Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Charlotte Lynggaard: ”Mina tre favoritädelstenar”

Charlotte Lynggaard är chef för smyckesmärket Ole Lynggaard Copenhagen och har sedan hon gav sin in i branschen för 30 år sedan utvecklat en stor kärlek för ädelstenar. I dag fascineras hon inte bara av stenarnas utseende utan även av deras kraft och historia. 

Foto: Ole Lynggaard Copenhagen

När började du intressera dig för ädelstenar?
– Jag har nog alltid haft ett intresse för dem. Men det var när jag för 30 år sedan började jobba för Ole Lynggaard som jag verkligen utvecklade en fascination för dem och deras vackra färger. När jag sedan gjorde Lotus-kollektionen introducerade jag för första gången en mix av olika ädelstenar i min design. De är ju så vackra när man kombinerar dem med varandra. 

Varför älskar du ädelstenar så mycket?
– Det jag älskar med dem är att varje sten har sin egen historia och sin egen kraft, det är så intressant. Men också att du så lätt kan matcha dem till dina outfits, de blir aldrig för pråliga och du kan både klä upp ett smycke med ädelstenar och klä ner. Tanken är att stenarna ska bli en del av dig: för mig är de otroligt personliga och jag har ett nära band till alla mina ädelstenar. 

Jag skulle aldrig lämna huset utan mina smycken, men så fort jag kommer hem tar jag av mig dem.

När fick/ köpte du ditt första smycke med ädelstenar?
– Min pappa gav mig ett halsband med en turkos ädelsten när jag konfirmerade mig, det var nog mitt första. 

Vilket av alla dina smycken tycker du bäst om?
– Det finns så många, jag har ett starkt band till alla smycken jag designar och bär. Men jag måste säga att jag tycker om smyckena från BoHo-kollektionen väldigt mycket, dem bär jag ofta. Så självklart finns det vissa som jag har ett extra starkt band till. 

Foto: Ole Lynggaard Copenhagen

Hur tar man hand om sina ädelstenar, har du några tips?
– Jag skulle aldrig lämna huset utan mina smycken, men så fort jag kommer hem tar jag av mig dem. Hemma vill jag känna mig fri att smutsa ner mig, påta i trädgården och tvätta händerna ofta. Så att ta av smyckena när jag kommer hem är nog det enda jag gör för att skydda mina ädelstenar. 

Vilken ädelsten skulle du rekommendera till någon som planerat att köpa sin första?
– Jag brukar ofta säga att månstenen är en bra första ädelsten eftersom den är lite gråtonad och ganska naturell. Den passar bra att kombinera med flera andra stenar. 

Ring av oxiderat sterlingsilver med månsten från Ole Lynggaard Copenhagen. Läs mer och köp här (länk till Åhléns). 

Finns det någon intressant fakta om ädelstenar som du tror att de flesta inte vet?
– Jag skulle säga att vi ofta tar ädelstenar för givet, att de bara ska finnas tillgängliga att köpa. Vi tänker inte på den långa resa de har bakom sig och att de är framtagen direkt ur naturen. Varje ädelsten är speciell, de har alla har sitt eget utseende och färgen kan förändras med tiden. 

Du nämner ädelstenarnas kraft: är du intresserad av det spirituella som många kopplar till just stenar?
– Jag tycker absolut att hela grejen med energier är intressant, och ibland tänker jag på det. Men jag fokuserar framför allt på stenen, dess utseende och passform, som en del av mitt yrke. Jag vill dock fortsätta lära mig mer om dem och lägga ett större fokus på dess betydelse och energier. 

Men du använder dem inte till något annat än smycken?
– Nej jag använder dem bara i smycken, och så har jag ett par stora hemma som inredningsdetaljer. 

Charlottes tre ädelstensfavoriter

Turmalin tycker jag är en väldigt fascinerande sten på grund av dess färgintervall och djup, den går från ljusrosa till en mörkare blå, grön eller röd nyans. Den är helt magisk och fångar upp ljus på ett fantastiskt sätt

Hänge av guld och rosa turmalin från Ole Lynggaard Copenhagen. Mer info – köp här (länk till Ole Lynggaard Copenhagen). 

Rutilkvarts kommer från Brasilien och ser enligt mig lite ut som bubblig champagne, den är ljus och lite guldig i färgen. När solen fångar den här stenen ger den ifrån sig en explosion av ljus. 

Örhängen av stilver och rutilkvarts från Ole Lynggaard Copenhagen. Mer info – köp här (länk till Åhléns).  

Opal är en australiensk skatt. När du arbetar med opalen måste smycket anpassas efter själva stenen eftersom det är den som påverkar både form och färg. Ibland ser den ut som en discokula och andra gånger har den en mer mjölkig färg. Men tittar du på den på nära håll innehåller stenen en hel färgexplosion.  

Ring av guld, opal och briljanter från Ole Lynggaard Copenhagen. Mer info – köp här (länk till Herr och Fru Lohse). 

LÄS ÄVEN Guide till Köpenhamn – smyckesdrottningen Sophie Bille Brahes bästa adresser! 

LÄS ÄVEN Ellen Dixdotter, vd för By Malene Birger: ”Därför är danskt mode så hett nu.”

LÄS ÄVEN Snabba stylingtips som hjälper dig att framhäva smycken i din look