Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Amanda Lundeteg är vd på stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet.Amanda Lundeteg är vd på stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet.Amanda Lundeteg är vd på stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet.
Amanda Lundeteg är vd på stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet. Foto: Linnéa Jonasson / © APPENDIX FOTOGRAFI

Amanda Lundeteg, Allbright: ”Kvinnorna i näringslivs-toppen blir allt fler”

Amanda Lundeteg, VD på stiftelsen Allbright, hoppas att hennes verksamhet kommer att lägga ner så snart som möjligt. Det skulle nämligen betyda att satsningen på mångfald i näringslivet har lyckats.

Vad var det som fick upp dina ögon för orättvisa?
– Det var när jag läste ekonomi på Uppsala Universitet. Hälften av studenterna var kvinnor, och länge ville jag inte se att det fanns orättvisor mellan könen. Jag tänkte att det handlade om en vilja att ta för sig, och att kvinnor helt enkelt måste ta för sig mer för att något ska hända. 

Amanda Lundeteg

GÖR: VD för Stiftelsen Allbright

ÅLDER: 36 år. 

BOR: Stockholm. 

INSTAGRAM: @amandalundeteg 

– Men till slut gick det inte att blunda för det faktum att de manliga studenterna hela tiden var mer tongivande, föreläsarna och författarna huvudsakligen var män, och när vi diskuterade fiktiva case så könades alltid VD:n till man. Det blev en väckarklocka. 

LÄS MER: Experten Narmina Abdolova: ”Så boostar du din karriär – med rätt plagg” 

Amanda Lundeteg: ”Tanken på orättvisa driver mig”

Vad driver dig?
– Tanken på den orättvisa som finns i samhället, oavsett om det handlar om kön, etnicitet eller ålder. Min mamma var hemma länge med oss barn, och när hon separerade blev hon fattigpensionär. Jag är själv adopterad från Sri Lanka och är uppväxt med att vara brun i ett vitt majoritetssamhälle. Det har gett erfarenheter av rasism och exkludering. 

Allbrights Amanda Lundeteg fick upp ögonen för ojämlikhet på universitetet.Allbrights Amanda Lundeteg fick upp ögonen för ojämlikhet på universitetet.Allbrights Amanda Lundeteg fick upp ögonen för ojämlikhet på universitetet.
Allbrights Amanda Lundeteg fick upp ögonen för ojämlikhet på universitetet. Foto: Johan Bergmark / Allbright

 

Amanda Lundeteg om Allbrights mål

Vilken effekt ser du av Allbrights arbete?
– När Allbright bildades 2011 var 14 procent av dem på ledningsnivå kvinnor, sedan dess har andelen ökat med någon procent per år. I dag är 25 procent kvinnor. Vi är inte i mål än, men vi har kommit en bit på väg. Tyvärr såg vi dock en tillbakagång för första gången när vi släppte vår senaste rapport. Det har troligen att göra med pandemin, att andelen bolag på ”röda listan” – bolag utan kvinnor i toppen – har ökat. 

Vår ambition är att lägga ner – då har vi nått vårt mål med mångfald

Vad ger dig energi och kraft att fortsätta?
– När vi ser att vi gör framsteg. Vi mäter, utvärderar och analyserar kontinuerligt. För att inte tala om alla tackmejl och samtal vi får om att arbetet vi gör faktiskt spelar roll. 

LÄS MER: Tv-profilen Nikki Amini om framgångarna: ”Jag har vägrat att förminska mig själv”

Vad är ditt mål?
– Vår ambition är att vi ska lägga ner verksamheten, eftersom vi i så fall nått vårt mål med mångfald, oavsett om det handlar om kön, ålder eller etnicitet, på ledande positioner i näringslivet.