Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Catherine Deneuve på Saint Laurents visning i Paris.Catherine Deneuve på Saint Laurents visning i Paris.Catherine Deneuve på Saint Laurents visning i Paris.
Catherine Deneuve på Saint Laurents visning i Paris. Foto: TT

Catherine Deneuve – ikonen som vägrar bli behandlad som en sådan

Hon är en levande ikon, men vill inte bli behandlad som en sådan. Hon tar dock gärna för sig av  fördelarna som det för med sig. Damernas Värld har träffat Catherine Deneuve.

Catherine Deneuve sveper in i rummet och tar det omedelbart i besittning. Den franska filmens okrönta drottning har en utstrålning som skulle göra henne till den givna medelpunkten även i en stor folksamling. Hon är älskad och dyrkad i sitt hemland, men tycker själv att det ibland går för långt.

Catherine Deneuve

GÖR Skådespelare.
ÅLDER 75 år.
BOR Paris.

FAMILJ Barnen Chiara Mastroianni (med Marcello Mastroianni) och Christian Vadim (med Roger Vadim).
KARRIÄR Medverkat i över 130 filmer, bland annat Paraplyerna i Cherbourg, Repulsion, Belle de jour, Blodshunger, Indochine, Dancer in the dark, 8 kvinnor, Potiche och Claire darling.
AKTUELL Spelar huvudrollen i La verité.

– Man behandlar mig som om jag vore en institution. Det tycker jag inte om, säger hon med eftertryck.

Som 75-åring är hon aktuell som huvudrollsinnehavare i filmen La verité, regisserad av japanen Hirokazu Kore-eda.

Det är lätt att tro att den har självbiografiska inslag, eftersom den handlar om en firad fransk filmstjärna som har skrivit sina memoarer och konfronteras av sin dotter. En dotter (spelad av Juliette Binoche) som menar att mamma nog varit långt ifrån sanningsenlig. Men nu ska sanningen fram!

– Nej, nej. Den här personen ligger så långt ifrån mig som det är möjligt, både som rollfigur och som skådespelerska. Jag har aldrig haft en sådan ansträngd relation till min dotter – eller till min man, säger Catherine Deneuve med ett skratt.

Jag kan inte se något askfat här inne. Finns det något?

Jag har mött Deneuve tidigare, och känner plötsligt att det är någonting som saknas i rummet. Just det – hon röker inte. Har hon slutat?

– Verkligen inte. Men jag kan inte se något askfat här inne. Finns det något?

LÄS OCKSÅ: 88-åriga modelegendaren Rosita Missoni om karriären, livet och sin tidlösa stil

Deneuve vill inte bli behandlad som en institution och tycker inte om att kallas grande dame. Samtidigt är hon medveten om sin ryktbarhet och sin utstrålning, och hon använder sig av det. Få säger emot henne - vill hon röka i ett rum där det uttryckligen står ”Rökning förbjuden” så gör hon det. Vem skulle våga säga till henne?

I intervjusammanhang kan hon vara allt från iskall (vilket Stina Dabrowski fick erfara under en offentlig intervju för några år sedan) till glad och charmerande. Den här dagen är det den charmerande stjärnan jag möter.

Hur tilltalar man henne? Att säga ”Catherine” skulle kännas ... fel. Lite respektlöst. Nej, det får bli madame Deneuve.

Så, jag frågar madame Deneuve hur det kändes att filma med en japansk regissör som inte talar ett ord franska.

– Vi arbetade med en tolk, så det blev aldrig ett omedelbart svar på en fråga. Ibland använder vi inte samma ord om en sak. Kore-eda är mycket blyg, och det är viktigt att kunna läsa hans ansikte. Han är oerhört känslig. Överhuvudtaget är det svårt att förstå japansk kultur. Den är så subtil, och de talar inte om sig själva. Jag har varit i Tokyo flera gånger, men det har alltid varit på jobb så det har inte varit möjligt att upptäcka någonting.

Catherine Denevue är aktuell med La verité.Catherine Denevue är aktuell med La verité.Catherine Denevue är aktuell med La verité.
Catherine Denevue är aktuell med La verité. Foto: TT

Vi återkommer till eventuella likheter mellan henne själv och hennes rollfigur.

– Hon ligger så oerhört långt från mig. När jag gör en film som den här blir jag rollen under inspelningen, sedan går jag tillbaka till mitt vanliga liv. Det var skillnad när jag gjorde flera filmer med André Téchiné, då kände jag att jag personligen kom alldeles för nära rollfigurerna. Samtidigt är det ju ofrånkomligen så att man i en roll använder delar av sitt eget liv, men utan att man tänker på det. Det bara finns där.

Hon har varit gift en gång, med fotografen David Bailey. Haft många berömda älskare, som Roger Vadim, Marcello Mastroianni och Clint Eastwood. Hon har två barn, sonen Christian med Vadim och dottern Chiara med Mastroianni. Chiara är också skådespelare och Catherine Deneuve har ett par gånger spelat mot henne, senast härom året då de spelade mor och dotter i Claire darling.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att spela mot någon som jag känner så väl, men det gick bra. Chiara och jag står mycket, mycket nära varandra. Men att gå från att vara dotter till att bli din egen kvinna, och detta i jämförelse med din mamma, det är svårt.

Hon säger att hon alltid har trott på en fri barnuppfostran.
– Att försöka kontrollera barn, det är fruktansvärt. Barn måste få en möjlighet att göra dumma saker. I dag finns det föräldrar som följer sina barn på telefonen för att alltid veta var de befinner sig. Det är ju som att sitta i fängelse. Nej, mina barn hade det fritt.

Nyligen sålde hon sitt älskade hus på landet. Huset, och inte minst den omgivande marken, hade blivit för stort.

Det finns många prioriteringar i livet, att vara skådespelare är inte en av dem.

– Så jag har köpt ett mindre hus, med en mindre trädgård, där jag kan gå och påta.

Hon har även en lägenhet i Paris och säger att det inte är några som helst problem för henne att gå anonym på gatorna.

– Jag går ut med hunden, jag går på restauranger, jag går på bio, jag går till den lokala grönsaksmarknaden. Ibland gör jag det ensam, ibland med vänner. Jag kan göra i princip vad jag vill i Paris, för det mesta lever jag mitt liv som jag vill. Men det handlar mycket om jobb. Jag gör två filmer om året, och när jag inte filmar gör jag pr för filmen jag gjorde innan. Och i tiden emellan umgås jag med släkt och vänner. Det finns många prioriteringar i livet, att vara skådespelare är inte en av dem.

LÄS OCKSÅ: 62-åriga stilikonen Ines de la Fressanges vassa stiltips

 Finns det något ställe hon definitivt undviker? Hon skrattar.

– Stränderna i Sydfrankrike i augusti. Där skulle jag inte sätta min fot.

Hon använder inga sociala medier, men säger att det finns falska Catherine Deneuve-konton.

– Det är konstigt att man kan öppna konton i någon annans namn, säger hon.

Vilket leder oss in på metoo, och på uppståndelsen som följde när Deneuve hade skrivit under en debattartikel som menade att det hade uppstått ”en häxjakt på män”. Hon gjorde senare ett uttalande där hon slog fast att detta inte innebar att hon inte tog avstånd från sexuella trakasserier. I dag säger hon:

– Jag har bestämt mig för att jag inte ska säga någonting mer i den frågan. Hur man än uttrycker sig så kan det misstolkas på sociala medier. Så jag säger ingenting mer.

TEXT: GUNNAR REHLIN