Dr. Mouna om att älska med hjärnan, att starta eget och framtidshopp
Dr Mouna är ständigt högaktuell som hjärnforskare. Hon vill ge framtidshopp genom att förklara hur hjärnan fungerar och för Damernas Värld avslöjar hon fler saker hon älskar.
När hon inte pratar om hjärnan i Nyhetsmorgon jobbar
Mouna Esmaeilzadeh, Dr. Mouna, som entreprenör och föreläsare. För Damernas Värld berättar hon om sin sommar, om kärlek, om sin syn på mode och på sin framtidssyn.
Älska med hjärnan
– Det coolaste med hjärnan är kärlek. Det är ju inte med hjärtat vi blir förälskade och älskar, utan med hjärnan. Mina barns kärlek är den mest genuina jag vet, eftersom de nog egentligen inte vet vad kärlek betyder. Det är det finaste som finns.
Lösa klänningar
– Det är inte det att jag inte tycker om att se fin ut, jag älskar fina kläder och så, men jag hatar att shoppa och hatar att bestämma vad jag ska ha på mig. Det är faktiskt min man och min mamma som köper mina kläder och som stylar mig, så jag har egentligen inget annat val än att lita på deras omdöme. I sommar klär jag mig helst i lösa klänningar, så att det känns som man inte har något på sig.
Läs också: Diane von Furstenberg: ”Jag kan vara både feminin och feminist”
Marbella
– I sommar ser jag fram emot att få mycket kvalitetstid med mina barn i vårt hem i Marbella. Jag kan verkligen rekommendera det som resmål, och att ge sig ut på promenader i omgivningarna. Naturen är otrolig och lugnet magiskt. Jag ser fram emot att bara få vara, inte behöva resa så mycket. Att inte ha en uppstyrd kalender, utan att ta allt som det kommer.



Svenskt mode
– Jag gillar verkligen svensk design, särskilt Selam Fessahaye, Lars Wallin och Ida Lanto.
Kritiskt tänkande
– Hjärnan lurar oss hela tiden och det tycker jag är viktigt att folk får veta om. Vi dras till negativa nyheter och katastrofer, och det gör att vi får en mörk framtidstro och en ganska cynisk världsbild. Hjärnan är väldigt duktig på att ändra våra tankar för att de ska stämma överens med den tro vi redan har, och det är inte alltid så bra i en tid som nu, när fake news sprids i sociala medier. Därför vill jag sprida kunskap kring kritiskt tänkande – för precis som att träna kroppen för att bli stark behöver hjärnan tränas för att hållas i trim. Träna på att vara kritisk mot din egen hjärna.
Har man inget hopp är man ju inte med och skapar en bra värld
Sprida framtidshopp
– Eftersom hjärnan lurar oss att ha en cynisk inställning till framtiden, vill jag bidra till framtidshopp. För har man inget hopp är man ju inte med och skapar en bra värld. Så det brinner jag verkligen för, att ge hopp till andra. Världen är faktiskt inte så hemsk som vi tror.
Musik
– När jag ser att mina barn utvecklas och tar steg framåt, att de lyckas med något, då är jag lycklig. Att skapa gör mig lycklig också – oavsett om jag står på scen och håller ett föredrag eller om jag gör musik. Jag sjunger mycket och jag försöker spela piano, men helst får någon annan spela åt mig. Jag är faktiskt ganska kass på det.



Ja, du kanske går i konkurs som entreprenör – men du dör inte
Mod att starta eget
– När jag var liten och levde på flykt hade jag kunnat dö (Mouna var tre år när hennes familj flydde från Iran, reds. anm). Att ha upplevt en sådan typ av trauma tror jag har format mig till att förstå när det är riskfyllt
på riktigt, och när det bara är en upplevd fara. Att gå från att jobba som läkare till att bli entreprenör var ett väldigt stort steg för mig – att gå från en trygghet med fast lön till att starta från noll, tömma mina fickor och satsa på min grej. Men det kändes helt självklart att göra det, för min passion och tro på att det var rätt var så stark. Allt annat kändes sekundärt. Väldigt ofta upplever människan att något är en risk bara för att hjärnan säger det, men egentligen är det väldigt sällan upplevda risker är riktiga risker. Ja, du kanske går i konkurs som entreprenör – men du dör inte.
Läs mer: Josephine Bornebusch dubbelaktuell med Älska mig och Solsidan säsong 6
Foto: Kate Gabor