Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Annika Norlin är aktull med sin nya svenskspråkiga skiva Mentor.
Annika Norlin är aktull med sin nya svenskspråkiga skiva Mentor.
Annika Norlin är aktull med sin nya svenskspråkiga skiva Mentor.
Annika Norlin är aktull med sin nya svenskspråkiga skiva Mentor. Foto: ELIN BERGE / ELIN BERGE/MOMENT/INSTITUTE

Artisten Annika Norlin om boken alla borde läsa

Annika Norlin har gjort succé som artist under namn som Hello Saferide och Säkert, men det är faktiskt först nu som hon släpper musik under sitt eget namn. Annika är också en begåvad författare och gav 2020 ut en novellsamling, Ser allt du gör, som Team DV älskade och varmt rekommenderar. Just nu är Annika aktuell med albumet Mentor, och för DV berättar hon om vilka filmer, låtar och böcker som gör hennes liv lite bättre. 

Filmen som alla borde se

https://www.youtube.com/watch?v=Y0oX0xiwOv8

Boyhood, Richard Linklaters film om en pojkes uppväxt som är filmad under tolv år. Det känns som att filmen inte handlar om pojken utan om tid. När den är över känns det som att man själv levt ett helt liv. Jag tänker på slutscenen varje dag.

Boken alla borde läsa

Vivian Gornicks Starka band har hyllats av både kritiker och läsare.

– Jag läser just nu, Starka band av Vivian Gornick, är en sådan bok. Reklamen för boken är ”Den bästa memoar som har skrivits de senaste 50 åren enligt New York Times”, och jag tror fan jag håller med.

Senast sedda film
– Säkert någon Pokemonfilm, med mitt barn. Min favoritpokemon är Cubone, som bär sin döda mammas kranium på huvudet.

Senaste film som fick mig att skratta eller gråta
– Ja, det var också Pokemonfilmen. Det säger absolut ingenting om filmens kvalitet. Jag är oerhört lättgråten.

Bästa tv-serie

James och Audrey från Twin Peaks. Foto: EVERETT COLLECTION / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN

Twin Peaks förstås.

 

Senast lästa bok

Artisten Rickie Lee Jones. Foto: NTB CODE 20575 / NTB TT NYHETSBYRÅN

Last chance Texaco, Rickie Lee Jones självbiografi. En av de få musikbiografier jag läst där artisten faktiskt har en historia att berätta. Jag köpte givetvis boken för att få läsa om hennes romans med Tom Waits, men det visade sig vara den tråkigaste delen i boken.

Den form av medier jag konsumerar mest
– Tv och musik.

Favoritartist
– Just i dag Lord Kitchener. Jag lyssnar mycket på gammal calypso.

Roligast i världen

Komikern och skådespelaren Kenan Thompson med Kim Kardashian på Saturday night live i höstas. Foto: NIPI / BACKGRID UK TT NYHETSBYRÅN

Kenan Thompson. Han är med i Saturday night live. Jag har läst att om en sketch där håller på att bli tråkig kastar de alltid in Kenan Thompson, sedan skriver de i manus som enda direktiv ”Kenan reacts”. Så får han reagera på vad de andra skådespelarna gör, och då blir det kul ändå.

Låten jag sjunger i karaokebaren
Mackie Kniven.

Vill sjunga duett med
Mattias Alkberg. Och det får jag göra, på en låt på min skiva Mentor. Jag tänker mycket på vilka sångare som är bra på att framföra text och Alkberg är förstås geni på detta.

Skådis jag gillar lite extra

https://www.youtube.com/watch?v=bm7RmpzCeyk

Kate Winslet. Hur hon är i Mare of Easttown. Jag blir helt slut när jag tänker på hur hon laddar varenda scen i den serien. Inte en sekund där hon bara slapp-säger sin replik.

Instakonto jag alltid kollar
Humans of New York, ett klassiskt konto där olika personer i New York berättar om sina liv. Rimligt eftersom jag är den enda i världen som vill ha mer text och mindre bild på Instagram.

Favoritkaraktär i tv-serie

Jason Alexander spelade George Costanza i tv-serien Seinfeld. Foto: COURTESY EVERETT COLLECTION / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN

– George Costanza i Seinfeld, Dale Cooper i Twin Peaks, Omar Little i The Wire, Moira Rose i Schitt's Creek, Hot Priest i Fleabag, Toby i The Office.

Låten som får upp mig på dansgolvet

https://www.youtube.com/watch?v=ru0K8uYEZWw

– Tycker det finns nåt nästan kemiskt dansant över Can’t stop the feeling med Justin Timberlake. Kroppen har inget val! Det är bekymmersamt, eftersom det är den slags låt som spelas överallt. Man sitter och har möte och den är på i bakgrunden och foten börjar rycka.

Konstnär/fotograf jag gillar
– Jag skrev just en text om Amy Bennett, en amerikansk konstnär. Henne kan jag gott rekommendera. Hon målar tavlor som utspelar sig mitt i vardagsögonblick. Fantasin sätts i rullning, man börjar konstruera historien kring målningen både framåt och bakåt.

Senast sedda konsert

Sara Parkman, som med sin orkester har varit husband i På spåret under den senaste säsongen. Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN


Sara Parkman i Nordmaling. Det bjöds på bullängd och småkaka, och kombinationen småkaka/Parkman som sjunger om vrede var underbar, som att hon skapade en ny liten plats i publikens hjärnor där dessa två saker – vrede och småkaka – fick mötas för första gången.

Om jag var kulturminister för en dag skulle jag…
– Kasta ut stipendier till några random kulturskapare i varje stad. Kultur är en enda kletig massa, allt sitter ihop. En artist exempelvis behöver andra musiker, en studio, en formgivare, en fotograf, en ljudtekniker, en ljustekniker … Om en av oss får kosing får alla det. Så överlever vi.

En kulturupplevelse som påverkat mig mycket på senaste tiden

https://www.youtube.com/watch?v=jOsNcutSRgQ

– Det har kommit så mycket bra svensk musik i år! Måste vara pandemins fel, att folk tvingats sitta hemma och introverta loss. Jag tycker exempelvis att Kyss! med Daniela Rathana är chockerande bra.