Författaren Sofia Rönnow Pessah: ”Vad är egentligen ett bra liv?”
Livet blir inte alltid som man hade tänkt sig, hur noga man än planerar och kontrollerar och gör prydliga listor. Det får AT-läkaren Mathilde erfara i Sofia Rönnow Pessahs nya roman Välj mig.
Sofia Rönnow Pessah är asylrättsjuristen som 2020 romandebuterade med den uppmärksammade Männen i mitt liv. Nu är hon tillbaka med Välj mig, en roman om AT-läkaren Mathilde, en karriärsdriven och tydligt livsplansfokuserad ung kvinna som under en utbrändhet tvingas omvärdera sin blick på världen och sig själv.
Vad handlar den här boken om för dig?
– Jag ville utforska hur mycket våra val i livet styrs av de förväntningar vi har på oss själva, våra omständigheter och vår bild av världen. Jag tycker att det är spännande att se vad som händer när omständigheter förändras och vad som förändras inom en själv då, hur mycket av en kärna man har som människa och hur mycket som är skeva bilder av vad ett bra liv är, eller vad en bra människa är och hur det påverkar vår förmåga att välja ett lyckligt eller ett bra liv.
Vad var det som gjorde att du började tänka på och skriva om de här ämnena?
– Utgångspunkten var nog att jag alltid tänkt mycket på politik och politisk hemvist, och hur intressant det är med hur en viss typ av livsstil ofta är kopplad till en politisk uppfattning. Jag var lite besatt av idén om att förändra en persons politiska blick bara genom att ändra personens omständigheter, och undersöka vad som krävs för att den personen faktiskt ska förändras lite i grunden.
Jag var lite besatt av idén om att förändra en persons politiska blick bara genom att ändra personens omständigheter.
Berätta lite om bokens huvudfigur Mathilde.
– Mathilde är väldigt strukturerad i sin vardag och har koll på läget. Hon tränar som man ska, har klart för sig vilken typ av karriär hon ska få och hur livet ska bli. Jag skulle nog säga att hon är ganska oskön och osympatisk. Om man lägger så mycket tid som Mathilde på att ha en tydlig struktur på sitt eget liv och är så där hård mot sig själv, då blir man i viss mån eventuellt det mot andra också. Hon är inte jättebra på nära och trygga relationer, vilket är någonting hon under bokens gång tvingas utmana och förhålla sig till.
Hur har du arbetat fram Mathilde som figur?
– Jag har många i min närhet som är läkare, som jag intervjuat och haft mer djupgående diskussioner med om vad det innebär att vara läkare. Det har varit väldigt spännande att prata med just läkare om deras självbild och synen på att göra misstag, rädslan för att göra fel och vad det innebär i relation till det här yrket, hur man ser på den egna kroppen och hur man ser på jaget.
Hur kom det sig att boken fick titeln Välj mig?
– Jag tror att Mathilde känner sig maktlös i sitt liv. Det finns en desperation i hennes vilja att nå till ett visst mål och till en viss plats som jag tycker summeras lite av den här vädjande önskan att bli vald, att bli sedd och att bli älskad. För mig är det kopplat till det, att hon hela tiden försöker göra smarta val för att de ska ta henne någonstans, när det hon egentligen vill är något lite ynkligare, att faktiskt bara hitta en plats för sig själv, att välja sig själv och att andra ska välja henne.
LÄS OCKSÅ Kajsa Bergqvist: ”Jag har nog varit rätt taskig mot mig själv”
LÄS OCKSÅ Författaren Hana Al-Khamri: ”I Saudiarabien se kvinnliga journalister som oanständiga”