Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hösttrender 2021 – från mode till dryck, skönhet och inredning.
Hösttrender 2021 – från mode till dryck, skönhet och inredning.
Hösttrender 2021 – från mode till dryck, skönhet och inredning.
Hösttrender 2021 – från mode till dryck, skönhet och inredning.

Tantsnusk, stickade klänningar, Sex & The City-väskan … Se vad som trendar hösten 2021!

Ny höst, nya trender och tendenser – räkna med att 00-talet seglar upp som det nya trenddecenniet, att du kommer att damma av din Jackie Collins-samling och att du ser om hela Sex & The City (för modeinspirationens skull). Damernas Värld har spanat in de hetaste trenderna för hösten 2021. 

HÖSTTREND 2021:
Stickade klänningen är het

Stickad klänning från Rodebjers höstkollektion Foto: Rodebjer

Finns det ett enda märke denna höst som inte kommer att saluföra en, eller förmodligen flera, stickade klänningar? Troligtvis inte. Och Damernas Värld gillar det: Elegant och varmt är vad höstmodet ska handla om. Du hittar den hos allt från franska modehus som Chloé till våra svenska designer, bilden visar Rodebjers variant. 

HÖSTTREND 2021:
Runda former, plädar och mönstermix

Har du märkt att de mesta som tidigare var kantigt och fyrkantigt nu har fått rundade hörn och böljande former? De runda formerna – gärna på föremål som vi förväntar oss lite kant eller raka linjer på – tar över än mer i höst.

Fotölj Lotta Agaton x Layred, 27 900 kr. Matta från Cappelen Dimyr.

 

När höstmörkret kommer krypande finns inget mysigare än att boa in sig med plädar och kuddar i vackra, varma tyger – gärna inspirerade av höstens egna färger. Naturnära toner som beige, brunt och olika brända toner dröjer sig kvar in inredningsbilden, men får också sällskap av kraftfullare färginslag.

Gardin från Ellos. Foto: Ellos

Inredningens stora comeback just nu står gardinerna för. De är tillbaka med full kraft (och längd) och vågar ta plats i rummet. De får gärna vara tunga och maffiga, men även skirt och luftigt linne går hem.

Tyger från Designers Guild.

Men vid sidan av de vilsamma miljöerna är även mönster är stort, och en bra idé om du vill satsa på vilda mönstermixer är att välja textilier i samma färgskala, så får du ändå en röd tråd i hemmet.

HÖSTTREND 2021:
Smycka dig som moder jord

Pandemin har drivit oss alla tillbaka till naturen, och smyckedesigner är inget undantag. Smyckeskollektionerna som är inspirerade av naturen och dess krafter eller har ett hållbarhetstänk med naturen i fokus, duggar tätt. Krista Kretzschmars wabi sabi-inspirerade kollektion i främst brons är till exempel en ren hyllning till naturen och dess organiska former.

Ring av brons, 3 850 kr, Krista Kretzschmar. Foto: KJELLBPERSSON.COM / KJELLBPERSSON.COM

– När jag skapar smycken försöker jag förfina naturens egenskaper och fysiska ämnen och lyfta fram skönheten ur sin renaste men också mest ofulländade form, berättar hon. 

Cecilia Hörberg-Fällströms CbyC Jewelry har i sin tur tagit intryck av de fyra elementen: eld, vatten, luft och jord i The four elements collection. Tillsammans kompletterar de varandra och skapar balans i naturen. Välj smycke efter vilket element ditt stjärntecken tillhör, eller gå på känsla – vilket är ditt rätta element?

Smyckesmärket Akind värnar planeten och satsar på hållbara material från Moder jord, som återvunnet guld och labbodlade diamanter. I höst bär vi gärna ett smycke med deras senaste tillskott – hållbart odlade pärlor.

HÖSTTREND 2021:
Uppklädd och redo för fest

Paco Rabannes höstkollektion – Lady Di-kragen och paljetter!

Myskläderna har varit våra trogna vänner under det senaste ett och ett halvt år medan vi spenderat oproportionerligt mycket tid i våra hem och väntat på att pandemin ska lugna ner sig. Men nu längtar vi efter att få gå på fest igen – ju större och mer överdådig desto bättre – och inte minst efter att få klä upp oss. Volanger, vackert glänsande tyger, paljetter, stora rosetter, svindlande höga klackar, maffiga smycken…  ja vad tusan, till och med plymer är vi sugna på! Det nedtonade och diskreta får vila ett tag medan vi bejakar vår inre Liberace och tar ut de modemässiga festsvängarna ordentligt. Och modehusen är med på tåget: Lanvin, Alberta Ferretti och Paco Rabanne är bara några av de som satsar på en mer utlevande och festlig design i höst, där ädelstenar, frasande tygsjok och glitter spelar viktiga roller. (På sidorna 76–87 i det här numret hittar du också en massa festmodeinspiration.)

HÖSTTREND 2021:
00-talet är officiellt tillbaka

Sex & The Citys huvudrollspersoner med Sarah Jessica Parker längst mot kameran fotograferade 2001. Foto: RIGHTS MANAGED / MARY EVANS PICTURE TT NYHETSBYRÅN

Men vadå tillbaka? Är vi inte redan här? Jovisst, men nu är det dags att lägga 90-talet åt sidan en stund, och istället blicka fram mot 2000-talets allra första decennium. I dag är det 11 år sedan vi lämnade detta decennium bakom oss – och nu är det officellt okej att börja bli nostalgisk. Så börja se om de första säsongerna av Sex and the City (det är så alla kommer att vilja se ut – igen – inom en inte allt för lång framtid) samt lyssna (och titta på videor) på Aaliah, Destiny’s Child och alla de andra rn’b-gudinnorna samt på popikonerna Britney Spears, Christina Aguilera och på jetset-tjejen Paris Hilton (som dök upp i Lanvins vårkampanj) … Sexiga toppar, strass, låga jeans! Snart är det här igen!

HÖSTTREND 2021:
Spana efter Fendis Baguette-väska

Fendi Baguette.

I den gryende 2000-tals trenden så finns det en väska som kommer att vara hetare än alla andra. Fel – den ÄR redan hetare än alla andra. Fendi Baguette skapades i slutet av 90-talet av Silvia Venturini Fendi. Som så många andra ikoniska produkter så var det nära att den aldrig kom ut på marknaden – historien säger att Fendi till en början inte alls var förtjusta i dess design, men att Silvia oförtrutet trodde på den. Och ingen har haft anledning att ångra beslutet att ta den i produktion. Efter att ha dykt upp i Sex & The City var succén ett faktum och fler än 100 000 väskor sägs ha sålts redan första året. I dag tillverkas den fortfarande – och hittar du ett fint ex på vintagemarknaden är vårt tips: Slå till. 

HÖSTTREND 2021:
Mode som färgterapi

Exempel ur Molly Goddard, Givenchy och Pradas höstkollektioner. Foto: Catwalkpix.com

Att klä sig fint för att må bra har man ju hört talas om tidigare och nu är det viktigare än någonsin. Att även bära vissa färger kan lyfta vårt humör och få oss att må lite bättre inombords. Aldrig har vi behövs färgterapi mer i våra och därför är vi överlyckliga över höstens positiva palett och att få lägga de grå myskläderna åt sidan ett tag. Trendprognos företag förutspår kärnfärger och ljusa kulörer men även lila som är den snabbast växande kulören. Vad sägs om en höst i medelhavsblått, solgult, passionerade rött och en ordentlig grön energikick. 

Versace FW21 Foto: MARCO ERBA/SGP / MARCO ERBA/SGP

HÖSTTREND 2021:
Balans och elegans i glaset

Ann Burgaz

 

Tänker du satsa på hållbart valda viner av hög kvalitet i höst – gärna Bourgogne eller Riesling? Då är du inte ensam. Pandemin har ändrat vårt förhållande till vin och lett till mer medvetna val berättar Ann Burgaz, vinimportör och grundare och delägare till The wineagency, som under sin karriär har varit med om att utveckla och fördjupa Sveriges relation till vin, bland annat som inköpschef på Systembolaget.

– Folk unnar sig högre vinkvalitet både på restaurang och när man köper hem vin. Intresset för att samla vin har också ökat, man anmäler sig till vinprovningar och ber om tips på vin att lagra, säger hon

– Vi säljer en större andel ”finviner” än vi gjort tidigare. Kvalitet, hantverk och småskalighet står högt i kurs – viner som finns att tillgå inte bara på Systembolagets hyllor utan via beställningssortimentet eller privatimport. Det tyder på ett genuint vinintresse.

Hon spår också att de digitala livevinprovningarna som tagit fart under pandemin är här för att stanna, liksom de medvetna vinvalen.

– Eko, bio, vegan, orangeviner och svavelfritt ökar i popularitet. Systembolaget jobbar också med att skapa en definition för ”hållbart val” där innehållet är hållbart, förpackningarna och transporterna klimatsmarta och mänskliga rättigheter ställs i fokus.

Varifrån kommer då de här medvetna vinerna som vi häller upp i höst?

– Områden vi konsekvent ser ökande intresse för är bland annat Piemonte, med sina eleganta Barolo och Barbera. Bourgogne är hetare än någonsin, samt finstämd Riesling från Tyskland och Österrike. 

– Den ”nya” californiska vintrenden, med stilrena svalklimatsinriktade viner har ökat enormt, framför allt Pinot Noir och Chardonnay. Det är inte längre de ekfatsdominerade, robusta och alkoholstarka vinerna som Kalifornien ursprungligen blev känt för. Det moderna Rioja med välbalanserade viner ökar också i intresse. Kort sagt: elegans och balans framför ekfat och alkohol är det nya svarta.

Ann tror också att vi kommer att få se ännu fler kändisviner framöver.

– Viner som säljs genom att kända namn är med på eller bakom etiketterna. Kockar, deckarförfattare, artister, influencers, inredare … en flod av viner av mycket varierande kvalitet som säljer tack vare kändisskapet. 

Också konceptvinerna ökar i popularitet.

– Det är campingviner, stadsviner, grillviner och jaktviner – bara fantasin sätter gränserna.

HÖSTTREND 2021:  
Tantsnusk 2.0

Den oefterhärmliga författaren Jackie Collins fotograferad på 80-talet då tantsnuskgenren frodades första gången. Foto: DAVID CRUMP/DAILY MAIL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Sex, glamour, solbrända muskler, exotiska miljöer och himlastormande kärlek: alla som var med under 80-talet känner igen huvudingredienserna i de så kallade ”tantsnusk”-romanerna, som regerade bokmarknaden men ansågs alltför simpla för att tas på allvar av seriösa recensenter. Lace, Hollywoodfruar och Mistrals dotter var bara några av de många storsäljarna, vara flera blev även film och tv-serie. Synen på denna utskällda genre har dock börjat luckras upp, och i dag lyfts snarare det faktum att kvinnorna i böckerna faktiskt inte bara var vackra våp utan skarpa, handlingskraftiga och självständiga kvinnor – kvinnor man kunde inspireras av. Varför ansågs det så fel? är frågan många ställer sig i dag.

 En ny dokumentär, Lady boss, om genrens drottning Jackie Collins hjälper också till att fördjupa bilden av en litteraturstil som kommit tillbaka och kräver den respekt den förtjänar. Samtidigt har en ny generation erotiskt inriktad litteratur börjat dyka upp: influencern Margaux Dietz släpper exempelvis en ”en erotiskt laddad roman” i höst, och flertalet svenska appar – som Blanchestories, Ohcleo och Ava Stories – har riktat in sig på erotiska berättelser för kvinnor. Det är med andra ord dags att vi läser om 80-talets flärdfulla tegelstenar med nya glasögon.

Margaux Dietz Foto: Bookmark förlag

HÖSTTREND 2021:
Pilates är tillbaka!

Pilatesstudion Pranama i portugisiska Ericeira är även yogastudio, och vi spår att dessa två träningsformer kommer att blandas upp ännu mer med fler hybrider. Foto: Pranama

Träningsformen pilates slog ned som en bomb på 80-talet (även om den uppfanns långt tidigare, på 40-talet av Joseph Pilates) och nu är den tillbaka igen. Den ganska tekniska och metodiska träningen har liknats vid yoga eftersom den ibland utförs på en matta och flera rörelser är liknande. Man arbetar även medvetet med andningen och det mentala. Under årens lopp har det även dykt upp hybrider som yogalates. Men pilates innefattar också övningar i stora ”maskiner” som du själv styr, stolar, barréstänger och olika band. Dagens pilatesstudios är lika heta som yogastudios var för 10-talet år sen och under året som gått har flera nya studior öppnat dörrarna runtom i landet. Vi spår fler pilateshybrider och ökad försäljning av pilatesbollar för oss som vill träna hemma. (Bilden är från Pranama, en kombinerad yoga- och pilatesstudio i Portugal.) 

HÖSTTREND 2021:
Hetaste semestern firas på cykel

Cykelsemester är superhett – om du får tag på en cykel ...

Våra resvanor har genomgått en enorm förändring det senaste året och enligt en undersökning som gjorts av Booking.com vill 52 procent av svenskarna inte längre besöka de vanliga turistmålen.

I stället väljer allt fler en aktiv ledighet – gärna på cykel. Cykelsuget är faktiskt så stort här hemma att tillverkarna har svårt att tillgodose efterfrågan i den takt det uppstår. Men det går förstås att hyra också!

Det finns så klart massor att upptäcka på två hjul hemma i Sverige, men när Europa börjar öppna upp är det spännande att rulla vidare ut i världen, och har dessutom cykelväder betydligt längre än vi här i Skandinavien. Mallorca är till exempel ett populärt resmål bland cykelentusiaster, med jämna vägarna, hänsynsfulla bilister och ljumma temperaturer. Dessutom finns det gott om cykelverkstäder om pyspunkan ställer till det.

Är du mer sugen på storstadsweekend är Amsterdam cykelstaden nummer ett, och vill du ha en lite tuffare utmaning (och klimat) är legendariska cykelleden Hebridean Way i skottland kanske ett alternativ. Känns det väl häftigt? Kom ihåg att det finns elcyklar också. 

HÖSTTREND 2021:
Mmmm … Mikrofloran och mikrobiomet  

Har du också sett att allt fler hudvårdsprodukter ”stödjer hudens mikrobiom” och tänkt att vad innebär det egentligen? Forskningen på hudens egna bakterier (som är naturliga och lika viktiga som bakterierna i vår tarmflora) går framåt och förståelsen för att inte störa mikrobiomet (samlingen av bakterier) med allt för invasiva hudvårdsprodukter ökar också. Många menar att anledningen till att så många drabbas av hudproblem är att mikrofloran i huden är rubbad. Med hjälp av produkter som innehåller till exempel pre- och probiotika (mat till hudens bakterier) kan man hjälpa huden att återställa balansen, och annan forskning visar också att om vi spenderar mer tid ute i naturen och umgås med naturens mikroflora, så kan vi också få en bättre hud - och bättre hälsa! Kanske läge att testa kallbad eller skogsbad i höst då med andra ord?  

HÖSTTREND 2021:
Shy Di inspirerar

Diana fotograferad 1980. Foto: KEYSTONE PICTURES USA / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Men mode vore inte mode om det inte fanns plats för idoldyrkan, flashbacks och inspiration från förr. Lady Diana Spencer har skymtat i många former i kollektioner de senaste åren. Den stora spetskragen som Ganni var tidiga med att lansera, och som dök upp överallt förra sommaren är förstås ett eko av Diana. Den här säsongen är det framför allt perioden som brukar beskrivas som ”Shy Di” (Dianas första år som Charles flickvän) som står för inspirationen. Nämnda Ganni fortsätter utforska sina Diana-referenser, bland annat i form av blommiga klänningar som här. Även franska Paco Rabanne använder just Shy Di-stilen som inspiration. 

Ur Gannis höstkollektion 2021

HÖSTTREND 2021:
Betrakta mode i förändring

På MoMu tar man fasta på framtidens mode. Foto: Hanna Moon

Världen öppnar upp igen, och så också de muséer som bjuder oss på modeutställningar. Glädjande nog är modemuséet MoMu i Antwerpen ett av dem. Muséet har redan innan covid-pandemin varit stängt för renovering, så det är en ännu mer efterlängtad öppning än på andra håll. Och apropå pandemin –  Damernas Värld hoppas nu på färre retrospektiv och fler spaningar framåt – modet har påverkats enormt av de senaste årets händelser och i stället för att tala om det som varit undrar vi: Hur blir det nu? MoMu är på den bollen. Från och med helgen 4-5 september kan du åter besöka museet som från öppningen och fram till januari kommer att anordna utställningar, open-air-projekt, stadsvandningar och andra ktiviteter som berör den stora förflyttning och förändring mode går igenom just nu.  

LÄS ÄVEN Höstmode 2021: allt om säsongens viktigaste trender, färger och plagg