Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Farah Abadi har lovar sig själv att aldrig backa när något blir besvärligt.Farah Abadi har lovar sig själv att aldrig backa när något blir besvärligt.Farah Abadi har lovar sig själv att aldrig backa när något blir besvärligt.
1 AV 2
Programledaren röstades fram av Kvällspostens läsare
2 AV 2
Farah Abadi har lovar sig själv att aldrig backa när något blir besvärligt.
Foto: Freddy Billqvist

Programledaren Farah Abadi: "Jag är inte rädd för att ställa till en scen"

Hennes förnamn betyder glädje på arabiska – och det är rätt passande med tanke på vad hon utstrålar. Möt Farah Abadi, en av våra mest anlitade och omtyckta tv- och radioprofiler. För DV berättar hon om allt från att klä sig i färg, våga ta ställning och föräldrarnas flykt från kriget. 

Farah Abadi var inte gammal när hon insåg att det gick att få vänner genom att vara nyfiken. Hon ställde frågor, lyssnade och pratade. Ofta, gärna och mycket. 

– Jag var den som syntes och hördes, men det var inte särskilt uppskattat av de vuxna. Som barn fick jag alltid höra att jag skulle prata mindre och låta andra ta plats. 

FARAH ABADI

GÖR Programledare i tv och radio.
ÅLDER 34 år.
BOR Parhus i Klagshamn, utanför Malmö.
FAMILJ Sambon Johan och barnen Zakarias, 4 år, och Juni, snart 2 år. Mamma Tahia och tre systrar. 

INSTAGRAM @farah.abadii
AKTUELL Som programledare för Melodifestivalen 2023. SR:s Ring så spelar vi och Karlavagnen. I somras sommarpratade hon i Sommar i P1 och utsågs till Årets Skåning 2022.

Vi ska återkomma till just begreppet ”ta plats”, eftersom det är tydligt att det är en av Farah Abadis hjärtefrågor. Hon, som efter att ha arbetat med otaliga tv- och radioprogram, numera är ett känt ansikte och en välbekant röst för många. 

Vi sitter i Sveriges Radios lokaler i Malmö och snart är det dags att gå in i studion för att sända ännu ett avsnitt av Kvällspasset i P4. Arbetskamrater kommer förbi, hejar och byter några ord. 

– Just nu jobbar jag från måndag till fredag, på bestämda tider, och det har jag inte gjort på flera år, säger hon. 

– Det känns jättekonstigt, men det är väldigt lyxigt att ha kollegor som man kan gå ut och äta lunch med, eller bara småsnacka med vid kaffeautomaten. 

Debuterade i SVT:s ”Sommarlov”

Listan över Farahs uppdrag genom åren är lång. Efter tv-debuten i Sommarlov 2014 har hon varit programledare för stora SVT-produktioner som Melodifestivalen och Världens barn-galan. På Sveriges Radio har hon bland annat arbetat med Morgonpasset i P3, Musikhjälpen och Ring så spelar vi. Och alla som någonsin hört eller sett Farah Abadi möta sin publik vet att samtalen kan pendla från smått till stort. I Karlavagnen, P4:s populära samtalsrum i etern, ringer lyssnarna in och låter henne ta del av både med- och motgångar. 

Farah Abadi vill att vi ska bli bättre på att prata om det som är jobbigt.Farah Abadi vill att vi ska bli bättre på att prata om det som är jobbigt.Farah Abadi vill att vi ska bli bättre på att prata om det som är jobbigt.
Farah Abadi vill att vi ska bli bättre på att prata om det som är jobbigt. Foto: Freddy Billqvist

– Om man ser till samhället i stort tycker jag att vi är alldeles för dåliga på att tala om det som är jobbigt. Om någon skiljer sig, får missfall eller blir uppsagd, måste man våga ställa en så enkel fråga som ”hur mår du?”. Förr eller senare går vi alla igenom något tufft och självklart vill man att omvärlden ska bry sig. Om vi tränade upp vår lyhördhet och blev bättre på att prata med varandra, skulle säkert många människor känna sig mindre ensamma. 

I intervjuer och artiklar beskrivs hon ofta med adjektiv som varm, genuin och energisk. Eller kort och gott som ”rena lyckopillret”. 

– Men det är väl skönt att man kan få vara mycket av allt? Jag vill vara glad och härlig och positiv. Sedan blir jag självklart arg och förbannad också, och då kokar det över. Det händer när folk inte kan stå i kö eller om min sambo har glömt att sätta på torktumlaren. Som väl är går det snabbt över, det varar inte i många sekunder. Och jag är inte långsint, påpekar hon och garvar. 

Synen på familjer borde utvidgas, alla skulle vinna på om vi gjorde dem större

Tillsammans med sambon Johan, som är polis och också har oregelbundna arbetstider, är hon numera proffs på att hitta lösningar som gör att vardagen med små barn går ihop. Under inspelningarna av På Spåret väntade Johan i ett konferensrum med nyfödda dottern Juni, så att Farah fick amma i pauserna. Förbeställda matkassar och städhjälp under Melodifestivalen gjorde att Johan kunde fokusera på barnen medan Farah jobbade. 

– Ibland tar vi hjälp av min mamma, barnens faster eller farmor. Vi använder vårt nätverk för att barnen ska få bra relationer med många vuxna. På det viset finns det flera personer i deras närhet som de litar på och kan prata med, särskilt när de blir äldre och är tonåringar. Över huvud taget borde synen på familjer utvidgas, alla skulle tjäna på om vi gjorde dem större än bara föräldrar och barn. 

Farah Abadis föräldrar flydde från inbördeskriget

Farahs egna föräldrar kom till Sverige 1987, som palestinska flyktingar från inbördeskrigets Libanon. De hamnade i Västervik där Farah, som är första dottern av fyra, föddes. 

– När mamma var i min ålder hade hon upplevt ett krig, flytt från det och fött fyra barn. Jag kan inte ens föreställa mig hur det måste ha varit. Under hela min uppväxt har jag tänkt på henne som vuxen när hon tvingades lämna sitt hem. Men hon var så ung, bara 23 år – då är man nästan ett barn själv. 

När Farahs pappa fick jobb på Electrolux flyttade familjen till Jönköping och fyra år senare vidare till Landskrona i Skåne, där Farah vuxit upp. I ett miljonprogramområde utan ekonomiskt eller materiellt överflöd, men med trogna och lojala vänner som hon har kvar än idag. 

Farah Abadis mormor flydde från Palestina till Libanon.Farah Abadis mormor flydde från Palestina till Libanon.Farah Abadis mormor flydde från Palestina till Libanon.
Farah Abadis mormor flydde från Palestina till Libanon. Foto: Freddy Billqvist

– Även om vi bodde i ett så kallat problemområde levde jag själv i en skyddad miljö. Ingenting dåligt har någonsin hänt mig. Men jag bestämde mig tidigt för att jag ville skapa mig en bättre framtid. Och att det var möjligt, det handlade egentligen bara om att göra rätt val vid olika tidpunkter. 

– Att jag hade kloka kompisar var också avgörande, det fanns aldrig på kartan att jag och mina barndomsvänner skulle göra korkade eller dumma grejer. I dag är jag så otroligt stolt, både över mig själv och mitt tjejgäng. Vi har alla lyckats skapa oss bättre liv än våra föräldrar. 

Familjen Abadis historia är inte bara vittnesbörd över vad som händer människor som drabbas av krig, det är också en berättelse om generationers strävan efter en drägligare tillvaro och en ljusare framtid.  

– Mormor flydde från Palestina till Libanon strax efter att Israel bildats. Hon återvände aldrig, utan förblev statslös i hela sitt liv. Det har inte varit lätt för mamma här i Sverige men det är ändå stor skillnad mot hur min mormor, som bodde i tält, levde. I nästa led kommer jag och min dotter, och vi har det helt annorlunda. Det är något oerhört vackert i det, generationernas kamp för dem som kommer efter. Trauman suddas ut med tiden och det är väl det enda målet man har som förälder, att ens barn ska må bra? 

FArah Abadi har alltid gärna stått i centrum.FArah Abadi har alltid gärna stått i centrum.FArah Abadi har alltid gärna stått i centrum.
FArah Abadi har alltid gärna stått i centrum. Foto: Freddy Billqvist

Farahs egen resa mot drömjobbet började med att hon studerade media och kommunikation efter gymnasiet. Det första uppdraget som marknadskoordinator skavde rejält och i stället sökte hon arbete hos en lokal radiokanal med motiveringen att en anställning skulle betyda att mamma Tahia äntligen kunde sluta skämmas över att äldsta dottern pratade för mycket. Farah fick jobbet – och vi är tillbaka till det pratglada och frimodiga barnet, som gärna stod i centrum. 

Farah Abadi: ”Jag har lovat mig själv att aldrig backa”

– Varken när jag var liten, eller senare som tonåring, var det en uppskattad egenskap att ha som tjej. I 15- och 16-årsåldern skulle man helst vara blyg och fnittra förläget åt killarnas skämt, medan de tog plats. Nu har jag ett arbete där det är legitimt att jag gör just det, tar plats. Ibland kan jag glömma bort att det är ett privilegium som kommer med mitt jobb, att jag får tycka till om saker och att folk också kan acceptera att jag är lite knasig. 

Men innebörden i att ”ta plats” sträcker sig långt utanför yrkesrollen och handlar lika mycket om att ta ställning och höja sin röst i andra sammanhang. 

– Det är ett löfte som jag har gett till mig själv, att jag aldrig ska backa när det gäller saker som inte känns rätt. Om någon gör eller säger något som inte är okej, så är jag inte rädd för att ställa till med en scen. Man måste ha modet att stå upp för både för sig själv och för andra. 

I höst programleder hon radions Ring så spelar vi och Karlavagnen, och deltar i andra säsongen av 1 mot Sverige i SVT. 

– I dag vet jag att nästan alla andra jobb som finns på vår jord hade varit fel för mig. Samtidigt är det bara ett arbete och jag njuter så länge det varar, men det definierar inte mig som människa. Mitt yrke är en pytteliten del av mig, den största biten hör till min familj och mina vänner. 

Farah Abadi är utsedd till Årets skåning 2022.Farah Abadi är utsedd till Årets skåning 2022.Farah Abadi är utsedd till Årets skåning 2022.
Farah Abadi är utsedd till Årets skåning 2022. Foto: JENS CHRISTIAN

Farah Abadi om …

… mode: ”Svenska designers kan vara lite snåla med färg, så jag kombinerar med danska märken som ofta är färgstarka, och det älskar jag! Det ska vara rosa, blått, lila, gult och grönt – helst ihop. Ibland tar jag hjälp av Kajsa Baekmark på Style for Rent, som hyr ut kläder och letar upp exakt det jag vill ha.” 

… skönhet: ”Jag är superintresserad och testar gärna nyheter. Samtidigt önskar jag att någon kunde komma på en enda produkt som fixade allt, för jag orkar inte hålla på med tusen olika grejer. Jag gillar Body Shop och är helt besatt av sheet masks. Åker jag i väg på jobb kan jag ta med mig tre olika masker, bara för att det är lyxigt och jag får ta hand om mig själv. Och jag älskar läppstift, ett härligt rosa läppstift räcker för att man ska se piggare ut.”

… kändisskapet: ”Lite konstigt är det såklart, men nästan alla som kommer fram är supersnälla. Sedan är det lätt att glömma att det följer vissa privilegier med att vara igenkänd. Att man som kund blir väldigt trevlig bemött i en butik till exempel, eller får bord på krogen trots att det är fullbokat.” 

… drömprojekt: ”Vi bor i ett nybyggt hus men ibland önskar vi oss ett stort, äldre hus som behöver renoveras. Jag vill ha ett hem där alla får plats. Släkt och vänner ska kunna komma till oss för att äta middag, umgås och ha roligt medan barnen leker eller badar i poolen. 

… att växa upp i två kulturer: ”Att få vara en del av en annan kultur har bara gjort mig rikare. Jag är 100 procent arab och 100 procent svensk.

LÄS ÄVEN: Skådespelaren Aliette Opheim: ”Det finns ingen jag är så intresserad av som mig själv”

LÄS ÄVEN: Inspireras av Victorias vackra smycken – 11 köp som fixar stilen