Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

En av höstens stora trender, elegant 70-tal.
En av höstens stora trender, elegant 70-tal.
En av höstens stora trender, elegant 70-tal.
En av höstens stora trender, elegant 70-tal. Foto: Åhléns/pressbild

Uppdatera hemma! Stor guide till höstens inredningstrender 2020

Höstens stora inredningstrender 2020 andas elegans och medvetenhet. Vi ser ett uppdaterat 70-tal med bågformer, storblommigt och de klassiska murriga färgerna. Vi söker det inte så perfekta i hantverkstraditionen och vill skapa ett harmoniskt hem hösten 2020.

Precis som i modevärlden återkommer välkända teman säsong för säsong även i inredningsvärlden. Vårens marina ränder i blått, vitt och rött, och höstens stickade tema i dovare färgskalor syns i båda världarna. Som ett komplement till det invanda ser vi dessutom lite mer specifika trender. Höstens inredningstrend har ett tydligt stråk av 70-tal med harmoni, hantverk och runda former som gemensamma nämnare. Här är fem inredningstrender som sticker ut hösten 2020.

LÄS MER: Höstmode 2020: allt om säsongens viktigaste trender, färger och plagg 

1. ELEGANT 70-TAL

Stora mönster, rustika material och dova färgskalor dominerar det eleganta 70-talet. Foto: Åhléns/pressbild

Höstens eleganta 70-tal visar upp en palett av dova färgskalor som buteljgrönt, ockragult, orange, skimrande kastenjebrunt, men också rosa i olika nyanser som får hänga kvar ett tag till. Epokens välkända material som färgat glas, keramik, manchester och trärena ytor skapar en spännande uppkäftighet för den som vågar nosa på 70-talet i modern tappning. Vi hoppar dock över furu och satsar på valnöt. Sammet har länge dominerat inom inredning, men nu kommer manchestertyget som en superstark konkurrent och återfinns på både möbler och inredningsdetaljer. 

Sammet har länge dominerat inom inredning, men nu kommer manchestertyget som en superstark konkurrent

Den som ivrigt stått i startgroparna och väntat på valv och bågformer kan äntligen släppa loss och börja runda av. Men för dig som inte tänkt slå upp ett ”pizzavalv” mellan två rum tar in de mjuka formerna genom tapeter, konst, speglar och mönster på textilier. Även storblommigt och klassiska rutmönster dominerar i höst.

Sov gott i ockragult mönstrat påslakansset från Åhléns. Tillverkat i 100% bomull och med hållbart material. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Blommor och ockragult, så minns vi vårt 70-tal. Påslakan från Åhléns. Foto: Åhléns/pressbild

Cylinderformade lampskärmar i manchester från Ellos. Ett elegant sätt att ta in manchester i ditt hem. Mer info – köp här (länk till Ellos).

Brunglaserad lampfot i keramik från Ellos med ett levande mönster i en inredning med strama detaljer. Mer info – köp här (länk till Ellos).

För den som ännu inte är helt och hållet redo för manchester på större ytor blir en diskret lampskärm en spännande detalj i hemmet i höst. Foto: Ellos/pressbild

 

Matbord i massiv oljad valnöt med ett mattsvart metallstativ från Svenssons i Lammhult. Stilren design med runda former skapar både harmoni och elegans. Mer info – köp här (länk till Svenssons i Lammhult)

Runda former och trärena ytor, så ser det uppdaterade 70-talet ut i höst. Foto: Svenssons i Lammhult/pressbild

Storblommig tapet från Ellos i non-woven material. Non-woventapeter gör tapetseringen enklare då du stryker limmet direkt på väggen och sedan sätter upp tapeten. Mer info – köp här (länk till Ellos)

Vem har inte sovit under grönskimrande storblommiga tapeter i barndomen? Foto: Ellos/pressbild

2. HARMONISK MEDVETENHET

Drömmen om ett harmoniskt hem finns alltid där. Men hösten 2020 tas det till sin spets med tanke på vad världen går igenom just nu. Hösten handlar mycket om att rå om sig själv och sitt hem så mycket som möjligt. Vi söker en stressfri miljö och ett inre lugn. Och det bygger vi upp genom att inreda med naturens färger från jord, skog och hav. Vi återvinner och återanvänder, bullar upp med kuddar, ullplädar och mjuka mattor och förbereder oss för höstens kalla och mörka kvällar.

Mjuka material och former, milda färger och fokus på återvinning och hållbarhet trendar i höst. Foto: Ellos/pressbild

Bordslampan ”Earth” i papier-maché från Ellos. Varje lampa är unik, och det spännande materialet silar det mjuka ljuset på ett spännande sätt. Mer info – köp här (länk till Ellos).

Bordslampan ”Earth” i papier-maché från Ellos. Foto: Ellos/pressbild

Soffmodul med avtagbar, quiltad klädsel som påminner om ett stort varmt och fluffigt täcke från Jotex. Perfekt för dig som vill bygga din egen soffa då modulerna lätt sätts ihop till en större soffa, om du nöjer dig med en som en fåtölj. Mer info – köp här (länk till Jotex).

Som att sväva på ett moln, mysigaste soffan i höst kommer från Jotex. Foto: Jotex/pressbild

Ett par gardinlängder i tvättat linne med tungt fall från HM Home. Full längd ner till golvet och upphängning med bred kanal upptill. Mer info – köp här (länk till HM Home).

Ljuvliga långa, tunga linnegardiner i skogsgrön nyans fårn HM Home. Foto: HM Home/pressbild

Cylinderformad kruka med grönskande bladverk från Åhléns i stengods. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Skogsgrön kruka med bladverk från Åhléns. Foto: Åhléns/pressbild

3. CHARMIGA DEFEKTER

Hösten 2020 är en kärleksfull hyllning till hantverksarbete, återvunnet material och de charmiga skavanker som kommer med det. Naturliga färger som oblekt vitt, ockra, brunt och svart utgör basen och sätter tonen för denna tilltalande trend.  Vi ser enkla mönster i form av randigt och handritade formationer. Vi möblerar med material som jute och rotting, material som gör lite som de vill och inte alltid följer strikta regler. Aldrig har väl känslan av att det är detaljerna som gör det blivit tydligare. Ett icke perfekt objekt sticker ut i en annars tillrättalagd miljö, det är ofrånkomligt.

Handgjorda produkter i återvunnet material med charmiga skavanker och unicitet. Vas från Jotex och glaskanna från Arket. Foto: Pressbild

Handgjord vas i keramik från Jotex. En stilren vas med glansig finish och vacker form. Varje exemplar är unikt.  Mer info – köp här (länk till Jotex).

Helt och hållet perfekt icke-perfekt keramikvas från Jotex. Foto: Jotex/pressbild

Handknuten jutematta i mycket mjuk kvalitet med ett dekorativt och lekfullt mönster från Ellos. Vardagslyx med extra omsorg kring detaljerna. Mer info – köp här (länk till Ellos).

Matta från Ellos som sammanfattar trenden, handknuten mjuk jute med oregelbundet och oförutsägbart mönster i svart. Foto: Ellos/pressbild

Handgjord keramikkanna från Arket. Använd den till att servera dryck eller som blomvas. Varje kanna är unik då den är handgjord. Mer info – köp här (länk till Arket).

Handmålad keramikkanna från Arket, varje kanna har ett unikt mönster. Foto: Arket/pressbild

Hängare i rotting med krokar i trä från HM Home. Rotting andas både lyx och stil och blir en vacker detalj i hallen eller sovrummet. Mer info – köp här (länk till HM Home).

Vacker klädhängare i trä och rotting från HM Home. Foto: HM Home/pressbild

4. SPÄNNANDE KONTRASTER

I höst leker vi med mönster och material och blandar hejvilt som om det inte fanns någon morgondag. Torrt, strävt och strukturerat mixas med material som skimrar, glänser och gör sig till. Varma och kalla toner inom samma färgfamilj blandas. Smaka på cerise tillsammans med ockragult eller mintgrönt med lila och se vad som händer. Mönsterpassning tar vi heller inte hänsyn till utan mixar en spännande kompott av blommor, rutor, ränder, prickar och abstrakta mönster i soffan eller på sängen.  

Strävt och glansigt tillsammans skapar effekt.

Bordslampa med struktur från Ellos. Lampskärmen som medföljer är i linne, men testa att byta ut den mot en glansig skärm och se vad du får för spännande restultat. Mer info – köp här (länk till Ellos).

Lamfot med sträv struktur från Ellos. Foto: Ellos/pressbild

Lampskärm i glänsande silke från Åhléns. Ett enkelt sätt att uppdatera och förändra sin inredning är att byta ut lampskärmar på befintliga lampor. Mer info – köp här (länk till Åhlens).

Skimrande silkesskärm från Åhléns. Foto: Åhléns/pressbild

Prydnadskuddar i olika material och mönster, alla från Ellos

Prydnadskudde i orange och rött, Marimekko. Mer info – köp här (länk till Ellos)

Prydnadskudde med apelsiner, Marimekko. Mer info – köp här (länk till Ellos)

Prydnadskudde i abstrakt mönster, Ellos Home. Mer info – köp här (länk till Ellos).

Prydnadskudde i leopardmönster, Classic Collection. Mer info – köp här (länk till Ellos).

En kuddkompott med spännande mönsterkontraster. Alla kuddarna kommer från Ellos. Foto: Ellos/pressbild

 

5. RUNDA FORMER

När vinden blåser kall och världen känns vass vill vi omge oss med mjuka former och rundade hörn. I höst väljer vi bort de raka linjerna för ett mjukare uttryck. Framför allt på större möbler som soffor och fåtöljer. Det är lekfullt, klumpigt och mjukt i en härlig kombination. Precis vad vi behöver just nu.

Ta in de lekfulla formerna i ditt hem i höst, gärna på lite större möbler som soffor och fåtöljer. Ockragul soffa Jotex och fåtölj Åhléns. Foto: pressbild / Damernas Värld

Dekorativ taklampa i stilren modell med mjukt böjda armar från Jotex. Lampan har två klot av fint opalglas som sprider ett mysigt sken när lampan lyser. Mer info – köp här (länk till Jotex).

Taklampa med olika runda former, Jotex. Foto: Jotex/pressbild

Rund soffa i slitstark manchesterklädsel från Jotex. Den runda formen och tyget med kontrasterande sömmar gör att hela soffan utstrålar både stil och lekfullhet. Mer info – köp här (länk till Jotex).

Ockragul, manchester och runda, lekfulla former. Soffan från Jotex checkar av många av höstens trender. Foto: Jotex/pressbild

 

Vägghylla i metall med rundade hörn från Clas Ohlson. Nätt och stilren design gör hyllan både tidlös och modern. Mer info – köp här (länk till Clas Ohlson).

Dekorativ vägghylla med rundade hörn, Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson/pressbild