Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Frida Vega Salomonsson

Hedda Stiernstedt: ”Jag misslyckas hellre än att vara trist”

Skådespelaren Hedda Stiernstedt har utmärkt sig som en av landets bäst galaklädda. Vi träffade Hedda och hennes samarbetspartner i stil, stylisten Nadia Kandil, för att få en inblick i deras värld av tyll, klackar och Hollywooddrömmar.

Precis som sin rollfigur i SVT:s succéserie Vår tid är nu är skådespelaren Hedda Stiernstedt en kvinna i tiden, med en garderob därefter. Hon beskriver sin stil som "lekfull, otippad och varierad".

– Jag är inte så styrd av trender, utan låter dem följsamt mixas med vad jag tillfälligt är besatt av i filmväg, eller kanske någon ny artist jag lyssnar på... men min stil är alltid gamla Hollywood möter hiphop, hur oklart det än må låta. Jag stod klädd i glitter och guldtyll i någon studentkorridor långt innan jag var bjuden på galor. Det är bara mindre konstigt nu när jag har det här jobbet, säger Hedda.

HEDDA STIERNSTEDT

ÅLDER 31 år.

BOR I Stockholm.

FAMlLJ Pojkvän, mamma, pappa, syster, vänner, systerbarn och gudbarn.

BAKGRUND Gjorde allt från att städa toaletter i Paris till att skaffa sig en (nästan) hel kandidat i litteratur innan skådespeleriet tog upp all vaken tid. Slog igenom i serien Vår tid är nu.

AKTUELL Med filmerna Min pappa Marianne och Jönssonligan samt en ny säsong av Vår tid är nu.

Hedda är en av de skådespelare som, trots sitt stora modeintresse, tar hjälp av en stylist när det handlar om större fester och arrangemang.

– Vi jobbar fram en stil som känns bra för mig i offentliga sammanhang, som galor, intervjuer, fester och liknande. Inte till vardags, säger Hedda, som med "vi" avser sig själv och stylisten Nadia Kandil.

– Ibland är det helt enkelt så att jag inte har tid eller möjlighet att få fram riktigt bra looks själv, men framför allt utmanar Nadia mig modemässigt. Det är så lätt att fastna i vad man tror att man passar i och Nadia pushar mig hela tiden, vilket spiller över i min personliga stil. Jag påverkas positivt av det – även till vardags!

LÄSOCKSÅ: Diane von Furstenberg: ”Jag kan vara både feminin och feminist”

Hedda i klänning från Selam Fessahaye och skor från Christian Louboutin. Hon bar den här modellen i en annan färg på Guldbaggegalan tidigare i år.Hedda i klänning från Selam Fessahaye och skor från Christian Louboutin. Hon bar den här modellen i en annan färg på Guldbaggegalan tidigare i år.Hedda i klänning från Selam Fessahaye och skor från Christian Louboutin. Hon bar den här modellen i en annan färg på Guldbaggegalan tidigare i år.
Hedda i klänning från Selam Fessahaye och skor från Christian Louboutin. Hon bar den här modellen i en annan färg på Guldbaggegalan tidigare i år. Foto: Frida Vega Salomonsson

"En välskräddad och lite oversized kavaj passar till allt - det är ett geniplagg!"

När Hedda Stiernstedt och Nadia Kandil träffades på en plåtning jobbade Hedda fortfarande deltid som servitris medan Nadia var praktikant på Damernas Värld.

– Nadia tog tag i mig efter plåtningen och sa att jag skulle höra av mig om jag behövde en stylist.

Nadia skrattar högt vid minnet.

– Jag visste redan då att hon skulle bli en superstar och tänkte "henne ska jag ha!" säger Nadia.

Redan helgen därpå hörde Hedda av sig med ett konkret uppdrag: Guldbaggegalan.

– Jag älskar människor som säger vad de vill och Nadia tyckte att hon skulle bli min stylist, så då tyckte jag också det! Nadia är avslappnad och hon säger vad hon tycker och det är två egenskaper jag verkligen uppskattar. Jag älskar verkligen att samarbeta med personer som kan mer om sitt område än vad jag kan. Det tog några vändor innan Nadia verkligen kunde tolka min smak, och för att jag skulle förstå att hon oftast har rätt.

Vad betyder god stil för dig? 

– Egentligen betyder det att jag älskar att titta på kvinnor som är bekväma i sin kropp och i sina kläder, för det osar något om dem som är så attraktivt. Sedan betyder det också välskräddade plagg och dyrt läder.

Favoritplagg?

– Jag är besatt av kavajer och är ständigt på jakt efter "den perfekta". En välskräddad och lite oversized kavaj passar till allt - det är ett geniplagg!

Hedda har en förkärlek till tyll.Hedda har en förkärlek till tyll.Hedda har en förkärlek till tyll.
Hedda har en förkärlek till tyll. Foto: TT

Sveriges nya galadrottning? Hedda Stiernstedt står alltid ut på röda mattan.

Nadia Kandil: "Det viktigaste för mig är att Hedda ska känna sig som sitt absolut bästa jag"

Vad är ditt bästa tips för att hitta sin stil? 

– Hitta plagg som du känner dig snygg och bekväm i och jobba därifrån. Och sluta klä dig för att dölja eventuella komplex och osäkerheter, klä dig i stället för att framhäva det du älskar med din kropp.

Hur viktigt är det att vara välklädd som skådespelare?

– Inte alls i fråga om det dagliga. Där dyker jag upp oduschad i mjukisar eftersom allt löses på plats. Mitt stilliv är väldigt lyxigt! Men yrket innehåller även andra saker utöver själva skådespeleriet, och där tycker jag att det är kul att vara välklädd. Men det är ett personligt intresse, det är många skådisar som inte har det intresset alls.

"Jag vill utstråla självsäkerhet och glädje"

Hur ser er arbetsprocess ut? 

– Vanligtvis försöker vi ha god framförhållning med Heddas schema, och jag ber Hedda berätta om hon har några idéer eller något hon inspireras av. Hon svarar alltid nej - men när jag har jobbat fram en massa olika looks och det är dags för fitting (då man provar plaggen och eventuellt ändrar på dem - reds anm) får Hedda helt plötsligt massor av egna idéer, säger Nadia.

NADIA KANDIL

ÅLDER 30 år.

BOR I Sundbyberg.

FAMlLJ En massa fantastiska människor.

BAKGRUND Betongunge från Göteborg som nu kan betala räkningarna genom att vara stylist och kreativ konsult.

AKTUELL Stylist för Hedda Stiernstedt, Icona Pop och även för Damernas Värld.

– Då har jag varit på någon ny visning, eller sett om en gammal film, och står där halvnaken och barfota i Nadias studio och skriker typ: "Jag tänker Margot Tenenbaum går på bal i nian, fast liksom trashigare men med en hint av old Hollywood". Nu har hon lärt sig tolka det, och lyckas nästan alltid förstå vad jag menar med mina osammanhängande önskningar. Jag är väldigt bestämd i vad jag gillar och inte gillar, och är periodare. Ena sekunden tycker jag om enfärgat och maskulint, och nästa älskar jag storslaget, kvinnligt och färgsprakande. Men generellt gillar jag väl inte att vara för stram, jag tycker om när det finns ett otippat element i sättet jag klär mig på. Jag vill utstråla självsäkerhet och glädje.

– Det viktigaste för mig är att Hedda ska känna sig som sitt absolut bästa jag, när hon går från mig ska hon tänka "jag är en fucking rockstar", säger Nadia.

LÄS OCKSÅ: Veronica Maggio: ”Min ständiga stilförebild är Debbie Harry”

Nadia i kavaj från Blk Denim, hoodie från Balenciaga byxor från Cos och tofflor från Filippa K.Nadia i kavaj från Blk Denim, hoodie från Balenciaga byxor från Cos och tofflor från Filippa K.Nadia i kavaj från Blk Denim, hoodie från Balenciaga byxor från Cos och tofflor från Filippa K.
Nadia i kavaj från Blk Denim, hoodie från Balenciaga byxor från Cos och tofflor från Filippa K. Foto: Frida Vega Salomonsson

När vi ändå talar om "rockstars" ... Nadia, du arbetar även med Icona Pop på det här viset? 

– Det stämmer, jag jobbar med både Caroline Hjelt och Aino Jawo i Icona Pop. När man jobbar så tajt som vi gör utvecklar man till slut en riktig relation. Modebranschen är många gånger väldigt hård och intensiv, och då känns det skönt att ha en inre krets av människor som man gillar på riktigt, säger Nadia.

– Jag älskar deras stil, säger Hedda. Jag kan dock bli avundsjuk - jag kan inte dyka upp på en kulturredaktion i ett par skrevlösa lackchaps!

Skrevlösa lackchaps får möjligen stryka på foten, men det finns mycket annat som Hedda kan använda i officiella sammanhang.

– Nadia och jag talar ofta om att det här att vi i dag kan använda drömplagg från Chanel eller Louis Vuitton eller vad det nu kan vara, och att det är så himla långt från den verklighet vi båda växte upp i, och som vi fortfarande är en del av.

– Vi kommer båda från relativt fattiga förhållanden utan några egentliga förutsättningar eller kontakter för att "lyckas" i våra branscher, säger Nadia. Det gör det hela än mer drömlikt.

Slutligen, ge oss varsitt stiltips! 

– Våga! Att vara trist är mycket ointressantare än att misslyckas, säger Hedda och Nadia fyller i:

– Vad gillar du att ha på dig och vad känns bekvämt? Strunta i allt annat, självförtroende är allt!!

FOTO: FRIDA VEGA SALOMONSSON |

HÅR: JACOB KAJRUP AGENT BAUER

MAKEUP: EMlKE SZANTO MlKAS LOOKS