Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Efva Attling om kärlek, stil och och att strunta i ålder.Efva Attling om kärlek, stil och och att strunta i ålder.Efva Attling om kärlek, stil och och att strunta i ålder.
Efva Attling om kärlek, stil och och att strunta i ålder. Foto: Nils Odier

Efva Attling om kärleken till mode: ”Jag älskar att få förändra mig själv”

En tidlös optimist med en aldrig sinande passion för livet, modet och mänskligheten. Damernas Värld möter Efva Attling, som förklarar att det är omöjligt att avboka kärleken.

När Efva Attling scannar av sin samtalspartner ligger fokus på accessoarerna – så klart.
– Varifrån har du fått den där Bismarcklänken? frågar hon, och när hon får höra att det är arvegods nickar hon nöjt.

– Alla jag någonsin mött som burit en Bismarcklänk, oavsett om det är trendigt just då eller inte, har fått den av någon eller ärvt den. Det slår aldrig fel.

Själv bär hon sina egna smycken – bland annat. Örhängen, ringar och ett maffigt kedjearmband i silver förgyller hennes stilrena outfit i beige och offwhite. Det ligger alltid både tanke och passion bakom plaggen hon bär.

Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios.Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios.Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios.
Evfa Attling i fjäderklänning från Stylein. Kostymbyxor, Jon Allensten. Earcuff och armband, båda Efva Attling. Svarta pumps av kalvskinn, Acne Studios.

– Jag älskar mode, att få förändra mig själv. Det har jag alltid gjort, säger hon leende. 

– Innan jag somnar på kvällen ligger jag och funderar på vad jag ska ha på mig i morgon. Kanske blir det kostym – då kan jag ha den där jättesnygga skinnslipsen som jag köpte härom dagen till den … 

LÄS MER: Exklusiv modespecial: Uppklätt och festligt med Efva Attling!

– Jag tittar efter vad som är nytt och hett som jag kan bära ihop med mina gamla plagg. Jag kan hoppa in i ett mode med en touch av en annan tid och göra det till nu med några enkla grepp. 

På omslaget till Damernas Värld 1977.På omslaget till Damernas Värld 1977.På omslaget till Damernas Värld 1977.
På omslaget till Damernas Värld 1977. Foto: Damernas Värld

Ja, du har en tidlöshet över dig, både i din person och din stil. Har det med din inställning till livet att göra?
– Det tror jag. Jag är en otrolig optimist, det har jag ärvt efter min pappa. Min fru Eva (Dahlgren, reds anm.) säger att jag vaknar varje morgon med ett leende på läpparna. Det behöver inte betyda att jag inte är helt grundad eller så, men jag är glad: Always look on the bright side of life. Jag brukar ha en dipp-dag per år, men under 2020 har jag haft två, på grund av corona. Jag får näring av att resa, och det är ju pausat nu.

– Men den där optimismen, en lust for life, är bra att ha när man till exempel får bröstcancer, som jag fick. Det var värst för min närmaste familj, medan min inställning var att nu tar vi tag i det här. 

Efva Attling

Gör: Smyckesdesigner. Driver utöver Efva Attling även den kreativa huben The Högdalen. 

Ålder: 68 år. 

Bor: Södermalm, Stockholm. 

Familj: Hustrun Eva Dahlgren och två vuxna söner. 

Bakgrund: Fotomodell, sångerska och låtskrivare, programledare, kläddesigner – det är inte mycket Efva inte hunnit med.

Instagram: @efvaattling

Aktuell: Med ny glasögonkollektion för Smart Eyes (där en båge är döpt efter Eva Dahlgrens pappa Nils) och nya smycken – bland annat en silver-visselpipa efter en idé av Gullan Bornemark, samt ett armband och en t-shirt med texten ADHD.

Efva Attling om sin kärlek till mode

Varifrån kommer ditt intresse för stil från början?
– Min farmor var sömmerska och jag tror jag lärde mig väldigt mycket om stil från henne.

Men hon ville inte åka tunnelbana med dig när du hade sytt fast bjällror på byxorna som barn?
– Nej, hon var verkligen ingen bjällra, medan jag var utlevande, ville synas och vara annorlunda. Farmor var stram och konservativ i sin smak, men jag fick rita kläder som hon sedan sydde till mig.

Efva Attling på NK-galan 2020.Efva Attling på NK-galan 2020.Efva Attling på NK-galan 2020.
Efva Attling på NK-galan 2020. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT /

Hur tänker du när du köper nytt?
– Jag är superspontan när jag shoppar på H&M, Zara och Arket. Mode ska vara lustfyllt och då går jag på lust. Men när jag gör en investering så planerar jag, jag impulsköper inte något för 20 000 kronor. Min Diorkavaj hade jag tittat på länge och diskuterat med Eva, och när jag köpte den så visste jag att den kommer att finnas med mig tills jag dör.

Jag spontanköper inte något för 20 000 kronor

– Jag köpte en Diorkappa i Berlin en gång också, och då skickade jag en bild till Eva först – men fick inget svar. Det var jättejobbigt. Fast då sa min son Adam: ”Det där är den vackraste kappan jag har sett mamma, köp den!” Och den var också for life.

Men du vill gärna ha en second opinon?
– Jag vill ha ett second yes!

Hur gör du för att äga din stil på det sätt du gör?
– Allt handlar om känsla, jag känner in vad som funkar för mig just nu. Jag är fri i sinnet i min garderob och bär till exempel ofta hatt, vilket är ovanligt i Sverige. Under min modelltid gjorde jag så många hattkampanjer att jag började kallas för Hattling. 

LÄS MER: Efva Attlings stilresa – från popstjärna till smyckesdrottning 

Finns det något slags plagg du älskar lite extra?
– Skor! Jag skulle kunna ha en skoblogg. Jag har vintage-Laboutins, jag har Manolo Blahniks, jag har Marni … de tar snart över. Det är verkligen inte en in, en ut i min skogarderob.

Efva Attling: ”Jag tänker inte på ålder. Period”

Vad är dina tankar kring att åldras med sin stil?
– Jag tänker inte på ålder. Period. Jag älskar att byta personlighet och att gå på dagskänsla. Ena dagen kostym med slips, nästa min rosa favoritklänning från Acne. Min garderob ger mig frihet att leka. Jag tror jag har ganska bra omdöme om vad jag kan bära, och om inte annat har jag en fru som kan säga: ”Nej, det där ska du inte ha.” 

Efva Attling älskar smink och är ambassadör för Lancôme.Efva Attling älskar smink och är ambassadör för Lancôme.Efva Attling älskar smink och är ambassadör för Lancôme.
Efva Attling älskar smink och är ambassadör för Lancôme. Foto: Stella Cocozza

Du känner inte åren?
– Nej, bara erfarenheten. Marie Fredriksson sa en gång: ”Tack gode Gud för sprit, smink och väteperoxid.” Jag kanske skulle plocka bort Gud, men smink är bra – och jätteroligt. Jag tror verkligen på when in doubt – wear red lipstick. Nu är jag dessutom ambassadör för Lancôme, precis som Isabella Rossellini, som jag träffat flera gånger. Vi är jämngamla och hon blev ju utsparkad därifrån när hon var 40 – för att hon var för gammal. Men nu är hon tillbaka!

LÄS MER: Efva Attlings skönhetstips: ”Bästa produkten för kvinnor över 50” 

– Det är kul hänga med de yngre tjejerna som Marie Serneholt och Sara Biderman i Lancôme-familjen, och jag får väl vara farmor … nej men jag känner ingen ålder när jag pratar med yngre människor, även om jag är äldst. Jag tror att jag har det efter min pappa, han kände sig heller aldrig som sin siffra.

Jag får väl vara farmor i Lancôme-familjen

Du har sagt att ju äldre du blir, desto bättre blir det?
– Ja, jag ältar inte saker på samma sätt – för jag bryr mig inte. När man är ung är man väldigt ego, och behöver väl det för att ta sig fram. När man blir äldre känns det viktigare att att respektera andra, att vara en god människa. 

– Jag tror att jag har blivit mer empatisk, fått bättre balans. Jag kan luta mig tillbaka i stället för att gå in i strid. Och jag ser saker i ett större perspektiv. Ju yngre man är desto mer tunnelseende har man.

Efva Attling backstage efter gig i Lysekil 1983.Efva Attling backstage efter gig i Lysekil 1983.Efva Attling backstage efter gig i Lysekil 1983.
Efva Attling backstage efter gig i Lysekil 1983. Foto: ROGER LUNDSTEN/KAMERAPRESS/TT

Samtidigt är du superfokuserad i ditt arbete?
– Exakt, jag kan fortfarande driva min sak stenhårt. Jag har alltid gått in för det jag gör, som när jag skrev musik till exempel. Jag satte upp en lapp på skivaffären Pet Sounds där jag skrev: ”Jag vill bli med band.” De första killarna jag spelade med ville bara lira funk, medan jag skrev treackords-pop. Men jag kämpade vidare trots det, och trots att Benny Andersson sa att jag nog borde fortsätta som modell i stället.

Efva Attling om sitt samarbete med Thåström

Och det gick ju rätt bra!
– Haha, ja det gjorde det. Men jag har haft jättemånga downers också. Fått nej, gett ut plattor som inte sålt. Då har jag gråtit mig igenom det, sträckt på mig – och fått en ny idé. Och alltid varit öppen för förslag. Jag har en radar som är på nästan dygnet runt, kan få idéer när jag sover. Och jag har varit jättebra på att säga ja till saker.

Det kanske har gjort att folk också lättare säger ja till dig?
– Ja, Thåström sa ju ja till vårt smyckessamarbete, kan du fatta det!? Han sa något väldigt fint: ”Efva är en passionerad människa, och jag gillar passionerade människor.” 

Första upplagan av Efva Attlings och Joakim Thåströms gemensamma smyckeskollektion sålde slut på en dag.Första upplagan av Efva Attlings och Joakim Thåströms gemensamma smyckeskollektion sålde slut på en dag.Första upplagan av Efva Attlings och Joakim Thåströms gemensamma smyckeskollektion sålde slut på en dag.
Första upplagan av Efva Attlings och Joakim Thåströms gemensamma smyckeskollektion sålde slut på en dag. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen

– Jag tror att mycket låg i att vi båda är från Skebokvarnsvägen i Högdalen. We’re from the hoods, vi vet hur det var, all skit som hände. Jag kommer därifrån, jag är helt self made, jag har gått nio år i skolan och nu har jag 100 anställda och omsätter x miljoner. Allt det har jag skapat från mitt huvud.

LÄS MER: Drömduo: Joakim Thåström gör smycken tillsammans med Efva Attling! 

Fanns affärsbiten naturligt i dig – precis som det skapande?
– Nej, men jag har knutit väldigt skickliga och smarta människor till mig. Jag är supercontrol-freak när det gäller allt som kommer ur mitt skapande – produkter, annonser, fotografer, vilken modell som bär smyckena … men när det kommer till ekonomi och att leda företaget överlåter jag det till dem som kan det. Jag har en fantastisk vd som jag litar på fullt ut.

Efva Attling: ”Vi firar silverbröllop i januari”

Varifrån kommer din inspiration?
– Min största drivkraft är nyfikenhet och det jag är mest intresserad av är människan. Hur funkar människan? Vi är så komplexa, så spännande. Jag älskar att sitta och titta på människor och fundera på vilka de är, vart de är på väg … vilka smycken det skulle passa i, haha.

– Nästa år är det 25 år sedan jag började med smycken igen, och det första jag gjorde hette Human. Det mänskliga genomsyrar mitt arbete och jag tror det är därför mina smycken går hem hos sjuksköterskor.

På Damernas Värld Guldknappen 2010, då Efva Attling vann Guldknappen Accessoar.På Damernas Värld Guldknappen 2010, då Efva Attling vann Guldknappen Accessoar.På Damernas Värld Guldknappen 2010, då Efva Attling vann Guldknappen Accessoar.
På Damernas Värld Guldknappen 2010, då Efva Attling vann Guldknappen Accessoar. Foto: Damernas Värld

Är de en stor kundgrupp för dig?
– Ja, och det gör mig så rörd. Strax innan jag vann Damernas Världs designpris Guldknappen 2010 var jag med om en olycka med en fyrhjuling – bröt sju revben, knäckte axeln och låg inlagd på sjukhus i fyra dagar. En sjuksköterska som tog hand om mig hade ett nytt smycke varje dag, alla gjorda av mig. Jag blir helt tårögd när jag tänker på det.

Efva tar av sig glasögonen för att torka bort tårarna. Rösten spricker lite när hon fortsätter:
– Jag har väldigt stor respekt för sjuksköterskor, vi vet alla hur skitdåligt betalt de har. Mina smycken är inte billiga, och att någon sparar och köper dem för sin lilla lön – det är härligt … Sedan är det så klart jättekul med alla kändisar som bär det jag skapat också, det är en klapp på axeln. Men det viktiga är mina kunder som inte får Cartiersmycken hemskickade till sig gratis.

Folk gifter sig nu och har festen en annan gång, visst är det underbart? You can't cancel love!

Och du får mycket feedback?
– Ja, då och då kommer det fram någon och berättar vad mina smycken betytt för dem. Jag tror att det beror på att jag jobbar med meddelanden som berör. Det var det jag ville när jag slutade med musiken, fortsätta att beröra med ord, fast på ett nytt sätt. 

– Smycken har alltid varit laddade, talismaner. De är intima och har en livslängd som kläder sällan har. Det finns så mycket kärlek i smycken – gåvor, minnen. En vigselring bär du 24 timmar om dygnet.

LÄS MER: Eva Dahlgren: ”Det är skönt att bli äldre och slippa försöka behaga” 

På tal om vigsel, du har en bröllopsdag coming up?
– Vi firar silverbröllop i januari – 25 år. Och totalt har vi varit ihop i 27 år, det är helt galet! Och jättehärligt, vi satsar på 27 till.

Efva Attling och Efva Dahlgren på bröllopsdagen 25 januari 1996.Efva Attling och Efva Dahlgren på bröllopsdagen 25 januari 1996.Efva Attling och Efva Dahlgren på bröllopsdagen 25 januari 1996.
Efva Attling och Efva Dahlgren på bröllopsdagen 25 januari 1996. Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN/TT

För några år sedan designade du en bröllopskollektion också.
– Ja, jag ville få en helhet i vårt bröllopskoncept genom att addera klänningar. Vi säljer väldigt mycket förlovnings- och vigselringar och förra veckan fick vi faktiskt in 21 vigselbeställningar, trots att vi fortfarande är mitt i en pandemi. Folk tänker att de gifter sig nu och har festen en annan gång, visst är det underbart? You can’t cancel love