Alexander Skarsgård: "Har levt i en resväska de senaste åren"

För ett år sedan fick Alexander Skarsgård både en Golden Globe och en Emmy för sin roll i tv-serien Big little lies. Nu är den svenske

stjärnan aktuell med en ny hyllad serie, The little drummer girl.

Damernas Värld

Idet första avsnittet av den nya tv-serien 

The little drummer girl beskrivs karaktären Gadi Becker, spelad av Alexander Skarsgård, som en international man of mystery. Och detsamma skulle faktiskt kunna sägas om den svenske Hollywoodstjärnan. Han är nämligen enormt svår att få tag på. Det tar era veckor att styra upp en intervju med honom, och den tänkta platsen ändras era gånger – från New York till Stockholm till Los Angeles, innan det hela till slut landar i en träff under filmfestivalen i Toronto.

De senaste tre åren har jag inte haft något hem, bara en resväska med det allra nödvändigaste i

Det är så här Alexander Skarsgårds liv har sett ut de senaste tio åren.

ALEXANDER SKARSGÅRD

ÅLDER: 42 år.

GÖR: Skådespelare.

BOR: Har lägenheter i New York och Stockholm.

FAMILJ: Singel. Mamma, pappa och sju syskon. Av dem är tre – bröderna Gustaf, Bill och Valter – också skådespelare.

BAKGRUND: Gjorde sin första filmroll som sjuåring. Slog igenom internationellt med HBO-serien True blood 2008. Har sedan dess spelat i alltifrån stora blockbusters till smala indieflmer och tv- serier.

AKTUELL: Tv-serien The litte drummer girl har just börjat visas på C More. I mars syns han på bio i dramat The aftermath, mot bland andra Keira Knightley.

Han har rest runt i världen för inspelningar av filmer och tv- serier, varav många har blivit hyllade och omtalade. Det gäller inte minst Big little lies, där han spelade hustrumisshandlaren Perry och vann en Golden Globe och en Emmy för sin insats. Vi ska återkomma till den serien om en stund. Den senaste tv-serien på Skarsgårds välfyllda cv är dock The little drummer girl, en serie i sex delar baserad på John le Carrés spionroman och producerad av samma team som stod bakom succéserien The night manager (som gjorde den ståtlige britten Tom Hiddleston till en internationell sexsymbol och kändis). Alexander Skarsgård spelar en ljusskygg Mossad-agent som övertygar den unga brittiska skådespelaren Charlie, spelad av stjärnskottet Florence Pugh, att hjälpa honom att underminera ett palestinskt terrornätverk. Regissören Park Chanwook har sagt att han inte kunde tänka sig en lämpligare skådespelare än Alexander Skarsgård för att spela ”en enigmatisk man som döljer sina äkta känslor djupt inom sig”.

Men faktum är att Alexander Skarsgård har visat sig vara synnerligen lämplig för ett brett spektrum av roller. Han har aktivt sökt sig till olika sorters projekt sedan Hollywooddebuten som stenkorkad modell i komedin Zoolander 2001 och har aldrig skyggat för att spela otrevliga karaktärer. Hustrumisshandlaren i Big little lies har vi redan nämnt, och i den hyllade indiefilmen The diary of a teenage girl spelar han en omogen, mustaschprydd man som ligger med sin flickväns tonårsdotter. I den nyligen släppta Netflixfilmen Hold the dark bär han en otäck vargmask medan han skapar kaos i en liten stad i Alaska.

Alexander Skarsgård lever inget filmstjärneliv

Trots att Alexander Skarsgård numera är en väletablerad stjärna lever han inget filmstjärneliv. Fram till helt nyligen hade han inte ens någonstans att bo.

– De senaste tre åren har jag inte haft något hem, bara en resväska med det allra nödvändigaste i, berättar han när vi äntligen ses.

I stället har han rest mellan olika inspelningar och däremellan vänt till Stockholm för att sova på soffan hemma hos pappa Stellan och dennes fru Megan Everett.

– Jag sover i deras spelrum. Pappa har en sexåring och en nioåring (Alexanders halvbröder – reds anm), så klockan sju på morgonen kommer ungarna in och sätter sig på mitt huvud och spelar tv-spel.

Nyligen köpte Alexander en lägenhet i New York och en i Stockholm, men han har inte hunnit vara speciellt mycket i någon av dem.

"Pappa Stellan var inte som andra pappor"

Alexander Skarsgård beskriver sin barndom som bohemisk. Han växte upp i en stor lägenhet på Södermalm i Stockholm med pappa Stellan och mamma My, med kusiner en våning upp och farföräldrarna tvärs över gatan. Varje kväll var det stora, stimmiga middagar med familjen och föräldrarnas hippie- och anarkistvänner. När han var ung skämdes Alexander för sin extroverte pappa.

– Han var inte som mina vänners pappor, den typiske svenske affärsmannen. Jag ville att han skulle ha på sig en grå kostym och gå till ett kontor. I stället hade han på sig kaftaner. Eller ingenting. Han kunde gå runt naken med ett glas vin. Han är en extraordinär kock. Jag tror han älskar matlagning mer än att skådespela. Så han lagade mat och hängde runt och var social och underbar – allt det som jag uppskattar med honom i dag, men då ville jag bara att han skulle vara ”normal”.

– Det är alltid roligt att genera sina barn, säger Stellan Skarsgård på telefon, med sina två yngsta söner hojtande i bakgrunden.

– Nu har Alex blivit som jag. Jag är väldigt nöjd med att han kan gå på premiär i drag (som han gjorde på premiären av The diary of a teenage girl – reds anm) eller när han berättar på någon amerikansk pratshow på tv att jag har en liten penis. Det gör mig stolt.

Och Alexander verkar onekligen ha ärvt sin fars känsla för humor av den lite skruvade sorten. Han är inte speciellt aktiv i sociala medier, men har ett Instagramkonto under pseudonymen @rexdanger där han postar mystiska foton. Kolla upp det!

Höll på att ge upp skådespelaryrket

Nu när Alexander Skargård är en etablerad skådespelare på den stora scenen är det lätt att glömma att vägen dit var allt annat än rak. Under många år tragglade han på i Los Angeles stenhårda konkurrens, med oändliga provspelningar för roller som han egentligen inte ville ha. Till slut var han så less att han allvarligt övervägde att ge upp och åka hem till Sverige.

Jag tänker inte nöja mig med någon och säga ”Du är okej, nu bildar vi en familj”. Jag är mer romantisk än så. Jag har vänner som har nöjt sig och inte är lyckliga, och sedan går de igenom hemska skilsmässor.

– Jag provspelade för en skräckfilm där jag skulle spela pojkvännen som blir uppäten av ett monster i den tredje scenen. Jag tänkte: ”Vad är poängen med det här? Jag vill inte göra den här filmen och jag blir inte ens erbjuden rollen, jag måste jaga den.” Jag gjorde det bara för att göra mina agenter nöjda.

Men så, precis innan hans visum gick ut, vände lyckan. Han blev erbjuden rollen som korpral Brad ”Iceman” Colbert i HBO:s miniserie Generation kill, om kriget i Irak. Trettiosex timmar senare satt han på ett plan till Namibia där han filmade i öknen under sju månader. Sedan följde serien True blood – där han spelade den ultracoole vampyr- vikingen Eric Northman – som på allvar gjorde Alexander Skarsgård till ett känt namn och ett välbekant ansikte för den stora massan.

Filmklipp hjälpte honom få rollen i Legenden om Tarzan

Att han har utseendet på sin sida är knappast något vi behöver sticka under stol med, men det är nog egentligen bara i 2016 års Legenden om Tarzan som han verkligen har spelat på sitt utseende. Att han skulle få rollen var, trots de utseendemässigt goda förutsättningarna, ingen självklarhet. Filmbolaget Warner Bros var oroliga över att han inte var ”rå och djurisk” nog. De ändrade sig snabbt när de fick se en video som hade dykt upp på Youtube, där en uppenbart berusad Alexander hetsar i gång klacken för sitt älskade fotbollslag Hammarby under en match. Själv minns han hur han skämdes när han vaknade med baksmälla dagen efter matchen och insåg att videon hade börjat spridas.

Alexander Skarsgård på premiären för Legenden om Tarzan. Foto: CAMERA PRESS/Lumeimages / IBL

– Jag tänkte: ”Åh gud, nu är det kört.”

I stället var det precis tvärtom.

– Min agent skickade videon till filmbolaget och sa: ”Jaha, ni tycker inte att han är djurisk nog för er?”

I dag är Hollywood fullt av framgångsrika svenska skådisar, och utöver att umgås med några av dem – han är barndomskompis med Joel Kinnaman och även god vän med Fares Fares och Alicia Vikander – rör sig Alexander Skarsgård inte i Hollywoodkretsar.

– En av mina närmaste vänner tillverkar yoghurt, berättar han.

Han syftar på Siggi Hilmarsson, en isländsk entreprenör som har startat ett mycket framgångsrikt yoghurtföretag i USA, Siggi’s Dairy.

– Vi träffades på en glöggfest för åtta år sedan. Det var nästan som en uppenbarelse. Jag kände direkt: ”Oh shit, jag tror vi är bästa vänner.” Och det är vi. Det var som en kärlekssaga men på ett platoniskt plan.

På tal om relationer: För tillfället är Alexander Skarsgård singel och väntar på en liknande uppenbarelse när det gäller kärlekslivet.

– Jag tänker inte nöja mig med någon och säga ”Du är okej, nu bildar vi en familj”. Jag är mer romantisk än så. Jag har vänner som har nöjt sig och inte är lyckliga, och sedan går de igenom hemska skilsmässor. Jag var med en tjej i några år men i slutändan funkade det inte, men vi är fortfarande nära vänner.

Tjejen han syftar på är den brittiska tv-programledaren, stilikonen och numera designern Alexa Chung. Hon har i intervjuer berättat att det var Alexander Skarsgård som uppmuntrade henne att starta sitt eget modemärke och att våga tro på sin talang som designer.

Så tror Alexander att det kommer att bli en svensk kvinna som han till slut bildar familj med?

– Nej, svarar han blixtsnabbt. Jag tror det blir en brittisk kvinna. Från en väldigt tidig ålder visste jag att jag skulle vara med någon från Storbritannien. Det är något med mentaliteten. Britter har ett sätt att vara som jag kan relatera till. De gör sig lustiga på sin egen bekostnad på ett sätt som jag verkligen uppskattar.

Men han har inte bråttom att hitta den där brittiska kvinnan och börja jobba på att sätta de nio barn han vill ha (”för att klå farsan”) till världen.

– Fast det betyder inte att jag vill vänta tills jag är 65 år, förklarar han. Jag kommer ju från en jättestor familj, och jag hoppas få det själv en dag. Men jag har så otroligt kul just nu: Jag jobbar med fantastiska filmskapare och det känns som om jag är på en bra plats i livet. Jag undviker inte relationer men är inte heller desperat att hitta någon. Om det händer så händer det.

Frågar man Alexander Skarsgårds vänner och familj säger alla att han inte har förändrats nämnvärt som person sedan han blev framgångsrik.

– Det som är bra, säger pappa Stellan, är att både han och hans bröder har en hälsosam attityd till den fundamentala fånighet som kändisskapet innebär. Jag vet inte hur de blev vaccinerade mot det, men det gör mig glad.

– Det finns definitivt stunder när jag känner att det jag gör är trivialt, säger Alexander själv. En av mina bröder är läkare på en intensivvårdsavdelning, och när jag är i Stockholm kan han komma hem efter att ha varit vaken och bokstavligen räddat liv 18 timmar i sträck, medan jag ligger i soffan och jobbar med ett manus och säger ”Jag kan inte riktigt få feeling för den här kärleksscenen”.

Jag är väldigt medveten om hur oförskämt lyckligt lottad jag är

Hans vän Siggi Hilmarsson beskriver Alexander som en person som undviker snofsiga ställen och hellre hänger på den lokala sunkbaren när de ses.

– Och han är en bra gäst. Min flickvän är alltid imponerad av att han ställer sig och diskar när han kommer över till oss på middag.

Siggi Hilmarsson berättar även om en veckolång vandring som han tog med Alexander och några andra vänner på, till Hornstrandir på Island, ett naturreservat som bara är tillgängligt med båt. När de hade vandrat i en timme började Alexanders gamla vandringskängor obönhörligt att falla isär.

– Limmet under sulan bara vittrade sönder, minns Siggi Hilmars- son. Vi försökte fixa det med tejp, men ingenting fungerade. Alex var helt förtvivlad, för han ville inte ställa till med problem. Han var den nye killen i gänget och vi andra var gamla vänner. Vi övervägde att be båten att komma tillbaka, men han vägrade och sa: ”Det finns inte en chans i världen att jag ska förstöra det här. Vi går inte tillbaka!” Det slutade med att han vandrade hela vägen i vadarskor, som han hade tagit med sig för att kunna vada över floder.

Efter att ha hört alla de här historierna om vilken bra snubbe Alexander Skarsgård är privat är det faktiskt lite lättare att förstå varför han gärna vill spela roller som är raka motsatsen.

– Jag dras till roller som är mörka, det är psykologiskt intressant att utforska. Jag är en ganska optimistisk person, ganska uppåt, men jag tycker att det är renande att utforska aspekter av något som är så annorlunda.

Det är svårt att tänka sig en mer hatisk person än karaktären Perry i det sista avsnittet av Big little lies, när hanutklädd till Elvis slår och sparkar sin fru – spelad av Nicole Kidman – under en fest. Till allas lättnad dog Perry i slutet av säsong ett. Trots det har Alexander Skarsgård under året varit i Monterey för att spela in scener för den andra säsongen. Hur funkar det? Tittarna fick till och med se en glimt av Perrys begravning, men man behöver ju inte ha sett många såpoperor för att veta att en begravning inte betyder att karaktären i fråga är död.

– Jag tror inte att jag får berätta något, säger Alexander Skarsgård och skrattar.

– Men jag kommer inte att kliva ut ur duschen i alla fall, lägger han till och syftar på Bobby Ewings klassiska återuppståndelse i 80-tals-såpan Dallas.

Bland de rykten som cirkulerat sedan det stod klart att Alexander Skarsgård medverkar även i säsong två finns ett om en tvillingbror, självklart spelad av Alexander, men det är nog mer troligt att det rör sig om tillbakablickar. En detalj kring den andra säsongen kan han i alla fall bekräfta:

Meryl Streep spelar min mamma.

En Golden Globe och en Emmy hemma på hyllan, Meryl Streep som kollega, massor av arbete och stjärnstatus i drömfabriken. Det har sannerligen gått bra för killen från Södermalm som under många år inte ens hade några planer på att bli skådespelare.

– Jag är väldigt medveten om hur oförskämt lyckligt lottad jag är, säger Alexander, och jag förväntar mig inte att det ska vara för alltid.

Så var ser han sig då om tio år? 

Frågan verkar förvåna honom, som om han inte ens har reflekterat över saken. Sedan svarar han:

– Jag vet inte ens var jag befinner mig om tio dagar.

 

LÄS MER: Julia Roberts nya stil: "Jobbigt att vara på topp hela tiden"