Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Diane von Furstenberg: ”Jag kan vara både feminin och feminist”

72-åriga Diane von Furstenberg är ständigt aktuell som designer och entreprenör. För Damernas Värld berättar hon om sin syn på feminism, hur hon blev kvinnan hon ville vara och vem som spelar huvudrollen i filmen om hennes liv.

Hon uppfann plagget alla kvinnor ser fantastiska ut i, hon är en entreprenör utan dess like och hon är högaktuell som vinnare av NK-galans årliga hederspris 2019. Wrapklänningens drottning 

Diane von Furstenberg berättar om sitt liv och sina insikter för Damernas Världs läsare.

 

Diane om... sin dag

Vaknar?

– Tidigt. När solen går upp.

Första du gör på morgonen?

– Åh, jag vill säga att jag mediterar, fast det gör jag ju egentligen aldrig. Jag hatar att erkänna det, men ärligt talat så kollar jag mejlen.

En mening som du använder dagligen. 

– Minst en gång om dagen säger jag till någon jag träffar att ”den viktigaste relationen du har i ditt liv är den du har med dig själv”.

Vad har du som bakgrundsbild på mobilen?

– En bild på frihetsgudinnan.

Arbetsuppgifter en vanlig dag?

– Jag har inga vanliga arbetsdagar. Jag är som en nomad som byter både städer och arbetsuppgifter hela tiden.

Bara för att jag är feminist betyder det inte att jag inte kan vara feminin
Damernas Världs Cassandra Lindblom träffade Diane von Furstenberg.Damernas Världs Cassandra Lindblom träffade Diane von Furstenberg.Damernas Världs Cassandra Lindblom träffade Diane von Furstenberg.
Damernas Världs Cassandra Lindblom träffade Diane von Furstenberg.

 

Diane om... sin karriär

Förebild?

– Det är inte en person. Förut var min förebild visionen om kvinnan jag ville bli. Sen blev jag hon, så sen dess är det jag själv. Jag är min egen förebild.

När blev du kvinnan du ville bli?

– Jag har varit henne länge.

Nytt jobb vid karriärsbyte?

– Det är jag för gammal för att göra. Men jag skulle kunna tänka mig att vara regissör.

Feminism för dig?

– Det betyder allt för mig och jag har alltid varit feminist, sen jag var väldigt ung. Det betyder att jag har rätten att ha kontroll över mig själv och mitt liv. Men bara för att jag är feminist betyder det inte att jag inte kan vara feminin. Det tycker jag också är viktigt.

Lärdom till ditt 30-åriga jag?

– När jag var 30 hade jag redan gjort i princip allt. Sedan dess har mitt liv mer eller mindre bara gått i repris. Jag skulle säga ”lev ditt liv”.

Största risken du har tagit?

– Varje dag är en risk. Jag kan ramla när som helst, jag kan dö när som helst. Och ovanpå det så tar jag risker hela tiden. Men jag gillar inte ordet risk, det klingar så negativt. Om du tar en risk så är det ju inte en risk längre. Då är det ett beslut, sen får du bara leva med konsekvenserna därefter.

En 30-årig Diane von Furstenberg.En 30-årig Diane von Furstenberg.En 30-årig Diane von Furstenberg.
En 30-årig Diane von Furstenberg.
Hela poängen med kläder är att allt ska få en att känna sig självsäker

 

Diane om... sitt liv

Stolt över?

– Min familj. Mina barn. Mina barnbarn. De är mina bästa vänner.

Bäst med att bli äldre?

– Att jag har levt. Ingen kan ta ifrån mig det jag redan har gjort. Och jag har verkligen levt fullt ut, så egentligen borde jag vara typ 150 år vid det här laget.

Utmaning?

– Jag försöker ta reda på vilken typ av äldre kvinna jag vill ta plats som. Hur jag håller mig relevant trots min ålder, hur jag använder min röst på bästa sätt, och hur jag ser till att min kunskap, mina erfarenheter och mina kontakter kan hjälpa andra kvinnor att bli sina bästa jag.

Viktigaste mammarådet?

– Att rädsla aldrig är ett alternativ.

Vill bli ihågkommen som?

– Som kvinnan som var den kvinna hon själv ville vara.

Diane von Furstenberg med barnbarnet Talita von Furstenberg.Diane von Furstenberg med barnbarnet Talita von Furstenberg.Diane von Furstenberg med barnbarnet Talita von Furstenberg.
Diane von Furstenberg med barnbarnet Talita von Furstenberg.
Att jag litade på min instinkt och skapade wrapklänningen är det bästa jag har gjort

 

Diane om... sin stil

Plagg som får dig att känna dig självsäker?

– Hela poängen med kläder är att allt ska få en att känna sig självsäker, så jag får svara ”vad jag än har på mig”.

Plagg du räddar om det brinner?

– Under 11 september-attacken hämtade min son mig, vi skulle lämna stan, och då var jag faktiskt tvungen att snabbt tänka ”okej, vad tar jag med mig?”. Och sanningen är att jag tog inte med mig något alls. Jag tog med en burk vitaminer – hur kunde jag bara ta med mig mina vitaminer? Så från och med nu svarar jag mina smycken och juveler, det ska jag försöka komma ihåg om det händer igen.

Wrapklänningens betydelse i ditt liv?

– Allt. Den gjorde mig känd, den gjorde mig framgångsrik, den betalade för mina barns skolgång och för mitt hus. Jag hade aldrig kunnat ana det när jag designade den, men den har verkligen öppnat alla dörrar för mig. Att jag litade på min instinkt och skapade den är det bästa jag har gjort.

1973, när Diane von Furstenberg visade upp sin wrapklänning under en visning för första gången.1973, när Diane von Furstenberg visade upp sin wrapklänning under en visning för första gången.1973, när Diane von Furstenberg visade upp sin wrapklänning under en visning för första gången.
1973, när Diane von Furstenberg visade upp sin wrapklänning under en visning för första gången. Foto: Rex Shutterstock

 

Diane om... sin personlighet

Främsta styrka?

– Att jag är min egna bästa vän.

Svaghet?

– Att jag vet vad jag själv går för, vilket gör att jag ibland förväntar mig att andra ska vara likadana. Jag jobbar på det.

Självtvivel?

– Ja, jag tvivlar på mig själv ibland. Ibland vaknar jag ibland och känner mig som en riktig förlorare, för det gör faktiskt alla emellanåt, ställer jag mig framför spegeln och säger: ”om du tvivlar på dina krafter, ger du makt åt dina tvivel”. Sen är det bara att släppa det och gå vidare.

Innehar huvudrollen i filmen om ditt liv?

Marion Cotillard eller Julia Roberts.

Marion Cotillard får gärna spela huvudrollen i filmen om Diane von Furstenberg.Marion Cotillard får gärna spela huvudrollen i filmen om Diane von Furstenberg.Marion Cotillard får gärna spela huvudrollen i filmen om Diane von Furstenberg.
Marion Cotillard får gärna spela huvudrollen i filmen om Diane von Furstenberg.

Foto: Press, TT