Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

DV:s bloggare Lotta Gray: ”Jag tackar syrorna och generna”

Avancerad hudvård och tidlösa signaturdofter blandas med älskade och återkommande budgetkap – när Damernas Världs bloggare Lotta Gray hittar rätt är hon trogen sin klassiska beautyrutin.

Lotta Gray, 55, har arbetat som reporter på röda mattan i 19 år och driver sedan många år bloggen Vimmelmamman. Lotta blev även känd och uppskattad för att hon var öppen och verbal kring sin cancerdiagnos och kampen för att bli frisk. Sedan ett år tillbaka ligger bloggen på Damernas Värld

– Jag har bloggat i 15 år, varje dag. I början bloggade jag om cancern och jag hade dessutom en tvååring. Det är mer av en livsstilsblogg i dag, men med många existentiella funderingar. Det kommer den alltid att innehålla, för så är jag som person.

Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Du har även skrivit en bok, Himlen kan vänta, som släpptes i samband med att du blev friskförklarad från cancern 2012 och jag har förstått att du är sugen på att skriva ännu en?
– Jag är lite sugen på att skriva en roman med en äldre, alltså 55-årig, kvinnas perspektiv på livet. Vi är ju inte som när våra mammor var 55, och det finns inte så många sådana röster. 

Dagkrämen Matrix Support och nattkrämen Cellular restoration, båda ut serien Skin active från Neostrata.Dagkrämen Matrix Support och nattkrämen Cellular restoration, båda ut serien Skin active från Neostrata.Dagkrämen Matrix Support och nattkrämen Cellular restoration, båda ut serien Skin active från Neostrata.
Dagkrämen Matrix Support och nattkrämen Cellular restoration, båda ut serien Skin active från Neostrata. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Din hud är fantastisk. Hur tar du hand om den?
– När det gäller produkter använder jag bara Neostrata. Jag är superlojal mot dem och använder aldrig något annat. De använder sig mycket av AHA och PHA, och jag gillar syror. Jag tvättar mig med deras Foaming glycolic wash, använder deras Tri-therapy lifting serum, Smooth surface daily peel följt av dagkräm eller nattkräm ur serien Skin active. Jag skulle aldrig somna med smink heller, men det kanske inte någon i min ålder gör å andra sidan, haha. Jag tror också det har mycket med gener att göra. Min pappa såg ut som 40 när han var 75. Så det är nog generna och syrorna!

Produkterna på Lottas sängbord är Neostratas ögonkräm, torrolja och guldig skimrande olja från Nuxe. Rituals kroppskräm och handkräm från Eucerin.Produkterna på Lottas sängbord är Neostratas ögonkräm, torrolja och guldig skimrande olja från Nuxe. Rituals kroppskräm och handkräm från Eucerin.Produkterna på Lottas sängbord är Neostratas ögonkräm, torrolja och guldig skimrande olja från Nuxe. Rituals kroppskräm och handkräm från Eucerin.
Produkterna på Lottas sängbord är Neostratas ögonkräm, torrolja och guldig skimrande olja från Nuxe. Rituals kroppskräm och handkräm från Eucerin. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Gör du några behandlingar?
– Nej det är ganska sällan, men jag väldigt ärlig med att jag har lite fillers. Jag går till Forma Vita sedan många år, det är så viktigt med en utbildad behandlare. Jag har lite fillers i nasobialvecken och lite vid ögonen. För fyra år sedan lade jag lite fukt i läpparna men det materialet har gått ut, men många tror att jag har gjort läpparna. Jag  försöker verkligen att göra så lite som möjligt och vill att det ska se naturligt ut, men det är viktigt att kunna stå för det.

”Jag har solat sönder mig. Jag låg med kokosolja så det bubblade på huden när jag var ung.”

Du skrev i ett inlägg att du solade mycket som ung och hade drabbats av pigmenteringar. Vad har du gjort för att få bukt på det?
– Jag har verkligen solat sönder mig. När jag var ung låg jag med kokosolja så det bubblade på huden. Jag kan absolut inte göra IPL, det gör melasman på min hud värre. Just nu gör jag en kur som heter Mela peel som fungerar, men som man måste upprepa flera, flera gånger. Jag har ganska mycket melasma under ögonen, men framför allt på överläppen. Jag har gjort behandlingen tre gånger hittills och har nog lyckats bli av med hälften, men det tar ju tid. Melaninet sitter så djupt, så man måste ha tålamod och det är ingen quick fix. När sommaren kommer måste jag vara superförsiktig i solen, annars kommer det tillbaka.

Två av Lottas favoritprodukter är Lindes läppglans och Isadoras rouge Nature enhanced cream blush i nyans Garnet red.Två av Lottas favoritprodukter är Lindes läppglans och Isadoras rouge Nature enhanced cream blush i nyans Garnet red.Två av Lottas favoritprodukter är Lindes läppglans och Isadoras rouge Nature enhanced cream blush i nyans Garnet red.
Två av Lottas favoritprodukter är Lindes läppglans och Isadoras rouge Nature enhanced cream blush i nyans Garnet red. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA
Macs foundation Studio fix fluid är en favorit.Macs foundation Studio fix fluid är en favorit.Macs foundation Studio fix fluid är en favorit.
Macs foundation Studio fix fluid är en favorit. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA
”Vi är så rädda för rouge i Sverige, men det gör så mycket!”

Hur gör du din makeup, och vad har du för favoritprodukter?
– Jag använder Studio fix fluid från Mac som bas. Det behövde jag aldrig förut, men nu med melasman så har jag börjat med foundation. Jag lägger den så tunt som möjligt och så har jag en concealer, Can't stop won’t stop concealer från Nyx, som är ganska tjock och kraftig. Den tar jag ovanför läppen och där jag vill täcka, efter det ett kompaktpuder från Make Up Store. Jag har ett krämrouge från Isadora i serien Nature enhanced cream blush, det duttar jag på kindbenen. Jag använder en rosig, bärig nyans som heter Garnet red, den lägger jag där kinden är som högst. Jag har ganska mycket rouge och vill att det ska se rosigt ut.  Rouge skulle jag aldrig välja bort! På läpparna har jag Lindex läppglans. Jag älskar när de är så där klistriga och kladdiga att de sitter nästan en hel dag. På brynen använder jag Brow powder duo från Anastasia Beverly Hills och så borstar jag upp dem för att få dem lite buskiga. 

Highlighter från Maybelline och palett från Makeup Mekka.Highlighter från Maybelline och palett från Makeup Mekka.Highlighter från Maybelline och palett från Makeup Mekka.
Highlighter från Maybelline och palett från Makeup Mekka. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA
”Jag är absolut inte fancy när det gäller smink”

Vad har du mer på ögonen?
– Jag gillar tunna, separerade fransar och använder L’Oréals Telescopic mascara. Ögonskugga har jag när jag ska vara lite fräsig och då har jag en brun, lite rökig skuggpalett från Makeup Mekka som heter Back to basic hot & cold tones. Jag är oftast väldigt klassisk, jag hänger aldrig på trender eller testar typ en ny färg. Jag är absolut inte fancy när det kommer till smink. 

Har du fler budgettips?
– Jag lade två veckor på att hitta den rätta highlightern och den jag hittade var också ett budgetmärke, Maybellines Master chrome highlighter i nyans Molten gold. Jag gillar inte glitter, det får det absolut inte vara. Det ska vara mer som vaselin, som en blöt wet look på kinden som syns när jag vrider på huvudet. Jag använder fingrarna och lägger på näsryggen, lite på överläppen och ganska mycket få kindbenen. Jag har ett jättebrunt puder, ett vanligt mörkt kompaktpuder från Make Up Store, som jag skulpterar fram kindbenen med.

Hur fixar du håret?
– Jag har tunna, fina hårstrån och väldigt mjukt hår, så jag har extensions från Hairtalk bara för att ge håret mer fyllighet. Jag har en ganska klar bild av vad jag gillar, och håller mig till den här chokladbruna, lite solkyssta hårfärgen och samma frisyr. Jag använder Bobby Oduncos schampo och balsam, och arganolja i topparna från Kolai. Bobby har gjort en hårborste som är helt galen, den glider genom håret hur lätt som helst vare sig det är blött eller torrt. Jag blåser håret rakt tills att det är nästan torrt, sen använder jag en värmerundborste för att forma. Jag tvättar håret en gång i veckan, men stylar till det lite med värmeborsten mellan tvättarna. 

Bobby Oduncos schampo och balsam, och arganolja i topparna från Kolai.Bobby Oduncos schampo och balsam, och arganolja i topparna från Kolai.Bobby Oduncos schampo och balsam, och arganolja i topparna från Kolai.
Bobby Oduncos schampo och balsam, och arganolja i topparna från Kolai. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Hur ser rutinen för kroppen ut?
– Min hud är jättetorr så jag använder aldrig tvål utan alltid någon duscholja. Jag skrubbar kroppen med en handske någon gång i veckan och använder alltid Niveas klassiska feta hudlotion.

Hudlotion från Nivea och skimrande kroppsolja från Kolai.Hudlotion från Nivea och skimrande kroppsolja från Kolai.Hudlotion från Nivea och skimrande kroppsolja från Kolai.
Hudlotion från Nivea och skimrande kroppsolja från Kolai. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA
”Doftljus är en sån sak jag gärna lägger pengar på.”
Eu de parfum från Chloé. N.C.P 301 och H&Ms doftljus N9 cotton.Eu de parfum från Chloé. N.C.P 301 och H&Ms doftljus N9 cotton.Eu de parfum från Chloé. N.C.P 301 och H&Ms doftljus N9 cotton.
Eu de parfum från Chloé. N.C.P 301 och H&Ms doftljus N9 cotton. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Vad gillar du när det gäller dofter, både för dig och för hemmet?
– Doftjus är en sån sak som jag gärna lägger pengar på, speciellt nu när jag jobbar hemma, jag måste ha det härligt! Jag köper alltid Clean cotton från Yankee Candle. Tar den slut så tar jag tunnelbanan och köper den och åker tillbaka igen. Jag upptäckte Chloé eau de parfum när Camilla Läckberg gifte sig med Martin Melin 2010 och jag kramade henne vid brunchen dagen efter. Vilken doft! En annan favorit är N.C.P.-doften 301.

Lottas kosttillskott från Bobby Odunco och Greath Earth.Lottas kosttillskott från Bobby Odunco och Greath Earth.Lottas kosttillskott från Bobby Odunco och Greath Earth.
Lottas kosttillskott från Bobby Odunco och Greath Earth. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Vad har du för relation till träning och kost?
– Jag tränar ingenting, folk som känner mig skrattar nästan. Jag är helt fruktansvärd, så sjukt ohälsosam. Jag äter Bobby Oduncos hårpiller som är grymma, håret växer massor och naglarna blir hårda. 

”Jag har lärt mig att skala av på något sätt. Det lilla livet har blivit det stora livet.”

Om man tänker på den inre hälsan så har du nämnt att det kom som en mental baksmälla efter cancern. Hur tacklar du det?
– Det enda jag kan säga är att jag lärt mig att allting går över till slut. På något sätt. Jag har fortfarande en stor oro för återfall och det kommer aldrig att försvinna. Jag hade en väldigt allvarlig cancer med metastaser i levern, så att jag ens lever är otroligt. 80 centimeter av min tjocktarm är borta. Jag har alltid varit lite av en ensamvarg, det är svårt att tro med tanke på mitt gamla jobb på röda mattan, men jag får energi av att vara för mig själv. Med åldern måste man gilla sig själv, allt blir enklare om man trivs med sig själv. Jag tänker aldrig att ”Åh, ingen tycker om mig” eller känner den typen av osäkerhet. Nej, jag har mina vänner, jag har mitt barn, jag har min lägenhet. Jag har lärt mig att skala av på något sätt. Det lilla livet har blivit det stora livet, jag är jättenöjd med att äta pizza med min son, Lennox. Jag behöver inte åka till Maldiverna, vilket jag också har gjort, men jag känner inte att jag behöver de stora uttrycken på samma sätt som när jag var yngre.

Lottas 3 viktigaste skönhetsknep

1. Hitta en bra hudvårdsrutin och ta hand om sin hud från grunden. Det spelar ingen roll vad man har för smink om man inte tagit hand om huden ordentligt.

2. Lägg rouge på kindernas högsta punkt när du ler. Vi är så rädda för rouge i Sverige, men det gör så mycket!

3. Välj neutrala nyanser på skuggor och läppar som matchar dina egna färger. Jag dras alltid till den klassiska looken, även på andra. Jag gillar stilrena smycken i guld och en klassisk makeup.

Lotta Fray

Gör: Frilansjournalist, författare och bloggare på damernasvarld.se.

Ålder: 55 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sonen Lennox, 16 år.

Några av Lottas beautyfavoriter

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).

Nagellack, Nail laquer i nyans Ballet slippers, från Essie. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).

Brynfärg, Brow powder duo i nyans medium brown från Anastasia Beverly Hills. Mer info och köp här (länk till Banherhead)

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).

Mascara, Telescopic mascara från L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till Åhlens)

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lindex).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lindex).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lindex).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lindex).

Läppglans, Högglansig läppglans från Lindex i nyansen Glamour pink. Mer info och köp här (länk till Lindex).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).

Rouge, Nature enhanced cream blush i nyans Garnet red från Isadora. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).

Rosdoft, Eau de parfum från Chloé. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till parfym.se).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till parfym.se).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till parfym.se).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till parfym.se).

Blomdoft, 301 jasmine & sandalwood Edp från N.C.P. Mer info och köp här (länk till parfym.se).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lookfantastic).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lookfantastic).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lookfantastic).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lookfantastic).

Highlighter med ljusreflekterande finish, Master chrome extreme highlighting powder Maybelline. Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).

Hudlotion för torr hud, Rich body lotion nourishing milk 48h från Nivea. Mer info och köp här (länk till apohem).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till apohem).

Skimrande olja, Shimmering oil från Kolai. Mer info och köp här (länk till Meds).

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Nordicfeel).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Nordicfeel).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Nordicfeel).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Nordicfeel).

Medeltäckande foundation, Studio fix fluid spf15 från Mac. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel)

LÄS MER: Alexander Skarsgård: ”Jag får inga erbjudanden från Sverige längre” 

LÄS MER: Topplista: Bästa budgetsminket – bäst i test 2022 

LÄS MER: Hemligheterna bakom Jennifer Anistons fantastiska hår – och frisyrerna vi älskar