Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Författaren och journalisten Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna.Författaren och journalisten Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna.Författaren och journalisten Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna.
Författaren och journalisten Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna. Foto: MARK HARRISON

Författaren Caitlin Morans bästa tips för medelåldern: ”Ha normala ligg och ta botox om du vill”

Medelåldern var inte den semester författaren Caitlin Moran föreställt sig när hon lämnade småbarnsåren bakom sig. Nu har hon skrivit en bok om att ta sig igenom perioden när kvinnor behöver mer styrka än någonsin – och helst en revolution. 

När brittiska författaren och journalisten Caitlin Moran närmade sig 40 såg hon fram emot den lätta biten av livet. Den där hon visste vem hon var, hade hittat jeansmodellen som faktiskt passade och barnen var så stora att de kunde ta hand om sig själva.

Därför var det en chock att upptäcka att medelåldern på många sätt är ännu mer problematisk, och att det inte räckte att vara den kvinna hon äntligen lärt sig att vara – utan att hon behövde vara Mer än en kvinna, som hennes senaste bok heter.

– Medelålders kvinnor bär samhället. Margaret Thatcher sa att det inte finns ett samhälle, men det gör det, och det är vi! Det är vi som gör allt det obetalda hushållsarbetet, allt omhändertagande av barn, ungdomar, våra åldrande föräldrar, våra vänner som skiljer sig, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver sätta en prislapp på det, och det tror jag att yngre generationer kommer att göra. I framtiden kommer det att verka lika galet att vi gjort det här gratis som att kvinnor inte alltid haft rösträtt.

Pratas och skrivs det tillräckligt mycket om det här?
– Inte på det sätt som jag försöker göra i min bok. Visst lyfts problemen, men man presenterar sällan lösningar. Jag gillar inte att bara gnälla, så jag har försökt komma med förslag på hur våra liv kan bli bättre. Vi måste bygga upp samhället på nytt, på ett sätt som gör det lite lättare för oss kvinnor att leva.

CAITLIN MORAN

GÖR: Författare, journalist och krönikör. 

ÅLDER: 45 år. 

FAMILJ: Man och två döttrar. 

BOR: London, England. 

BAKGRUND: Skrev sin första bok som 15-åring och gjorde sig sedan ett namn som skribent och programledare. Har bland annat skrivit den prisvinnande och bästsäljande självbiografin Konsten att vara kvinna och romanen Konsten att skapa en tjej, som även filmatiserats.

INSTAGRAM & TWITTER: @mscaitlinmoran @caitlinmoran 

AKTUELL: Med boken Mer än en kvinna, som släpps den 1 april.

Men tills vi är där, i den nya kvinnovänliga världen, har Caitlin Moran tio handfasta tips på hur du klarar dig genom medelåldern.

1. Gift dig inte med en skitstövel

– Ännu viktigare för yngre kvinnor, och alla relationsråd du behöver sammanfattade i en mening – skippa guider och självhjälpsböcker om hur du hittar den rätta. Många kvinnor tror att deras kärlek ska kunna göra en halvtaskig man till en bättre människa, men det funkar inte. Ditt liv kommer att vara precis så bra eller dåligt som mannen du lever med, så gift dig inte med ditt glastak. Alla lyckliga och framgångsrika kvinnor jag känner har en man som gör minst 50 procent av hemarbete och barnomsorg. 

– Själv har jag turen att vara gift med den snällaste, mjukaste, mest medvetna mannen i världen sedan mer än 20 år tillbaka. Vi tävlar om vem som är underbarast mot den andra. Kunde jag skulle jag klona honom och dela med mig, alla kvinnor behöver en man som min. Men tyvärr har jag det enda exemplaret.

”Gift dig inte med en skitstövel”, är ett av Caitlin Morans viktigaste råd till alla kvinnor.”Gift dig inte med en skitstövel”, är ett av Caitlin Morans viktigaste råd till alla kvinnor.”Gift dig inte med en skitstövel”, är ett av Caitlin Morans viktigaste råd till alla kvinnor.
”Gift dig inte med en skitstövel”, är ett av Caitlin Morans viktigaste råd till alla kvinnor. Foto: MARK HARRISON

2. Släpp att göra-listan – för den kommer aldrig att släppa dig

– Alla kvinnor har en evig att göra-lista. Vi behöver aldrig fråga oss ”Vad är meningen med livet?”, för det är Listan. Vår mening och vårt mål är att långsamt ta oss igenom Listan – och den tar aldrig slut. Den handlar om att inreda huset, boka semestern ett år i förväg, knipa för att stärka bäckenbotten, avmaska hunden … Från barndomen blir flickor matade med att vi ska ha ett fantastiskt liv med ett vackert hem, vara en god vän, kunna ge en bra avsugning och skriva en politisk framställning. Vi ska vara en hel värld, göra allt.

– Min största uppenbarelse var när jag gick igenom Brexit och klimakteriet samtidigt och var otroligt arg hela tiden. Jag kunde inte avgöra vad som var vad: Boris Johnson eller klimakteriet … Så jag köpte en whiteboard, skrev ner allt som behövde göras hemma och outsourcade tre uppgifter var till alla i familjen – deadline på fredag varje vecka. Sedan dess har min ilskenivå sjunkit med 50 procent.

3. Om du vill – ta botox

– Jag har tagit botox och det har uppenbarligen inte fått mig att se ut som J-Lo, men som att jag har sovit vid något tillfälle de senaste sex månaderna – vilket var vad jag ville. Jag var i ett läge när jag började tro att jag var en gnom eller hade något DNA-fel, eftersom mina jämnåriga såg så fräscha ut medan jag åldrades fortare än alla andra. Till slut frågade jag en kompis som jobbar i skönhetsindustrin som sa: ”Ja ja, de tar botox allihopa”. Och det här var kvinnor som ofta hyllas i media för att de är så naturliga. 

– Det bästa vi kan göra är att berätta sanningen för varandra. Vi skulle må bättre av att veta att kändisar inte är så vackra av sig själva, utan för att de har massor av pengar och en bra doktor. Förut avfärdade jag botox, främst för att jag inte riktigt visste vad det var och förknippade det med strama, onaturliga ansikten. Och jag hade inte förstått den viktiga feministiska regeln att aldrig kritisera vad äldre kvinnor gör – för när du är ung har du ingen aning!

LÄS MER: Ikonen Isabella Rossellini, 68, ratar botox och anti-age men älskar mamma Ingrid Bergman 

4. Bygg om din kapsel-garderob

– Vi får alltid höra att den perfekta kapselgarderoben är en investering för livet: kashmirtröjan, trenchcoaten, krispiga vita skjortan … Så när du är 20–30 köper du de där plaggen och sedan, när du är 42, öppnar du garderoben en dag och alla dina kläder har blivit ondskefulla. De funkar inte längre. Du har gått upp lite i vikt (och det är din rättighet som kvinna), kanske slutat med klackar och klippt håret. Så nu måste du göra om alltihop, och jag tycker på allvar att vi borde få ledigt från jobbet för det – det tar SÅ lång tid att hitta ett par bra jeans. Här är plaggen du behöver:

• Allt som Meryl Streep bär i Mamma Mia. Vet du inte vem som är ditt barns pappa för att du hade så kul på en grekisk ö för 20 år sedan, då har du levt ett bra liv och jag kommer att följa dina moderåd.

• Vida byxor – om jag ska ha något på min rumpa vill jag att hela rumpan ska få plats. 

• Den dyraste kostym du har råd med. Funkar alltid!

• Maxiklänning. Du behöver bara välja ett mönster och så har du täckt in hela kroppen. Du behöver inte tänka på underkläder, skärp eller på om det matchar. Du har en sak på dig och du är redo.

LÄS MER: Chimamanda Ngozi Adichie om stil, böcker och inspiration  

Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna, ute den 1 april.Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna, ute den 1 april.Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna, ute den 1 april.
Caitlin Moran är aktuell med boken Mer än en kvinna, ute den 1 april. Foto: Bonnierförlagen

5. Ha normala, okomplicerade ligg

– Vi kvinnor tror att det är vårt jobb att vara sexuellt fascinerande och innovativa hela tiden, och det är ett heltidsjobb. Men i en långvarig relation, där vi har har en massa Netflix att titta på och en massa hushållsarbete att göra räcker det faktiskt med 20 minuters vaniljsex så är jobbet gjort – sedan kan vi kolla på The queen’s gambit. Har du mer tid och vill är det kanon, men den här idén om att du måste vara en Pandoras ask av njutning, under ständigt utveckling, är bara utmattande. 

6. Omfamna att bli en hagga

– Det kommer att hända ändå, så varför inte njuta av det på samma sätt som män gör när de blir äldre? Vi behöver börja prata om äldre kvinnor på samma sätt som vi gör om erfarna silverrävar. En hagga är en vis äldre kvinna som barn är lite rädda för och som träffar sina haggkompisar, kacklar och löser problem. 

7. Acceptera din kropp

– Du har inget val! Det krossar mitt hjärta att kvinnor fortfarande tror att det är ett alternativ att inte gilla sin kropp. Det är det inte. Det här är den du är, du ska leva med den här kroppen för alltid. Bli vän med din kropp och uppskatta att den fungerar. Fokusera på helheten i stället för att peka ut problemområden. Du och din kropp är ett team och alla ska med, stoppa dig själv när du börjar tänka negativa tankar om en kroppsdel.

– Och vi måste sluta hitta på namn på kroppsdelar som inte ens finns: muffintop, kråkfötter, hängknän. Nej, de existerar inte! De namnen kommer från en värld av depression och ledsamhet – använd dem aldrig, googla dem aldrig.

Caitlin Moran är känd för böcker som självbiografiska Konsten att vara kvinna och romanen Konsten att skapa en tjej.Caitlin Moran är känd för böcker som självbiografiska Konsten att vara kvinna och romanen Konsten att skapa en tjej.Caitlin Moran är känd för böcker som självbiografiska Konsten att vara kvinna och romanen Konsten att skapa en tjej.
Caitlin Moran är känd för böcker som självbiografiska Konsten att vara kvinna och romanen Konsten att skapa en tjej. Foto: MARK HARRISON

8. Ändra rösten i ditt huvud

– Det tog mig ganska lång tid att upptäcka att jag hade en röst i huvudet. När jag var ung var det min mammas, och den var väldigt negativ, sa att jag var fet och lat. Sedan upptäckte jag att jag hade gamla pojkvänner i huvudet, och taskiga saker någon sagt på puben för 20 år sedan.

– Så jag bestämde mig för att ta över den där rösten, och aldrig säga något till mig själv som jag inte skulle säga till en älskad vän. Den dag du tar kontroll över den där rösten borde firas, det borde finnas grattiskort för det, eftersom det är en så viktig del av din utveckling. När jag började mitt övertagande använde jag Oprah Winfreys röst, och hon var väldigt snäll mot mig. Oprah skulle aldrig säga att jag är tjock, hon sa att jag ser fantastisk ut och har en saftig rumpa.

9. Häng med dina med-haggor

– Det här är belöningen. Du tror att relationen till dina barn är den viktigaste i livet, och det är den på vissa sätt – men hela poängen med barn är att de inte kommer att behöva dig längre. Men dina vänner har valt dig, de kommer alltid att finnas där. De kommer dessutom aldrig att smälla i dörrar och skrika att de hatar dig, sno dina skor och förstöra dem eller lämna blöta handdukar på golvet. Ingen medelålders kvinna har någonsin lämnat en blöt handduk på golvet.

– Att bli medelålders är som att födas på nytt. När barnen är stora kan du hitta dig själv igen. Plötsligt har du och dina vänner timmar att tillbringa helt för er själva, och ingen är så effektiv som ett gäng medelålders kvinnor. När jag och mina kompisar träffas har vi en lång agenda av ämnen som avhandlas på några minuter var: Brexit, bäckenbotten, om vi skulle ha sex med Harry Styles, ett fantastiskt recept, musikens framtid … Och vi gör det i en bubbelpool medan vi dricker vin, för att inte slösa en enda sekund.

10. Yoga!

– Förut var den bästa avslappningen och njutningen kanske att dricka vin, men efter en viss ålder får det dig bara att må fruktansvärt dagen efter. Med yoga får du bara njutning – utan surt efter. Det är fantastiskt att hitta den barnsliga glädjen i att bara stretcha och leka. 

– Dessutom vrider det tiden tillbaka. Sedan jag började yoga är jag i bättre form och mer bekväm i min kropp än någonsin. Och jag ser fram emot att fylla 60, för vid det laget förväntar jag mig att kunna stå på händer. 

LÄS MER: Träna efter din ålder – så ska just DU träna för bäst resultat