Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Ur spår! Nu ger sig skiddrottningen Charlotte Kalla in i skönhetsvärlden med en egen serie hudvårdsprodukter.Ur spår! Nu ger sig skiddrottningen Charlotte Kalla in i skönhetsvärlden med en egen serie hudvårdsprodukter.Ur spår! Nu ger sig skiddrottningen Charlotte Kalla in i skönhetsvärlden med en egen serie hudvårdsprodukter.
Ur spår! Nu ger sig skiddrottningen Charlotte Kalla in i skönhetsvärlden med en egen serie hudvårdsprodukter. Foto: Weronika Bela

Charlotte Kalla: ”Vi tipsar varandra om skönhetsprodukter i landslaget”

Hårt arbete, hög kvalitet och en gedigen långsiktighet. Skidesset Charlotte Kalla sätter alltid ribban högt – från OS till den nya hudvårdsserien under eget namn.

Isande kyla och intensiv träning i utomhusmiljö, flera timmar om dagen. Man kan tänka sig att skidåkaren och OS-medaljören Charlotte Kallas hud utsätts för en hel del påfrestningar. Som yngre hade hon dessutom en del problem med huden, i en ålder då det här med kvisslor var känsligt, och i den vevan började ett hudvårdsintresse ta fart.

– Jag har länge varit sugen på att ta fram en egen produkt och har tänkt mycket på produkter för huden. Min hud blir ju utsatt för mycket hela tiden - den behöver något som skyddar, reparerar och som hjälper till med återhämtningen. När jag träffade Kronans Apotek så ville jag inte bara sätta mitt namn på en serie, utan vara involverad i varje led av produktutvecklingen. Det har varit en superspännande resa!

CHARLOTTE KALLA

GÖR Längdskidåkare som med sina nio OS-medaljer räknas som Sveriges främsta kvinnliga olympier.
ÅLDER 33 år.
BOR Sundsvall.
FAMILJ Sambo med Fredrik Karström.
AKTUELL Med hudvårdsserien Kalla, i samarbete med Kronans Apotek

LÄS OCKSÅ: Skönhetsredaktören: ”Höstens bästa produkter som väcker ha-begär”

Sedan Charlotte blev elitskidåkare och kom med i landslaget har måltider fått ta mycket plats. ”Vi behöver den tiden för återhämtning mellan passen och ger måltiderna mycket utrymme. Jag gillar att variera mig och uppskattar allt från svensk husmanskost till asiatiska smaker. Favoriten är salmalax på majstortilla med fetaost, mango, grape, soja, lime, spenat, tomat och en massa korianderSedan Charlotte blev elitskidåkare och kom med i landslaget har måltider fått ta mycket plats. ”Vi behöver den tiden för återhämtning mellan passen och ger måltiderna mycket utrymme. Jag gillar att variera mig och uppskattar allt från svensk husmanskost till asiatiska smaker. Favoriten är salmalax på majstortilla med fetaost, mango, grape, soja, lime, spenat, tomat och en massa korianderSedan Charlotte blev elitskidåkare och kom med i landslaget har måltider fått ta mycket plats. ”Vi behöver den tiden för återhämtning mellan passen och ger måltiderna mycket utrymme. Jag gillar att variera mig och uppskattar allt från svensk husmanskost till asiatiska smaker. Favoriten är salmalax på majstortilla med fetaost, mango, grape, soja, lime, spenat, tomat och en massa koriander
Sedan Charlotte blev elitskidåkare och kom med i landslaget har måltider fått ta mycket plats. ”Vi behöver den tiden för återhämtning mellan passen och ger måltiderna mycket utrymme. Jag gillar att variera mig och uppskattar allt från svensk husmanskost till asiatiska smaker. Favoriten är salmalax på majstortilla med fetaost, mango, grape, soja, lime, spenat, tomat och en massa koriander Foto: Weronika Bela

Berätta lite om hur ditt intresset för hudvård och skönhet ser ut i dag.
– Mitt största intresse är helt klart skidåkningen, men vid sidan av det så märker jag att jag mår väldigt bra när jag hittar tillfällen till återhämtning. Och hudvård är verkligen något som jag kopplar av med. Från att man tar av sig träningskläderna till att man kliver in i duschen har man ett bra tillfälle. Man tar hand om kroppen när den har tagit i, och visar att nu är det återhämtning och energipåfyllning som gäller. Det är väldigt viktigt att komma ner i varv.

Vad hade du för önskemål när ni gick in i samarbetet, och hur kom ni fram till vilka produkter ni skulle ta fram?
– Det var ganska stort och lite spretigt från början, vi ville inte utesluta något. Men sedan har vi successivt låtit det smalna av och landat i de här produkterna. För mig var det viktigt med en enkel och effektiv hudvårdsrutin och att produkterna heller inte får ta för mycket utrymme i resväskan. Jag använder inte så många produkter och jag vill inte lägga mer tid än vad jag gör på skönhetsrutinen, med fler steg, bara för att jag lärt mig mer. För mig hade det inte varit hållbart i längden.

LÄS OCKSÅ: Har du fel produkter? Hitta rätt hudvård för din hudtyp – experten tipsar!

Charlottes huvdårdsserie i samarbete med Kronans Apotek. Klicka på bilden och kom direkt till hudvårdsserien.Charlottes huvdårdsserie i samarbete med Kronans Apotek. Klicka på bilden och kom direkt till hudvårdsserien.Charlottes huvdårdsserie i samarbete med Kronans Apotek. Klicka på bilden och kom direkt till hudvårdsserien.
Charlottes huvdårdsserie i samarbete med Kronans Apotek. Klicka på bilden och kom direkt till hudvårdsserien. Foto: Weronika Bela

Hur ser skönhetsrutinen ut nu?
– På morgonen stiger jag upp runt halv sju och tränar till åtta. Därefter rengör jag ansiktet och duschar. Att få bort all smuts och svett känns viktigt och jag har nyligen upptäckt micellärvatten, som var nytt för mig. Jag har tidigare försökt hitta serum som passar, för jag tror att det är en extra boost för huden, men jag har upplevt att vissa kapslar in och hindrar svetten från att komma ut, och det tycker jag är obehagligt. Det är en sådan sak vi jobbat på med vårt serum.

– Efter serumet använder jag dagkrämen, men om det är riktigt kallt kan det hända att jag smörjer in mig med nattkrämen. Jag får väldigt lätt torra händer, så handkräm är superviktigt för mig. Den måste gå lätt in i huden och får inte kladda. Jag duschar alltid efter dagens sista träning, så då brukar jag inte tvätta ansiktet igen på kvällen, men däremot brukar jag pyssla om fötterna. Smörja in dem och passa på att massera dem och trycka på triggerpunkter.

Vi har utgått från produkter som ska passa mig, men det är nog många som är i farten och vill ha det enkelt och inte vill lägga för mycket tid i badrummet. Även de som inte åker skidor fem timmar per dag

Vilken är den största skillnaden du märkt med att ha en egen serie, som är skräddarsydd för dig?
– Jag tycker att huden har blivit mjukare och lugnare. Generellt finare! Speciellt serumet har gjort stor skillnad, jag höll på att ge upp på serum förut.

Du tränar i stort sett dagligen och måste ofta duscha flera gånger om dagen; hur tar du hand om håret?
– Jag försöker att inte tvätta håret alltför ofta utan håller mig till två eller tre gånger i veckan, för jag märker att håret mår bäst av det. Jag använder Hydrate-serien och håroljan Luxe oil från System Professional. Däremellan kör jag torrschampo för mörkt hår från Kronans Apotek, och så får jag helt enkelt acceptera att håret är skitigt ibland. Det är inte så motiverande att fixa så mycket om hjälmen ändå ska åka på snart igen, haha.

LÄS OCKSÅ: Äventyraren Renata Chlumska: ”Dagen jag slutar vara rädd, slutar jag att vara nyfiken – och det vill jag inte”

Charlotte använder hårolja, schampo och balsam från System Professional. Schampo, Hydrate shampoo, 275 kr, System Professional.Charlotte använder hårolja, schampo och balsam från System Professional. Schampo, Hydrate shampoo, 275 kr, System Professional.Charlotte använder hårolja, schampo och balsam från System Professional. Schampo, Hydrate shampoo, 275 kr, System Professional.
Charlotte använder hårolja, schampo och balsam från System Professional. Schampo, Hydrate shampoo, 275 kr, System Professional. Foto: BJORN BJORNSON / BJORN BJORNSON

Förståeligt! Gör du några speciella behandlingar?
– Jag gör någon behandling per år, men spa går jag på oftare. Jag tycker om att göra exempelvis en japansk tvagningsritual med skrubb. Jag är ju uppvuxen i Tornedalen så vedeldad bastu och att slänga mig i kallt vatten tycker jag om. Det är en process att värma upp bastun, och det ska ju också få ta tid.

Är du intresserad av doft?
– Att testa sig igenom alla dofter till produkterna var riktigt kul, även om vi också undvikit onödig parfym i flera produkter. I julas engagerade jag familjen och vi röstade om de olika doftproverna vi hade tagit fram. Jag har inte använt parfym så mycket tidigare, men jag köpte Woman by Ralph Lauren på taxfreen på väg till Kroatien. Jag hade tänkt vänta, men så kände jag att jag ville ha den under resan. Det är min signaturdoft.

”Woman från Ralph Lauren är min varje-dag-doft. Jag har inte använt parfym så mycket tidigare, men när jag var på väg till Kroatien hittade jag den här i taxfreen och bestämde att ’nu köper jag den här till mig själv’!”Woman från Ralph Lauren är min varje-dag-doft. Jag har inte använt parfym så mycket tidigare, men när jag var på väg till Kroatien hittade jag den här i taxfreen och bestämde att ’nu köper jag den här till mig själv’!”Woman från Ralph Lauren är min varje-dag-doft. Jag har inte använt parfym så mycket tidigare, men när jag var på väg till Kroatien hittade jag den här i taxfreen och bestämde att ’nu köper jag den här till mig själv’!
”Woman från Ralph Lauren är min varje-dag-doft. Jag har inte använt parfym så mycket tidigare, men när jag var på väg till Kroatien hittade jag den här i taxfreen och bestämde att ’nu köper jag den här till mig själv’! Foto: Weronika Bela

Många kämpar med att hålla motivationen uppe med exempelvis träningen. Hur gör du?
– Jag har jobbat med en psykolog sedan 2013 och det har gjort stor skillnad i att lära mig hur jag är som människa, den här medvetenheten…Självklart lyssnar jag på kroppen om jag känner mig sjuk, men jag har aldrig förhandlat med mig själv kring om jag ska gå ut och träna. Jag brukar också sätta upp tre mål för den kommande dagen kvällen innan, som jag sedan utvärderar hur väl jag klarat på en femgradig skala. Och så ger jag mig själv en klapp på axeln när jag lyckats. Det gäller oftast inte träningen, där har jag redan ett schema, men saker jag vill få gjorda för att må bra.

Ger ni varandra skönhetstips inom landslaget?
– Jamen det gör vi! Vi frågar varandra om vi provat olika serum, handkrämer och hårprodukter. Många i landslaget är intresserade av hudvård, så jag har aldrig fått så mycket respons som när samarbetet med Kronan blev officiellt. Det tyckte folk var kul.

LÄS OCKSÅ: Molly Hammar: ”Skönhet ska inte handla om press utifrån”

Manikyren kan vara fransk eller färgglad, som nyligen: tre färger på olika naglar. Två i beige, två i rosa och en i rött.Manikyren kan vara fransk eller färgglad, som nyligen: tre färger på olika naglar. Två i beige, två i rosa och en i rött.Manikyren kan vara fransk eller färgglad, som nyligen: tre färger på olika naglar. Två i beige, två i rosa och en i rött.
Manikyren kan vara fransk eller färgglad, som nyligen: tre färger på olika naglar. Två i beige, två i rosa och en i rött. Foto: Weronika Bela

CHARLOTTES SNABBA SKÖNHETSKNEP

Fixade naglar
– Jag tycker om att ha fixade naglar, det känns lyxigt och härligt. Jag gör dem hos en tjej i Sundsvall och brukar variera mig beroende på säsong och humör.

Sheetmask
– Ibland lägger jag en sheet mask på kvällen, men om jag ska starta en vilodag gör jag det direkt efter frukosten. Av produkterna vi tagit fram har det har nästan varit den bästa att testa.

Massage
– Jag får idrottsmassage för att påskynda återhämtningen. Det kan vara som ett träningspass i sig, men jag gillar känslan efteråt när man bara kan slappna av.

Ur spår! Nu ger sig skiddrottningen Charlotte Kalla in i skönhetsvärlden med en egen serie hudvårdsprodukter. | Manikyren kan vara fransk eller färgglad, som nyligen: tre färger på olika naglar. Två i beige, två i rosa och en i rött. |