DV har träffat Hillary Clinton: ”Det finns så många missuppfattningar om mig”
Hon går hårt om den sittande presidenten i USA. Hon vaknar på natten med ångest över klimatet. Hon hyllar Greta Thunberg och är uttalad feminist. Och hon tycker om att gå på bio med sin man. Hillary Rodham Clinton berör och upprör – och Damernas Världs Gunnar Rehlin har träffat henne.
Att se Hillary Clinton lämna ett hotell är underhållning i sig.
Utanför hotellet Grand Hyatt i Berlin står en rad mörka vans och väntar, mörkklädda män vimlar omkring med öronsnäckor, och när hon väl kommer ut skyndar de sig att få in henne och hennes entourage i bilarna.
Några timmar senare, när jag själv får audiens, är min första fråga till henne given – hur känns det att ständigt vara omgiven av livvakter, vänjer man sig, skulle det kännas tomt om de en dag inte längre finns där? Hillary Clinton skrattar.
– Jag är så van vid det. De har alltid funnits där, jag har haft livvakter under de senaste fyrtio åren. Det har blivit en del av hur mitt liv ser ut. Men han skulle nog kunna gå ut nu. Du ser inte ut som om du skulle attackera mig.
HILLARY CLINTON
GÖR: Politiker. Har varit presidentkandidat och utrikesminister i USA.
ÅLDER: 72 år.
FAMILJ: Maken Bill, dottern Chelsea, tre barnbarn.
AKTUELL: Med tv-serien Hillary som visas på SVT i mars.
När Hillary säger ”han” menar hon en livvakt som står intill ena väggen, med hörsnäcka i ena örat, badge hängande i en snodd runt halsen och med händerna knäppta framför magen. Han tittar på mig med en blick som är vänlig men vaksam.



Aktuell med dokumentären Hillary
Det är filmfestival i Berlin, och nej, Hillary Clinton har inte blivit skådespelare – hon är ämnet för en fyra timmar lång tv-serie – passande nog med titeln Hillary – som går igenom hela hennes liv, med presidentvalskampanjen 2016 som sammanbindande kitt. Hon säger i serien att hon är en mycket privat person, ändå har hon gått med på att ställa upp i en serie som tar upp alla aspekter av hennes liv.
Okej, tyck om mig eller tyck illa om mig, men se åtminstone på mig med någon form av känsla för vem jag är och vem jag alltid har varit.
– Jag har varit en offentlig person väldigt länge. Det finns så många missuppfattningar kring mig, så många oerhört fåniga falska historier. Nån gång måste man få en möjlighet att berätta sanningen. Man vill säga: ”Okej, tyck om mig eller tyck illa om mig, men se åtminstone på mig med någon form av känsla för vem jag är och vem jag alltid har varit.” Jag har verkligen alltid varit samma person, och jag tycker det kommer fram bra i dokumentären, från collegeåren fram till valet 2016. Vem jag är, vad jag står för, vad jag tror på och vad som gjort mig motiverad att jobba inom politiken.



Hillary Clinton har kommit att bli en av de största vattendelarna inom amerikansk poltik. Hon är älskad av många, men många drivs av ett oförsonligt hat mot henne.
– Det började när min man blev president. Innan dess hade jag levt ett rätt normalt liv som politiker. När Bill vann blev republikanerna chockerade. De hade trott att de aldrig igen skulle förlora presidentskapet. Nu blev det ett strategiskt beslut hos företagen och de religiösa organisationerna att bli ett med republikanerna, och man började attackera mig. Det var organiserat, det var inte spontant. Högerkrafter som radioprataren Rush Limbaugh fick folk att gå ut och protestera mot mig. Men när jag lämnade posten som utrikesminister var jag väldigt omtyckt. Detta ändrades genom att man hittade på skandaler och konspirationsteorier. Visst, tyck illa om mig, det är okej. Man kan inte tycka om alla människor. Men det finns så oerhört många som hatar mig på grund av det jag står för och det som känns besvärande är: varför ägnar så många människor så mycket tid till att försöka stjälpa mig? Men jag har lärt mig att inte ta all kritik personligt. Man får inte låta det påverka så mycket att man funderar på att ge upp. Ibland är det svårt, men jag lärde mig redan som barn att bara ta seriös kritik på allvar.



Hillary skakar på huvudet.
– En del av ryktena som florerade var så absurda att det kändes som om jag befann mig i en pjäs av Eugène Ionesco. Ta till exempel det som kallats ”pizzagate”, där det sas att jag drev en barnsexring med högkvarter i källaren under en pizzeria i Washington.
”Det viktigaste just nu är att bli av med Donald Trump”
Hon menar att mycket av hatet mot henne beror på att hon är kvinna, och att det finns oerhört mycket att göra innan USA ens kommer i närheten av att bli jämlikt. Hon bjuder på ett exempel.
Jag har hållit hundratals tal, jag har debatterat med hundratals män. Och de får alltid uppföra sig på ett annat sätt än en kvinna.
– Jag har hållit hundratals tal, jag har debatterat med hundratals män. Och de får alltid uppföra sig på ett annat sätt än en kvinna. Om en man börjar ryta och bli högljudd säger man att han är äkta och autentisk. Om en kvinna gör detsamma heter det hon är gäll och argsint. Jag hoppas att vi kan starta en konversation om detta, inte minst genom serien om mitt liv.
Den enda vägen att gå är framåt, menar Hillary.
– Jag ser inte bakåt, jag ser framåt. Och det viktigaste just nu är att bli av med Donald Trump.



Donald Trump, ja. Hillary Clinton förlorade presidentvalet 2016 mot denne, trots att hon fått fler röster.
– Jag fick fler röster än Barack Obama hade fått, fler än min man, fler än Bush, fler än Trump. Men det valsystem vi har i USA gjorde att han vann ändå.
Hennes motvilja mot Trump är grundmurad.
– Han tror inte på någonting utöver makt. Han älskar auktoritärt ledarskap. Han skulle älska möjligheten att kunna skicka sina motståndare i fängelse, han vill kunna sparka folk hur som helst, han vill kunna kommendera människor att göra vad som helst. Det är hans personlighet, men titta också på vad han har gjort. Han har underminerat Nato, han har underminerat EU, han har underminerat kampen mot miljöförstöringen, han har dragit sig ur Iran-avtalet, han har underminerat USA:s roll i världen. Allt det som Putin vill. Det måste vara en dröm för Putin att ha en president i USA som gör det som han vill. Det var därför han såg till att Ryssland så aktivt och framgångsrikt motarbetade mig under presidentvalskampanjen.
Det måste vara en dröm för Putin att ha en president i USA som gör det som han vill.
Hillary ställer sig mycket kritisk till att de två världsledarnas samtal inte nedtecknas.
– Jag har haft hundratals möten med världsledare, och det har alltid gjorts anteckningar, för man vill inte att det ska bli några missuppfattningar. Men se på vad som händer när de två möts och har enskilda samtal – det tas aldrig några anteckningar, vi vet inte vad som sägs. Vi lever i en mycket farlig tid när auktoritära ledare över hela världen blir uppmuntrade av den amerikanske presidenten.



Greta Thunberg, en viktig motkraft till Trump
Vi går över till att tala om den kris demokratin står inför över hela världen, och jag undrar vad hon tror att den beror på.
– Jag tror att det till stor del beror på att allt det som åstadkommits i många länder ses som otillräckligt nu, så människor är missnöjda. Detta får några att ge upp, att bli apatiska och inte längre vilja ta del eller ens rösta. Och andra ser till den extrema högern eller den extrema vänstern och tänker: ”Jag är uttråkad, det fungerar inte, så jag är mycket mer intresserad av extremism och nationalism och populism och det som finns däremellan.” Vi är mitt i den krisen och vi kan inte komma ur den med ledare som representerar det extrema. Samtidigt är det svårt för tankfulla ledare att få uppmärksamhet. För liksom så mycket annat i dag drivs politiken av teknologi och allra mest sociala medier. Vem får uppmärksamhet? Vem får flest klick? Vilka algoritmer ska prioriteras? Extrema kommentarer. Kontroverser. Konspirationsteorier.



Här lyfter Hillary den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg som en viktig och mäktig motkraft.
– Vi har en kris för demokratin, ja. Samtidigt finns det unga människor som ryter till. Greta Thunberg är ett bra exempel. Hon säger: ”Hör ni, ni vuxna, ni förstör världen för oss, det är inte acceptabelt, ni måste göra någonting.” Om vi inte gör någonting, kommer det att bli de extrema och auktoritära ledarna som bestämmer. Trump är ett perfekt exempel. Han är den perfekta tv-reality show, tweetande ledaren. Så i stället för att folk säger ”Låt oss fundera lite”, tänker de nu ”Så där ska en ledare se ut, jag vill bli lik honom”.
Jag stöder den demokratiske representanten, oavsett vem det blir.
Under demokraternas nomineringskampanj 2016 sade hon hårda ord om den demokratiske senatorn Bernie Sanders. Ångrar hon det hon sa? Hon svävar på orden.
– Det där sades för flera år sedan under kampanjen. Jag stöder den demokratiske representanten, oavsett vem det blir. Men jag störde mig på att när jag vunnit över Sanders 2016, så ställde han sig inte bakom mig. När jag hade förlorat mot Obama 2008 ställde jag mig omedelbart bakom honom.



I dag har Hillary Clinton hunnit bli 72 år, och maken Bill är ett år äldre.
Hur lever ni i dag?
– Vi har det bra. Jag har mer tid nu med min man, min dotter, våra barnbarn. Det är underbart. Och jag ser fram mot att få gå mer på bio, Bill och jag tycker om alla filmgenrer. Vi älskar Sheriffen och Casablanca, jag vet inte hur många gånger jag har sett dem. Samtidigt kan jag vakna mitt i natten och känna ångest. Klimatförändringarna kommer närmare och närmare, vilken påverkan kommer det att ha? Jag oroar mig över kärnvapnen. Nu när USA dragit sig ur Iran-avtalet och skaffar kärnvapen kommer saudierna att vilja ha det, och sedan vill emiraten hade det, och sedan Egypten, och det kommer att leda till att vi får en mycket farligare värld. Jag oroar mig för hur farsoter sprider sig i miljöförstöringens spår och jag oroar mig över demokratin. Om inte Europa och USA gör någonting så kommer det att bli fler auktoritära ledare och det kan leda till en mycket farlig utveckling från där vi är i dag.
Skulle världen vara bättre om den styrdes av kvinnor?
– Jag säger inte att kvinnor är överlägsna människor. Det gör jag inte. Men jag säger att kvinnornas erfarenheter, våra livserfarenheter och det vi har kämpat för borde vara mycket mer representerat överallt i samhället, såväl politik som underhållning, och allt annat. Så jag skulle vilja se hur det fungerar.



Vad betyder feminism för dig?
– Att kvinnor har samma rättigheter som män. Att vi är jämlika när det gäller ekonomi, politik och samhället. Inte bättre, inte sämre. Och att vi ska sträva för att den jämlikheten skrivs in i lagen och att den används.
Är det inte dags för en kvinnlig president i USA nu?
– Absolut. Det är verkligen på tiden. Men det finns fortfarande ett könsproblem, många känner sig inte bekväma med tanken på en kvinnlig president. Så man måste vara medveten om problemet men inte låta det bli förlamande, och man måste göra allt för att komma över det. Det är dags att vi tar oss igenom glastaket nu.
Av: Gunnar Rehlin.