Alicia Vikander om corona-tiden: ”Jag har lärt mig att värdesätta nya saker i livet”
Den svenska stjärnan Alicia Vikander har redan spelat den oövervinneliga actionstjärnan Lara Croft, men i sin nya film spelar hon en helt annan sorts superhjälte, feministikonen Gloria Steinem. Alicia ringde upp DV för en exklusiv pratstund från hemmet i Lissabon, där hon och maken Michael har lärt sig att njuta av vardagslugnet.
Kanske är det en effekt av metoo, eller bara att kvinnors berättelser äntligen får allt mer utrymme i film och tv, men 1970-talets amerikanska feminister har varit rejält i ropet det senaste året. I HBO:s hyllade dramaserie Mrs America var journalisten och kvinnorättsaktivisten Gloria Steinem en av huvudpersonerna, och den aktuella filmen The Glorias (baserad på Steinems bok My life on the road) är helt vigd åt henne. En av de fyra skådespelare som porträtterar henne är svenska Alicia Vikander. DV fick en exklusiv pratstund med Alicia via Zoom från hemmet i Lissabon, där hon och maken Michael Fassbender har hållit hus sedan coronapandemin stängde ner världen tidigt i våras. Något som visat sig ha fördelar för en person som är van att i stort sett aldrig vara hemma.
Alicia Vikander
Gör Skådespelare.
Ålder 32 år.
Bor Lissabon, Portugal.
Familj Gift med den irländske skådespelaren Michael Fassbender, som hon träffade under inspelningen av filmen Fyren mellan haven.
Aktuell Är en av fyra skådespelare som porträtterar feminstikonen Gloria Steinem i filmen The Glorias som finns på Amazon Prime.
– Världen går ju igenom en oerhört tuff och osäker period just nu, men för mig betydde det att jag blev tvungen att sluta jobba ett tag, och det har faktiskt varit toppen eftersom jag kunnat fokusera på att vara hemma med min man och se till att min familj mår bra. Det har även gett mig möjligheten att stanna upp och värdesätta nya grejer i livet, vilket har varit bra. När du börjar skala bort sådant som behovet att alltid prestera på topp och jobba hårt, då inser du att det finns en massa annat i livet som gör dig lycklig, som att jobba i trädgården, laga mat, skriva och läsa. En annan sak som hände, efter att jag hade släppt stressen av att vara still på samma ställe, var att jag blev nykär i mitt jobb. Jag har tittat på en massa gamla klassiker, fantastiska filmer. Min man säger till mig: ”Vi är ett Netflix-par nu.” Jag njuter verkligen av vardagslivet.
De senaste tolv åren har jag aldrig varit hemma så här länge, varken själv eller med min man.



Varför bestämde ni er för att bosätta er i just Portugal?
– När jag träffade Michael var han ganska färdig med London och redo att lämna stan. Han hade bott där i 18 år, och jag i några år. Medan vi pratade om att flytta någon annanstans så hände Brexit, och det var det som till slut fick oss att ta ett beslut. Vi hade flera vänner som flyttat till Lissabon, och så kan man ju surfa här och man har närheten till naturen samtidigt som man är i en stad. Och så är det varmt. Att det skulle bli någonstans i Europa var självklart, eftersom vi inte vill vara för långt bort från familj och vänner. Men jag tror det är typ åtta av våra vänner, från både England och Sverige, som har flyttat hit de senaste tre åren. Så nu är vi ett stort kompisgäng som bor här.



Har du och Michael lärt er något nytt om varandra under den här perioden?
– Eftersom vi i vanliga fall reser hela tiden kunde man ju inte låta bli att tänka: ”Herregud, jag hoppas att det här kommer att funka bra.” Och det har jag hört att andra i vår sits också tänkte. De senaste tolv åren har jag aldrig varit hemma så här länge, varken själv eller med min man. Men det fina är att om man har turen att vara i en lycklig relation så kan det faktiskt bli något ganska romantiskt av den här situationen. Och bara det faktum att vi inte har strypt varandra är ju ett gott tecken, haha. Vi har faktiskt lyckats göra det bästa av situationen och njuta av den.
Spelar feministikonen Gloria Steinem i ny film
Ett av de projekt som Alicia hann göra klart innan coronanedstängningen är som sagt filmen The Glorias, där vi får följa den nu 86-åriga aktivisten och journalisten Gloria Steinem från barndom till nutid.
https://www.youtube.com/watch?v=ekvAOSEwBNkGloria Steinem
När den andra vågens feminism startade i USA i slutet av 1960-talet var journalisten Gloria Steinem ett av rörelsens mest kända ansikten och talespersoner. Under hela sitt liv har Steinem, född 1934, propagerat för kvinnors rättigheter, bland annat genom att skriva, hålla föreläsningar och starta organisationer som jobbat för att påverka politiker och andra makthavare. Med sin coola klädstil, sina pilotbrillor och sitt vackra yttre utmanade hon under 70-talet även den traditionella bilden av hur en feminist förväntades se ut.
Och att Alicia själv är en stjärna hjälpte föga i mötet med kvinnan vars hårda arbete för amerikanska kvinnors fri- och rättigheter gjort henne till en superkändis.
– Första gången jag träffade Gloria var i New York. Eller, jag hade träffat henne på en lunch innan dess, men då sa vi bara ett snabbt hej och jag var mest starstruck och helt överväldigad bara av att få träffa henne. Men sedan träffade jag henne igen, ihop med vår regissör Julie och Julianne (Moore, som spelar den äldre versionen av Gloria – reds anm.) precis innan vi började spela in.



– Gloria är enormt generös med sin tid, trots att hon har mycket att göra, och hon sa: ”Ring mig så kommer jag och träffar er, när som helst.” Vi tänkte ju ”Nä men inte kan vi väl …?” och ”Vi borde inte …” men hon kom och umgicks med oss i timmar. Julianne och jag sneglade på varandra då och då och båda tänkte ”Jag fattar inte att det här händer”. Gloria sa till oss att vi kunde fråga henne om vad som helst, och hon har en märlig förmåga att få folk att vilja prata. Jag har några riktiga videoskatter på min telefon där hon läser ur filmmanuset. Ofta läste hon en bit och sedan avbröt hon sig och berättade en ännu mer fantastisk historia.



Hur är hon som person, Gloria?
– Det känns som att hon har omfamnat alla sina erfarenheter och allt hon har varit med om. Det är som att hon bär alla sina jag vid olika åldrar inom sig. Ibland är hon glad och fnissig som en nioåring. Som när hon sa till mig: ”Jag hörde att du brukade dansa”, och så fortsatte hon: ”Jag älskar att steppa”, och började steppdansa. I nästa stund kan du ha en väldigt djup konversation med henne. Hon lyfte till exempel fram det faktum att jag har haft ett ganska okonventionellt liv. Jag var 15 när jag flyttade hemifrån och i flera år, fram till coronapandemin, var jag ständigt på resande fot. Det fick mig att inse att den sortens liv var precis det som gav henne många av hennes erfarenheter, att det var så hon fick möjlighet att träffa en massa olika människor och se olika kulturer. Och det är ju något som jag också haft möjligheten att göra.



Har du lärt dig något speciellt av Gloria?
– Jag frågade henne vad hon skulle säga om hon fick prata med sig själv som ung och hon svarade: ”Jag skulle bara säga, ’Vad tycker du? Vad tror du på?’” När man har träffat henne några gånger inser man att det är så hon är; hon har en generositet som får människor att vilja öppna upp sig och dela sina erfarenheter. Jag tänker ofta på henne när jag kanske känner mig lite osäker inför att till exempel säga ifrån om något. ”Just det, det var ju det Gloria sa till mig att göra.”
Som ung kvinna fick Gloria många ”stämplar” på sig, för att hon var kvinna och för att hon såg bra ut, trots att hon samtidigt var väldigt begåvad. Är det något du känner igen, att behöva kämpa för att bli tagen på allvar?
– Ja, det gör jag. Och jag har förstått av Gloria att den kampen fortfarande pågår för henne. Själv har jag kunnat se det ännu tydligare nu efter metoo. Det är skönt att många av de här frågorna har kommit upp till ytan och diskuteras. Jag minns till exempel för några år sedan när jag gjorde en film för Netflix ihop med Riley Keough, det här var precis efter metoo. Innan produktionen drog i gång hade vi ett möte där det diskuterades vad man fick och inte fick göra på inspelningen och hur man skulle bete sig och så vidare. Allt det är sådant som är helt naturligt och självklart nu, men både Riley och jag sa: ”Oh my god, tänk om det här hade hänt för sex, sju år sedan, då hade mycket varit väldigt annorlunda för oss.”



Jag skulle inte säga att ledarskap handlar om kön. Jag tror att både män och kvinnor är kapabla att missbruka sin makt.
Tror du att kvinnor är bättre ledare än män?
– Genom historien har kvinnor hamnat i en så ofördelaktig sits att makten har hamnat hos männen. Men jag skulle inte säga att ledarskap handlar om kön. Jag tror att både män och kvinnor är kapabla att missbruka sin makt. Men visst, på det sättet som vårt samhälle är uppbyggt har de kvinnor som nått toppen verkligen fått kämpa hårt, så de har behövt ha riktigt bra egenskaper



LÄS ÄVEN: Skådespelaren Maria Lundqvist: ”Stil för mig är hur man är som människa.”