Vintertrött? DV:s hälsocoach Ida B Olsson berättar hur aktiv vila kan hjälpa dig
Vintern är här och med den en ökande mängd mörker och kyla, så det är inte underligt att många av oss är trötta. Vila är livsviktigt för både kroppen och knoppen, men att vila behöver verkligen inte betyda fem timmar på soffan framför en tv-serie. DV:s kloka hälsocoach Ida B Olsson vägleder oss till aktiv vila och smart återhämtning.
När hösten och vintern sluter sig om oss och vi spenderar det mesta av vår tid i mörker blir vi naturligt tröttare. Men i stället för att få dåligt samvete och känna skuld för att vi behöver vila, så bör vi anamma stillheten och passa på att återhämta oss.
– Det är tillåtet att krypa in i sitt skal under höst och vinter, säger Ida B Olsson, DV:s hälsocoach.
Här hittar du Idas inspirerande blogg.
Vid den här tiden på året har vi ofta tusen saker att fixa: det är mycket på jobbet, och snart ska man börja planera inför julen, och någonstans mitt i allt vill man ju hinna träffa väninnorna och få kvalitetstid med familjen.
– Det är inte konstigt alls att vi är supertrötta just nu. Det är mörkt när vi vaknar och snart är det mörkt när vi går hem från jobbet, man kanske pendlar långt till jobbet dessutom och dagarna är kortare. Vi får heller inte i oss lika mycket ljus från solen, och vi behöver sova mer.
Hon betonar att det är viktigt att lyssna på kroppen och inte bara köra på ända in i kaklet. Det blir inte en trevlig upplevelse för någon, varken för dig själv eller för de runtomkring dig.
Jag har själv kört på alldeles för hårt i perioder och inte lyssnat på min inre röst
– Jag har själv kört på alldeles för hårt i perioder och inte lyssnat på min inre röst som säger ”jag skulle bara vilja lägga mig ned och vila i en halvtimme… eller, jag vet inte om jag orkar gå på den där festen”.
Aktiv vila är inte att vara lat
Men det är inte lätt för alla att prioritera aktiv vila och återhämtning. Det kan kännas som att man enbart är slö och lat. Och särskilt kvinnor får skuldkänslor för att de är trötta och vill vila, menar Ida.
– Många av oss är hela tiden i ett görande: det är tvätt som ska tvättas, mat som ska lagas, barn som ska hämtas eller lämnas. Det tar aldrig slut. Men i stället för att vara i ett görande, borde vi hitta till ett varande. Ett tillfälle där du bara är.
Om du brukar känna dig tröttare under det mörka halvåret så menar Ida att det är dags att omfamna det, i stället för att motarbeta det. Du bör unna dig en stund då och då där du bara vilar, och struntar i vad omgivningen säger om saken.
Du kanske känner att du måste uppfylla alla krav och förväntningar från andra, men du får faktiskt strunta i det.
– Om du inte ger dig själv vila och återhämtning kommer du bara att bli ännu tröttare, påminner Ida. Du kanske känner att du måste uppfylla alla krav och förväntningar från andra, men du får faktiskt strunta i det. Det är helt okej att säga: ”Jag behöver en stund för mig själv.”
Para ihop vila med rörelse
För att få ut mesta möjliga av din vila, och ge kroppen bra återhämtning bör du se till att vara ute i ljuset under dagen och även röra på dig. Det kan vara en kort mysjogg eller en promenad i naturen. När kroppen först får rörelse, så blir effekten av återhämtning och vila mycket bättre.
– Är du bara hemma och vilar hela tiden kommer du inte må bra av det heller. Jag tror på att livet är ett ständigt dynamiskt flöde där du bjuder in allt; vissa veckor behöver du kanske mer återhämtning och vila, medan andra veckor så behöver du mer aktivitet och rörelse. Det beror lite på vad livet bjuder på och vad du själv vill prioritera. Men glöm heller inte att lyssna till kroppen ordentligt, påpekar Ida.
Att aktivt välja vila är något av det smartaste vi kan göra för oss själva menar Ida. Inte bara för det psykiska välmåendet, utan även för hjärnan. Den är i gång hela tiden och matas med intryck, och ibland behöver vi stänga av alla intryck och unna oss medveten vila, eller aktiv återhämtning. Vilket inte innebär att sitta i soffan och sträckkolla en Netflix-serie.
Planera in en paus
– Hjärnan får flest intryck genom ögonen, alltså synen, så att stirra in i mobilen eller datorn i flera timmar är inte att vila, även om vi är stilla, förklarar Ida. Många av oss scrollar i mobilen många timmar per dag. Tänk om du kunde ta en halvtimme av den tiden och vila i stället.
Precis som man aktivt väljer att planera in träning på gymmet, bör man alltså aktivt planera in återhämtning.
– Man behöver inte schemalägga vila varje dag, går man all in direkt och har för höga mål brukar det inte bli hållbart. Det räcker med att planera in en vilostund eller två i veckan. Alla nya rutiner måste man skapa för sig själv, det måste komma inifrån. Så börja med små steg, testa och utforska vilan för att hitta vad som passar dig bäst. Det kommer att göra stor skillnad efter ett tag.
Yogaformen yoga nidra är en av Idas bästa metoder att vila. I yoga nidra ligger man eller sitter bekvämt och lyssnar på en guidande röst som dels hjälper en att landa här och nu, dels hjälper till att få tyst på bruset i huvudet och så småningom kanske tar dig till ett stadie mellan sömn och vakenhet.
– Det är mest briljanta du kan ge dig själv. Under denna vila passar hjärnan på att reparera sig, och den rensar plack mellan hjärnans nervceller. Detta kan motverka alzheimer, och skyddar hjärnan. Dessutom lugnar sig nervsystemet, matsmältningen fungerar optimalt och cellerna i hela kroppen repareras. Det är en investering för livet!
Vila för hjärnhälsa – nu och i framtiden
Att meditation och vissa yogaformer är bra för hjärnan har man forskat mycket kring, och det är just det att hjärnan får en paus från intryck som ger så bra effekt.
– Hjärnan är viktig nu, men bra hjärnhälsa är extra viktigt när vi blir äldre, påpekar Ida.
Så om du har längtat efter mer lugn och ro, kanske en stund för dig själv, en tyst promenad i skogen eller bara lägga dig och läsa en bok – unna dig det.
– Fråga dig själv: ”Hur vill jag må om ett tag? Vill jag vara en person som kan tillåta mig att vila ibland? Eller vill jag vara en person som inte tillåter sig att vila?” Och kom ihåg, det går inte att förändra hela livet över en natt, det finns ingen quick fix. Men att medvetandegöra hur du vill leva är ett första steg, säger Ida.
Idas 5 bästa tips på aktiv vila som reparerar kropp och knopp
• Yoga nidra. ”En yogaform som innebär att du lägger dig ned på en matta i 15–30 minuter och lyssnar på en guidning till vila. Inspelade yoga nidras finns till exempel på appar som Insight timer, och på Spotify och Youtube. Lyssna på olika tills du hittar den röst du gillar, om det ska vara på svenska eller engelska och så vidare. Du kan också ta en paus i bilen, fälla ned sätet och göra en nidra på 15 minuter.”
• Sömn. ”Den är så viktigt och reparerar också kropp och knopp, och hjälper oss att lägga alla intryck i fack, det behövs för att fylla på igen. Om du aldrig fyller på, utan bara använder dina resurser, så finns det risk att du bränner ut dig själv.”
• Mindfulness. ”Det finns många bra hjälpmedel, som guidade kroppsscanningar, guidade meditationer och ibland bara lugnande musik man kan lyssna på. Bra appar är Head space, Calm och The mindfulness app.”
• Restorative yoga. ”Om din yogastudio erbjuder det ska du verkligen prova. Det är en återhämtande yogaform där man använder många kuddar och filtar, och den fungerar ganska likt yoga nidra. Men självklart kan du testa det hemma, det är bara att kolla på exempelvis Youtube.”
• Ta vara på stunderna i vardagen. ”Min kompis packade med sig kudde och täcke när hon var på konferens. På lunchrasten gick hon ut i bilen och lade sig och vilade en halvtimme. Så bra! En annan bekant lägger sig och gör restorative yoga i tvättstugan där de har golvvärme. Hon sätter på sig en mössa och lyssnar på lugn musik i 30 minuter. Det behöver inte vara så krångligt.”
LÄS OCKSÅ Ida B Olsson: ”Träna i synk med dina hormoner – och må bättre hela månaden”