Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Michelle Dockery har spelat lady Mary i Downton Abbey i många säsonger och två filmer.Michelle Dockery har spelat lady Mary i Downton Abbey i många säsonger och två filmer.Michelle Dockery har spelat lady Mary i Downton Abbey i många säsonger och två filmer.
Michelle Dockery har spelat lady Mary i Downton Abbey i många säsonger och två filmer. Foto: TT

Downton-stjärnan Michelle Dockery: ”Lady Mary har gett mig självförtroende”

Succéserien Downton Abbey gjorde Michelle Dockery världskänd, och nu får hon iklä sig rollen som Lady Mary Crawley igen, i den bioaktuella andra Downton-filmen. DV:s Gunnar Rehlin har pratat med henne. 

I tolv år har Michelle Dockery spelat rollen som äldsta dottern Mary i Downton Abbey-familjen Crawley. Har rollen som Mary färgat av sig på henne? Hon funderar några sekunder och säger sedan:

– Jag har lärt mig självförtroende. Det har Mary alltid haft, och det hade jag inte tidigare. Jag har kunnat känna mig nervös när det gällt att fatta beslut, både i fråga om min karriär och mitt privatliv, och då har jag tänkt på Mary. Hon har ett självförtroende som jag älskar. Och det här är en erfarenhet som jag kommer att bära med mig för evigt.

Michelle Dockery

Gör Skådespelare och artist. 

Ålder 40 år. 

Bor London.

Familj Fästmannen Jasper Waller-Bridge.
Aktuell På bio med Downton Abbey: En ny era, och i serien Anatomy of a scandal på Netflix. 

 

Eftersom tiderna är som de är möts vi över en Zoom-länk. Michelle Dockery sitter i en fåtölj på lyxhotellet Corinthia i centrala London. I närheten har hon en stor tekopp som hon då och då tar en smutt ur. Hon är klädd i en jeansskjorta med lätt uppkavlade ärmar. Om hon till detta har kjol eller byxor låter jag vara osagt. Dagen innan har jag sett henne delta i en digital presskonferens om den nya filmen Downton Abbey: En ny era, och då var hon klädd i en snygg limegrön dress.

Michelle med sin ”pappa” Hugh Bonneville i den nya filmen Downton Abbey: En ny era.Michelle med sin ”pappa” Hugh Bonneville i den nya filmen Downton Abbey: En ny era.Michelle med sin ”pappa” Hugh Bonneville i den nya filmen Downton Abbey: En ny era.
Michelle med sin ”pappa” Hugh Bonneville i den nya filmen Downton Abbey: En ny era. Foto: BEN BLACKALL / © 2021 FOCUS FEATURES LLC. ALL RIGHTS RESERVED.

Hon är lättpratad och har nära till skratt. Det kommer ett ”hehehe” som kommentar när jag säger att i Netflix-succén Anatomy of a scandal är det första ord hon säger ”fuck” och undrar om det känns som en lättnad att då och då få göra en roll som sticker av från den korrekta Mary Crawley.

https://www.youtube.com/watch?v=M1UGGZnHyf8

– Jo men, det gör det. Den här rollen som åklagaren Kate Woodcroft var så otroligt annorlunda mot allt jag gjort tidigare. Jag tycker om att göra så många olika roller som möjligt. Jag har nu gjort Downton så länge att rollen som Mary har blivit en del av mig. Jag älskar att göra andra roller för att sedan komma tillbaka igen till Downton. Det verkar som om vi aldrig kommer att säga adjö till den.

Aktuell med Downton Abbey: En ny era

Och det är för att tala om just Downton Abbey som Michelle Dockery och jag möts denna dag. Närmare bestämt Downton Abbey: En ny era, den andra biofilmen som tar vid där den populära tv-serien och den första filmen slutade. Filmen hade premiär i de flesta länder i månadsskiftet april/maj, till svenska biografer kommer den nu i juli.

https://www.youtube.com/watch?v=X6AJhJzkp-k

Intrigen centreras denna gång kring att den åldrade och sjuka änkegrevinnan Violet Crawley (Maggie Smith) får veta att hon har ärvt ett stort hus vid franska Rivieran. Medan delar av familjen reser till Frankrike kommer ett filmteam för att spela in en film på Downton Abbey. Mary är hemma och övervakar allt – och det anas att ljuva känslor kan uppstå mellan henne och filmens regissör, medan hennes make Henry är utomlands och lämnar vaga besked om när han kan tänkas komma hem igen. Ska Mary falla för frestelsen?

Mary Crawley är en kvinna som vet vad hon vill, och som är den som kommer att sköta godset när pappa Robert är för gammal. Michelle Dockery har, som hon sa, tagit intryck av Marys självförtroende. Men har karaktären Mary tagit intryck av Michelle?

– Det har hon säkert, det är nog ofta så att en skådespelare färgar av sig på karaktären. Men det där är något du måste fråga Julian om. Mycket har ju förändrats under seriens gång. Ta till exempel Branson, chauffören, som från början bara skulle vara med i den första säsongen. Men den rollen utökades och Branson har blivit en av de viktigaste och mest älskade karaktärerna.

Laura Carmichael, som spelar lady Edith, och Michelle Dockery på Londonpremiären av Downton Abbey: En ny era tidigare i år.Laura Carmichael, som spelar lady Edith, och Michelle Dockery på Londonpremiären av Downton Abbey: En ny era tidigare i år.Laura Carmichael, som spelar lady Edith, och Michelle Dockery på Londonpremiären av Downton Abbey: En ny era tidigare i år.
Laura Carmichael, som spelar lady Edith, och Michelle Dockery på Londonpremiären av Downton Abbey: En ny era tidigare i år. Foto: JEFF SPICER / GETTY IMAGES FOR FOCUS FEATURES, UNIVERSAL PICTURE

Julian, det är Julian Fellowes, mannen bakom såväl Downton Abbey som en rad andra kostymdramer. Vi låter frågan gå till honom: Har Michelle Dockery påverkat och influerat Mary Crawley?

– Ja, det jag skriver inspireras alltid av vad skådespelaren gör. Michelle gav en tydlig närvarokänsla till Mary. Michelle är stark, elegant, attraktiv, hon har en inre styrka och auktoritet, och från det kom den delen av intrigen som går ut på att Mary ska ta över skötseln av Downton.

Började skådespela redan som treåring

Innan vi mötte henne som Mary Crawley var Michelle Dockery ett okänt namn, åtminstone för oss utanför England. Hon hade mestadels gjort småroller i tv-filmer som Red riding och Cranford. Hur hade hon reagerat om någon år 2010 skulle ha sagt att om tolv år kommer du fortfarande att spela Mary? Hon skrattar.

– Jag hade sagt ”det är inte möjligt”. Saker kommer och går, jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle finnas en sådan aptit på detta. Men om det finns en aptit, då fortsätter vi.

Och medan det har kommit säsong efter säsong, och nu också biofilm efter biofilm, om personerna på Downton Abbey, har Michelle Dockery blivit erbjuden en rad roller i filmer och tv-serier. Som härom­året, då vi såg henne i den utmärkta western­serien Godless på Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=CrlZCRncCwA

– Ja, det var verkligen en speciell upplevelse. Att jag, en tjej från en liten engelsk stad, skulle vara med i en westernserie, det hade jag aldrig kunnat tänka mig. Men det var kul. Visst är det en fantastisk genre?

Den där ”lilla staden” är inte så liten. Den heter Romford och ligger nordost om London och räknas som tillhörande den engelska huvudstaden. Där föddes Michelle den 15 december 1981. Föräldrarna heter Lorraine och Michael, och hon har två äldre systrar. Michelles dialekt kallas ”estuary english”, och har ibland jämförts med cockney. I en intervju har Michelle sagt att: ”Privat kommer jag aldrig att låta som lady Mary, även om min Essex-dialekt har blivit svagare under åren. Men den kommer tillbaka när jag har tagit ett par drinkar eller när jag är med min familj.”

Familjen ja. Hennes föräldrar säger att hon började visa skådespelartalanger redan när hon var i treårsåldern: hon sjöng och härmade och satte upp små pjäser med sina systrar. Hon gick på teaterskola, och gjorde professionell debut 2004 på Royal National Theatre. Tv-debut gjorde hon 2005, och fem år senare blev hon erbjuden rollen som lady Mary Crawley.

Systrarna Crawley i den första säsongen av Downton Abbey.Systrarna Crawley i den första säsongen av Downton Abbey.Systrarna Crawley i den första säsongen av Downton Abbey.
Systrarna Crawley i den första säsongen av Downton Abbey. Foto: CARNIVAL FILMS / ALBUM / ALBUM WWW.ALBUM-ONLINE.COM

 

Fästmannen dog i cancer

Lady Mary drabbades, som de som följt serien vet, av personlig tragedi när maken Matthew avled i en bilolycka (skådespelaren Dan Stevens ville inte vara med längre). Även Michelle har drabbats av en tung personlig tragedi. 2013 mötte hon John Dineen, en vän till Allen Leech som spelar Branson i Downton Abbey. De förlovade sig, men redan 2015 avled Dineen i cancer. Michelle satt vid hans sida när han avled. Hon vill i dag inte tala om detta, men har sagt att skådespeleriet var ett sätt för henne att kunna hantera sin sorg, att hemma för henne nu var alla de platser där hon arbetade. För tre år sedan mötte hon Jasper Waller-Bridge, bror till den hyllade skådespelaren och manusförfattaren Phoebe Waller-Bridge. De är nu förlovade.

Michelle Dockery på premiären av nya Downton Abbey – A new era.Michelle Dockery på premiären av nya Downton Abbey – A new era.Michelle Dockery på premiären av nya Downton Abbey – A new era.
Michelle Dockery på premiären av nya Downton Abbey – A new era. Foto: TT

Blir det mer Downton Abbey? Julian Fellowes säger:

– Jag tänker sällan längre än det jag håller på med för tillfället, och just nu är jag sysselsatt med andra säsongen av The gilded age (vars första säsong finns att se på HBO Nordic – reds anm.) Men jag vill tro att det finns liv i Downton även framöver.

Michelle Dockery kommer vi härnäst att möta i actionfilmen Boy kills world, där motspelaren heter Bill Skarsgård.

– Bill är en fantastisk skådespelare, men han kommer ju från en oerhört begåvad familj. Jag tyckte han var fenomenal som Pennywise i It, han är en sådan kameleont. Och för mig var det en härlig omväxling att få göra en actionfilm. Det ska bli roligt att se den.

Ny karriär som artist i bandet Michael & Michelle

Den som inte kan få nog av Michelle Dockery (och vem kan det?) kan nu också lyssna på henne. Tillsammans med Michael C Fox, som spelar betjänten Andy Parker i Downton Abbey, har hon bildat duon Michael & Michelle som hittills har släppt tre singlar och en ep.

– Vi spelar folkmusik, en sorts americana. Jag ser verkligen fram mot att få komma ut och spela live. Vi gjorde det en del under inspelningen. Plötsligt tog Mary och Andy fram sina gitarrer och började underhålla efter middagen. 

 

LÄS OCKSÅ Franska stjärnan Juliette Binoche, 58: ”Att visa sina former är mycket intressantare än att gömma dem”

LÄS OCKSÅ Hemmaspa för hudglow – mys och bli mjuk på samma gång