Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Astrologen Margareta: ”En vis man studerar planeterna, en dåre följer dem”

Vi träffade Damernas Världs spännande astrolog Margareta Hedin för att lära oss mer om astrologi.

Margareta Hedin har studerat astrologi snart ett helt liv och för henne är detta inget märkvärdigt utan ungefär som vädret – en naturlig del av hennes liv som alltid finns där närvarande. ”För oss som lever med en andlig strävan är detta inte bara min världsuppfattning utan också en livsstil” säger hon.

1993 öppnade hon Isis Kammare på Drottninggatan, en new agebutik som på sin tid var ett esoteriskt Mecka. Idag har hon sin mottagning i Gamla Stan i Stockholm där hon coachar människor med horoskopet som utgångspunkt. Att hjälpa människor att komma till sin rätt och använda sina förutsättningar och förmågor på bästa sätt är drivkraften. 

Genom att studera planeterna, stjärnornas och månens förhållande till varandra kan hon förstå varför saker och ting händer vid specifika dagar eller tillfällen. 

Det känns som att alla pratar om astrologi just nu. Har det blivit mer populärt?
– Ja absolut! Astrologin förlorar aldrig sina anhängare men ibland kommer det en peek. Så var det under 80- och 90-talet. Nu är vi åter inne i en het våg av intresse. Av milleniumbarnen sägs mer än 50 % att de tror på astrologi och många av dem uppfattar den som sin religion.

Läs också: Veckans horoskop, årshoroskop 2020 och kärlekshoroskop

Astrologen Margareta Hedin.

Vad är egentligen astrologi?
– Astrologin har funnits i minst 5000 år och påverkat utvecklingen och kultur enormt. Att vara astrolog är studera stjärnor och planeternas rörelser och elliptiska banor samt att kunna tolka deras påverkan på jorden och dess invånare. 

Genom tiderna har astrologin uppfattats på olika sätt. Under medeltiden handlade astrologin mestadels om konungarna och deras rikens uppgångar och fall. Astrologerna själva var nästan uteslutande lärda rika män eller munkar. 

Astrologin har utvecklats enormt under 1900-talet och en ny modern astrologi har växt fram sida vid sida av psykologin. Carl Gustav Jung och Dane Rudhyar är två män vars arbete betytt enormt mycket för dagens västerländska astrologi. I den fritänkande, härliga kulturmix som uppstod i Kalifornien under 70-talet utvecklades många terapiformer och astrologin. Många astrologer och författare anslöt sig  till utvecklingen och astrologin fick den form den har idag.  

Vad som verkligen snabbat på utvecklingen enormt under senare år är naturligtvis internet. Det som tidigare varit komplicerat att räkna ut är nu lättillgängligt, bara några knapptryck bort. 

Vad frågar människor dig på din mottagning Margareta?
Idag vänder vi oss till astrologin för att förstå oss själva och vår egen potential. Vem är jag? Vilket arbete passar jag bäst för? Man kan göra framtidsprognoser och iaktta utveckling.  När får jag toppjobbet och framgången jag längtar efter? Kärlek, relationer och familj och hälsa är stora teman. Vem passar jag bäst ihop med, hur kan jag förstå min partner och hur får vi kärleken att blomstra? 

– Men naturligtvis oroar vi oss alla över framtid, karriär och pengar och har frågeställningar runt sådant. 

En kul sak som hände nyligen var att kvinna frågat mig om troligt födelsedatum för hennes baby.  Hon hade ju fått ett datum via ultraljud – men hennes horoskop visade att det troligaste tillfället borde vara den 24:e kl 12.00. Senare fick jag sms att barnet hade fötts 11.42 den 24:e och jag tänkte ”20 minuters skillnad, det kan jag leva med”.

Imponerande! Har du varit med om fler liknande upplevelser?
– Jag upplever någonting häpnadsväckande varje dag och ibland blir jag även vittne till riktiga mirakel när jag får en ödmjukhet inför skapelsen och alltets sammanhang.  Jag får dagliga bevis på att vi verkligen kan använda oss av planeterna för att fatta bättre beslut och få en guidning i livet.

Astrologi och politik, berätta mer!
– Det kallas mondial astrologi och som berör oss alla – hela mänskligheten som ett kollektiv. Miljö, politik, världsekonomi, naturkatastrofer mm sorterar hit. 

När stora planeter skiftar tecken eller ställer sig i tuffa lägen – som vi snart får uppleva för 2020 förväntar vi astrologer oss att se genomgripande förändringar på jorden. 

Som ett exempel på det kan vi ta skeendet runt skiftet 2007 när Pluto var i färd att flytta in Stenbockens tecken. Vid den tiden höll jag föredrag om kapitalismens död och en ny ekonomi.  När marknaden föll dramatiskt och finanskrisen var ett faktum uppstod naturligtvis en mäktig känsla inom mig. Jag hade dessvärre fel, men det var nära, mycket nära!

En vis man studerar planeterna, en dåre följer dem.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Ja, det kan vara oerhört varierande arbetsuppgifter som jag har. Det dagliga är ju att jag möter kunder 11-20 för konsultationer. Det här är verkligen här jag har mitt hjärta! Jag skriver ju som bekant i här i Damernas Värld och driver Astrobloggen, men jag undervisar också. Jag är svensk satellit för OPA – organisationen för professionella astrologer. Det är en internationell organisation som främjar till att utveckla och stödja astrologin i världen. Vi har precis öppnat en lite OPA Sweden med möten dit alla astrolovers är välkomna. Annat kul kan jag gör är att delta på stora event som astrolog eller ibland kan det vara olika influencersamarbeten. Jätteroligt.

Vad kan en kund fråga dig, till exempel?
– Något som hände nyligen var en kvinna frågade mig om troligt födelsedatum för hennes baby. Hon hade ju fått ett datum via ultraljud – men i kundens horoskop visade att det troligaste tillfället borde vara den 24:e kl 12.00. Senare fick jag sms att barnet hade fötts 11.42 den 24:e och jag tänkte ”20 minuters skillnad, det kan jag leva med”.

Vad är det bästa med att vara astrolog?
– De fantastiska mötena jag gör och mina kunder! Det är oerhört tillfredställande att guida en människa och sedan få höra resultatet. Enligt mig ger det mer att gå till en astrolog än till en psykolog. Där kan du sitta och harva ett halvår medan en astrolog ser in i horoskopet direkt och hittar ett problem och en lösning.

Vill du också lära dig tyda ditt eget horoskop? Här hittar du Margaretas astrokurs!

Förutom på jobbet, hur använder du astrologin i din vardag?
– Jag använda det positiva flödet och agerar när horoskopet flaggar för det och håller mig mig kanske lite mer tillbaka i andra lägen. Man måste förstå att planeterna styr inte oss, utan det är alltid vi själva som har makten i våra liv och vi själva som väljer.  

Kan vem som helst bli astrolog?
– Ja, men du måste vara lyhörd, känna in kunden frågor och inte vara dömande. Det tar minst 10 000 timmar att lära sig astrologi någorlunda bra, så det är bara att plugga. Jag har studerat astrologi en hel livstid, men jag försöker fortfarande utvecklas och bli bättre.

Vad är det du räknar ut när du skriver ett horoskop?
– Jag ser planeterna, de är skådespelare i våra liv och den tecken de står i, den olika spänningsförhållandena de står i visar oss vägen. Solens position representerar själva jaget, månens position beskriver dina känslor, merkurius visar hur du tänker och kommunicerar, venus vad du tycker om, mars står för motivationen och så vidare. Varje planet har en betydelse. Så ser man hur de står i förhållande till varandra. Där får man sedan fram en bild av en människas förutsättningar i världen.

Som astrolog är det solen, månen och planeternas positioner som Margareta studerar.

Hur precist är ett horoskop egentligen?
– Det kan vara ganska precist men en astrolog sitter inte inne på den totala sanningen, om man tror det så har man gått för långt. Däremot kan man skapa sig en uppfattning genom att studera planeterna. En vis man studerar planeterna, en dåre följer dem.

Hur kan vi påverkas av planeterna, de är ju så långt borta? 
– As above – so below är en medeltida devis. Allt i universum speglar oss här på jorden. Vi vet att månen dragningskraft flytta världshaven, skapar ebb och flod. Vi vet att fåglar och fiskar navigerar via jordens elektromagnetiska fält – bara för att nämna några av alla de mirakel som Moder Jord erbjuder. Naturligtvis påverkas vi alla, människor, djur och natur av den fantastiska samklang som skapelsen utgör. Astrologi är att studera dessa återkommande cykler och använda sig av informationen på ett bra sätt.  

Vill du lära dig mer om astrologi? Här hittar du Margaretas astrologkurs!