Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hotellyx till budgetpris – 9 trendiga hotell från London till New York

Runt om i världen finns en rad nya hotell som lockar med trendig inredning och smart design till budgetpris. Vi har valt ut nio favoriter i städer som Paris, London, Amsterdam, Los Angeles och New York som inte tummar på kvaliteten, men tillåter oss att spendera reskassan på annat.

Det har aldrig varit så enkelt att bo både snyggt och billigt på semestern. De senaste åren har det öppnats en mängd nya lågprishotell och moderna vandrarhem som har fått oss att omvärdera den traditionella bilden av hur ett budgetboende ser ut. Glöm noppiga filtar, dragiga rum och avskavda tapeter – ofta handlar det numera snarare om ställen med centrala lägen och genomtänkt design i form av modern teknik på rummen och "sociala ytor", det vill säga lounger och barer där gästerna kan mingla med varandra.

Nackdelen med den här typen av boenden är att rummen kan vara små och servicen begränsad, men det kompenseras ofta med Instagramvänlig inredning och fritt wifi – och framför allt ett förmånligt pris.

Den nya typen av lyxvandrarhem – så kallade ”poshtels” eller ”boutique hostels”

I Europa finns flera kedjor som erbjuder den här typen av modern budgetdesign: Citizen M, Motel one, Moxy hotels, Yotel och Generator är några exempel. Den senare har satsat på Europas populäraste weekendstäder och öppnade nyligen sitt första designvandrarhem i Stockholm. Generator är ett bra exempel på den nya typen av lyxvandrarhem – så kallade "poshtels" eller "boutique hostels" – som även erbjuder dubbelrum med hotellstandard och nästan har suddat ut gränsen mellan budgethotell och vandrarhem.

Hotellyx till budgetpris: För urbana nomader i Los Angeles

1. Mama Shelter, Los Angeles, USA

Hotellkedjan Mama shelter var en av pionjärerna för den nya vågens budgethotell. Här är både designgraden och hipsterfaktorn höga. Takterassen på Mama shelter Los Angeles fungerar både som bar/lounge och yogastudio.Hotellkedjan Mama shelter var en av pionjärerna för den nya vågens budgethotell. Här är både designgraden och hipsterfaktorn höga. Takterassen på Mama shelter Los Angeles fungerar både som bar/lounge och yogastudio.Hotellkedjan Mama shelter var en av pionjärerna för den nya vågens budgethotell. Här är både designgraden och hipsterfaktorn höga. Takterassen på Mama shelter Los Angeles fungerar både som bar/lounge och yogastudio.
Hotellkedjan Mama shelter var en av pionjärerna för den nya vågens budgethotell. Här är både designgraden och hipsterfaktorn höga. Takterassen på Mama shelter Los Angeles fungerar både som bar/lounge och yogastudio.

Mama shelter var en av pionjärerna bakom trenden med designhotell för den unga, urbana och prismedvetna publiken. Kedjan startade i Paris och finns numera även i Bordeaux, Lyon, Marseille, Istanbul och Los Angeles. Det senare ligger i en moderniserad 1930-talsbyggnad mellan Sunset och Hollywood boulevard och har rum med ekologiska hudvårdsprodukter i badrummen och filmmanus på nattduksborden. Hotellet inkluderar även restaurang, kafé och en takbar/yogastudio med utsikt över den berömda Hollywoodskylten.

Dubbelrum från 1 400 kronor, exklusive frukost.

 6500 Selma avenue, Los Angeles, USA.

 mamashelter.com

 

Hotellyx till budgetpris: Bo som en parisare i Paris

2. Generator, Paris, Frankrike

Kedjan Generator har hotell i de flesta av de bästa weekendstäderna i Europa. Filialen i Paris, på bilden, har utsikt över Montmartre och Sacré-Cœur.Kedjan Generator har hotell i de flesta av de bästa weekendstäderna i Europa. Filialen i Paris, på bilden, har utsikt över Montmartre och Sacré-Cœur.Kedjan Generator har hotell i de flesta av de bästa weekendstäderna i Europa. Filialen i Paris, på bilden, har utsikt över Montmartre och Sacré-Cœur.
Kedjan Generator har hotell i de flesta av de bästa weekendstäderna i Europa. Filialen i Paris, på bilden, har utsikt över Montmartre och Sacré-Cœur.

Generator är en av Europas snabbast växande vandrarhemskedjor. Det startade i London och har numera moderna och prisvärda boenden i Berlin, Hamburg, Köpenhamn, Dublin, Venedig, Barcelona, Amsterdam, Paris, Stockholm och Rom. Gemensamt för dem är den lokala förankringen - varje hotell har designats för att spegla den lokala kulturen och atmosfären. Dessutom erbjuds en rad sociala aktiviteter och ett webbmagasin där lokala dj:s, konstnärer och artister guidar till sina respektive städer. Generator i Paris ligger nära Canal Saint-Martin och har en takterrass med utsikt över Sacré-Cœur och Montmartre. "Paris coolaste nya hotell är egentligen ett vandrarhem", som resebibeln Condé Nast traveler uttryckt det.

Dubbelrum från 750 kronor, exklusive frukost.

 11 Place du Colonel Fabien, Paris, Frankrike.

[adSpace placement="manual"]

Hotellyx till budgetpris: För vin- och ostälskaren i London

3. Z Hotel, London, England

Lyxfrukost på Z hotel i London.Lyxfrukost på Z hotel i London.Lyxfrukost på Z hotel i London.
Lyxfrukost på Z hotel i London.

Hotellkedjan Z hotels har inte bara Londons mest prisvärda rum - här ingår även en generös vin- och ostbuffé varje kväll. Kedjan har flera hotell i centrala London och ett av de senaste ligger i trendiga Shoreditch. Rummen är små och saknar room service, men har moderna faciliteter och sköna lakan. Och i entrékaféet serveras en lyxig frukostbuffé. Z hotel har även hotell i Liverpool och Glasgow.

Dubbelrum från 550 kronor, exklusive frukost.

 136-144 City road, Shoreditch, London, England.

 thezhotels.com

 

LÄS OCKSÅ: Upptäck Europas nya weekendstäder – 7 bästa tipsen

 

Hotellyx till budgetpris: Filmmecka i matstaden San Sebastián

4. Astoria 7, San Sebastián, Spanien

Astoria 7 i San Sebastián är en cineasts drömboende, särskilt Hitchcocksviten.Astoria 7 i San Sebastián är en cineasts drömboende, särskilt Hitchcocksviten.Astoria 7 i San Sebastián är en cineasts drömboende, särskilt Hitchcocksviten.
Astoria 7 i San Sebastián är en cineasts drömboende, särskilt Hitchcocksviten.

Astoria 7 är hotellet där du kan ta en selfie med exempelvis Meryl Streep eller Antonio Banderas. Det fyrstjärniga koncepthotellet har rum dedikerade till kända regissörer och skådespelare, vilket gör att du kan välja att bo med exempelvis Bette Davis, Steven Spielberg eller Liv Ullmann vakande över dig. Vill du lyxa till det bokar du Hitchcocksviten. Den spanska kuststaden San Sebastián är ett av världens bästa resmål för matintresserade, med flera av världens främsta gourmetrestauranger. Men här finns även ett fantastiskt kulturutbud, med en årlig internationell filmfestival och dito jazzfestival.

Dubbelrum från 770 kronor, exklusive frukost.

 Sagrada família 1, San Sebastián, Spanien.

 astoria7hotel.com

 

Hotellyx till budgetpris: Hipsterfavoriten i Reykjavik

5. Kex Hostel, Reykjavik, Island

På Kex hostel i Reykjavik finns inte bara prisvärda rum, utan även en gastropub, ett bibliotek och en barberare.På Kex hostel i Reykjavik finns inte bara prisvärda rum, utan även en gastropub, ett bibliotek och en barberare.På Kex hostel i Reykjavik finns inte bara prisvärda rum, utan även en gastropub, ett bibliotek och en barberare.
På Kex hostel i Reykjavik finns inte bara prisvärda rum, utan även en gastropub, ett bibliotek och en barberare.

Kex hostel får full pott i hipsterbingot. Gastropub: check. Industridesign möter handplockad vintage: check. Frukostbuffé med gröt och lokal sylt: check. Här finns till och med en retroinredd barberare där gästerna kan få hipsterskägget trimmat. Vandrarhemmet ligger i en före detta kexfabrik och erbjuder allt från sovsalar till dubbelrum med hotellkänsla. Bland faciliteterna finns även bibliotek, tvättstuga, cykeluthyrning, tv-rum inrett som ett gammalt boxningsgym och en egen utflyktsarrangör med bland annat valskådning och stadsrundtur med mattema på schemat.

Dubbelrum från 650 kronor, exklusive frukost.

 Skúlagata 28, Reykjavik, Island.

 kexhostel.is

 

Hotellyx till budgetpris: Konstklädd favorit i Miami

6. The Freehand, Miami, USA

The Freehand i Miami är fyllt med konst från lokala konstnärer – och inhyser stans bästa cocktailbar.The Freehand i Miami är fyllt med konst från lokala konstnärer – och inhyser stans bästa cocktailbar.The Freehand i Miami är fyllt med konst från lokala konstnärer – och inhyser stans bästa cocktailbar.
The Freehand i Miami är fyllt med konst från lokala konstnärer – och inhyser stans bästa cocktailbar.

The Freehand är en av de hetaste budgethotellkedjorna i USA just nu. Det första hotellet öppnade i Miami, ett par kvarter från South beach, för några år sedan och har hyllats i otaliga rese- och inredningsmagasin. Här finns rum för alla plånböcker, från flerbäddsrum med våningssängar till en svit och bungalow med plats för tio personer. Alla rum har konst av lokala konstnärer på väggarna, ac och wifi. Bland faciliteterna finns pool, lånecyklar, restaurang, en mysig innergård och The Broken shaker - utsedd till en av världens bästa barer. The Freehand finns också i Chicago och snart även i Los Angeles.

Dubbelrum från 950 kronor, inklusive frukost.

 2727 Indian creek drive, Miami Beach, Florida, USA.

 thefreehand.com

[adSpace placement="manual"]

Hotellyx till budgetpris: Art déco-pärla i Lissabon

7. The Independente, Lissabon, Portugal

The Independente i Lissabon är en vintagepärla med guldläge. Här finns även en mysig vindsbar och stans mest prisvärda restaurang.The Independente i Lissabon är en vintagepärla med guldläge. Här finns även en mysig vindsbar och stans mest prisvärda restaurang.The Independente i Lissabon är en vintagepärla med guldläge. Här finns även en mysig vindsbar och stans mest prisvärda restaurang.
The Independente i Lissabon är en vintagepärla med guldläge. Här finns även en mysig vindsbar och stans mest prisvärda restaurang.

Lissabon är en fantastisk stad för den som vill bo snyggt till budgetpris. Här finns några av världens högst rankade vandrarhem - och vår favorit är coola The Independente. Här erbjuds inte bara flerbäddsrum med minimalistisk design utan även rymliga dubbelrum och sviter med vintageinredning. Den tjusiga art déco-byggnaden ligger på gränsen mellan Bairro alto, stadens bästa utelivskvarter, och shopping- och hipsterstadsdelen Chiado. I bottenvåningen ligger The Decadente, stadens mest prisvärda restaurang, och högst upp en mysig vindsbar och takterrass med fantastisk utsikt över staden. The Independente driver även det lyxiga lanthotellet Uva do Monte, en dryg timme utanför Lissabon.

Dubbelrum från 590 kronor, inklusive frukost.

 R. São Pedro de Alcântara 81, Lissabon, Portugal.

 theindependente.pt

 

Hotellyx till budgetpris: Hoppa på orientexpressen i New York

8. The Jane, New York, USA

På The Jane i New York bor man i rum inspirerade av tåg- och fartygshytter.På The Jane i New York bor man i rum inspirerade av tåg- och fartygshytter.På The Jane i New York bor man i rum inspirerade av tåg- och fartygshytter.
På The Jane i New York bor man i rum inspirerade av tåg- och fartygshytter.

New York snyggaste budgethotell har rum inredda som klassiska tåg- eller fartygshytter och personal som ser ut att höra hemma på Orientexpressen. De billigaste rummen är knappt fem kvadratmeter, har våningssängar och delat badrum. Vill du bo rymligare rekommenderas Captain's cabin som har dubbelsäng, eget badrum och utsikt över Hudsonfloden. På bottenvåningen finns trendiga Café Gitane och en av stadens snyggaste barer. På plussidan finns även gratis lånecyklar och läget i West village, nära Meatpacking district och Hudson river park.

Dubbelrum från 850 kronor, exklusive frukost.

 113 Jane street, New York, USA.

 thejanenyc.com

 

Hotellyx till budgetpris: Socialt ekoboende i Amsterdam

9. Ecomama, Amsterdam, Holland

På Ecomama i Amsterdam möts ekomedveten inredning och hotellkomfort i en social atmosfär.På Ecomama i Amsterdam möts ekomedveten inredning och hotellkomfort i en social atmosfär.På Ecomama i Amsterdam möts ekomedveten inredning och hotellkomfort i en social atmosfär.
På Ecomama i Amsterdam möts ekomedveten inredning och hotellkomfort i en social atmosfär.

Ecomama drivs av en ung, berest holländska som har plockat det bästa från sina favoritboenden runt om i världen och skapat sitt eget drömställe. Resultatet kan beskrivas som ett miljövänligt mellanting mellan hotell och vandrarhem: här paras hotellkomfort med social atmosfär och ekomedveten inredning. Det finns sju olika typer av rum, från enkla tolvbäddsrum till bekväma dubbelrum. Ägaren driver även systervandrarhemmet Cocomama, med rum inredda efter holländska teman som tulpaner, träskor och ost.

Dubbelrum från 820 kronor, exklusive frukost.

 Valkenburgerstraat 124, Amsterdam, Holland.

 ecomamahotel.com

LÄS OCKSÅ: Upptäck Europas nya weekendstäder – 7 bästa tipsen

Av: Annika Goldhammer