Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alexander SkarsgårdAlexander SkarsgårdAlexander Skarsgård
Alexander Skarsgård Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / CHRISTINE OLSSON TT NYHETSBYRÅN

Alexander Skarsgård: ”Jag får inga erbjudanden från Sverige längre”

Alexander Skarsgård berättar gärna för DV om saknandet efter familjen, återföreningen med Nicole Kidman och superkroppen han skaffade sig inför rollen som våldsam vikingaprins i bioaktuella The Northman – men den eventuella relationen med en svensk skådiskollega håller han för sig själv.

Ju äldre han blir, desto viktigare blir detta med familj för Alexander Skarsgård. Det är inte minst det som gjort att han numera inte bara har en lägenhet i New York, utan också en på Söder i Stockholm.

– Jag vill inte ha en sån där relation till de små att de är blyga för mig, eller att de har vuxit så mycket att jag knappt känner igen dem. Jag längtar hela tiden efter min familj, säger han när DV träffar honom på ett boutiquehotell ett stenkast från hans lägenhet på Söder.

Alexander SkarsgårdAlexander SkarsgårdAlexander Skarsgård
Alexander Skarsgård Foto: SAMIR HUSSEIN / WIREIMAGE

Alexander Skarsgård

GÖR Skådespelare.

ÅLDER 45 år.

BOR New York och Stockholm.

FAMILJ Pappa Stellan, mamma My, Stellans nya hustru Megan, sju syskon. 

FILM- OCH TV-ROLLER Mängder, från debuten i filmen Åke och hans värld via Zoolander, Generation kill, True blood och Diary of a teenage girl till Tarzan, Big little lies, Succession och aktuella The northman. Syns snart i Infinity pool.

All denna längtan efter familjen beror inte minst på att flera av hans bröder har fått barn, senast Gustaf och Bill. Och pappa Stellan fick ju för inte alltför många år sedan sönerna Ossian och Kolbjörn med hustrun Megan.

– Förr kunde jag vara hemma ett par gånger per år. Och farsan och jag och några av bröderna flänger ju så mycket runt i världen, att vi kunde träffas på nån flygplats eller få nån kväll ihop i en stad nånstans. Sen fick Sam, som den första av syskonen, barn och då började jag känna längtan efter att vara hemma mera.

När min bror Sam fick barn började jag längta efter att vara hemma i Sverige mer.

– Förr när jag var i Stockholm bodde jag på hotell eller på soffan hemma hos farsan. Han hade en sorts bäddfåtölj, som var 60 centimeter bred, och det vete sjutton om de inte hade köpt den för att vi som sov över där inte skulle stanna för länge. Jag kunde vara ute på kvällen och ta några öl och sen sov jag där och på morgonen kom småsyskonen och satte sig på huvudet på mig och spelade Nintendo.

Han har nu haft sin lägenhet i Sofia på Söder (hela klanen Skarsgård bor inom bekvämt räckhåll) i två år, och har den som bas när han vill träffa pappa, mamma, Stellans hustru Megan, alla syskon och alla brorsbarn.

Men om han nu är så intresserad av familj, funderar inte Alex på egna barn? Han undviker att svara på den frågan, liksom han inte vill svara på om det stämmer att han och skådespelarkollegan Tuva Novotny sedan länge är ett par. Hur det står till med detta återkommer jag till i slutet av artikeln.

Genombrott i USA med True blood

Att Alexander hamnade i den amerikanska filmbranschen berodde på att han hemma i Sverige inte fick de roller han ville ha. Han skulle oftast vara den lite nonchalanta snyggingen, en svensk James Dean (affischen för filmen Vingar av glas är ett bra exempel på det).

– Jag hamnade i ett fack som det var svårt att ta sig ur. Jag kände att jag inte fick några bra roller här hemma.

Han bestämde sig för att söka lyckan i USA, åkte till Los Angeles och gick på mängder av auditions. Ett tag delade han lägenhet i Santa Monica med bland andra Andreas Wilson och Sara Sommerfeld. Jag besökte dem ett par gånger när jag var på jobb i LA: låt oss säga att städning inte var något som prioriterades särskilt mycket ...

Alexander som vampyren Eric Northman i True blood.Alexander som vampyren Eric Northman i True blood.Alexander som vampyren Eric Northman i True blood.
Alexander som vampyren Eric Northman i True blood.

Den första riktigt stora USA-rollen var i tv-serien Generation kill. Den åtföljdes av ännu en hyllad HBO-serie, True blood, där Alex både fick visa huggtänderna och att han inte är rädd för att visa sig naken framför en filmkamera. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt: numera är Alexander Skarsgård ett världsnamn som liksom pappa Stellan och bröderna får erbjudanden från filmvärldens stora.

Byggde deffad vikingakropp för The Northman

Att vi träffas denna vårdag beror på den stundande premiären av The Northman, ett våldsamt och snyggt vikingadrama. Och detta med vikingar är någonting som alltid har fascinerat Alex.

– Jag namngav Sam med extranamnet Ymer och jag namngav Gustaf med extranamnet Orm. Och runstenarna på Öland hör till mina första minnen. Vi har ju sommarstuga där. Farfar berättade om inskriptionerna och vad de betydde, och det var oerhört fascinerande. Det var kittlande för fantasin, hur vikingarna reste till områden de inte visste någonting om, hur de reste ut i det okända.

Alexander i The Northman, här med kollegan Anya Taylor-Joy, som vi ju känner igen från serien The queens gambit.Alexander i The Northman, här med kollegan Anya Taylor-Joy, som vi ju känner igen från serien The queens gambit.Alexander i The Northman, här med kollegan Anya Taylor-Joy, som vi ju känner igen från serien The queens gambit.
Alexander i The Northman, här med kollegan Anya Taylor-Joy, som vi ju känner igen från serien The queens gambit. Foto: Aidan Monaghan

I ett tiotal år funderade Alex över möjligheten att göra en film delvis baserad på de isländska sagorna. När han mötte regissören Robert Eggers (The witch, The lighthouse) hittade han en tvillingsjäl, och resultatet blev bioaktuella The Northman. Alex spelar en vikingaprins vars far har blivit mördad av sin bror. Den unge prinsen flyr för att i vuxen ålder återvända för att kräva hämnd, för att döda sin farbror och för att rädda sin mor, som nu är gift med farbrodern. Det är en kraftfull, mörk film, och den är mycket våldsam.

Det kunde vara så att allt gått bra, men sen visade det sig att en häst hade stått med arslet mot kameran och så fick vi ta om.

– Roberts sätt att jobba är att köra med långa tagningar, och det var en enorm utmaning. Han hade ju aldrig gjort action tidigare, nu hade han för första gången stor budget och kunde göra stor action. Den långa stridsscenen i början av filmen, när vi stormar en by, tog vi 26 gånger. Det var otroligt utmanande, det var ju en väldigt fysisk scen, och det var mycket som kunde gå fel. Det var tufft mentalt. Det kunde vara så att allt gått bra, men sen visade det sig att en häst hade stått med arslet mot kameran och så fick vi ta om. Men det är också en otroligt häftig upplevelse när det väl sitter. Den känslan, när man känner att ”nu funkade det”, den är otrolig häftig. Att göra en sådan scen på det sättet har högre stakes, det finns ingen möjlighet att göra pick ups senare under inspelningen.

Nu kunde jag i alla fall unna mig en öl på kvällen och en tallrik pasta.

Det är inte bara den scenen som är fysisk, det gäller också filmen som helhet, och Alex får tillbringa en stor del halvnaken och dränkt i smuts och blod.

Alexander Skarsgård i The Northman.Alexander Skarsgård i The Northman.Alexander Skarsgård i The Northman.
Alexander Skarsgård i The Northman. Foto: www.album-online.com

– Jag hade samma tränare som när jag gjorde Tarzan. Det var lite samma upplägg: jag tränade i fyra månader före inspelningen, med att till exempel lyfta tyngder. Men jag fick äta mer. På Tarzan skulle det vara mera ribbat, nu gällde det att bygga muskler. På Tarzan var det förbud på till exempel socker och alkohol. Nu kunde jag i alla fall unna mig en öl på kvällen och en tallrik pasta.

Återförenad med Nicole Kidman

The Northman är packad med kända namn, bland annat Björk, Anya Taylor-Joy, Claes Bang, Willem Dafoe, Gustav Lindh – och Nicole Kidman. Hon sa till mig härom året att hon älskar Stellan och Alexander – trots att hon i Lars von Triers Dogville blivit våldtagen av Stellan och i Big little lies misshandlad av Alex. Nu spelar hon hans mamma. Alex skrattar.

– Vi tycker om varandra. Ska man som här gå in i mörker, ner i ett djupt träsk, då underlättas den resan om man tycker om varandra. Våra resor, med först Big little lies och nu The Northman, har varit tunga historier, som kräver en enorm tillit. Det är oerhört emotionellt, det vi gör är väldigt fysiskt och brutalt.

Nicole och jag tycker om varandra. De resor vi har varit på ihop har varit tunga historier och de underlättas av att man tycker om varandra.

I år kommer vi också att få se Alex i Brandon Cronenbergs film Infinity pool. Alex säger:

– Han är en gullig och ödmjuk kanadensare, och det står som en oerhörd kontrast mot filmen som är så skruvad, mörk och sjuk, helt absurd. Den utspelas på en resort i ett fiktivt land där det blir kaos och mörker och konstiga orgier och jag fightas med mig själv.

Alexander SkarsgårdAlexander SkarsgårdAlexander Skarsgård
Alexander Skarsgård Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Dagen innan vi träffas kom Alexander från Wales, där han varit med i ett avsnitt av tv-serien Documentary now.

– Det är satir, en fejk-dokumentär, och det var precis vad jag behövde, efter det otroliga mörkret i The Northman. Jag har gjort många tunga dramer, jag kände hur starkt jag behövde göra någonting roligt. Det är underskattat att göra komedi.

Han har också en roll i Lars von Triers Riket: Exodus, den tredje omgången av den danske regissörens hyllade tv-serie.

– Men jag gjorde bara några dar där, det var superkort. Det var första gången jag jobbade på svenska på över ett decennium. Och det var kul att jobba med Lars igen, det är ju länge sedan vi gjorde Melancholia. Det var en fin upplevelse.

Får inga erbjudanden från Sverige längre

Han säger att det faktum att han inte gjort något i Sverige på så många år inte beror på någon form av motvilja.

– Jag får inga erbjudanden, jag får inte ens nåt att säga nej till. Jag gör ju väldigt mycket blandat i USA, ibland små filmer som har mindre budgetar än en svensk film. Jag vill göra projekt som jag går i gång på, det handlar om manus, regissör och karaktärer.

Alexander bor i både New York och Stockholm.Alexander bor i både New York och Stockholm.Alexander bor i både New York och Stockholm.
Alexander bor i både New York och Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

New York är numera hans primära hemort, men det har varit skönt för honom att ha lägenheten i Stockholm nu när han filmat så mycket i Europa. The Northman gjordes på Irland, och hans uppmärksammade inhopp i tv-serien Succession filmades också i Europa.

– Då kunde jag ju åka hem över en helg. Och när pandemin rasade som värst var jag här. New York var inte så kul då, staden var hårt drabbad. Och när världsläget är så illa som det är, då känner man ju ”var vill jag vara om det händer nåt”. Då vill jag vara nära familjen.

Och så har vi det där med Tuva Novotny. Det har länge ryktats att hon och Alex är ett par, men själv vägrar han säga någonting om det. Några dagar efter vår intervju ser jag om The Northman och går på efterfesten som Alexanders syster Eija har arrangerat på Vikingamuseet på Djurgården. Alla vuxna Skarsgårdare utom Bill är där. Jag vill byta några ord med Alex, och letar mig fram genom folkmassorna. När jag till sist hittar honom ser jag ett annat bekant ansikte strax intill honom: Tuva Novotny.

LÄS ÄVEN Jennifer Lopez om återföreningen med Ben Affleck: ”Nu vet jag att det går att hitta verklig kärlek”

LÄS ÄVEN Paulina Porizkova: ”Äldre kvinnor måste få synas”