Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: LINA ARVIDSSON

Farah Abadi: ”Att organisera i garderoben får mig att må så himla bra”

Du har sett henne i program som På spåret, Musikhjälpen och 1 mot Sverige, och snart tar hon plats i rutan som sidekick i Melodifestivalen. Men när Farah är ledig älskar hon att göra något betydligt mindre glamouröst: att organisera i skåp och garderober. För DV berättar hon varför. 

Farah Abadi är ständigt aktuell i tv och radio, just nu med SVT:s 1 mot Sverige, som tävlande i På spåret och och programledare i Karlavagnen i P1. I februari ser vi henne i Melodifestivalen, som sidekick till programledaren Oscar Zia. Tidigare har Farah Abadi lett bland annat Musikhjälpen och Sommarlov samt tävlat i På spåret i två omgångar. Men en sak som ni kanske inte vet om Farah är att hon är exceptionellt intresserad av att städa och organisera i sitt hem. Så pass att det kan klassas som en passion. DV har undersökt!

Varför har du ett så stort intresse för att organisera i skåp, lådor och garderober?
– Jag tror att det grundar sig i ett kontrollbehov, egentligen. Att det kommer från ett dåligt ställe men det får mig att må så himla bra. Det kan vara särskilt härligt att unna mig själv att skapa ordning när jag mår dåligt eller känner mig stressad. Jag brukar lyssna på musik och dricka läsk när jag fixar. 

Det kan vara särskilt härligt att unna mig själv att skapa ordning när jag mår dåligt eller känner mig stressad.

Vad är det bästa med att organisera?
– Det är en omedelbar tillfredsställelse när man se något gå från kaos till ordning. Dessutom gynnar min hobby hela familjen – jag organiserar och gör plats så att min man och mina barn kan ta upp all plats. 

– Titta i den här lådan till exempel – här finns bland annat bröd, lök, potatis, skorpor, pasta och ris. Det bästa är ljudet när allt smuts sugs in i dammsugaren. Popcornkärnor gör bra ljud i dammsugaren. Det är nice. Det ger en skön känsla att kunna ta ut allting, slänga saker så som gamla kakor som legat i vanlig plastpåse hur länge som helst. 

Vad kommer det här intresset från?
– Jag kommer från en familj där alla är mer eller mindre fixerade vid att organisera. Tidigare mobbade min familj mig för att jag inte moppade väggarna. Du hör ju vilken typ av familj jag kommer från. 

Vilken del av ditt hem ger dig mest glädje att organisera?
– Garderoben. Bara en sån sak som att faktiskt kunna hitta ett svart linne i garderoben. Jag organiserar inte min kläder enligt färg eftersom jag tycker att det är lättare att hitta plagg när färgerna ligger lite huller om buller.

Hur påverkar ditt intresse för organisering resten av familjen?  
– Min kille Johan tycker att man ska städa när allt är kaos medan jag tycker att man måste städa lite varje dag. Jag tror inte att mina barn tycker att det är jobbigt. Det är viktigt att de får leka var och hur de vill. Min fyraårige son har börjat få feeling för att städa och han bäddar sin säng så fint. Då blir jag stolt.

Något annat du vill lägga till?
– Skriv att jag inte är tokig.

LÄS OCKSÅ Smyckesdrottningen Charlotte Lynggaard berättar om sin passion för ädelstenar 

LÄS ÄVEN Modechefen: så rensar du garderoben snabbt med 9 enkla steg