Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: portishead1

Influencers är de nya makthavarna – så mycket tjänar de

På 90-talet ville supermodellerna inte "kliva upp ur sängen för mindre än 10 000 dollar". Dagens stjärnor på sociala medier – så kallade influencers – behöver inte ens lämna sängen för den summan. Influencermiljonärerna blir allt fler, och många av dem är svenska.

Millennials är vana vid snabba digitala förändringar

Det som började som charmiga plattformar för enkel kommunikation har i dag vuxit till en miljonindustri. Sociala medier som bloggar, Instagram och Youtube adderar ytterligare stjärnglans till etablerade kändisar, men skapar även intresse kring nya profiler.

Kända personer lockar folk eftersom vi är nyfikna på deras privatliv. Okända personer blir vi inspirerade av tack vare exempelvis deras kläder eller livsstil.

Huvudpersonerna i dessa miljöer har fått namnet influencers, och vad de väljer att visa upp i sina kanaler påverkar miljontals följare. Följarna vill klä och sminka sig som sina "vänner" i mobilen, de vill resa till samma ställen, gå på samma restauranger, laga samma mat och köra samma bilmärke. Och följarnas presumtiva konsumtionskraft lockar givetvis annonsörer.

LÄS OCKSÅ: Kändistjejerna gör upp med fasaden: ”Du ska inte jämföra dig med andra på Instagram”

Modellen, bloggaren och entreprenören Kenza Zouiten har 1,6 miljoner följare på Instagram.

Om följarna är födda mellan 1980 och 2000 kategoriseras de som en del av den populära målgruppen "millennials", även kallad Generation Y. Den kännetecknas bland annat av att man konsumerar medier på ett annorlunda sätt jämfört med äldre målgrupper. Helst via mobilen, kanske för att mobiltelefoni och persondatorer har funnits sedan de var små. Millennials är vana vid snabba digitala förändringar.

Den italienska stilikonen kan håva in 480 000 kronor för att närvara vid ett event

I modesegmentet är influencern Chiara Ferragni, 29, en av de största. Med sin blogg The Blonde salad och ett Instagramkonto med över 7,2 miljoner följare kan den italienska stilikonen håva in 480 000 kronor för att närvara vid ett event som arrangeras av ett företag som hon samarbetar med eller som annonserar i hennes sociala kanaler. Chiara Ferragni har 14 anställda och tjänar omkring 68 miljoner kronor årligen på sin business, enligt tidningen Marie Claire. I Sverige tjänar många influencers hundratusentals kronor per år, och en liten skara passerar miljonstrecket.

Att plåta bilder till ett enda inlägg kan ta en eller flera dagar och kosta 50 000 kronor

Men influencers på den här nivån knäpper inte av en dagens outfit med självutlösarfunktionen för att sedan anse att inlägget är klart. Nej, här talar vi om rigorösa förberedelser värdiga en modemagasinsfotografering, med särskild ljussättning, hårstylist, makeupartist och en professionell fotograf. Att plåta bilder till ett enda inlägg kan ta en eller flera dagar och kosta influencern uppemot 50 000 kronor.

Så kostsamt blir det sällan för svenska influencers, även om de också ofta använder sig av fotografer för proffsiga bilder. Men då handlar det mer om tjänster och gentjänster, att influencern tackar fotografen i fråga för hjälpen genom att tagga hen i inlägget på sociala medier.

LÄS OCKSÅ: Så fixar du drömjobbet via sociala medier – här är bästa tipsen

Sverige har ett flertal namn bland dem som skapat sig en stor plattform på sociala medier: fotomodellen Elsa Hosk, yogaläraren Rachel "Yoga Girl" Bråthén och bloggaren/modeentreprenören Kenza Zouiten tillhör de riktiga tungviktarna sett till trafik, och har mellan 1,6 och 11 miljoner följare vardera på Instagram. Mode och livsstilsbloggare som Angelica Blick, Charlotte Perrelli, Frida Fahrman, Isabella "Blondinbella" Löwengrip, och Nicole Falciani är andra populära influencers med stora följarskaror.

Den unga modebloggaren Nicole Falciani har 370 000 följare på Instagram.

Den svenska 19-åringen Nicole Falciani har 370 000 följare på Instagram och började blogga redan som tioåring (!). När hon var elva år köpte hon sin egen domän nickys.se och har sedan dess figurerat flitigt i flera sociala kanaler.

– Jag flyttade hemifrån när jag var 18 år, och sedan dess har jag försörjt mig enbart på mina sociala kanaler, berättar hon.

Priset som företagen får betala om de vill synas i någon av Nicole Falcianis sociala kanaler varierar beroende på uppdragets karaktär och hur mycket tid hon lägger ner på samarbetet, men hon uppskattar att hon debiterar mellan 12 000 och 20 000 kronor för vart och ett av de Instagraminlägg som hon gör i samarbete med företag.

[adSpace placement="manual"]

– Det har hänt att jag har fått 200 000 kronor och uppåt när jag har gjort längre samarbeten, som spänt över tre till fem månader, säger Nicole Falciani.

Jag fick förfrågningar om att göra reklam för anti age-crème och sexleksaker. Då var jag 15 år

Hon tackar dock nej till samarbeten som inte passar hennes målgrupp.

– Den konstigaste förfrågan jag har fått var om jag ville göra reklam för anti age-crème. Samt om jag ville göra reklam för sexleksaker. Då var jag 15 år. Det kändes väldigt opassande.

Nicole Falciani har ingen agent som hjälper henne att sålla bland alla förfrågningar som kommer in utan sköter allt själv. En växande skara influencers vänder sig dock till agenturer som sköter deras kommersiella uppdrag. Tailsweep är en sådan agentur, som kallar sig för ett ”Premium Influencernätverk”.

LÄS OCKSÅ: Instaglam – så styr sociala medier innehållet i din necessär

– Vi på Tailsweep är väldigt noggranna med vilka vi väljer att ta in till vår agentur. Det är väldigt viktigt för oss att de influencers vi samarbetar med skapar intressant innehåll som under en lång tid engagerar följarna. I vår agentur finns bland annat profilerna Michaela Forni, Jessica Almenäs, Andrea Hedenstedt, Caroline Blomst och Johanna Toftby som är väldigt duktiga på att skapa just engagemang hos sina följare, säger Daniel Troyse, Head of Influencer på Tailsweep.

Det är viktigt att valet av influencer stämmer väl ihop med varumärket och dess värderingar

Att arbeta med en influencer är dock inte alltid helt risk- eller konfliktfritt för företag. När ett företag köper sig tillgång till en privatpersons sociala kanaler måste de ta med i beräkningen att influencern i fråga kan ha en dålig dag eller hamna i blåsväder. I sådana sammanhang gäller inte den gamla devisen "all reklam är bra reklam".

Företagaren, föreläsaren och författaren Isabella Löwengrips blogg har en miljon läsare i veckan.

H&M:s samarbete med artisten Little Jinder är ett sådant exempel. Audis val att låta programledaren/konstnären Kakan Hermansson agera gästdesigner åt en ny bilmodell är ett annat. Little Jinder skrev ett positivt, sponsrat inlägg på Instagram där hon hyllade H&M:s kampanj för mångfald. Dagen efter totalsågade hon sin uppdragsgivare, dock med en transparent hållning:

"Dom har ju tex köpt min instagram för att de tydligen e fräckt m feminism nu, så sjukt jobbigt beslut pga går emot ens privata värderingar med hela H&M – men behövde deg så d vann. Hatar kapitalismen pga #hora". Little Jinder skriver även: "H&M får gärna betala min hyra men man kan ju inte bortse från att man blir en del av problemet plus förlorar en del trovärdighet. Det är kefft."

Audi/Kakan-gate handlade mer om att Audi inte gjort sin research ordentligt och inte hade koll på den utvalda influencerns värderingar och politiska ståndpunkt. För två år sedan twittrade Kakan Hermansson i radikala ordalag om att "all cops are bastards" och att "det var ett jävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv".

LÄS OCKSÅ: ”Att ha koll på mejl, sms och Facebook kan göra hjärnan överstimulerad” – guide till en digital detox

De två år gamla tweetarna (som hon tidigare bett om ursäkt för) uppmärksammades och kritiserades i sociala medier, bland annat på Audis Facebooksida. Audi slog ifrån sig kritiken och skyllde på sin reklambyrå, Åkestam Holst, som hade rekommenderat dem att använda profilen. Det hela slutade med att Audi avslutade samarbetet med Kakan Hermansson och drog tillbaka kampanjen.

För att undvika snåriga, otydliga avtal, där varumärken kan ta skada på grund av misslyckade influencersamarbeten, har Bonnier Tidskrifter och Tailsweep tillsammans tagit fram en kvalitétssäkring av deras influencers, och går ut med en 100% nöjd-kund-garanti till sina annonsörer.

– Det här är något som efterfrågas bland våra kunder på grund av ett ökat behov hos dem att kunna känna sig trygga när de samarbetar med influencers. Vi säkerställer att våra influencers är seriösa aktörer och inte har något "gammalt groll i bagaget". Vi jobbar även mycket med matchningen mellan kund, kampanj och influencer för att uppnå bästa möjliga resultat, säger Caroline Ensér, Head of Influencers på Bonnier Tidskrifter.

I dag laddas det varje minut upp över 400 timmar innehåll på Youtube

Enligt Linda Palmgren, vd på Influencer-nätverket United influencers, tyder trendanalyser på att vi i dag vill konsumera mer och mer innehåll på kortast möjliga tid och att rörligt innehåll – som korta filmer – ökar.

– Marknadsföring via influencers ökar generellt, och 92 procent av konsumenterna säger att de litar mer på "mun till mun"-marknadsföring än på traditionella annonser. Det förutspås att redan 2019 kommer mer än 80 procent av innehållet i sociala medier att bestå av rörligt innehåll. Exempelvis laddas det i dag upp över 400 timmar innehåll varje minut på Youtube.

Summa summarum: Om du vill bli framtidens nästa influencerstjärna bör du hitta din nisch och bli riktigt bra på den, samt fokusera på rörligt material. Sedan kommer företag att slåss om att få samarbeta med dig i åratal framöver. Hashtag succé!

 

Hur mycket tjänar influencers?

Prissättningen varierar väldigt mycket. Influencers sätter sina priser själva, men ofta i samarbete med det nätverk de tillhör. Priset är en kombination av vilken räckvidd (följare/ prenumeranter) de har i sina respektive kanaler (blogg, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Youtube) och hur starkt deras varumärke är.

För de allra största profilerna kan priset ligga på cirka 80 000-100 000 kronor per Instagraminlägg, för mindre profiler runt några tusenlappar. Prislappen påverkas även av hur stort arbete som krävs för influencern, om det handlar om att spela in en film eller ta en enkel bild.

Källa: Frida Hellgren, senior digital specialist på det globala medienätverket Carat

 

Så boostar du ditt Instagramkonto

Enligt Linda Palmgren, vd för United influencers, bör du ställa dig själv några frågor om din Instagramstrategi:

Varför ska du posta på Instagram?

Syftet är viktigt för att bli relevant. Ha en tydlig nisch och skapa en strategi för innehållet.

För vem skapar du innehållet?

Vilken är din målgrupp? Skapa värde och innehåll som är relevant för den.

När ska du posta innehållet?

Var kontinuerlig och konsekvent. Söndagar och måndagar är det till exempel mest trafik på Instagram, de är därför extra bra dagar att ladda upp bilder på.

Kan du erbjuda bra bildkvalitet och variation?

Följarna tröttnar snabbt på att se enformiga selfies eller tråkiga, mörka bilder.

Hur ska du skapa ett engagemang hos följarna?

Addera relevanta hashtaggar och uppmana följarna att tagga sina vänner.

Av: Charlotta Flinkenberg