Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Öhlund & Maria Therese/LundLund

Skådespelaren och regissören Bahar Pars: ”Jag är rädd för allt”

Bahar Pars blev bekant för hela Sverige när hon spelade Parvaneh i En man som heter Ove. Här berättar hon om drömmar, rädslor och favoritplagg. 

Bahar Pars, om du fick ta över någons garderob, vems skulle det vara? 

Lena Olins. Jag älskar hennes pojkflickiga stil och efter att ha jobbat med henne har jag ganska bra koll på hennes garderob och kan plaggens historia.

Du får bara bära en outfit resten av livet, vilken blir det?

– Mina Adidas-brallor och en vit t-shirt i siden. På fötterna måste jag tyvärr alltid ha skor med lite klack. Det blir garanterat jobbigt, men jag kan inte välja bort klackarna.

BAHAR PARS

ÅLDER: 40 år.

BOR: Stockholm.

FAMlLJ: Make, barn, mamma, syskon och kusiner.

BAKGRUND: Har länge jobbat med film, tv, på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Uppsala Stadsteater, men fick sitt folkliga genombrott som tuff granne till Rolf Lassgårds Ove i filmen En man som heter Ove. För den rollen nominerades hon till en Guldbagge och filmen fick en Oscars-nominering. Bahar är också prisad regissör både för teater och film.

AKTUELL: Ny podd. Jobbar också på en egen långfilm.

Vilket är det äldsta plagget du har, som du fortfarande använder?

– Det är en grön jacka från Diesel som jag köpte på rea för 600 kronor när jag var 16 år. Det var mycket pengar då, och jag fick lov att låna av en kompis. Jag lämnade in den för att laga fickorna bara häromdagen.

Har du någon beauty-favorit?

– Ja, ett franskt ansiktsvatten från Biologique Recherche. Jag såg det första gången i badrumsskåpet hos Lykke Li, fick testa och sedan dess använder jag det varje morgon och kväll.

Vem är din favorit på Instagram då?

– Just nu är det Cissi Wallin, för hon är så rolig. Jag kan inte titta på hennes inlägg på offentlig plats för jag skrattar så mycket. Och Parisa Amiri.

"Jag har avslutat några långa destruktiva vänskapsrelationer, som tagit väldigt mycket energi och tid från mig". Foto: IBL

Och vem är din favoritartist?

Cardi B, hon är så ärlig och modig – i sin musik, i hur hon pratar och klär sig. Jag vill inte se en persona när jag följer en artist, jag vill se en människa.

Vad är det bästa som har hänt dig den senaste tiden?

– Jag har avslutat några långa destruktiva vänskapsrelationer, som tagit väldigt mycket energi och tid från mig. Jag kan ångra att jag inte gjort sådant tidigare, och att jag inte hoppat av jobb som jag har vantrivts med.

Vilket är det bästa rådet du har fått?

– Let it go! Det fick jag av en kär vän, och det var det jag följde när jag satte punkt för de där relationerna.

Jag vill inte se en persona när jag följer en artist, jag vill se en människa.

Du verkar väldigt orädd.

– Nej, jag är rädd för allt. För helt vanliga saker: Höjder, åka bergochdalbana, jag har lätt för att bli klaustrofobisk…Min familj tycker nog att jag är skittråkig.

Vart reser du helst?

– Till södra Frankrike, Nice och Cannes. Jag älskar den högljudda franska kulturen och blandningen av fashion och nudiststränder. Du kan gå klädd som att du ska på en gala eller hasa runt i shorts och t-shirt, båda funkar lika bra.

LÄS MER: Bahar Pars: ”Jag vill kunna ha fillers OCH vara feminist”

Jag är stolt över att jag har tagit mig så här långt själv.

Vad gör dig lycklig?

– God mat. Jag är en enkel människa och det är lätt att göra mig glad. Jag älskar att äta nästan alla typer av mat, gärna med vänner. Lyxig skräpmat, som en riktigt bra hamburgare, är en favorit.

Vad drömmer du om?

– I det lilla: lugn och ro. Sedan drömmer jag stort om min karriär: att mina filmer ska bli så bra som jag tänker mig och nå ut i världen, och att jag ska orka ro dem i land, ibland känns det väldigt tungt.

Vad är du stolt över?

– Att jag har tagit mig så här långt själv.

Vad tror du att andra irriterar sig på hos dig?

– Massor av saker – som att jag är kaxig, uppkäftig och högljudd.

Folk som är modiga i vardagen gör att jag känner mig mindre ensam i den här världen som är så präglad av sociala mediers perfekta filter.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?

– Att kunna läsa tankar. Men jag vet att det också skulle bli min curse…

Vem inspireras du av?

– Människor som är modiga i vardagen. Som lägger upp en ful bild på Instagram, skriver något ärligt eller vågar vara roliga. Det gör att jag känner mig mindre ensam i den här världen som är så präglad av sociala mediers perfekta filter.