Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Loreen Talhaoui, Markiz Tainton, Stina Ekblad och Bahar Pars.Loreen Talhaoui, Markiz Tainton, Stina Ekblad och Bahar Pars.Loreen Talhaoui, Markiz Tainton, Stina Ekblad och Bahar Pars.
Loreen Talhaoui, Markiz Tainton, Stina Ekblad och Bahar Pars.

Internationella kvinnodagen 2023: ”Med kvinnor vid makten räddar vi världen”

Med kvinnor vid makten räddar vi världen. Det menar systrarna Loreen Talhaoui och Markiz Tainton. I dag, på Internationella kvinnodagen, låter vi 10 inspirerande kvinnor säga sitt om makt, jämställdhet och framtidstro. 

På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2023 vill Damernas Värld hylla några av alla de kvinnor vi pratat med – om mode såklart, men också politik, karriär, feminism, skönhet och makt. 

Bahar Pars: ”Historien kommer minnas vår tid som kvinnornas tid”

Bahar Pars nominerades till en Guldbagge 2023 för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Maya Nilo.Bahar Pars nominerades till en Guldbagge 2023 för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Maya Nilo.Bahar Pars nominerades till en Guldbagge 2023 för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Maya Nilo.
Bahar Pars nominerades till en Guldbagge 2023 för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Maya Nilo. Foto: Nina Holma/EXPRESSEN LIFESTYLE

Skådespelaren, manusförfattaren och regissören Bahar Pars är tillbaks i rampljuset med ett budskap: som en del av den världsomspännande rörelse som kräver frihet och mänskliga rättigheter i Iran.

– Hela mitt liv, allt jag har gjort, har lett fram till det här. Efter år­­tionden i mellanförskap har jag hittat hem i kampen för ett fritt Iran. Jag är del av något större, säger Bahar.

Den 8 mars 1979 demonstrerade kvinnor i Teheran mot bland annat landets nya slöjtvång. Protesterna pågick i sex dagar innan de slogs ner, och strax därefter föddes Bahar Pars – som ett av de första barnen i den första generationen att växa upp under förtryckar­regimen. Nu, 43 år senare, reser sig Irans kvinnor igen, och den här gången har de världen bakom sig.

Kommer de att lyckas?
– Jag är övertygad om att de kommer att lyckas, med hjälp från omvärlden. Det kommer att ta tid, men rättvisan kommer att segra och det kommer att komma en folkvald regering. Och jag hoppas att jag kan få åka dit någon gång igen, men jag måste inte. Jag kan leva med minnet – man måste inte ha allt.

Vad tror du det var som fick omvärlden att äntligen få upp ögonen för förtrycket?
– Jag tror inte att vi ska underskatta sociala mediers makt i globaliseringen av proteströrelser. Vi har haft Metoo och Black lives matter, jag tror det finns en känsla av att ”Kunde de så kan vi”. Och vi exil­iranier tänker ”Jag kan leva fritt – då ska du också kunna det”.

– Det här är den första kvinnliga revolten i sitt slag, och jag är övertygad om att historien kommer att minnas vår tid som kvinnornas tid. Det är därför vi är så jävla viktiga.

LÄS MER: Bahar Pars: ”Allt jag har gjort har lett fram till det här”

Systarna Loreen & Markiz: ”Vill vi rädda världen? Sätt en kvinna vid makten.”

Systrarna Loreen Talhaoui och Markiz Tainton.Systrarna Loreen Talhaoui och Markiz Tainton.Systrarna Loreen Talhaoui och Markiz Tainton.
Systrarna Loreen Talhaoui och Markiz Tainton. Foto: Charli Ljung

Artisten Loreen Talhaoui och matinspiratören Markiz Tainton är uppfostrade av en ”omedveten feminist” med ett jävlar anamma och har alltid känt att de har varit fria att gå sina egna vägar. Damernas Värld mötte systrarna och pratade om uppväxten, karriär, kreativitet och feminism. Läs hela intervjun här.  

Loreen: – Det är min fasta övertygelse att om världen ska komma i balans måste kvinnorna ha makten. En kvinna tar inte bara beslut utifrån hjärnan, utan från hjärtat – från intuitionen. Något som en man inte har lika lätt att koppla an till. Vilka måste styra världen då så vi tar rätt beslut? En kvinna. Hon kommer aldrig att agera efter sitt stora feta ego när det kommer till kritan. Hon kommer att ta sina beslut från en empatisk plats. Vill vi rädda världen? Sätt en kvinna vid makten. 

Markiz: – Folk måste sluta vara rädda för kvinnor som tar för sig. På alla arbetsplatser jag varit på har de sagt att jag är för framåt och måste tänka på att låta de tysta få ta plats. Varför? Fokusera på din egen plats och ta den.

Sigourney Weaver: ”Kvinnors liv står på spel”

Skådespelaren Sigourney Weaver.Skådespelaren Sigourney Weaver.Skådespelaren Sigourney Weaver.
Skådespelaren Sigourney Weaver. Foto: OConnor / AFF-USA.com / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Sigourney Weaver är ständigt ­filmaktuell och kan se tillbaka på en karriär som inrymmer allt från den ikoniska rollen som actionhjälten Ripley i Alien-filmerna, till fint sinne för komik i filmer som Ghostbusters och Working girl. Denna vinter är hon bland annat aktuell i abortdramat Call Jane som handlar om Joy som väntar sitt andra barn men får veta att graviditeten hotar hennes liv. Det går inte att få en abort. Det hon kan göra är att ringa nödnumret till ”the Janes”, en grupp kvinnor som i hemlighet hjälper andra att få möjlighet till abort. Sigourney Weaver är övertygad abortförespråkare, och hon säger att hon fick en chock när USA:s högsta domstol tidigare i år upphävde aborträtten i USA.

– Kvinnors liv står på spel. Vi kan inte låta det här få fortsätta, det visar på en sådan stor brist på medkänsla. Kvinnans rätt att själv få välja måste skyddas. Att dra tillbaka någonting som funnits i så många år, det är fruktansvärt. Det här är en film jag är väldigt stolt över och jag hoppas att de som ser den påminns om vad det är som står på spel här – det är kvinnors liv. Det här kan inte ta bort vår vilja till utveckling, men jag fruktar för många kvinnors liv, säger Sigourney Weaver i en intervju med Damernas Värld

Nora Bavey: ”Kvinnor och minoriteter har de bästa lösningarna”

Foto: Weronika Bela

Nora Bavey utsågs till Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2021. I framtiden spår hon att allt fler kvinnor kommer att äga bolag – och göra världen till en bättre plats. Själv investerar hon i bolag byggda av diversifierade team, eller som i dag inte får kapital till att bygga produkter och tjänster: kvinnor, people of colour, hbtq+.
– De har de bästa insikterna i utmaningarna som finns, och därför tar de fram de bästa, mest kreativa lösningarna. Inkludering och mångfald är den viktigaste nyckeln till innovation i dag. Kvinnor och minoriteter har svårare att komma in i näringslivet, då är det klart att det är färre av dem som leder tillväxtbolag. Det kostar oss innovationer, det kostar oss jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet. I längden kommer vi att tappa talang, få svårare att anställa. Och då kommer det inte bara att gå ut över kvinnor och minoriteter, utan även över dem som håller i kapitalet.

LÄS MER: Nora Bavey: Jag sågs som risk i stället för potential 

Diane von Furstenberg: ”Feminism betyder allt för mig”

Diane von FurstenbergDiane von FurstenbergDiane von Furstenberg
Diane von Furstenberg Foto: Diane von Furstenberg pressbild

Diane von Furstenberg är ständigt aktuell som designer och entreprenör. I en tidigare intervju med Damernas Värld berättade hon om sin syn på feminism.

– Feminism betyder allt för mig och jag har alltid varit feminist, sen jag var väldigt ung. Det betyder att jag har rätten att ha kontroll över mig själv och mitt liv. Men bara för att jag är feminist betyder det inte att jag inte kan vara feminin. Det tycker jag också är viktigt.

Paulina Porizkova: ”Vi måste bli fler som är förbannade och kränkta”

Modellen Paulina Porizkova.Modellen Paulina Porizkova.Modellen Paulina Porizkova.
Modellen Paulina Porizkova. Foto: Dave Allocca / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Paulina Porizkova var en gång i tiden världens bäst betalda modell. I dag är hon 57 år och är en av de kändisar som står främst på barrikaderna i kampen mot ålderismen för kvinnor. En stor del av Porizkovas aktivism handlar om att synliggöra den mogna kvinnan och hennes ansikte och kropp, inte sällan med hjälp av oblyga bilder av henne själv i bikini eller helt naken, och porträtt utan makeup.

– Vi puttar en stor sten uppför ett berg just nu. Representationen har gått framåt för alla utom för äldre kvinnor, och det beror på att vi inte är fler som blir förbannade och kränkta. I stället för att sikta in oss på sådant som lovar att sudda ut våra ansikten borde vi köpa skönhetsprodukter som säljs med hjälp av kvinnor i vår egen ålder, säger hon i Damernas Värld.

– Det bästa sättet för kvinnor att stötta varandra , menar Porizkova, är att lyfta och hylla det vi redan har, det vi redan är – inte vad vi kan förändra.

LÄS MER: Paulina Porizkova, 57, slår tillbaka mot åldersmobbningen

Stina Ekblad: ”Det var självklart att ta lika stor plats som männen”

Skådespelaren Stina Ekblad.Skådespelaren Stina Ekblad.Skådespelaren Stina Ekblad.
Skådespelaren Stina Ekblad. Foto: OLLE SPORRONG

Stina Ekblad har länge varit en av de främsta skådespelarna i landet och hon har aldrig dragit sig för att bryta mot traditioner och konventioner. I en tidigare intervju med Damernas Värld berättar hon att när hon upptäckte att pojkar spelade blåsinstrument i musikskolan, medan flickor mest fick hålla sig till fioler och stråkar, undrade hon genast varför: ”Kan flickor inte blåsa?” Sedan spelar hon klarinett i lång, mittbenad Janis Joplinfrisyr.

– Jag är inte uppfostrad med att man ska vara på ett visst sätt när man är flicka. Min mamma och hennes systrar var så kraftfulla, många män hade varit ute i kriget och kvinnorna hade tagit hela ansvaret hemma. Inget kön var bättre eller högre än det andra.

Den inställningen fanns kvar under både studietiden och när Stinas karriär tog fart.

– För mig var det självklart från start att ta lika stor plats som männen, det fanns inget annat i min världsbild.

LÄS ÄVEN: Stina Ekblad: ”Det var självklart att ta lika stor plats som männen” 

Caitlin Moran: ”Medelålders kvinnor bär samhället”

Foto: keith morris / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

Brittiska författaren och journalisten Caitlin Moran vill hylla den medelålders kvinnan och ser fram emot ett mer kvinnovänligt samhälle i framtiden. 

– Medelålders kvinnor bär samhället. Margaret Thatcher sa att det inte finns ett samhälle, men det gör det, och det är vi! Det är vi som gör allt det obetalda hushållsarbetet, allt omhändertagande av barn, ungdomar, våra åldrande föräldrar, våra vänner som skiljer sig, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver sätta en prislapp på det, och det tror jag att yngre generationer kommer att göra. I framtiden kommer det att verka lika galet att vi gjort det här gratis som att kvinnor inte alltid haft rösträtt.

LÄS MER: Författaren Caitlin Morans bästa tips för medelåldern: ”Ha normala ligg och ta botox om du vill” 

Hillary Clinton: ”Det är dags för en kvinnlig president i USA”

Hillary Clinton.Hillary Clinton.Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska politikern Hillary Clinton var en gång tippad att bli USA:s första kvinnliga president – men vi vet ju hur det gick. Hon har dock inte gett upp hoppet om en kvinna på postesn.

Skulle världen vara bättre om den styrdes av kvinnor?
– Jag säger inte att kvinnor är överlägsna människor. Det gör jag inte. Men jag säger att kvinnornas erfarenheter, våra livserfarenheter och det vi har kämpat för borde vara mycket mer representerat överallt i samhället, såväl politik som underhållning, och allt annat. Så jag skulle vilja se hur det fungerar.

Vad betyder feminism för dig?
– Att kvinnor har samma rättigheter som män. Att vi är jämlika när det gäller ekonomi, politik och samhället. Inte bättre, inte sämre. Och att vi ska sträva för att den jämlikheten skrivs in i lagen och att den används.

Är det inte dags för en kvinnlig president i USA?  
– Absolut. Det är verkligen på tiden. Men det finns fortfarande ett könsproblem, många känner sig inte bekväma med tanken på en kvinnlig president. Så man måste vara medveten om problemet men inte låta det bli förlamande, och man måste göra allt för att komma över det. Det är dags att vi tar oss igenom glastaket nu.

LÄS MER: Hillary Clinton: ”Det finns så många missuppfattningar om mig”