DV:s livscoach om vägen till mer lycka: ”Att bara grubbla och oroa sig skapar ingen positiv förändring i livet”
”Varför är jag inte lycklig?” Har du svårt att känna dig till freds med livet trots att du har allt du önskat dig? Familj och vänner, ett bra jobb och ett fint hem? Är du aldrig nöjd – utan att förstå varför? DV:s livscoach Ida B Olsson förklarar hur du kan hitta till djupare känslor genom att träna dig själv mentalt.
I sin roll som livscoach träffar Damernas Världs hälso- och träningsexpert Ida B Olsson många kvinnor som inte riktigt har hittat en bra balans i livet. De saknar något och ställer sig frågande till varför de inte är nöjda.
– Det är en av de vanligaste frågorna som jag får under coachningssamtal: ”Jag som har allt jag önskat mig – en stor familj, ett roligt jobb och ett fint hus – varför är jag inte lycklig?” berättar Ida.
Där och då vill de flesta få en lösning serverad av Ida, så att de direkt kan slippa ifrån de obehagliga känslorna. Man vill få ett slags recept på lycka och samtidigt förstå vem man är och vad man vill med livet. För om man inte är lycklig när man har allt man trodde man ville ha, vad ska man då ha i stället?
För om man inte är lycklig när man har allt man trodde man ville ha, vad ska man då ha i stället?
– Det är helt normalt att vi inte inte alltid vet vad vi ska göra med våra liv, vad vi längtar efter och hur vi vill leva. Jag tror att många bara kör på utan att ens reflektera över det. Men om vi fastnar i det, och enbart är ute efter att hitta en lösning på den frågan, då finns det en risk att vi tappar ännu mer kontakt med oss själva. Många kommer till mig och säger ”Kan inte du säga hur du gör för att bli lycklig” eller ”Säg bara till mig vad jag ska göra”.



Men receptet på lycka kommer inte från en coach, eller från någon annan. Det kommer från dig själv, menar Ida.
– Att tänka ”Hur ska det gå till?” är det sämsta du kan göra. Du måste lita på processen och inse att det kommer att ta tid. Det handlar om att jobba med sin självkänsla och träna den varje dag. Det är det som är mental träning.
Vi jämför oss med andra
Att så många inte är nöjda med livet, trots att de till synes har allt de har drömt om, tror Ida till stor del beror på att man jämför sig med andra.
– I dag tittar vi hela tiden på andra människor på sociala medier. Vi scrollar på Instagram och ser vad alla andra har, och det kan göra att man omedvetet jämför sig själv med andra. ”Varför har inte jag det som hon har?” ”Åh, så där vill jag också se ut, eller så där vill jag också göra.” Det i sin tur kan skapa en känsla av att man själv inte är tillräcklig. Vi förminskar oss själva helt enkelt, säger Ida.
Att ständigt jämföra sig med andra kan också locka fram en mindre önskvärd egenskap hos oss själva.
– Det kan innebära att vi blir giriga och att vi bara vill ha mer och mer av det som andra har. Och då tappar man bort känslan av sin egen grundlycka, den som innebär att man är tacksam för att man har det viktigaste i livet: nära och kära, ett tak över huvudet och mat för dagen. Man tappar känslan av sig själv, sin självkänsla helt enkelt, säger Ida.
När man blir girig och bara vill ha mer och mer av det som andra har, då tappar man bort känslan av sin egen grundlycka.
Det är även i den där jakten efter mer som vi riskerar att tappa bort oss själva. Det behöver inte handla om att man strävar efter någon annans moderiktiga och lyxiga garderob – det kan vara att man strävar efter att uppnå samma karriärmål som någon annan eller att efterlikna någon annans ”perfekta” liv.



– Det är väldigt lätt att anta saker om andra, och en vanlig föreställning vi har är att alla runt omkring oss har det jättebra. Att andra har ett perfekt liv, medan man själv inte har det. Men så är det inte, det kan jag lova dig. Alla andra skuttar inte runt i lyckorus hela tiden. Och man får inte glömma att många väljer att bara visa upp sina positiva sidor för dig. Du vet aldrig vad andra bär på, säger Ida.
Självklart kan man inspireras och lära sig av någon annan, någon som kanske har lättare att känna en grundlycka och har lättare att känns sig förnöjd med det hen har, men vi kan aldrig kopiera någon annans lösning.
Det måste vara du som är ankaret i ditt eget liv.
– Att sträva efter att uppnå någon annans liv är inte möjligt, eftersom vi alla har olika förutsättningar, olika bakgrund, olika erfarenheter och olika värderingar i livet. Det måste vara du som är ankaret i ditt eget liv, påpekar Ida.
Träna hur du tänker om dig själv
Precis som du måste träna på gymmet för att bygga muskler, eller löpträna för att springa milen, så måste du också träna mentalt för att uppnå en förbättring i känslolivet. Det handlar om hur du tänker om dig själv, eller att rikta strålkastarna mot vissa invanda beteendemönster som kanske sätter käppar i ditt livshjul.
– Man måste göra ett jobb med sig själv för att åstadkomma förändring i livet. Det räcker inte att bara grubbla eller oroa sig. När man kan hitta till en bättre känsla av närvaro här och nu, och verkligen känna tacksamhet för det man har, då når man en större frihet i livet. Att bara fortsätta att gapa efter mer och klaga på sin situation ger inte mer tillfredsställelse, menar Ida.
Man måste göra ett jobb med sig själv för att åstadkomma förändring i livet.
Samtidigt poängterar Ida att det är fullkomligt normalt att inte alltid vara på topp. Livet går inte ut på att ständigt vara lycklig, och att ständigt sträva uppåt och framåt.
– Saker och ting i livet kan få vara som de är emellanåt också. Även det hör till processen att växa som människa. Man kan inte stressa eller hetsa fram livsglädje, balans och lycka. Det är inte ett mål i sig, som du kan nå fram till och i den exakta stunden kommer lyckan. Livet kommer alltid att vara upp och ner, livet är så dynamiskt.
– Däremot kan du träna på att lära dig känna en gnutta lycka då och då. Eller känna att du trivs och att det är behagligt att leva. Lycka är dessutom ett föränderligt tillstånd.



Ida menar att det viktigaste är att du lyssnar inåt, lägger tid på att jobba med dig själv och litar på processen. Det är då du finner ett större välbehag.
– Sedan kommer livet som en käftsmäll ibland. Då är det ännu viktigare att ha funnit inre kraft och balans, och veta vilka verktyg du behöver för att hitta tillbaka dit.
Ta hjälp med att reda ut tankarna
Att titta inåt, till exempel genom att gå i terapi eller i samtalscoachning, gör att man kanske kan hitta nycklarna till större förnöjsamhet i livet. Det är definitivt värt besväret, menar Ida.
– De flesta har en rädsla för vad man ska upptäcka längs vägen och det är otroligt svårt för många att riva i det förflutna. Det är vanligt att vi har skapat blockeringar inom oss efter dåliga erfarenheter och det är en tuff resa att gå in i sig själv. Många tycker också att det låter abstrakt och vill helst bara bli serverade en lösning. Men man måste göra jobbet själv när det gäller personlig utveckling.
De flesta har en rädsla för vad man ska upptäcka längs vägen och det är otroligt svårt för många att riva i det förflutna.
Under ett coachande samtal ställer Ida ett antal kraftfulla frågor som gör att personen hon coachar själv har möjlighet att komma på svaren. De finns där inne, du har troligen bara inte hittat till dem tidigare.
– Vi har alla sanningen inom oss själva, men det är vanligt att vi har blockeringar som låser oss och när svaret blir ”Jag vet inte” kan många få panik och känna sig stressade, förklarar Ida.



Det krävs ofta flera samtal för att våga skala av alla sina lager, närma sig kärnan och våga komma närmare sig själv. Precis som med fysisk träning räcker det inte att gå till gymmet en gång. Men om man har tillit till processen och låter den ta tid kan mental träning vara en väg framåt.
– Oavsett hur du gör det så är mentalt arbete aldrig bortkastat. Det kommer till dig när du är redo att ta nästa steg, säger Ida.
Träna dina tankar: 10 verktyg att använda för att bli mer nöjd med livet.
* Fortsätt att tänka på hur du skulle vilja ha det i livet, fortsätt visualisera och drömma – men lev här och nu.
* Det är ingen idé att tänka på det som du inte kan ändra på just nu, så träna på att släppa de tankarna. Om du fortsätter att grubbla på det du inte kan lösa just nu kommer du snart bara att upptäcka hinder för det du vill uppnå.
* Katastroftankar är också vanligt, och här ska du försöka sakta ned, och tänka: ”Hur kan jag komma förbi det?” Att vända negativa tankar till positiva tankar är också bra mental träning.
* Börja prata om hur du mår. Träna dig på att bli modigare när det gäller att dela med dig till andra hur du mår. Det kan lätta.
* Vill du inte prata, skriv! Skriv en liten stund för dig själv varje dag. Du kan även göra en ritual där du skriver ned dina hinder på ett papper och bränn sedan upp det – på så sätt kan du hjälpa dig själv att göra dig av med hindret.
* Träna på tacksamhet. Många ryggar undan bara man säger så, men det är oerhört kraftfullt när man hittar till äkta tacksamhet. Du har säkert massor av saker att vara tacksam för som du kanske tar för givna.
* Om du har barn, prata med dem varje kväll om bra saker som hänt under dagen, så kan du träna även med dem. Eller med din partner eller en vän.
* Dela med dig av din tacksamhet till någon. Säg till exempel till en kollega hur mycket du uppskattar hen – det är magiskt! När vi synliggör tacksamhet och agerar medvetet med den ökar vi vår känsla av förnöjsamhet i livet. Det är konkreta och bra verktyg som faktiskt fungerar.
*Självklart är det omöjligt att gå runt och tänka positiva tankar hela tiden, men man kan vända på invanda tankemönster genom att se möjligheter där man tidigare aldrig sett det. Det ger en frihet i livet som är ljuvlig!
* Funkar inget alls – Fake it till you make it! Gör det ändå. Till slut landar det.
LÄS OCKSÅ Träna hemma med fem enkla övningar: Ida B Olsson visar!
LÄS OCKSÅ Yogaläraren Ulrika Norberg: ”Jag fintade bort mig själv och landande i en utmattning”