Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hedda Stiernstedt är aktuell som Nina Löwander i den sista säsongen av Vår tid är nu, med premiär på SVT den 25 december.Hedda Stiernstedt är aktuell som Nina Löwander i den sista säsongen av Vår tid är nu, med premiär på SVT den 25 december.Hedda Stiernstedt är aktuell som Nina Löwander i den sista säsongen av Vår tid är nu, med premiär på SVT den 25 december.
Hedda Stiernstedt är aktuell som Nina Löwander i den sista säsongen av Vår tid är nu, med premiär på SVT den 25 december. Foto: Polina Vinogradova / Styleby

Hedda Stiernstedt om sista säsongen av Vår tid är nu: ”Det är ju larvigt roligt att få ha på sig alla fina kläder”

För tre år sedan slog hon igenom med sin roll som Nina Löwander i Vår tid är nu och har sedan dess kunnat titulera sig som en av Sveriges mest aktuella skådespelerskor. För Damernas Värld berättar Hedda Stiernstedt om hur hon lärde sig att ha kul i sitt jobb, de aktuella rollerna och om att våga ta risker. 

Det är mycket på gång för Hedda Stiernstedt. I år har vi kunnat se henne i den omtalade filmen Min pappa Marianne, just nu är hon aktuell med specialsäsongen av Vår tid är nu på SVT, där hon spelar Nina Löwander, och i filmen Se upp för Jönssonligan, som visas på C More. Men för Hedda har karriären inte alltid varit så självklar som man kan tro.
– Som skådespelare måste man vänja sig vid att ta ett nej, konstaterar hon.  

Vad tror du är anledningen till att du tagit dig så långt i din karriär?
– Jag tror och hoppas att det är för att jag gör saker helhjärtat. Jag har svårt att gå in i något där jag inte känner att jag verkligen brinner för det jag gör. Jag tror att folk känner av det på något konstigt sätt. 

Hedda Stiernstedt

Gör Skådespelare. 

Ålder 33 år. 

Bor Stockholm. 

Aktuell Vår tid är nu på SVT, och filmen Se upp för Jönssonligan på C More, båda med premiär den 25 december.

Och du verkar inte vara rädd för att testa på nya saker.
– Det stämmer till viss del. Jag har nog alltid haft ett sug efter att få vara modig. I dag behöver jag inte ta risker privat på samma sätt, eftersom jag gör det på arbetstid.  

Men hur vågar man satsa allt och göra det man brinner för?
– Våga testa, det finns tyvärr inga genvägar. Jag får ofta frågor som ”Hur tar man sig dit?” eller ”Hur blir man skådis?”, och det enda tipset jag har är att fortsätta jobba på att bli bättre. Sedan är det alltid till stor hjälp att omge sig med kreativa människor som vågar, det har fått mig att också göra det. 

Vad har varit den största utmaningen?
– Att orka fortsätta, haha! Nej gud så deppigt. Rent tekniskt gjorde jag precis en norsk serie där jag var tvungen att lära mig ett låtsasspråk. Att sedan utöva det sam­tidigt som jag gjorde ett stunt var väldigt tekniskt krångligt. Men annars är det mycket emotionellt, att fortsätta harva även de dagar när allt känns skit.

Hedda om den sista säsongen av Vår tid är nu

Vad har varit det bästa med att göra Vår tid är nu?
– Kontakten med alla människor både framför och bakom kameran, men också att få spela den här fantastiskt utmanande rollen. Och så har det varit roligt att göra ett kostymdrama, det hjälper till med att skapa en annan värld på något sätt. Det är ju larvigt roligt att få ha på sig alla dessa fina kläder. 

Hedda med Charlie Gustafsson, som spelar Ninas kärlek Calle, i den sista säsongen av Vår tid är nu på SVT.Hedda med Charlie Gustafsson, som spelar Ninas kärlek Calle, i den sista säsongen av Vår tid är nu på SVT.Hedda med Charlie Gustafsson, som spelar Ninas kärlek Calle, i den sista säsongen av Vår tid är nu på SVT.
Hedda med Charlie Gustafsson, som spelar Ninas kärlek Calle, i den sista säsongen av Vår tid är nu på SVT. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Nu kommer en sista specialsäsong som tidsmässigt utspelar sig strax efter den första säsongen. Hur har det varit att det hoppa så mycket i tiden?
– Det är som att jag alltid har Ninas olika åldrar med mig på något sätt. Men jag har aldrig valt att lägga så mycket fokus på hennes ålder utan mer på hur hon mår känslomässigt, vilket inte har varit så svårt eftersom jag utgår från var hon är i livet och vad som har hänt. Man måste ju ta hänsyn till den hon är och inte hur gammal hon är. 

LÄS OCKSÅ Hedda Stiernstedt om sin skönhetsrutin: ”Jag har makeup på benen” 

Vad var den största skillnaden från när ni spelade in den första säsongen?
– Alla visste ju redan vad det var vi skulle göra och att det var slut på något sätt, samtidigt som vi kände en glädje över att få dansa ihop en sista gång. Sedan var manuset superfint och jag kände personligen att det var så kul att få vara den olyckliga hemmafrun igen, den delen gick så fort förbi. Alla kände sig nog också lite vördnadsfulla över att få åka tillbaka till 50-talet, då den tiden är som en samlingsplats för våra karaktärer. 

Hedda om att göra komedi i den nya Jönssonligan-filmen 

Du är även aktuell i den nya Jönssonligan-filmen. Hur var det att spela in den?
– Jag hade sjukt kul under inspelningen. Det var som att en pollett föll ner för mig. Jag har alltid tänkt att det måste vara jobbigt på jobbet för att det ska kännas bra, att det ska vara emotionellt krävande och att man ska ge allt. Men vi hade bara så himla kul. Det behöver liksom inte vara ”Norén” och emotionellt utmattande hela tiden, man kan få energi av att gå till jobbet.

Hedda spelar Doris i Se upp för Jönssonligan. I bakgrunden syns David Sundin som spelar Dynamit-Harry.Hedda spelar Doris i Se upp för Jönssonligan. I bakgrunden syns David Sundin som spelar Dynamit-Harry.Hedda spelar Doris i Se upp för Jönssonligan. I bakgrunden syns David Sundin som spelar Dynamit-Harry.
Hedda spelar Doris i Se upp för Jönssonligan. I bakgrunden syns David Sundin som spelar Dynamit-Harry.

– Jag skrattade mig igenom hela inspelningen, inte så konstigt kanske eftersom jag arbetade med några av Sveriges mest anlitade komiker. Och så var det fantastiskt att få jobba med regissören Tomas Alfredson, något jag velat göra länge.  

Jönssonligan är en klassisk filmserie och du spelar Doris, en roll som människor redan har en bild av och som Birgitta Andersson gjort tidigare. Hur var det?
– Tomas och jag kom fram till att vi ville behandla det som Birgitta gjort med vördnad men också forma om på vårt eget sätt. Jag kan ju inte gå in och köra hennes dialekt eller liksom ”göra” henne. 

Hur var det att göra en humorfilm, det är ju en genre vi inte sett dig i tidigare?
– Ja det beror på hur man tolkar min roll i Min pappa Marianne, den karaktären var ju lite komisk på ett störigt sätt, haha. Men absolut, det första jag sa till Tomas var ”Jag är inte rolig” och han svarade, ”Det beror ju lite på hur man ser på saken”. Och jag tänkte att om Tomas kan lägga otroligt mycket tid på vilken bok som står i fokus i bokhyllan längst bak i rummet eller vilken färg det är på ett par strumpor, så måste det här också vara ett beslut som är upp till honom. Men absolut, det var en stor utmaning för mig att våga göra det.

LÄS OCKSÅ Gizem Kling Erdogan och Ida Engvoll om hajpade tv-serien Kärlek & anarki 

Vilken genre tycker du är roligast att spela?
– Nu har jag testat på ganska många olika, och jag tror att drama ligger mig närmast hjärtat. Samtidigt är det lyxigt att få prova runt. Alla genrer har sitt, liksom. 

Någon skådespelare du alltid sett upp till eller inspireras av?
– Gud, det finns jättemånga. Jag har alltid tyckt om skådespelare som Ben Mendelsohn och Michelle Williams eftersom de är så hudlösa. Sedan älskar jag Harriet Andersson. Hon kan i sitt skådespeleri liksom byta känsla på en sekund vilket är väldigt tekniskt svårt att göra, men hon får det att se så otroligt lätt ut. 

 Vad händer härnäst för dig och vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag tänker mycket på att det skulle vara kul att få vara med och skapa. Vi är på en unik plats nu där skådespelare har fler möjligheter än tidigare att vara med och både producera och skriva. Jag vill så klart göra både och, jag vill vara en anlitad skådespelare men jag tycker också om att skriva själv. Jag vet inte om det kommer att bli något av det, men det är skönt att tänka på nya sätt ibland, det öppnar upp för nya tankar.

LÄS OCKSÅ Alicia Vikander: ”Jag har lärt mig att värdesätta nya saker i livet” 

Hedda om snygga vinterkläder och skönhetstips för kalla dagar

 Hur klär du dig snyggt nu när det är kallare väder?
– Jag har aldrig varit en person som är snygg i alla väder. Jag är mer den som går runt i den största dunjackan du kan tänka dig eftersom jag vägrar att frysa. Jag är alltid på jakt efter den perfekta dunjackan när det är kallt ute. Och en snygg mössa är alltid bra att ha. 

Har du något favoritmärke när det kommer till varmare kläder?
– Jag har en dunjacka från Moncler som är väldigt bra. Sedan har Ben Gorham precis släppt ett samarbete med Peak Performance som har väldigt snygga plagg. J. Lindeberg har också gjort en jättefin röd dunkappa som jag har spanat på. 

Har du någon speciell skönhetsrutin nu under vintern då hyn och håret tar mycket stryk?
– Jag är besatt av läppbalsam. En favorit är ett med färg från RMS Beauty som är helt otroligt. På vintern får jag också ofta för mig att jag bara ska använda ekologiskt och smörjer in hela ansiktet med någon olja. Mycket handlar ju om att smörja, smörja och smörja. 

Ditt senaste köp?
– En ”coronaansiktsmask” på flygplatsen på väg till Norge när jag skulle jobba. Jag bestämde mig för att köpa en svart som var lite snyggare än de där tandläkarblå. 

Vad kommer vi mest få se dig i denna vinter, förutom en dunjacka?
– Jag har nyligen införskaffat mig en kappa från Rodebjer som är helt otrolig, den är kort och rutig i blått och grått. Så den kommer jag nog tuta runt i en del på stan.