Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Amelia Adamo om stiltips, sambon och favoritcaféet.Amelia Adamo om stiltips, sambon och favoritcaféet.Amelia Adamo om stiltips, sambon och favoritcaféet.
Amelia Adamo om stiltips, sambon och favoritcaféet. Foto: Thron Ullberg

Amelia Adamo, 73: ”Jag är inte så mycket för svarta kläder”

Amelia Adamo är magasindrottningen som startade några av Sveriges idag största magasin för kvinnor. Här är vad hon tycker gör livet extra härligt att leva. 

Amelia Adamo berättar för Damernas Värld om tingen i sitt liv som ger vardagen lite extra guldkant – från möten med människor till fransförlängning.

Möten med människor

– Något av det bästa jag vet är att få prata med människor. Under min tid som journalist tyckte jag att det var bland det roligaste. Det är så intressant och inspirerande att få lyssna på andras historier och erfarenheter.

LÄS OCKSÅ: Sofia Wistam: ”Efva Attling är så cool – och vacker”

Betydelsefullt innehåll 

– Jag vill inte använda mina sociala medier till att lägga ut bilder på mig själv som inte har någon som helst mening. Sociala medier erbjuder möjligheter att dela med sig av viktigt och intressant innehåll som är av betydelse, och det försöker jag att göra.

Ta hjälp för att hitta din personliga stil, menar Amelia Adamo.Ta hjälp för att hitta din personliga stil, menar Amelia Adamo.Ta hjälp för att hitta din personliga stil, menar Amelia Adamo.
Ta hjälp för att hitta din personliga stil, menar Amelia Adamo. Foto: Thron Ullberg

Bästa karriärrådet

– Kom ihåg att småbarnsåren är få och att tiden går fort. Därför är det viktigt att ta vara på dem när du har möjligheten. 

Café Dello Sport

– Mitt favoritcafé heter Café Dello Sport här i Stockholm och är Italienskt ställe. Deras kaffe kanske inte är världens godaste men de bjuder på den perfekta stämningen som ger en känsla av att vara i Italien. 

Professionella stilråd

– Mitt bästa stilråd är att ta hjälp av någon professionell som kan hjälpa dig med din stil. Jag lär mig alltid en massa när jag blir stylad av någon som faktiskt kan mode. Ibland kan det vara svårt att själv se vad som passar dig bäst, mycket av det som jag får på mig när jag blir stylad är sådant som jag aldrig själv hade köpt. Men stylisterna vet vad de gör och det blir alltid snyggt! 

LÄS OCKSÅ: Sarah Dawn Finer: ”Mode är inte superenkelt när man inte är smal”

Necessärfavoriterna

– Jag har alltid med mig ett läppstift och en concealer i necessären. Idag gör jag mina fransar på salong, men innan dess var mascara något som jag också alltid hade med mig. 

Läppstift från Clarins.Läppstift från Clarins.Läppstift från Clarins.
Läppstift från Clarins.

Sambon Lucio

– Jag känner mig alltid som allra vackrast genom min sambo Lucios ögon.

Att klara av livets utmaningar

– Bland det bästa jag vet är att klarar av något som jag gått och varit nervös för jättelänge. Känslan efteråt är ren lycka. Jag tror att det är något som jag fått med mig efter min tid som journalist och har att göra med min rädsla att misslyckas. 

Färgglatt och glittrigt 

– Jag är inte så mycket för svarta kläder, även om det är vad jag har på mig idag, haha! Färgglatt och glittrigt tycker jag om. Jag skulle nog säga att min stil är mer Italiensk, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är där jag köper de flesta av mina kläder. 

LÄS OCKSÅ: Jenny Strömstedt: ”Jag skulle bli världens bästa hemmafru”

Vanliga dagar

– För mig finns det inga helt vanliga dagar, men varje morgon börjar oftast med att jag läser morgontidningen. Sedan drar dagen igång med att lämna barnbarnen på förskolan och jag tränar, jobbar och går på en massa möten. Något som jag också tycker om är att fika med mina vänner. 

Åsa Moberg

– En person som betyder mycket för mig är journalisten och författaren Åsa Moberg. Hon är en gammal vän och har varit med mig länge. Hon är min feministiska guru som också har väglett mig vid flera viktiga tillfällen i mitt liv. 

Journalisten Åsa Moberg är en person som betyder mycket för Amelia Adamo.Journalisten Åsa Moberg är en person som betyder mycket för Amelia Adamo.Journalisten Åsa Moberg är en person som betyder mycket för Amelia Adamo.
Journalisten Åsa Moberg är en person som betyder mycket för Amelia Adamo. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya boken 

– I år kommer min nya bok Kvinnoarvet ut. Den handlar bland annat om män, makt, förluster och lycka. Den består av 150 sidors livskunskap och inspiration, hoppas jag! 

Amelia Adamos egen bok Kvinnoarvet finns i butik nu.Amelia Adamos egen bok Kvinnoarvet finns i butik nu.Amelia Adamos egen bok Kvinnoarvet finns i butik nu.
Amelia Adamos egen bok Kvinnoarvet finns i butik nu.

Olika moment av lycka

– Lycka för mig kan vara allt från en vacker bukett med blommor till Lucios pasta. Lycka som varar längre än att min familj mår bra och att pengarna räcker till allt jag vill ha i livet. 

Favoritboken 

– Jag har många favoritböcker men en av de bästa böckerna jag läst är Konsulterna av Anna Gustafsson och Lisa Röstlund. Den är en berättelse om lättlurade politikers idiotförklaring av yrkesfolk, massflykt av personal och om enorma fakturor från konsultföretaget Boston Consulting Group.  

LÄS OCKSÅ: Diane von Furstenberg: ”Så blev jag kvinnan jag alltid velat bli”