Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Åsa Ingrosso om de vanligaste inredningsmissarna och hur man får till hennes stil ”hotel chic”

Åsa Ingrosso är känd för många som Emilio Ingrossos fru, och som en del av kändisklanen Ingrosso. Men de flesta av de över 100 000 som följer henne på sociala medier är mest intresserade av hennes inredning och hennes glamourösa stil. Damernas Värld haffade influencern Åsa för att prata om ”hotel chic”, hennes bakgrund som keramiker, livet i kändisvärlden och vilka som är de vanligaste inredningsmissarna. 

Berätta - hur kom det sig att du började arbeta med inredning? 

- Att göra snabba förändringar hemma har varit ett intresse sedan jag var i 7 årsåldern då jag konstant möblerade om hemma i mitt rum. Jag gick sen beklädnadsteknisk linje på gymnasiet och hade drömmar om att bli inredningsarkitekt, något jag dock inte fullföljde. När jag blev äldre tapetserade jag och målade om stup i kvarten. Sprang på antikvitetsaffärer, myrorna och loppisar. Målade om och förändrade möbler så min familj blev tokig på mig. Haha.. så intresset har alltid funnits där. Sen började vänner be om hjälp i utbyte mot middagar och på den vägen är det! 

Åsa Ingrosso

Ålder: 46 

Bor: Stockholm och Mallorca

Familj: Maken Emilio Ingrosso, två barn från ett tidigare förhållande och hundarna Bailey och Rollo (Yorkshire terrier.)  

Gör: Driver restaurangerna La Perla på Södermalm samt ytterligare 2 på Mallorca med maken Emilio. Arbetar som inredare och influencer.
Aktuell: Med boken Sensi, en mat- och inredningsbok samt med samarbetet med Hilke Design. Öppnar snart ny restaurang i Stockholm. ”Just nu har jag flera roliga grejer på gång. Bland annat ett sjukt roligt smyckessamarbete med Mockberg. Jag gjorde smycken i silver förr och det har varit så roligt att ta upp det igen.” 

Instagram: @asa_ingrosso   

Hur ser en ”vanlig arbetsdag ut” för dig?

- Jag har nog ingen ”vanlig” arbetsdag - de är så otroligt olika. Men en dag kan se ut så här: Jag vaknar vid 7-8 och ligger kvar i sängen i någon timme (eller två) och svarar på mail. Studsar upp och är nästan alltid eller oftast glad. Ut med hundarna och sen hem igen. Bäddar alltid sängen, 365 dagar om året, piffar och stökar så det är fint. Slarvar med frukosten men försöker få i mig något snabbt. Dusch, fix och stoppa ner hundarna i sina väskor, dom är oftast med. En hänger på ryggen och en på axeln. Sen i väg på något inredningsmöte, antingen för restaurangen, för egen räkning eller för kund. Sen har jag väldigt ofta någon behandling, allt från hår till hud till naglar. Sen blir det lunch på stan och efter det ett teamsmöte på telefon. Sen iväg och välja ut någon kulör i färgaffären eller en bänkskiva eller liknande. Sen hem, upp med datorn och skissa på någon logga eller etikett. Sen middag och svara på mail samt fakturera. En dusch igen och sen kraschar jag i soffan. Där ser jag på någon serie samtidigt som jag letar efter någon inredningsdetalj på nätet som jag behöver. Somnar nästan aldrig före kl 02-03 på natten. 

”Jag bäddar alltid sängen, 365 dagar om året, piffar och stökar så det är fint”
Sovrummet hemma hos Åsa och Emilio Ingrosso - med bäddad säng!Sovrummet hemma hos Åsa och Emilio Ingrosso - med bäddad säng!Sovrummet hemma hos Åsa och Emilio Ingrosso - med bäddad säng!
Sovrummet hemma hos Åsa och Emilio Ingrosso - med bäddad säng!

Du är också keramiker - något som är väldigt hett igen. Hur kom du in på det? 

- Det intresset började också när jag var liten. Jag kom i kontakt med leran när jag var i 7-8 årsåldern och var redan då så sjukt fascinerad. Det fanns en fritidsgård bredvid huset vi bodde i (Småland, reds anm) och där fick jag testa att dreja. Min kompis och jag hittade övergiven, torkad lera vid soporna som vi släpade hem och lekte med hemma. Sedan dess har intresset funnits och när jag blev äldre gick jag en kurs och det var så enkelt. Som att jag redan kunde dreja. Efter kort tid blev jag lärare på samma kurs. Jag startade senare Åsa Björling Design där jag både sålde mina alster på mässor och mot butiker. Med bara två händer och en orderpärm som inte gick att stänga brände jag fullkomligt ut mig. Det gick för bra och jag kunde helt enkelt inte ta tillvara på den efterfrågan som var. Jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan dreja på hobbynivå igen. Det vore roligt. 

Restaurangen La Perla i Stockholm.Restaurangen La Perla i Stockholm.Restaurangen La Perla i Stockholm.
Restaurangen La Perla i Stockholm.

Du driver restauranger med din man Emilio på Mallorca och på Södermalm i Stockholm - visst är det du som står för inredningen? 

- Ja, det är så otroligt roligt, hela restaurangbranschen är ju som ett eget liv i det riktiga livet. Vi öppnade La Perla på söder i december förra året. Där står jag för mycket av inredningen i form av färger och detaljer osv. Medan Emilio är högst delaktig i logistiken, belysningen och vad som behövs för att få ett bra flow. Vi är grymma tillsammans. Nu öppnar vi snart en helt ny restaurang till i Stockholm med ett helt nytt koncept - det är galet roligt! Den har jag nästintill inrett helt själv. Emilio fokuserar på att ta fram alla rätter till nya menyn. Men vi har alltid ett samspel i allt vi gör tillsammans. 

Ni har också lanserat en bok tillsammans, om mat och även en del inredning? 

- Ja, precis. Sensi heter den, vilket betyder sinnen på italienska. Den var först tänkt som en kokbok men blev sedan en riktigt fet, tjock lifestylebok istället. Jag fick leva ut mina författardrömmar och vi gick loss i köket med en massa recept som framför allt Emilio sparat på sig genom åren, men även mina favoriter är med. Där i finns även inredning och lite om både Italien och Mallorca. 

Parets bok Sensi.Parets bok Sensi.Parets bok Sensi.
Parets bok Sensi. Foto: Stephanie Sifvert / sensibyingrosso.com

Hotell-chic har din stil kommit att kallas - berätta vad som utmärker den stilen? 

- Ja, det här började för många, många år sen då jag verkligen ville få känslan att man inte ska behöva åka bort och checka in till vacker inredning utan att den där sköna hotellkänslan ska man få redan hemma. Den innefattar stora mattor, mycket symmetri, härliga tyger, lyxig bäddning, dämpad belysning och färska blommor. 

”Hela Instagram svämmar över av samma, samma och det gör mig galen”.

Varifrån får du din inspiration? 

- Inifrån tror jag, jag känner tyvärr att man i Sverige vill ha mycket lika och samma. Jag märker till och med på mig själv att jag matats så mycket av den svenska stilen att jag ibland känner mig lite låst. Hela Instagram svämmar över av samma, samma och det gör mig galen. Jag vill ha precis det andra inte har så lösningen är väl att leta på tex Pinterest och utomlands efter andra stilar och miljöer. Min skräck är att ha det som alla andra. 

”Hotel-chic” hemma hos Åsa Ingrosso.”Hotel-chic” hemma hos Åsa Ingrosso.”Hotel-chic” hemma hos Åsa Ingrosso.
”Hotel-chic” hemma hos Åsa Ingrosso.

Vilka frågor är de vanligaste du får när det gäller just inredning? 

- Jag får så otroligt mycket bilder skickade till mig på framförallt Instagram. På folks hem, villor och terrasser. De vill ha kulörkoder, vilken matta som passar bäst ihop med deras soffa, eller vilken bänkskiva som passar till köksluckorna. Eller tips på klinker till badrummet. Så ja, kulörer tror jag. Det är svårt och knepigt så jag förstår verkligen det. Tyvärr är det ju det som är mitt jobb så jag kan omöjligt sitta och svara på allas frågor hur gärna jag än vill. 

Och vilka misstag skulle du säga är de vanligaste folk gör när de inreder?

- För små mattor. Dom lägger inte pengar på dimmers till lamporna, vilket alla borde ha. Samt att man ofta fegar lite och som jag sa innan: att folk köper samma grejer som bästa kompisen. Jag tycker inredningen på något vis ska höra ihop med ens personlighet. Det är roligt om den blir lite ”egen”. 

Hemma hos Åsa Ingrosso.Hemma hos Åsa Ingrosso.Hemma hos Åsa Ingrosso.
Hemma hos Åsa Ingrosso.

Vilka är dina top 3 tips när det gäller att verkligen få hemmet att bli lite extra personligt, elegant eller bara stylish? 

1. En rejäl stor matta under soffgruppen. Köp heltäckningsmatta i perfekt storlek och låt den sticka ut en bit på sidorna runtom. Man kan antingen kanta den eller låta den vara som den är. Den lägger sig ned efter ett tag. 

2. Stora speglar som köps hos glasmästare på metervara, limmas på väggen (inte om du hyr) och som man fäster en bred list runt. Det går att göra spröjs eller dekorationer uppe på som enkelt limmas fast. 

3. Ett påkostat soffbord som blir en center piece. Med färska blommor och ens favoritsaker uppställda i ett snyggt stilleben på. Och ljus så klart. Levande ljus. Överallt! 

Åsa Ingrosso älskas för sin glammiga stil.Åsa Ingrosso älskas för sin glammiga stil.Åsa Ingrosso älskas för sin glammiga stil.
Åsa Ingrosso älskas för sin glammiga stil.

Du har många följare på social medier och du bjuder frikostigt på stiltips, skönhetstips och även inredning - vad är roligast för dig just nu? 

- Hår och smink har kommit att bli lite extra roligt just nu och det verkar många av följarna uppskatta. Sen längtar jag verkligen efter att få visa upp den nya restaurangen med nya inredningen jag helt gått loss på! 

Du är också aktuell med ett designsamarbete med Hilke Collection där mässing är i fokus - är det ett favoritmaterial? 

- Ja, det har varit ett jätteroligt samarbete med Hilke. Mässing kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Men jag älskar krom och silver också. Det där går verkligen i vågor. 

Ljusstaken Livelli i design av Åsa Ingrosso.Ljusstaken Livelli i design av Åsa Ingrosso.Ljusstaken Livelli i design av Åsa Ingrosso.
Ljusstaken Livelli i design av Åsa Ingrosso.

Ljusstaken Livelli som Åsa formgivit i ett samarbete med Hilke Collection är gjord i mässing. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Ljusstake Como i design av Åsa Ingrosso.Ljusstake Como i design av Åsa Ingrosso.Ljusstake Como i design av Åsa Ingrosso.
Ljusstake Como i design av Åsa Ingrosso.

Ljusstaken Como i nickelpläterad mässing (finns även i mässing) från Hilke Collection i design av Åsa Ingrosso. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Vilka inredningstrender är du mest pepp på just nu i vår? 

- Ja, snart ska ni få se! Det kommer visa sig i nya restaurangen! Massor av härligt saftiga färger. Jag är obotligt trött på detta vita, med fåtöljer i boucletyger och sandfärgade bord och krukor som är i varenda hem just nu. Jag längtar efter glädje och lycka i inredningen efter det knasiga år som varit. Jag tror vi alla behöver mer av det. 

”Många tror att bara för att man bor där det är palmer och turkost vatten så är man på semester och lever lyxliv. Så är det verkligen inte!”

Du är ju ingift i en stor influencerfamilj som älskas av många men som också råkar ut för en del ”skit”. Vilken är den största missuppfattningen om dig? 

- Jag vet ärligt inte. Oftast får man ju aldrig riktigt höra hur följarna uppfattar en på ett dåligt vis. Den skit som kommer är så svår att liksom placera på något annat ställe än ”skräphögen”. Det kan vara kommentarer som ”Tror du att du är något eller?” Eller  ”Vilket fult ärr du har på läppen” (jag gjorde en biopsi och fick sy i läppen). Eller att man för stunden skrivit något i något inlägg som retar något. Jag får faktiskt väldigt lite hat egentligen. Jag raderar och blockar direkt. Jag tror verkligen att hat föder hat så dom kontona ryker direkt och nu när jag städat händer det inte så ofta längre. Men det jag kan tänka mig är att många tror att jag badar i väskor, smycken och långa naglar. Att vi konstant lever ”lyxliv” vilket är så otroligt fel. Jag jobbar dygnet runt, på riktigt! Jag står på alla fyra och skrubbar golv på restaurangen på Mallorca, med nygjorda naglar och klackar, sen målar jag en vägg eller rensar ett avlopp liksom. Ja, jag har ett glittrigt armband på armen när jag gör det, men jag är inte rädd för att jobba. Jag är en ”bonnatjej” från Småland som lätt hoppar i ett par gummistövlar och flaskmatar ett lamm om det behövs. Sen om vi är lediga så njuter vi med lite bubbel och god mat, absolut. Men många tror att bara för att man bor där det är palmer och turkost vatten så är man på semester och lever lyxliv. Så är det verkligen inte! 

Åsa Ingrosso raderar alla negativa kommentarer på sin instagram. ”Jag tror verkligen att hat föder hat så dom kontona ryker direkt och nu när jag städat händer det inte så ofta längre.”Åsa Ingrosso raderar alla negativa kommentarer på sin instagram. ”Jag tror verkligen att hat föder hat så dom kontona ryker direkt och nu när jag städat händer det inte så ofta längre.”Åsa Ingrosso raderar alla negativa kommentarer på sin instagram. ”Jag tror verkligen att hat föder hat så dom kontona ryker direkt och nu när jag städat händer det inte så ofta längre.”
Åsa Ingrosso raderar alla negativa kommentarer på sin instagram. ”Jag tror verkligen att hat föder hat så dom kontona ryker direkt och nu när jag städat händer det inte så ofta längre.”

LÄS MER: Författaren Caitlin Moran om vad kvinnor behöver i medelåldern.