Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför kan det löna sig att vara uppe en timme extra (din IQ kommer tacka dig)

Gillar du också att stanna uppe lite längre om kvällarna? Härligt – studier visar att intelligenta personer ofta är nattugglor!

Är du precis som jag mer av en nattmänniska är det bara att gratulera. Studier visar nämligen att det finns ett samband mellan hur sent vi är uppe och vilken IQ vi har. Vad vi gör under den sena timmen har givetvis stor betydelse för resultatet. Ett till avsnitt av Homeland eller en timmes slösurf är inte det som gör att intelligensen skjuter i höjden. Istället är det inre tankar för reflektion som är avgörande, framförallt under den här timmen när världen utanför sänker tempot och flera av våra medmänniskor går och lägger sig. Det är då vi absorberar, lär oss nya saker och reflekterar kring dagens upplevelser. Det blir en naturlig stund för inre reflektion som få människor hinner prioritera i vardagen.

Det är tidningen Psychology Today som rapporterar de positiva nyheterna, i alla fall för oss som gärna argumenterar för att vi ska stanna uppe en liten stund till. Nyheten stöds av en studie från Satoshi Kanazawa en psykolog från The London school of Economics and Political Science som i Study Magazine presenterar en studie han gjort på 20 475 unga amerikaner där han jämfört deltagarnas IQ och sovvanor. Satoshi's analys går tillbaka ända till historisk tid när vår dag var helt styrd av solljus. De flesta levde då efter solens upp och nedgång, men några individer som var mer ifrågasättande valde att hitta sina egna mönster. De flesta människorna kommer än i dag att gå i samma invanda mönster med sovtider som våra förfädrar levde efter, men några individer vill testa gränserna och skjuter upp mötet med John Blund.

Satoshi Kanazawas studie visade att de med en IQ under 75 gick och la sig runt 23:30 på vardagar medan de med en IQ över 125 gick och la sig en timme senare, efter 00:30. Är du nyfiken kan de se de olika tidsintervallen här nedan:

IQ lägre än 75

Sovtider veckodag: 23:41 - 07:20

Sovtider helg: 00:35 - 10:09

IQ mellan 90 och 110

Sovtider veckodag: 00:10 - 7:32

Sovtider helg: 01:13 - 10:14

IQ över 125

Sovtider veckodag: 00:29 - 7:52

Sovtider helg: 11:44 - 11:07

Du vill kanske även läsa:

Husmorsknepen som enkelt töjer ut små skor

Därför är människor som bäddar på morgonen lyckligare och mer produktiva

Vetenskapligt bevisat: Kläder är viktigare än du tror – så påverkar de dinatankar

Tack för uppslaget: Elite Daily Foto:iStock