Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fredrik Wannerstedt

HÖSTMODE 2021 | Klä dig som ostrondykaren Lotta Klemming – i avslappnad denim

Hon klev av modeindustrin för att bli vår enda kvinnliga ostrondykare – men modeintresset har hon kvar. Nu är Lotta Klemming tillbaka på jobbet – efter sommarens fortplantningsperiod är det svenska ostronfisket nu i gång.

Tack vare sin kärlek till havet och dess innehåll har hon tagit familjeföretaget från hobby till livsstil. Idag spenderar Lotta Klemming större delen av sina arbetsdagar iförd dykutrustning och på fritiden klär hos sig snyggt i stilsäkra plagg. 

Med en pappa som under hennes uppväxt dykt efter ostron i havet utanför Grebbestad trodde hon aldrig att hans hobby kunde bli hennes framtida passion. Men 2015 bestämde hon sig tillslut för att bli en del av familjeföretaget Klemmings ostron. Nu är det åter säsong för de vilda ostronen och Lotta Klemming är förberedd på en intensiv höst. 

– I år känns allt lite extra speciellt eftersom vi nu börjar återgå till det normala efter pandemin.  Det ska bli spännande att se hur den senaste tiden har förändrat oss. Kommer vi gå ut och äta mer än tidigare, kommer vi bry oss mer om vad vi stoppar i oss och kommer vi bli bättre livsnjutare? 

Intervjun fortsätter längre ner. 

Jeansjackan är en klassiker i höstens basgarderob. Nu är det en stor passform som trendar; kanske prova att låna din partners? Oversized jeansjacka av ekologisk bomull, 2 499 kr, BLK Denim. Linne av bomull/elastan, 1 900 kr, Bite Studios. Klackring av återvunnet sterlingsilver, 3 500 kr, Wretlund Studio. Foto: Fredrik Wannerstedt
Friluftskläder är på modet och passar utmärkt att matcha även till vardagsplagg med högre modegrad. Regnjacka av vattenbaserad polyuretan/återvunnen polyester/återvunnen jersey, 1 500 kr, Arket x Tretorn. Oversized jeansjacka av ekologisk bomull, 2 499 kr, BLK Denim. Linne av bomull/elastan,1 400 kr, Bite Studios. Jeans av ekologisk bomull/elastan, 1 900 kr, Filippa K. Gummistövlar, 1 200 kr, Viking. Ring av 18K vitguld/briljantslipade diamanter, 32 400 kr, Engelbert. Klackring av återvunnet sterlingsilver, 3 500 kr, Wretlund Studio. Foto: Fredrik Wannerstedt
Lotta Klemming på jobbet. Foto: OLIVIA THORDÉN RUBIE/NATUR & KULTUR

Kan ni se att intresset och efterfrågan för ostron ökar?

– Ja det kan vi, och framför allt den senaste tiden. Men vi blir också allt mer måna om bra råvaror och vi lär oss mer om den mat vi kan hämta från havet. Min pappa fiskade ostron under hela min uppväxt och på hans tid hade de inte alls samma status som de har i dag. 

Hur kommer det sig att du tillslut följde i din pappas fotspår?

– Fisket var mer en hobby för min pappa och därför tog det ett tag för mig att inse att det kunde bli mitt yrke. Jag jobbade tidigare inom modeindustrin och trodde att det var där min framtid låg. Det var nog när jag flyttade till Göteborg som det först slog mig, jag fick upp ögonen för mat och började umgås med människor som var intresserade av min bakgrund. Jag har alltid känt mig väldigt trygg vid havet och sedan jag drog på mig dykarutrustningen för första gången har jag vetat var jag hör hemma.  

Intervjun fortsätter längre ner. 

Förläng säsongen på din jeansjacka och använd den som mellanlager under jackan eller kappan. Låt ärmarna eller knappraden fram synas. Quiltad anorak av återvunnen polyester, 399 kr, H&M. Jeansjacka av bomull, 1 699 kr, Tiger of Sweden. Finstickad polotröja av ull, 490 kr, & Other Stories. Jeans av bomull, 1 199 kr, Tiger of Sweden. Ring av 18K vitguld/briljantslipade diamanter, 32 400 kr, Engelbert. Chelseaboots av skinn/textil/gummi, 1 199 kr, Tamaris. Foto: Fredrik Wannerstedt
Det är fint att bära denim från topp till tå. Håll dig till en och samma tvätt och lägg extra fokus på detaljerna för att få till en mer uppklädd stil.Anorak, 1 999 kr, och byxor, 1 699 kr, båda av bomull/återvunnen bomull, Baum und Pferdgarten.Stor sjal av alpacka/ull/nylon/mohair, 4 200 kr, Acne Studios. Klackring av återvunnet sterlingsilver, 3 500 kr, Wretlund Studio. Foto: Fredrik Wannerstedt

Du har utvecklat familjeföretaget mycket sedan dess, hur har den resan sett ut?

– Min pappa och farbror var negativa till mitt val, de ansåg att man inte kan försörja sig på ostron. Därför fick jag hitta möjligheter på egen hand. Mitt fokus har alltid varit på hjärtat av företaget, vilket är mitt liv med fisket och ostronen i sig. Det ökade intresset för ostron och det faktum att jag nu kan ta hit gäster har hjälpt mig mycket. 

3 saker att veta om ostron

Ostron är en råvara du kan tillaga på precis lika många sätt som en grönsak, en bit kött, fisk, och fågel. 

 

Ostronskal är ett otroligt starkt material som till exempel användas i form av möbel och smycketillverkning. 

 

Svenska ostron ingår inte i allemansrätten vilket betyder att ostron tillhör fiskerättsinnehavaren. Det är alltså inte tillåtet att plocka med sig ostron under badturen. 

Vill du berätta lite mer om hur det är att arbeta som ostrondykare?

– Jag spenderar större delen av dagarna åt fysiskt arbete. Mycket handlar om för- och efterarbete. Att packa med sig plockkorgar och redskap för att sedan ta med sig allt tillbaka efter en dykning. Jag älskat att få arbeta fysiskt. När jag är ute på havet kan jag strunta i allt annat och enbart fokusera på mitt jobb. 

Intervjun fortsätter längre ner. 

Jag tyckte alltid att min stil var snyggare än alla andras.
Denimklänningen är en höstfavorit. Bär den till stickad tröja, tidlös parkas eller trenchcoat och grova stövlar för en modern och avslappnad höststil. Parkas av bomull, 1 200 kr, Esprit. Kofta av ull/alpacka/polyester, 2 700 kr, Day Birger et Mikkelsen. Jeansklänning av ekologisk bomull/bomull/elastan, 1 999 kr, Baum und Pferdgarten. Örhängen av återvunnet sterlingsilver, 1 700 kr, Wretlund Studio. Stövlar av återvunnen polyuretan, 499 kr, H&M. Foto: Fredrik Wannerstedt
Plocka fram snickar-byxorna! Styla med en krispig skjorta och släng på en stickad tröja för en stil som aldrig blir gammal. Bryt gärna av med en klack om du vill göra looken mer uppklädd. Hängselbyxor av återvunnen bomull, 299 kr, H&M. Skjorta av ekologisk bomull, 699 kr, I Dig Denim. Stickad tröja av ull/bomull, 3 499 kr, BLK Denim. Hatt av polyester/bomull, 600 kr, Tiger of Sweden. Ring av 18K vitguld/briljantslipade diamanter, 32 400 kr, Engelbert. Foto: Fredrik Wannerstedt

Du har även ett stort modeintresse, när började du få upp ögonen för kläder och stil?

– Jag vet egentligen inte var mitt modeintresse kommer ifrån. Jag är uppväxt på landet, långt ifrån närmsta shopping. När jag gick i skolan hade jag svårt att passa in, och när det kom till kläder försökte jag inte heller göra det. Jag snodde ofta tröjor från pappa. Jag minns en gammal urtvättad Lacoste-tröja som jag rullade upp i armarna och knölade ner i jeansen. En outfit jag med säkerhet matchade med ett par cowboyboots. Jag tyckte alltid att min stil var snyggare än alla andras.

Hur skulle du beskriva din stil? 

– Den är ganska maskulin. Jag har alltid föredragit raka modeller och oversized. Klassiskt ska det vara. Jeans, t-shirts och skjortor. Jag har också alltid haft en förkärlek för snygga hattar och skor.

Lappat och lagat är i ropet. Förutom att det är bra för miljön med återbruk får du chansen att äga något unikt och egendesignat. Tröja av ull/alpacka, 2 299 kr, Samsøe Samsøe. Jeans av bomull/elastan, 1 799 kr, Stylein. Ring av 18K vitguld/briljantslipade diamanter, 32 400 kr, Engelbert. Sidenscarf, 1 700 kr, Acne Studios. Foto: Fredrik Wannerstedt
Lotta Klemmings arbetsmiljö. Foto: Fredrik Wannerstedt

 

Har du några favoritmärken?

– Jag köper inte speciellt mycket kläder och det jag äger använder jag ofta. Just nu har jag på mig en collegetröja i oversize-modell från Acne. Den har jag på mig minst en gång i veckan och jag har den i flera färger. Andra märken jag tycker om är Totême, jeans från Levi’s och sneakers från New Balance. 

Vad tar du på dig en dag där du inte har någon inspiration?

– På senare tid har det varit en snygg klänning med en större tröja över, det tar jag gärna på mig vid lite mer uppklädda tillfällen. 

Hur har du upplevt det att vara en av de utvalda kvinnorna som Rejina Pyo använde i sin kampanj för & Other Stories?

– Jag blev förvånad och väldigt smickrad. Jag tycker det är kul att kvinnor i sin alternativa yrkesroll får ta plats och synas i ett fönster som många kvinnor uppmärksammar – det vill säga modebranschen. Jag älskar dessutom mode och tyckte det var så spännande att få vara med i en sådan produktion.

Lotta Klemming i Rejina Pyo x & Other Stories.

Hur var upplevelsen att bli fotograferad för Damernas Värld och vad tyckte du om kläderna?

– Gänget var helt underbara som kom till mig i Grebbestad. Jag har alltid hatat att bli fotograferad men det var riktigt roligt och eftersom jag är så trygg i min miljö gjorde det allt lättare. Jag kände mig som tjejerna i Saltkråkan i mina plagg, de va var så coola! 

Lotta Klemming har även givit ut en bok om ostron, Vildplockade ostron (Natur & Kultur). 

 

MODETEAM

FOTOGRAF FREDRIK WANNERSTEDT

STYLIST GORJAN LAUSEGER

MODEASSISTENT MAJKEN HANSÉN

PRODUKTIONSASSISTENT ELIN TÖRNKVIST

HÅR OCH MAKEUP SANDRA WANNERSTEDT/MIKAS LOOKS

MODELL LOTTA KLEMMING

TEXT Tove Nilsson

LÄS ÄVEN: Säsongens bästa jeans – höstens trender och så stylar du dem