Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rickard Sund

Emma Wiklund om vägen till träningsglädje och träningsformerna som får henne att må extra bra

Vem kan vara bättre att lyssna på när det gäller träningstips än en person som under många år hade som sitt jobb att hålla sig i form och onekligen vet vad som funkar? Exakt, så Damernas Värld bad modellikonen och skönhetsföretagaren Emma Wiklund berätta, detaljerat, hur hon tränar och hur hon får in glädjen och lusten i träningen även de dagar när det kanske tar emot lite. Styrketräning, glädje, variation och vänner – där har du några av nycklarna. Läs hela intervjun med Emma för en rejäl dos träningsinspiration.  

Efter många år i den absoluta modelltoppen vet Emma Wiklund en hel del om både skönhet och träning. Under större delen av 90-talet susade hon runt i världen mellan olika fotouppdrag för världens mest prestigefyllda magasin och gick på alla stora designeras catwalks. Emma var känd för sin atletiska och sunda look – och det har inte ändrats med åren. Den i dag 52-åriga skönhetsföretagaren är med andra ord en perfekt person att fråga om råd för att få ordning på träningsrutinerna. 

Emma Wiklunds 10 tips för att hitta träningsglädjen!

1. Variera mera
– Jag tränar fyra gånger i veckan och gillar att variera min träning då jag blir ganska lätt uttråkad om det är samma. Jag gillar att gå på promenader, yoga, köra cykelpass och jag tycker om ganska tuff träning också, som crosstraining. Det är roligt att kunna variera sig.

2. Gymmet – eller hemma
– Mina pass på gymmet brukar vara en timme per gång. Jag försöker gå till gymmet när det inte är för mycket folk, annars tränar jag hemma. Även om jag inte tycker det är lika kul så finns det ju köra onlinepass nu så man kan göra klasser hemma.

3. Bygg upp styrkan
– Många kvinnor kanske tycker att man ska springa maraton och glömmer bort det här med styrketräning. Jag tänker så här: Man ska orka lyfta saker, som sängen när man ska dammsuga, bära påsar, jobba i trädgården och köra skottkärra, så man ska ha styrkan att kunna göra det. 

4. Utmana dig själv
– Muskler är en färskvara, så man behöver utmana lite för att bli starkare. Jag rekommenderar att köra någon form av styrkepass en till två gånger i veckan – lite bänkpress, armhävningar, benövningar – och kombinera det med konditionsträning, så man får träna de musklerna också. Jag är dålig på protein shakes, men varje kväll tar jag tillskott av vitaminer, omega 3 och 6 och magnesium.

5. Ta hjälp av maskin eller coach
– BeCore är ett ställe i Stockholm som har träningsformen Megaformer, som är som en pilatesmaskin fast med fjädrar. Man gör allting jättelångsamt vilket är superbra för musklerna och för att stärka kroppen. Det är inte så flåsigt och häftigt, men asjobbigt. Om jag går ner till gymmet och springer på löpbandet har jag ofta en running coach och springer intervaller vilket är kul! Då är det någon som talar om för mig vad jag ska göra.

6. Yoga – för kropp och själ
– Jag började med yoga när jag väntade mitt första barn, vilket är 20 år sedan. Då körde jag gravidyoga, men jag kom i gång ordentligt för ungefär 15 år sedan och har fastnat för ashtanga-yoga. Ett helt pass är närmare 1,5-2 timmar. Nu har jag varit lite dålig sista halvåret, för jag vill gärna gå till just mitt ställe, men det har inte blivit av så mycket. Jag hoppas jag kan komma i gång igen för jag mår bra av yoga. 

Foto: Rickard Sund
Gör det som får dig att tycka om att gå till träningen.

7. Ut och spring
– Har man mycket i huvudet är det bra att springa för att tänka på något annat eller rensa huvudet. När jag är ute och springer är det som att tankarna bara kommer och går, och det är ett sätt för mig att sortera saker. Är jag ute och går kanske jag pratar med någon, men springer jag så kan jag sortera tankarna och kanske kommer jag fram till något bra. Ibland tänker jag att jag ska fundera på något särskilt när jag är ute och springer: ”Den här rundan ska jag tänka lite på det här”, och så resonerar jag med mig själv.

LÄS ÄVEN Testa att ”mysjogga” - och lär dig att njuta av långsam löpning i naturen 

8. Känn endorfinruset
– Man måste komma över endorfintröskeln. När man kommer över den förstår man endorfinerna och att de ska vara en del av vardagen. Att träna är inget måste, men jag mår så bra av det. Det är den där känslan efter, och så tycker jag det är roligt.

9. Gör det roligt
– Hitta det du tycker är kul! Det är nog mitt viktigaste tips. Gå med kompisar eller någon annan, då blir det som en grej man gör ihop. På jobbet, nu när alla jobbar hemifrån, har vi som mål att alla ska gå x antal steg varje dag. Gillar du att dansa, ta en Zumba-klass eller kör jazzdans. Gör det som får dig att tycka om att gå till träningen.

10. Klä dig bekvämt
– Vad gäller träningskläder så blir det tights och sport-bh från Nike, Lululemon eller Casall.  Jag är ofta väldigt nerklädd och slänger på mig ett linne eller en gammal t-shirt. Som löparskor har jag i flera år använt Asics och kommer nog fortsätta med det.

LÄS ÄVEN Emma Wiklund delar sina bästa stiltips att ta med in i hösten