Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Amanda bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol, Blk Dnm. Alex bär polotröja från Blk Dnm och manchesterbyxor från Whyred.Amanda bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol, Blk Dnm. Alex bär polotröja från Blk Dnm och manchesterbyxor från Whyred.Amanda bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol, Blk Dnm. Alex bär polotröja från Blk Dnm och manchesterbyxor från Whyred.
Amanda bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol, Blk Dnm. Alex bär polotröja från Blk Dnm och manchesterbyxor från Whyred. Foto: Johan Nilsson

Amanda och Alex Schulman i stor intervju: ”Vi tjänar massor, men har noll kronor på kontot”

De är ett av Sveriges mest kända par, men ger ogärna intervjuer tillsammans. För DV:s Ulrika Norberg gjorde Amanda och Alex Schulman ett undantag – och det blev ett samtal om allt från nättroll, pengar och terapi till hur man håller kärleken vid liv. 

Vi säger så hårda saker till varandra att jag är rädd att vi inte ska kunna reparea det. Elakheterna trappas upp och till slut tappar jag fattningen och kastar stekpannan i väggen. Det blir tyst, kycklinglever över hela golvet. Jag ångrar mig genast och sträcker handen efter henne. Hon rycker till och tittar på mig och det går inta att misstolka: hon ser på mig med rädsla i blicken.

Alla som har läst Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev känner igen den dramatiska scenen ur prologen. Amanda som säger att hon nog inte orkar mer: ”Jag vet inte hur många fler gånger jag har i mig.” Med den meningen inleds en svindlande historia om hemlig kärlek, bittra släktrelationer och en vrede som har gått i arv. Nu ska boken, som hyllats av både läsare och recensenter, bli film. Inspelningarna är tänkta att börja i sommar, Björn Runge regisserar – och Alex och Amanda har precis tagit del av manuset. 

– Det var hemskt! Vi säger saker till varandra som är helt oacceptabla och som vi aldrig skulle göra i verkligheten. I boken är mycket outsagt, det går att läsa mellan raderna, medan här handlar det om en dialog som varar i nästan tio minuter. 

FAMILJEN SCHULMAN

Amanda, 40 år. Podd-makare, tv-producent, författare, med mera. 

I dag kreativ chef på egna bolaget Perfect Day Media. Aktuell med poddarna Fredagspodden och Hur mår du?.

Alex, 44 år. Författare, kolumnist, poddmakare med mera. Aktuell med romanen Överlevarna.  

Barn Charlie, 10 år, Frances, 7, och Louie, 3. 

Bor Snart i en nyrenoverad våning på Östermalm i Stockholm. Sommarhem på Gotland. 

För även om både Alex och Amanda Schulman är vana vid att dela sina liv och åsikter med en nästan osannolikt stor publik, är det annorlunda den här gången. Från att ha kontroll över varje ord, nyans och uttryck är det dags att lägga berättelsen i någon annans händer.

– Vi äger inte narrativet längre, säger Alex. Vi har bollat fram och tillbaka med Björn, men någonstans måste man sätta punkt och släppa taget. Om han vill göra en film av boken och kan engagera landets bästa skådespelare, då är projektet mycket större än oss. Vi får betrakta det som ett konstverk, som vi är en del av. 

Amanda bär kappa och kjol från Blk Dnm och stickad polo från Santosh. Alex bär rock från Blk Dnm, tröja från Santosh och byxor från Whyred.Amanda bär kappa och kjol från Blk Dnm och stickad polo från Santosh. Alex bär rock från Blk Dnm, tröja från Santosh och byxor från Whyred.Amanda bär kappa och kjol från Blk Dnm och stickad polo från Santosh. Alex bär rock från Blk Dnm, tröja från Santosh och byxor från Whyred.
Amanda bär kappa och kjol från Blk Dnm och stickad polo från Santosh. Alex bär rock från Blk Dnm, tröja från Santosh och byxor från Whyred. Foto: Johan Nilsson

När vi träffas är Schulmans hemlösa. Eller ja, hemlösa i den bemärkelsen att de saknar ett eget fast boende. Då pandemin bröt ut hade de precis sålt och flyttat ut ur sin våning. Nu hyr de tillfälligt ett boende, i väntan på att det nya hemmet renoveras. I stället möts vi i Perfect Day Medias lokaler, som ryms i en äldre fastighet med utsikt över Humlegården, och med Stureplan och Östermalmshallen några kvarter bort. 

Vi kan kalla det själva navet i ett bolag som omfattar flera olika verksamheter, och som drivs av Amanda och hennes syster Hannah Widell. Det är också här som några av landets mest framgångsrika poddar produceras. Alex & Sigges podcast hör till toppskiktet och är dessutom den största kommersiella podcasten i Sverige, enligt Kantar Sifos Poddindex. Det är ett slitsamt – men lönsamt – uppdrag. 

Amanda Schulman bär jumpsuit från Hugo Boss.Klocka och armband är Amandas privata.Amanda Schulman bär jumpsuit från Hugo Boss.Klocka och armband är Amandas privata.Amanda Schulman bär jumpsuit från Hugo Boss.Klocka och armband är Amandas privata.
Amanda Schulman bär jumpsuit från Hugo Boss.Klocka och armband är Amandas privata. Foto: Johan Nilsson

– Vi lägger ner så mycket tid och kraft på att förbereda, skriva manus och spela in. Från början tyckte jag att det var spännande att testa ett nytt uttryckssätt. Så är det fortfarande, även om det är allt längre mellan gångerna som jag verkligen njuter av det. Men podden ger absolut mest inkomst till vår familj numera … så jag är beroende av att ha en bra relation med min chef, säger Alex med en passning till Amanda. 

Vi måste alltid leverera och jobbet är ständigt med oss. Samtidigt styr vi helt och hållet över våra dagar, så vi stressar inte ihjäl oss.

Amanda, som har sin bakgrund i tv-branschen, konstaterar att hon och Alex är väldigt lika: de arbetar hårt och deras yrken är en stor del av deras identiteter och gemensamma liv. Produktionen av idéer och innehåll till böcker, krönikor, tv-program, poddsändningar och sociala medier står aldrig still. 

– Vi måste alltid leverera och jobbet är ständigt med oss. Samtidigt styr vi helt och hållet över våra tider och dagar, så vi stressar inte ihjäl oss.   

Så träffades Amanda och Alex Schulman

Hur de båda lärde känna varandra är en inte helt obekant historia för alla som har följt dem genom åren. Först flyktiga hälsningar i korridorerna och småprat vid kaffemaskinen på den gemensamma arbetsplatsen. Sedan Amanda, som när hon ska arrangera en kickoff och söker inspiratörer, ringer upp Alex och frågar om han kan läsa ur boken han håller på med. 

Amanda: – Han kom uppklädd i kostym, det brukar han aldrig göra annars, och jag såg hur nervös han var. Han läste upp texten, som var otroligt fin, och redan där hände något hos mig. Det var en sorts blandning av kärlek och beundran. 

Alex Schulman bär kavaj och byxor från Hugo Boss. Skjorta från Burberry. Klockan är Alex privata.Alex Schulman bär kavaj och byxor från Hugo Boss. Skjorta från Burberry. Klockan är Alex privata.Alex Schulman bär kavaj och byxor från Hugo Boss. Skjorta från Burberry. Klockan är Alex privata.
Alex Schulman bär kavaj och byxor från Hugo Boss. Skjorta från Burberry. Klockan är Alex privata. Foto: Johan Nilsson

Alex: – Jag skulle egentligen aldrig komma på tanken att läsa ett kapitel ur en bok som inte är färdig. Så dumt. Det är en oerhört skör process, man är rädd om sin text och orolig att den ska uppfattas fel. Men jag kunde inte låta bli att tacka ja, eftersom jag var fascinerad av Amanda. 

Vid första dejten sågs de på Gåshaga J, restaurangen längst ut på Lidingö. En lunch som varade till långt in på natten och när krogen väl stängde hade de redan bestämt vad första barnet skulle heta. Ett par dagar senare flyttade Amanda in hos Alex och sju veckor senare var hon gravid. 

– Även om det var det största som hänt mig då, att träffa Amanda, så är det ingenting mot vad jag känner nu, säger Alex. Jag ska inte påstå att jag är mer förälskad i dag, men relationen har blivit så mycket större, tyngre och mäktigare. 

2010 stod bröllopet med 160 gäster på gotländska Furillen. Under kvällen twittrade Amanda: ”Sista förmiddagen som Amanda Widell. Undrar om jag kommer att sakna henne men ännu mer undrar jag hur Amanda Schulman är. Trevligare?” 

Ett något diffust budskap konstaterar hon med ett garv, ett decennium senare: 

– Jag minns att jag tyckte det var en konstig känsla, att så mycket kunde förändras från en dag till en annan: nytt namn, nytt liv. Än i dag kan jag tycka att det är märkligt att jag har ett annat efternamn. Och det pirrar fortfarande i magen när Alex säger ”min fru”.

Amanda och Alex Schulmans om relationen

Numera har de tre barn tillsammans – äldsta dottern Charlie, 10 år, lillasyster Frances, 7, och sonen Louie, 3, – och med dem följer allt det som hör småbarnsåren till. 

Hur delar ni upp sysslorna?

Alex: – Vi har aldrig någonsin bråkat om vem som gör vad. Det är inga bekymmer eftersom vi kompletterar varandra. Jag kan inte sova om morgnarna och då är det självklart att jag tar hand om barnen. Det är ingen uppoffring från min sida, jag är ändå uppe. Amanda i sin tur kan sova ut, så att hon är stark och orkar med sin arbetsdag. Om jag behöver skriva på eftermiddagen, hämtar hon barnen i stället. 

Amanda Schulman bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol från Blk Dnm.Amanda Schulman bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol från Blk Dnm.Amanda Schulman bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol från Blk Dnm.
Amanda Schulman bär kavaj från Burberry, kashmirtröja från Santosh och kjol från Blk Dnm. Foto: Johan Nilsson

Amanda: – Egentligen är det inte en fråga om vem som ska hämta eller lämna på förskolan. Det är vem som får. Vi vet ingenting bättre än att få vara med våra barn. 

Alex och jag väljer varandras sällskap i första hand

Samtidigt finns det omständigheter som gör att deras vardag skiljer sig ordentligt från mängden. Googlar man Amanda Schulman får man drygt 1,5 miljoner träffar och gör man detsamma med Alex Schulman kommer det upp nästan 8 miljoner. Kändisskapet innebär att en vass krönika, eller en verksamhet som kapsejsar, kan skapa stormar i digitala diskussionsforum eller hamna på löpsedlarna. Befogad kritik är oftast hanterbar, men mot nättroll och drev vinner ingen. 

Alex: – Vi har båda befunnit oss i stormens öga och det är oerhört läskigt. Det känns som om man faller fritt. Eftersom vi gör så olika saker, drabbar det sällan oss samtidigt, och i de stunderna kan vi stötta varandra med våra tidigare erfarenheter. 

Trots att offentlighetens ljus har sina sidor var yrkesvalen rätt självklara. Både Alex och Amanda kommer från kända mediefamiljer. Amanda är dotter till filmfotografen Bengt Widell och tv-producenten Stina Stjernberg. Farmor Gunny Widell var legendarisk tidningsmakare på Bonniers. Alex pappa, Allan Schulman, arbetade som journalist och tv-producent, och mamma var programledaren Lisette Schulman. 

Men Amanda pratar också om att ha ”ett bekräftelsebehov, som är en sorts mörkt hål att fylla”. I hennes och Hannahs podcast Fredagspodden handlar samtalen om allt från läppstift och kroppsideal till ångest och terapi, och systrarna har lovordats för att de ”tagit ämnen som psykisk ohälsa till finrummen”. 

Vi har båda två dåliga sidor som vi själva tagit tag i under åren som vi har varit tillsammans.

Amanda: – Att ta professionell hjälp är visserligen ett hårt jobb, men det är det bästa beslutet som någon kan ta. I mitt fall står mammarollen över allt annat och det är framför allt relationen till barnen som har fått mig att inse att man inte ska acceptera att saker och ting ”är som de är”. Jag vill kunna bestämma vad jag för vidare av mitt arv och inte – och det är fantastiskt att få hjälp med det. 

Just arv är ett nyckelord i Alex romaner om sin uppväxt; om pappa i Skynda att älska och om mamma i Glöm mig. Det är gripande berättelser, om otillräckligt föräldraskap, medberoende och om ett barns längtan efter att bli sett. 

Alex: – Mina föräldrar var inte alltid så kärleksfulla och tidigare har jag levt med tjejer som påmint om min mamma. Relationerna präglades av en oginhet och rena elakheter. Det höll på att bli ett mönster som hade förgjort mig till slut. Jag är glad över att jag kunde bryta mig loss och att Amanda ville ha mig. Hon är motsatsen till allt jag har upplevt tidigare.  

Amanda och Alex Schulman om pengarna

När ni är oense, vad handlar det om?

Amanda: – Oftast beror det på att ingen av oss är särskilt bra på att projektleda. En enkel sak som att boka en resa till Gotland blir rena skämtet. Först pratar vi om det i veckor och när vi väl är färdiga att köpa biljetter, då är de slut. Sedan blir det mesta fel: restiderna, vägen dit och så vidare. Ingenting går smidigt och det skapar irritation. 

Många par bråkar om pengar …

Alex: – Det är det sista som skulle kunna hända. Det är absolut inte något att skryta om, att vi är helt gränslösa när det gäller pengar. Vi tjänar massor, men har noll kronor på kontot. 

Alex nämner en tapet som Amanda har valt och som är så dyr att det ger honom ”existentiell svindel”.

– Men jag säger inte något om det … 

Alex Schulman bär tröja från Blk Dnm och byxor, Whyred.Alex Schulman bär tröja från Blk Dnm och byxor, Whyred.Alex Schulman bär tröja från Blk Dnm och byxor, Whyred.
Alex Schulman bär tröja från Blk Dnm och byxor, Whyred. Foto: Johan Nilsson

Förmodligen helt rätt beslut, särskilt med tanke på att de just nu bygger om den nya våningen på Östermalm och att sommarhuset – eller rättare sagt ladan – i Rute på Gotland är ett ständigt pågående projekt. Mitt i allt som har med familj, jobb och hem att göra är de noga med att hitta luckor i agendorna för varandra. Minst två dejter i veckan med middag, några glas vin och långa samtal. 

Amanda: – Alex och jag väljer varandras sällskap i första hand och när vi har trevligt njuter våra barn. Det är svårt med relationer och där har vi ett ansvar: hur vi två behandlar varandra kommer att bli barnens måttstock för hur ett förhållande ska vara. 

Tillbaka till prologen i Bränn alla mina brev och grälet som blir början på en resa tillbaka i tiden, där Alex söker en förklaring till sin egen inneboende ilska: 

”Att göra något åt det” är också att vara öppen med sina brister och förändra det som inte fungerar. Ett lyckligt äktenskap kommer sällan av sig självt, det kräver arbete och omtanke. Och det är, som Amanda säger, en ständigt pågående process: 

– Vi har båda dåliga sidor som vi själva har tagit tag i under åren som vi har varit tillsammans. Det finaste som finns är att få leva med någon som har viljan att hela tiden utvecklas till det bättre. Inte bara för sin egen skull, utan också för familjens. Det är en dröm. 

AMANDA & ALEX SCHULMANS KARRIÄRER

2005 Alex grundar sajten stureplan.se. 

2007 Amanda börjar på Friday TV som sales manager. Innan dess var hon bland annat produktions­ledare på Meter Film & Television. Bloggen Att vara Alex Schulman är Sveriges största.

2009 Alex roman Skynda att älska ges ut. 

2011 Amanda grundar Perfect Day Media med sin syster Hannah Widell. Alex ger ut boken Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött.

2012 Första sändningen av Hannahs och Amandas Fredagspodden och Alex och Sigges podcast. Alex står på scen i föreställningen Älska mig.

2015 Första boken i Hannahs och Amandas trilogi Två systrar: Försoningen. De ger också ut The golden year: ta makten över ditt liv på ett år. Alex och Sigge Eklunds bok Tid – Livet är inte kronologiskt. De gör också föreställningen Meningen med livet på Cirkus i Stockholm 

2016 Alex roman Glöm mig. Hannah och Amanda startar klädmärket Daisy Grace. 

2017 Andra boken i trilogin Två systrar: Flykten. Showen Live av och med Alex och Sigge har premiär. 

2018 Amanda och Hannah gör scenshowen One last time. Alex roman Bränn alla mina brev.

2019 Sista boken i trilogin Två systrar: Förälskelsen.

2020 Alex roman Överlevarna ges ut. Regidebuten med Tröstrapporter på Dramaten, där Amanda och Hannah är medproducenter, ställs in på 

grund av pandemin. 

2021 Planerad premiär på Viaplay av dramaserien Två systrar, som grundar sig på Hannahs och Amandas trilogi. Tänkt inspelningsstart av filmen som bygger på Bränn alla mina brev. 

Fotograf Johan Nilsson
Stylist
Maria Montti
Fotoassistent Agnes Strand
Makeup Linda Öhrström/LinkDetails
Hår Tony Lundström/Mikas Looks

LÄS ÄVEN Hannah Widell i en krönika: ”Livet börjar vid 40”