemet.

– Det handlar inte om hur mycket tid vi sitter med mobilen, utan vad vi använder den till. Det är samma sak när det gäller kontroll - det kan bli ett överdrivet kontrollerande, samtidigt som det finns tillfällen när det är jättehjälpsamt. Det handlar om att kunna skilja de två åt.

Har ditt kontrollbehov blivit sjukligt?

Siri Helle konstaterar att den digitala kalendern är ett exempel på det senare. Liksom att vi kollar upp vägen innan vi ska gå någonstans, eftersom det sparar tid som vi kan ägna åt andra saker.

– Men när kontrollerandet börjar gå ut över ens liv behöver det bli en väckarklocka. Det kanske blir svårt att vara spontan med kompisar utan att förbereda allt i minsta detalj, eller svårt att vara ledig på fritiden för att man vill ha koll på jobbet. Kanske facebookstalkar man sitt ex eller måste ha koll på de senaste nyhetshändelserna och uppdaterar flödet hela tiden.

När kontrollerandet börjar gå ut över ens liv behöver det bli en väckarklocka.

Det enklaste sättet att ta reda på om kontrollbehovet har blivit problematiskt, tror Siri Helle, är att se vad det får för konsekvenser.

- Det kan få olika konsekvenser på kort och lång sikt. Ett överdrivet kontrollerande kan vara skönt i stunden, för du har koll på situationen, men i längden kan det till exempel leda till att vännerna blir irriterade för att du hela tiden vill bestämma. Det finns ingen magisk formel, det som är bra för någon kan vara negativt för någon annan.

Katarina Gospic tar upp den populära kontrollen av vår hälsa, där vi kan analysera varje liten detalj för att tekniken ska tala om hur vi mår. Många mäter temperaturen varje dag för att se när de är fertila och hålla koll på sin menscykel, andra analyserar nattsömnen, använder stegräknare och håller regelbunden koll på vilopulsen.

– När det blir överdrivet vågar man inte längre lita på sin egen magkänsla. "Jag glömde mäta hur mycket jag har gått i dag - tänk om kroppen går sönder nu? Hur lång var min djupsömn egentligen? Min vilopuls är fem slag över det normala - mår jag inte bra?!" Det gäller att hitta en balans. Det kanske är bra med en aktivitetsklocka som säger till när du har suttit länge vid datorn, men om du blir stressad över att inte ha loggat allt, då blir det något dåligt.

Så tar du dig ur ett kontrollbehov

Siri Helle förklarar att ju mer vi försöker kontrollera i livet, desto mer vill vi kontrollera.

– Det går inte att kontrollera sig ur ett kontrollbehov, det blir som att mata ett monster som bara växer. När man upptäckt att det är ett problem måste man sluta mata monstret. Det enda sättet att bli av med det är att svälta ut det.

Det går inte att kontrollera sig ur ett kontrollbehov, det blir som att mata ett monster som bara växer

Kontrollmonstret äter allt från ständigt uppdaterade instagramflöden och noggrann research på Prisjakt inför minsta köp, till den eviga jakten på den perfekta lunchrestaurangen.

Vilket är då det bästa sättet att ta död på kontrollmonstret?

– Det handlar om att motstå frestelsen att kontrollera. Det kan vara svårt. Det finns olika strategier för att göra det lättare, som att rensa bort så många frestelser som möjligt. Om du ofta kollar jobbmailen efter arbetstid kan du ta bort mailen från mobilen, säger Siri Helle och berättar att det också kan hjälpa att göra små övningar i vardagen.

– Om du alltid vill kolla upp restauranger innan en middag kan du testa att låta kompisen bestämma och bara följa med - se hur det känns! Var det fruktansvärt eller blev det trevligt ändå? Träna på att släppa kontrollen.

Katarina Gospic håller med, och säger att en generell princip för att ändra ett beteende är att lägga saker du vill göra nära och saker du inte vill göra långt bort.

– Har du appar som kontrollerar dig, i stället för att du kontrollerar dem - plocka bort dem. Är mobilen det jobbiga, kolla bara på den på bestämda tider. Ta små steg. Köp inte den rekommenderade mascaran utan gå in i butiken och köp vilken som helst. Att bryta vanor, testa nya saker och känna osäkerhet kan vara ett lyckokast ibland.

Sammanfattning: Så blir du av med ditt kontrollbehov, enligt experterna

1. Rensa frestelser: om du kollar jobbmailen ofta efter arbetstid kan du ta bort mailen från mobilen.

2. Låt en kompis bestämma restaurang eller middag, och träna på att bara följa med.

3. Om mobilen är det jobbiga, bestäm tider när du får kolla på den.

4. Köp inte den rekommenderade mascaran, utan gå in i en butik och köp vilken som helst.

5. Våga bryta dina vanor, testa nya saker och känna lite osäkerhet.