Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Värld tog ett snack med journalisten Amie Bramme Sey.Damernas Värld tog ett snack med journalisten Amie Bramme Sey.Damernas Värld tog ett snack med journalisten Amie Bramme Sey.
Damernas Värld tog ett snack med journalisten Amie Bramme Sey. Foto: Rebecka Rynefelt

Amie Bramme Sey: ”Samhället hatar kvinnor som inte hatar sig själva”

Journalisten Amie Bramme Sey är ständigt aktuell i radio och med egna podcasten Raseriet – och nu även som programledare för Grammisgalan 2020. För Damernas Värld berättar hon om sina drivkrafter, inspiratörer och skönhetsrutiner.

Du kanske är van vid att höra Amie Bramme Seys röst i radio eller känner igen hennes ansikte från tv-rutan. Den 32-åriga programledaren från Stockholm har blivit en röst för antirasism och feminism men vill kunna prata lika mycket om skönhet och hiphop. För Damernas Värld berättar Amie om sakerna i livet som gör henne extra lycklig. 

Att våga vara extra

– Inför Grammis har jag kollat mycket på artisten Lizzo. Hon är så oförlåtande, både i sin stil och i sin personlighet. Det finns inte ett gram av skam i den kroppen! Jag har ett ledmotiv som lyder ”man måste lura sig själv för att inte förminska sig själv”. Våga vara extra allt, för att hur mycket du än hajpar upp dig, så finns det alltid en bit kvar till överdrift. Dagens samhälle hatar kvinnor som inte hatar sig själva, och därför lägger vi band på oss. Det gör inte Lizzo. Hon är larger than life.

Amie Bramme Sey

Namn: Amie Bramme Sey.

Ålder: 32 år.

Bor: Bagarmossen i Stockholm.

Familj: Pojkvännen Lucien, dottern Eira, mamma Katarina och många syskon.

Gör: Programledare, aktuell med Grammisgalan 2020 tillsammans med musikalartisten Rennie Mirro. Driver podden Raseriet tillsammans med Fanna Ndow Norrby.

Moderna stilikoner

– Jag inspireras av den unge, svarte, rapparen Lil Nas X. Hans stil är gränslös med mycket fokus på färg och form, som en modern Prince. Jag älskar även Carin Rodebjer, hennes kläder är en hyllning till kvinnan. Marimekkos stora print och formlösa kläder hör till också favoriterna. Min stil är något av en gammal kulturtant, fast också med tydliga referenser till hip hop och r’n’b-kulturen. En blandning mellan kulturtant och hiphop:are, får man väl säga.

”Lizzo och Lil Nas X lyser igenom inifrån och ut”.”Lizzo och Lil Nas X lyser igenom inifrån och ut”.”Lizzo och Lil Nas X lyser igenom inifrån och ut”.
”Lizzo och Lil Nas X lyser igenom inifrån och ut”. Foto: TT

Grillz

– Jag älskar guldtänder, eller grillz som de kallas. Det är ett tandsmycke som går att ta ut. Ganska överdrivet, men världens roligaste smycke att bära! 

Min stil är en blandning mellan kulturtant och hiphop:are.

Feminism och smink

– Som feminist har jag ibland känt en krock mellan att å ena sidan ägna mig åt feministisk analys och att å andra sidan ha ett brutalt utseendeintresse. Men jag vill både kunna analysera dessa kvinnligt betingade intressen, som kanske är indoktrinerade, och samtidigt kunna njuta av att känna mig vacker. Jag känner mig som vackrast när jag omger mig av starka kvinnor som är tillåtande för öppna samtal om både högt och lågt.

LÄS MER: Seinabo Sey: ”Min kropp är inte till för att passa ett ideal” 

”Jag fipplar mycket med min hud och mitt hår, och ser alltid till att vara noggrann med rengöring och återfuktning”.”Jag fipplar mycket med min hud och mitt hår, och ser alltid till att vara noggrann med rengöring och återfuktning”.”Jag fipplar mycket med min hud och mitt hår, och ser alltid till att vara noggrann med rengöring och återfuktning”.
”Jag fipplar mycket med min hud och mitt hår, och ser alltid till att vara noggrann med rengöring och återfuktning”. Foto: Privat

Skönhetsrutiner

– Jag är en småbarnsmamma så min hudvårdsrutin är en mysig och meditativ verklighetsflykt. Jag fipplar mycket med min hud och mitt hår, och ser alltid till att vara noggrann med rengöring och återfuktning. När jag är ute och reser lämnar jag aldrig micellärvattnet Skin micellar cleansing water från Garnier, tonern Ultra facial toner från Kiehl’s och serumet Super bounce från Glossier hemma.

Gambia och Fårö

– Jag trivs bäst i Gambia, där min familj och släkt kommer ifrån. Även gotländska Fårö har en speciell plats i mitt hjärta. Och skogen i Bagarmossen, där brukar jag vara med min dotter.

Min bästa egenskap är att jag är väldigt orädd.

Drivkrafter

– Min bästa egenskap är att jag är väldigt orädd. Istället för att bli rädd blir jag triggad och vågar säga ifrån. Det, och min starka impulsivitet, har fått mig att våga ta plats i sammanhang som jag inte bjuds in till naturligt. Vår podd Raseriet (som Amie leder tillsammans med kusinen och skribenten Fanna Ndow Norrby, reds. anm.) drivs av vårt eget behov. Vi pratar mycket om hur man som svart kvinna förhåller sig till den rasism och sexism som man dagligen stöter på. Samhällsutvecklingen har blivit sämre under de fyra åren som vi har poddat, och det driver oss till att fortsätta ännu mer. Men för att orka behöver vi väga upp podden med att prata om populärkultur, som vi tycker om. Att kunna engagera unga människor i samhällsdebatt och att få jobba med min kusin är vad som driver mig mest.

LÄS MER: Soraya Lavasani, 37: ”Skit i trender – ha på dig sånt du är bekväm och snygg i”