Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Emma Wiklund, 52: ”Jag går aldrig tillbaka till cykelbyxorna”

Under 90-talet var Emma från Huskvarna en av världens största modeller, ihop med Cindy, Naomi och de andra i ”super-ligan”. Efter 20 år i strålkastarljuset sadlade hon om och driver sedan 2010 sitt eget skönhetsmärke, Emma S. Damernas Värld har träffat en evig stilikon och inspiratör.    

Trots den blåsiga vårdagen strålar Emma Wiklund med ett glatt leende när vi möts.
– Vad stylish du är! Jag älskar din stil, är det första hon säger när hon ser mina svarta kostymbyxor och vita skjorta under den mörka crewneck-tröjan. Vi upptäcker snabbt att vi delar en förkärlek för en mer maskulin och bekväm look. 

– I min stil har jag nog landat i det mer maskulina – en skjorta, mer klätt, inte jättemönstrat. Jag är mycket mer bekväm nu i vad jag ska shoppa och jag tänker: ”Kommer jag ha på mig det här? Och kan jag ha det här länge?” Så hellre färre plagg och mer kvalitet. 

Det är kombinationen av bekvämlighet och stil som är det bästa menar hon, något som kännetecknar det hon har på sig. 

– I dag är jag mer slappt klädd i jeans och tröja. När jag var modell så kunde jag klä ut mig mer, för man gjorde ju det. Man jobbade för olika märken och hade kläder på sig för att nästan vara någon annan. Nu är jag mig själv och har landat i att det här är min stil. 

Emma Wiklund

Gör: Driver egna skönhetsmärket Emma S. 

Ålder: 52 år. 

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med Hans Wiklund, barnen Tyra och Elis

Emma om 90-talsmodets comeback

Det var tidigt 90-tal när du slog igenom som modell och mycket mode från den tiden har gjort en comeback på senare år. Finns det något som känns roligt eller mindre roligt att se igen?
– När jag såg att cykelbyxorna har kommit tillbaka tänkte jag: ”Nej! Jag går inte tillbaka till cykelbyxorna!” Jag har också svårt för haremsbyxorna. 

– Däremot tycker jag att det är roligt att se att den stora jeansskjortan är tillbaka. Den hade vi alla i slutet av 80-talet och början på 90-talet, och stora baggy jeans som man drar upp. Jag har ju tonårsbarn och jag ser de här plaggen på dem. Min son Elis drog fram min mans (Hans Wiklund, reds anm.) gamla svarta skinnkavaj som hängde på vinden, och den använder han nu. 90-talsmodet var så lekfullt och det var väldigt glatt på något sätt. 

90-talsmodet var så lekfullt och det var väldigt glatt på något sätt.

Har du några tidlösa plagg som du har haft riktigt länge?
– Ja, bland annat en svart kavaj från Acne, som jag har haft i hur många år som helst. Den är verkligen tidlös. Och jag har en klänning från John Galliano som jag fortfarande använder ibland. När jag har den känner jag mig alltid lika fin. 

Hur länge har du haft den?
– Det är en ”gammal” couture från -91, -92, och den är helt fantastisk. Jag hade den på ett bröllop för två år sedan, så den funkar fortfarande. Det är inte så ofta man hittar plagg som man kan ha så länge – och som man kommer i! Jag älskar att klä upp mig och ser fram emot att göra det igen, och att få träffa folk. 

Emma om sin privata stil

– Jag är inte så mycket för åtsittande plagg, utan jag gillar en ganska lös silhuett. Det kan sitta åt på rätt ställen, men jag gillar inte när det känns som ett fodral. Hellre en loose fit med kvalitet.

Hur skulle du säga att din stil har förändrats genom åren? Känner du att du behöver anpassa dig på något sätt med åldern?
– Med mode tycker jag man ska göra vad man vill. Jag tycker inte det ska finnas några regler. Det är samma sak med smink, jag tycker inte att det ska finnas regler där heller. Jag tror att man klär sig lite olika för olika tillfällen. Det gör jag i alla fall, beroende på vad jag ska göra. Men min stil har förändrats på så sätt att den nog är lite lugnare nu, men mer självsäker. 

– Jag tycker jag har varit dålig på att handla kläder det senaste året, under pandemin. Jag gick in i min garderob och kände att här behöver det vädras! Jag hade ett annat intresse för mode förut än vad jag kanske har i dag. Jag älskar mode, men det är inte det jag brinner för. Men vissa designers gillar jag fortfarande, som till exempel Prada. Jag älskar dem och tycker de är helt fantastiska, även om det är lite dyrt.

– Sedan kanske jag ändrar stilen efter min figur. Den har ju förändrats efter jag har fått barn. Men det är fortfarande jeans, en kavaj, kashmirtröjan, den stora herrskjortan och vita sneakers som gäller. De kommer alltid att ha en plats i min garderob, oavsett ålder. 

Jag är inte så mycket för åtsittande plagg

Emma om karriären och att driva eget företag

Du har många strängar på din lyra – modell, skådespelare, programledare, författare, entreprenör, vd … Vilken roll trivs du bäst i?
– Jag trivs jättebra i alla roller, men bäst i den jag har nu faktiskt. Jag får leva med att alltid vara fotomodellen, i och med att det var det jag började med när jag var 20. Ibland tänker jag: ”Men nu har jag hållit på med mitt hudvårdsmärke längre än mitt modelljobb.” Allt har sin tid och jag trivdes väldigt bra i de andra rollerna också, även om jag visste att jag inte skulle bli skådis för det var bara en slump att jag var med i Taxi-filmerna. 

– Jag har verkligen min modellkarriär att tacka för allt – det hade aldrig blivit något Emma S. om jag inte hade varit modell. När jag bestämde mig för att ta mina sparade pengar och investera sparkapitalet i ett eget företag var det det läskigaste jag någonsin hade gjort, men det är just det – man måste våga ta risker.

– Först var det bara Nora (Larssen, reds anm.), min business partner och jag, och nu är vi 14 anställda och omsätter närmare 50 miljoner. Jag brinner för hudvård och tycker det är så roligt. Det är en passion, men det mest fantastiska är det här teamet, mina medarbetare och kolleger. Jag älskar att gå till kontoret, att få se saker växa. Vi äger fortfarande hela bolaget, så vi har full kontroll och har kunnat växa i vår egen takt. Vi har gjort det organiskt och jag är jättestolt över det.

Vilka produkter har sålt mest nu under pandemin?
– Absolut ansiktsmasker. Våra kunder har fortsatt köpa ansiktskräm, så vi har inte varit så påverkade av pandemin. Folk har suttit mycket i Teams-möten och man har lite mer tid att lägga på ansiktsmask och ta hand om sig själv. Mistarna har det också gått fint för. Jag tror man lägger mer tid på hudvård, mat, heminredning och att bygga om nu när vi inte kan resa. Man kanske unnar sig mer produkter, som inte är för dyra. 

Foto: Rickard Sund

Emma om sin hudvårdsrutin

Hur ser din hudvårdsrutin ut?
– Jag har en ganska omfattande rutin som ändå går snabbt. På morgonen tvättar jag alltid ansiktet med en flytande ansiktstvål och sedan smörjer jag in med min egen Treatment niacinamide formula, en vitamin B3-gel som bland annat minskar synligheten av förstorade porer och jobbar på elasticiteten i huden. Sedan blir det serum, ögonkräm och dagkräm med spf 15 utvecklat specifikt för en mer mogen hy.

– På kvällen kör jag rengöring med oljebaserad makeup-remover och pH-balanserande ansiktsvatten, och så avslutar jag med serum och nattkräm. 

– På söndagar gör jag min specialbehandling inför veckan, som innehåller enzympeeling, ansiktsmask, niacinamid-gelen och nattmask. Sedan är huden redo för måndag!

Treatment niacinamide formula, Emma S. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

När kom skönhetsintresset?
– När jag var tonåring hade jag lite problemhy och min mamma hade härliga krämer som jag lånade. När jag började som modell så jobbade man inte med digitalkameror utan det var film. Då kunde man inte retuschera bilder på samma sätt, så man var tvungen att ha ganska perfekt hy. 

– Jag fick hjälp av en dermatolog, via min agentur i Paris, och hon sa att jag måste vara noga med rengöringen, sömnen och hur jag äter, för det kommer mycket inifrån också. Hon rekommenderade produkter som jag kunde köpa på franska apotek. De var inte de dyraste, men inte heller de billigaste, och de hade ganska tråkiga förpackningar, men så bra ingredienser. Det visade sig att det funkade med en bra rutin i kombination med de här lite mer medicinska produkterna. Så intresset kommer från mamma och modellkarriären.

Treatment enzym peel, Emma S. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

”Då kunde man inte retuschera bilder på samma sätt, så man var tvungen att ha ganska perfekt hy”.

Emma om att våga byta yrke 

Hur var det att sadla om efter 35, som du gjorde?
– Det är aldrig för sent!

Nej, precis. Vad vill du säga till dem som är mitt i livet och som vill byta bana?
– Det är ganska häftigt när man kommer fram till att man vill göra något nytt. Känner man att man vill ändra någonting, eller göra något annat, då ska man fråga sig själv: ”Vad behöver jag lära mig? Vad behöver jag bygga på med? Är det något jag kan göra parallellt, behöver jag skaffa fler verktyg?” För det behövde jag. 

– Det var faktiskt en annan kvinna som peppade mig att börja plugga, Meg Tivéus, som är ett fantastiskt styrelseproffs och god vän till mina föräldrar sedan länge. Jag träffade henne som en mentor då och då och hon sa att jag borde plugga lite mer. Det ena ledde till det andra – tack vare min utbildning på IHM (Business School, reds anm.) så fick jag självförtroendet att ta klivet och starta bolaget. Då var jag nästan 38, so it’s never too late. 

– Ta den där kvällskursen, träffa nya människor, nätverka. Jag tycker det är jättehärligt när någon knackar på dörren och säger: ”Kan vi inte ta en lunch? Jag har en idé om ett sminkmärke eller hudvårdsmärke.” Jag tar mig alltid tid och tycker det är superroligt! Jag tycker det är viktigt att dela med sig och kanske komma med några bra tips och råd. Det måste vi göra – det är så vi ska bygga varandra. 

Vilka råd har du till andra kvinnor över 50?
– Det är en ny fas i livet: barnen blir större och det blir också en möjlighet. Man har förhoppningsvis jätte­många år kvar. Man har jobbat länge och kan mycket, så hur kan man dela med sig av sin kunskap? Vad kan man göra mer som inte bara är jobbet? Det är jätteviktigt att hitta ett syfte mer än att bara jobba. 

– Min familj är egentligen ingen friluftsfamilj, men vi älskar att vara ute på vårt ställe på landet, och då är man ute i naturen och åker båt. Vi har det väldigt trevligt fortfarande som familj. Det är jag jättelycklig över. Jag vet att snart kommer barnen inte att bo kvar hos oss och då blir det väldigt tomt, men det är naturligt att det blir så. Jag hoppas att vi fortsätter ha så här trevligt ihop hela tiden, hela livet.

LÄS MER: Emma Wiklunds eviga och tidlösa stiltips att ta med in i hösten!