Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Margareta Hedin, Damernas Världs astrolog siar om 2021.Margareta Hedin, Damernas Världs astrolog siar om 2021.Margareta Hedin, Damernas Världs astrolog siar om 2021.
Margareta Hedin, Damernas Världs astrolog siar om 2021. Foto: Weronika Bela

DV:s astrolog Margareta Hedin: ”2021 vänder det”

2020 har varit ett tungt år och många känner en fortsatt oro för framtiden. DV:s populära astrolog Margareta Hedin, som bloggar under namnet Astrobloggen, kommer passande nog med lite goda nyheter för kommande år.

”Vi närmar oss en viktig vändpunkt. Covid-19 försvinner inte på en kaffekvart, men 2021 kommer att bli ett bättre år”, säger hon. 

> HUR BLIR DITT 2021? LÄS DITT ÅRSHOROSKOP HÄR<  

Världens astrologer förutspådde att något stort, och troligen negativt, skulle hända under 2020. Detta kunde man se för flera år sen. 

– Det var en otäck känsla att bära denna kunskap och inte veta vad som skulle ske! Vi förstod att något hemskt skulle hända men vi visste ju inte vad. Man talade om krig, om katastrofer… Det rörde sig om en stor eklips* i slutet av december 2019 som sammanföll med de stora bränderna som drabbade Australien, förklarar Margareta

– Sen kom ytterligare en eklips den 10 januari 2020. Jag är svenskt språkrör för OPA (Organisation for Professional Astrology) och vi har regelbundna Zoom-möten och i slutet av 2019 samlades vi i fredsbön, ljusarbete och mediterade tillsammans, berättar hon.   

Det råder ingen tvekan om att 2020 kommer att gå till historien som ett av de värsta åren på länge. Pandemin slog till och har drabbat hela världen, men vi ser också att polariseringen har ökat, vi har sett rasmotsättningar, konflikter, pågående krig och hot om krig – och samtidigt fortsätter klimatkrisen. Oavsett om man tror på astrologi eller inte så kan det därför kanske vara skönt att höra att det nu kommer att vända – om man frågar Margareta och hennes kollegor. 

> HUR BLIR DITT 2021? LÄS DITT ÅRSHOROSKOP HÄR<  

2021 blir mer positivt 

– Vi går in i 2021 med positiva flaggor. Det finns hopp och det tycker jag är väldigt viktigt att förmedla, säger Margareta. 

Det positiva startar redan den 21 december i år när vi har vintersolståndet och våra dagar börjar bli längre igen. Men samtidigt möts Saturnus och Jupiter i en så kallad konjunktion*, något som sker var 20:e år. I år är det extra märkvärdigt eftersom detta sker i ett helt nytt element – luft – för första gången på 200 år, något som inom astrologin kallas för luftmutationscykeln. Margareta förklarar: 

– Ända sedan 1842 har vi befunnit oss i en jordcykel. Under denna tid har Moder Jord och hennes tillgångar skövlats hämningslöst. Den 21 december skiftar vi över till luft, när Saturnus och Jupiter möts i Vattumannen. Det kallas för den ”Stora Konjunktionen”. Att den samtidigt startar luftmutationscykeln, som kommer att påverka de kommande 200 åren, gör detta mycket speciellt. Förhoppningen är att intelligensen, förståndet och lösningarna i luftelementet kommer att segra över materian, jordelementet. 

Under året har hon träffat många oroade människor – via videomöten – i sin lokal i Gamla Stan där hon gör astrologiska konsultationer. 

– Det är så många som är ledsna och rädda och som känner sig ensamma. De lider av att vara okramade. Men 2021 innebär att vi sätter fart på något nytt, vi har fantastiskt frigörande energier på ingång, menar Margareta. 

Hon brasklappar dock för att saker och ting kommer att ta tid. Det är en pågående process och effekterna av Covid-19 hänger kvar länge: man kan inte bara trycka på en knapp och så försvinner pandemin. 

– Men rent planetariskt så finns det inte underlag för att 2021 ska följa i samma spår som 2020. Det är viktigt att föra fram det.

> HUR BLIR DITT 2021? LÄS DITT ÅRSHOROSKOP HÄR<  

Intresset för astrologi ökar 

Margareta ser ett ökande intresse för astrologi, särskilt bland yngre. Och hennes blogg Astrobloggen lockar tusentals läsare varje dag. När Margareta började blogga på Damernas Värld 2014 fanns det inte lika många verksamma astrologer, men de har blivit fler. 

– Så är det ju ofta när något blir populärt, det är många aktörer som vill haka på en trend. Det är ju roligt att astrologi är glödhett, men allt där ute är kanske inte av bästa kvalitet, menar hon.

Men astrologi är knappast en trend för Margareta. Redan som barn väcktes hennes intresse för månen och planeterna. 

– Jag var djupt fascinerad av bondepraktikan som liten. Det här med fullmåne och sådd och skörd. Jag tyckte det var så spännande!

Margareta började helt sonika grotta ned sig i astrologi – och i mystik. 

– Allt som hade med magi och trolldom att göra, jag tyckte att det var så kittlande. 

Och intresset fortsatte in i tonåren, en tid då många söker efter svar. 

– Alla mina kompisar var också helt inne på astrologi. Det är ganska vanligt att tonåringar är det, men när mina kompisar tappade intresset efter en tid så bara fortsatte det för mig. Jag fördjupade mig ännu mer, berättar hon. 

> HUR BLIR DITT 2021? LÄS DITT ÅRSHOROSKOP HÄR<  

Har astrologin som heltidssysselsättning 

Sedan flera år är hon utbildad astrolog, och representerar Sverige i OPA, en organisation som stoltserar med hög internationell standard och omfattande regelverk för etik och moral. Astrologin är hennes heltidssysselsättning, men så har det inte alltid varit. 

– Jag har levt många olika liv och har ett mörkt förflutet, haha, säger hon. 

Hon inledde sin karriär som ekonomiassistent på socialtjänsten, ett jobb hon hade i tio år. Sen bildade hon familj och fick barn och valde då att starta eget städbolag. 1992 öppnade hon en ”new age-affär” på Drottninggatan i centrala Stockholm, Isis Kammare. 

– Det var en jättefin affär och en spännande tid. Jag träffade så mycket roliga och spännande människor. Det var många som jobbade med magasin som var inne hos mig då, bland andra Jonna Bergh, chefredaktören för Damernas Värld.

Isis Kammare fanns på Drottninggatan mellan 1992 och 2000, och efter det öppnade Margareta sitt lilla kontor i Gamla Stan och jobbar där på heltid med astrologi.  

– Jag äter och sover astrologi, dygnet runt. Jag börjar varje dag med att läsa och svara på mail, sen tar jag emot klienter, oftast via Zoom numera. Jag undervisar också, håller online-seminarier, och varje söndag skriver jag veckohoroskopet för Damernas Värld. Jag har svårt att hinna med allt, skulle älska att kunna göra mer youtube-videos till exempel men jag har tyvärr inte tid. Dessutom är det inget som kommer så lätt för mig, jag kämpar verkligen!, erkänner hon. 

Att verka som astrolog ser Margareta inte i första hand som ett yrke, utan mer som en livsstil. Umgänget består till största del av likasinnade, och de hon tar emot som klienter dagligen är ju också intresserade av astrologi. Men det kan inte bli för mycket för Margareta. 

– Det finns en tro i Sverige att det är farligt att jobba för mycket, eller med det man älskar. Men om man har ett jobb som fyller själen med glädje, då ser jag inget fel i det. Astrologin är mitt kall – och jag känner mig hög på livet!

> HUR BLIR DITT 2021? LÄS DITT ÅRSHOROSKOP HÄR<  

Vad är det bästa med astrologin för dig?
– Att kunna hjälpa människor. Planeterna är i ständig rörelse, inget står stilla, det pågår alltså en ständig utveckling. Det betyder att inget är kolsvart, det finns alltid hopp. I morgon är en annan dag. Och att kunna se storheten i det, att livet och världen hela tiden skiftar, det ger hopp, och man kan lättare se sig själv i ett större sammanhang. Det mår många bättre av. 

Vad ska man använda astrologin till?
– Astrologin handlar om att studera tidens cykler och se hur de kosmiska påverkar skeendena på jorden. För den enskilda människan handlar det om den personliga utvecklingen. Att förstå sig själv, och förstå sig själv i relation till andra. När ska man i livet tuta och köra och när ska man kanske lugna sig? Man kan tydligt se när något sker. Och jag återkommer ofta till hoppet: det finns alltid en ny möjlighet att förändra något i livet för att kanske må bättre. 

Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Den vanligaste party-frågan är ju så klart om jag kan gissa vilket stjärntecken någon är. Jag gillar inte gissningslekar, men för det mesta kan jag uppfatta ganska bra vilket stjärntecken någon är född i. Men helt ärligt, en del har ju inga som helst skrupler utan frågar allt möjligt! 

> HUR BLIR DITT 2021? LÄS DITT ÅRSHOROSKOP HÄR<  

* Eklips = Ett fenomen när en himlakropp förmörkas för betraktaren, för att ljuset av den blockeras av en annan himlakropp. Till exempel solförmörkelser eller månförmörkelser. 

* Konjunktion = När två himlakroppar syns nära varandra på himlen. När de yttre planeterna Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus befinner sig bakom solen är de i konjunktion. När de framför solen är de i opposition. 

> HUR BLIR DITT 2021? LÄS DITT ÅRSHOROSKOP HÄR<