Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Från anställd till egen: designern Helle Vestergaard Poulsens framgångssaga

Från anställd art director till egenföretagare. För Damernas Värld berättar smyckesdesignern Helle Vestergaard Poulsen om sin väg till framgång.

Jag förstod väldigt tidigt vilken typ av jobb jag ville ha, berättar Helle Vestergaard Poulsen bakom märket Anni Lu, som gör utsökta smycken i guld, silver, kristall och pärlor. Hennes skapelser bärs av såväl kändisar och fashionistor som kungligheter och samlare.

Helle har alltid tecknat mycket och haft ett intresse för fotografi, och redan som 16-åring visste hon att hon ville utbilda sig till grafisk designer.

LÄS MER: Så stylar du sommarens smycken och klockor – fem trendknep

Smyckesdesignern Helle Vestergaard Poulsen står bakom märket Anni Lu.Smyckesdesignern Helle Vestergaard Poulsen står bakom märket Anni Lu.Smyckesdesignern Helle Vestergaard Poulsen står bakom märket Anni Lu.
Smyckesdesignern Helle Vestergaard Poulsen står bakom märket Anni Lu.

– Vägen dit blev lite krokigare än jag trodde, men jag fick enormt mycket erfarenhet på köpet. Vid 22 års ålder var jag färdigpluggad och arbetade ett par år i reklambranschen. Därefter följde 15 år som art director och creative director på några av Danmarks ledande modemagasin. Så det var inte förrän rätt sent i livet som jag började arbeta med smycken.

Namnet på Helles märke är en kombination av namnen på de två personer som inspirerat henne mest i livet - mamma Anni och dottern Luella. Och hon tvekade aldrig att ta steget att starta eget.

– Det var helt fantastiskt. Att inte göra det kändes helt fel. Jag var fearless, för jag hade den bästa magkänslan och kunde bara inte vänta med att komma igång. Jag tvivlade aldrig på att jag skulle klara det, och det är nog för att jag inte haft för bråttom. Det har hela tiden varit viktigt för mig att ta det i mitt eget tempo och att möta motgång utan att hamna i panik. I stället har jag försökt behålla lugnet och göra mitt bästa. Det roligaste med att vara sin egen är friheten.

Sköna sommarvibbar i Helles senaste kollektion. Turkosa nyanser är återkommande hos Anni Lu.Sköna sommarvibbar i Helles senaste kollektion. Turkosa nyanser är återkommande hos Anni Lu.Sköna sommarvibbar i Helles senaste kollektion. Turkosa nyanser är återkommande hos Anni Lu.
Sköna sommarvibbar i Helles senaste kollektion. Turkosa nyanser är återkommande hos Anni Lu.

Vad är det viktigaste du lärt dig under dina år i branschen? 

– Uppför dig ordentligt och behandla alla med respekt. Det är även oumbärligt att ha ett stort och bra nätverk. Jag har träffat så många trevliga och duktiga människor på min väg, och flera av dem samarbetar jag med nu.

"Jag försöker att undvika att vara någons chef"

Vad köpte du för din fösta riktiga lön?

– Ett halsband från Ole Lynggaard, till min mamma. Hon blev så glad och överraskad! Halsbandet består av tre kedjor av oxiderat silver och låset är i guld, format som ett hjärta. I dag äger jag själv halsbandet, då jag ärvde det efter min mamma som dessvärre dog i cancer för tre år sedan.

Hur är du som chef? 

– Jag försöker att undvika att vara någons chef. Jag samarbetar med olika personer, men de har alla sina egna verksamheter. Att inte vara ansvarig för andra medarbetare ger mig mycket frihet. Jag behöver inte ständigt anpassa mig efter att vara tillgänglig för möten.

Vad kräver du av dem som jobbar med dig?

– Alla mina samarbetspartners behöver förstå min kämparglöd och måste vilja arbeta i samma anda. De bästa resultaten kommer när det finns passion och kärlek till det du gör.

Och vad kräver du av dig själv?

– En balans mellan arbete och fritid. Att alltid göra mitt bästa och vara ambitiös.

Hur belönar du dig själv?

– Jag reser, det är något jag älskar.

Har du någon mentor?

– Nej, men jag har en del nära vänner som också arbetar med mode, som jag bollar mycket med. Vi hjälper varandra och det känns så bra att kunna dela erfarenheter ihop.

Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv?

– Jag är väldigt duktig på att lyssna på min magkänsla.

Vad är ditt mål?

– Att Anni Lu fortsätter att utvecklas, att vi öppnar butiker i fler länder och fortsätter att få det stöd från media och kunder som vi haft turen att få hittills.

Vad gör du när du tappar sugen?

– Då tar jag en ledig dag tillsammans med familjen och ägnar mig åt löpning eller åt att se någon av favoritserierna på Netflix. Jag bor nära Louisiana och älskar att koppla av där.

Vad önskar du att du hade vetat i början av din yrkeskarriär?

– Jag är glad att jag inte visste det jag vet nu. Hade jag vetat allt hade jag nog tappat motivationen rätt snabbt. Det har varit härligt att hela tiden lära mig steg för steg.

HELLE VESTERGAARD POULSEN

ÅLDER 45 år

GÖR Designer för egna smyckesmärket Anni Lu.

FAMlLJ Maken Morten, dottern Luella, 9, och bonusdottern Frida, 19.

BOR I Humlebæk norr om Köpenhamn, och på helgerna ofta i Paris.

Vad behöver du hjälp med?

– Jag försöker att ta hjälp med de saker som jag vet att andra kan bättre än jag. Det kan vara allt från produktion till revision. Men som egenföretagare har jag tvingats att lära mig mycket nytt, och sätta mig in i stort sett alla processer. Jag har tillbringat många timmar framför Youtube för att lära mig de rätta teknikerna, och det är en väldigt spännande process.

Vad driver dig?

– Att lyckas med det jag gör och att se att människor älskar Anni Lu. Det gör mig stolt, särskilt när jag ser folk på gatan i min design.

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?

– Att det är så varierat och att det ger mig så många vilda och roliga upplevelser. Och att jag aldrig slutar lära mig. Det allra bästa var att se Kronprinsessan Mary med Anni Lu på sin handled, sånt gör mig väldigt tacksam.

 

De bär Anni Lu

ELSA EKMAN. Många kändisar älskar Anni Lu. Influencern Elsa Ekman är en av dem. Här poserar hon i pärlsmycke från märket på sin Instagram.

https://www.instagram.com/p/Bw6uNIslWp5/

 

BROKE TESTONI. På andra sidan jordklotet bär australiska modefenomenet Brooke Testoni både pärlörhängen och guldhalsband från märket.

https://www.instagram.com/p/Bn-svdDAzZ5/

 

 

Helles bästa tips för dig som vill starta eget

Tänk inte för mycket - alla motargument kan hindra dig. Det finns inga garantier, men om du älskar det du gör tror jag att du lyckas.

Tro inte att du kan allt. Be om råd från folk som har mer erfarenhet.

Fem år in i min resa kan jag fortfarande bli nervös. Om du blir det: hämta självsäkerhet ur dina framgångar - även de små. Kom ihåg att varje vinst är ett steg i rätt riktning.

Tänk efter före: finns det en marknad för din produkt? Ta in åsiker från andra, inte bara dig själv och dina vänner.

När du väl är igång: ta dig tid att njuta av det. Det är mycket att tänka på kring ekonomi och strategi, men det viktigaste är att komma ihåg att du faktiskt gör det du älskar.

LÄS MER: Behåll solbrännan – 5 tips som får din färg att hålla längre