Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Claes Bang är helt klart en av Skandinaviens hetaste skådespelare just nu.Claes Bang är helt klart en av Skandinaviens hetaste skådespelare just nu.Claes Bang är helt klart en av Skandinaviens hetaste skådespelare just nu.
Claes Bang är helt klart en av Skandinaviens hetaste skådespelare just nu. Foto: TT

Dracula-skådespelaren Claes Bang: Jag kallas för sexsymbol

Danske skådespelaren Claes Bang, som vi i Sverige känner bäst från Ruben Östlunds prisade The square, gestaltar nu en av litteraturhistoriens mest mytomspunna och erotiskt laddade män, greve Dracula. Tv-vintern blev med ens både mörkare – och ljusare. 

Hur går det med familjelivet när en skådespelare plötsligt blir glödhet och överöst med internationella erbjudanden? Claes Bang vet. Under de senaste åren har han bokstavligt talat rest jorden runt för att spela in filmer och tv-serier. Och medveten om hur detta kan slita på ett förhållande har han gjort sitt bästa för att ta sin fru med sig.

LÄS ÄVEN: Peder Fredricson om vägen till toppen: ”Det räcker inte med att önska sig saker” 

– Jag var i Los Angeles i fyra månader för The affair. Hon var där i tre av dem. Längre får man ju inte stanna där som turist, säger han.

Och denna kväll i London är hustrun Lis-Louise också med. Det är galapremiär för Netflix-serien Dracula, där Claes Bang spelar titelrollen. Med sina 194 centimeter syns ”Klejs” (som engelsmännen kallar honom, han säger att det är omöjligt att få dem att uttala namnet på rätt sätt) alltid över mängden på mottagningen efter visningen av det första långfilms-långa avsnittet av serien.

https://www.youtube.com/watch?v=c-b2HXpbg7U

Lång, mörk och stilig. Det har också inneburit att Claes har blivit sexsymbol. Efter det att The square, där han spelar huvudrollen, hade vunnit Guldpalmen i Cannes 2016, talade jag med den kvinnliga jurymedlemmen Agnès Jaoui. Hon uttalade sig om Claes i ord som inte bara hyllade hans skådespelartalanger utan också höjde hans utseende till skyarna.

Kommentar? Claes skrattar.

– Jag känner mig ju inte annorlunda än förut. Jag är inte annorlunda inom mig. Vad ska jag säga? Allt som öppnar möjligheter för mig är jättebra. Och dit hör väl att kallas för sexsymbol.

Fakta Claes Bang

GÖR Skådespelare.
ÅLDER 52 år
BOR Köpenhamn.
FAMILJ Lis-Louise, hyllad och prisbelönad stylist, make up-artist och fotograf, två bonusbarn och ett bonusbarnbarn.
AKTUELL Som greve Dracula i tv-serien Dracula på Netflix och i bio filmen The burnt orange heresy (med Mick Jagger och Donald Sutherland som motspelare). Är även med i senaste säsongen av The a air på HBO. Senare i år spelar han i The northman mot Alexander Skarsgård.

Det kan kännas lite udda att tala om karaktären Dracula som sexsymbol – men i många vampyrfilmer finns det en stark erotisk laddning när vampyren närmar sig offret. När engelsmannen Christopher Lee spelade Dracula räckte det med att han spände blicken i en kvinna för att hon skulle börja knäppa upp blusen och göra halsen redo för vampyrens tänder. Många menar att vampyrens bett är en sorts samlag, att det handlar om en annan sorts penetration.

– Jo, så är det ju, säger Claes.

– Men skillnaden är att den här penetrationen inte leder till att det kommer ut någon vätska. I stället är det vampyren som suger i sig vätskan, blodet.

Claes Bang som Dracula i serien på Netflix.Claes Bang som Dracula i serien på Netflix.Claes Bang som Dracula i serien på Netflix.
Claes Bang som Dracula i serien på Netflix. Foto: TT

Filmproducenter förstår att utnyttja Claes status som sexsymbol. Han hade nakenscener i både The affair och i The burnt orange heresy, och i det första avsnittet av Dracula finns det en lång scen där han helnaken står och talar med en samling nunnor.

LÄS ÄVEN: Alba August: ”Jag prioriterar kärlek väldigt högt” 

– Det var en av de första scenerna vi gjorde, jag tror det var på tredje inspelningsdagen, och det var väl inte helt bekvämt. Men det var en scen som fyllde sin plats.

Tro nu inte att detta innebär att vi talar om en genomgående naken greve Dracula. I övriga scener är han väl påklädd.

– Och han har givetvis sin långa, svarta cape på sig. Det måste Dracula ha.

Danska Claes Bang om frun, familjen och framgångarna i Hollywood

Den där gången i Cannes talade alla så mycket om honom att han var övertygad om att han skulle få skådespelarpriset, vilket ledde till ett lätt pinsamt ögonblick.

– När de sa ”and the prize for best actor goes to ...”, så började jag resa på mig. Och fick snabbt sätta mig ner igen, när de sa ett annat namn, skrattar han.

Claes Bang med The Square-gänget på Oscarsgalan 2018.Claes Bang med The Square-gänget på Oscarsgalan 2018.Claes Bang med The Square-gänget på Oscarsgalan 2018.
Claes Bang med The Square-gänget på Oscarsgalan 2018. Foto: VALERIE MACON / AFP

Strax därpå blev Ruben Östlunds film den första svenska filmen på decennier att vinna Guldpalmen, ett av den internationella filmvärldens förnämsta pris. Claes gladde sig givetvis, men säger, med ett litet urskuldande leende, att den där besvikelsen hängde kvar ett tag, triumfen till trots. 

–Jag skämdes över min reaktion, säger han.

LÄS ÄVEN: Amie Bramme Sey: ”Samhället hatar kvinnor som inte hatar sig själva” 

Men sedan dess har priser och beröm östs över honom, och han säger att det periodvis kommer buntar med manus varje vecka och att han i början hade lite svårt att tacka nej. Det där har ändrat sig – han har insett att han inte har tid att göra allt han blir erbjuden och han vill tillbringa tid med sin familj.

Claes Bang träffade sin fru Lis-Louise 2010. Här ses paret på filmfestivalen i Venedig förra året.Claes Bang träffade sin fru Lis-Louise 2010. Här ses paret på filmfestivalen i Venedig förra året.Claes Bang träffade sin fru Lis-Louise 2010. Här ses paret på filmfestivalen i Venedig förra året.
Claes Bang träffade sin fru Lis-Louise 2010. Här ses paret på filmfestivalen i Venedig förra året. Foto: TT

Hustrun Lis-Louise mötte han under en teateruppsättning 2010. Hon är två år äldre än Claes och hade med sig två barn från ett tidigare förhållande. Det har också hunnit bli ett barnbarn. Familjen bor i en lägenhet i centrala Köpenhamn och hustrun är framgångsrik stylist och fotograf, men sedan de möttes har de inte arbetat ihop.

– Det kan lätt bli lite konstigt, men händer det så händer det. Hon har också en framgångsrik karriär, ibland är hon också i väg på jobb långt borta, då kan det ta tid innan vi träffas.

Kanske kommer det en dag då jag inte får några roller längre

Under 2020 kommer vi att kunna se Claes i en rad filmer och tv-serier, bland annat The northman med Alexander Skarsgård och Nicole Kidman som motspelare. Han säger:

– Jag har aldrig satsat på en Hollywoodkarriär. Jag har gjort min grej och plötsligt har en mängd dörrar öppnat sig. Man vet aldrig om det här plötsligt kommer att ta slut. Kanske kommer det en dag då jag inte får några roller längre. Därför är det lika bra att njuta av det och använda det så länge det varar.

LÄS ÄVEN: Soraya Lavasani, 37: ”Skit i trender – ha på dig sånt du är bekväm och snygg i”

Text av: Gunnar Rehlin.