Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina  Muaddi.Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina  Muaddi.Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina  Muaddi.
Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina Muaddi. Foto: WERONIKA BELA

Inköparen Ida Peterson Gateley: ”Min stil är inte så skandinavisk”

Ida är uppväxt i Lund och arbetar sedan många år på Browns Fashion i London som inköpare. Vi mötte upp henne på hotellrummet under Copenhagen Fashion Week.

Ida, du har ett väldigt spännande arbete. Berätta för oss lite närmare vad du gör som inköpare?
– Jag leder ett stort team som arbetar med inköp till Browns Fashion. I mitt arbete ingår alltifrån strategisk planering och mycket ekonomi till förhandlingar och att hålla koll på märken, både etablerade och nya, och på alla kontinenter. Mycket av min tid går åt till resor och möten, inte minst med varumärken, där vi planerar hur vi ska bygga upp våra gemensamma affärer. Men även internt med till exempel marknadsavdelningen, där vi diskuterar och tar beslut kring hur vi kan öka effekten av det vi gör.

IDA PETERSSON GATELEY

GÖR Inköpsdirektör på modebutiken Browns Fashion i London.

ÅLDER 42 år.

BOR Sydöstra London.
FAMILJ Maken John och katten Oscar.

Vilka egenskaper behövs i ditt jobb?
– En sak som kanske inte andra tänker på som viktig i min roll, men som verkligen är det, är att vara matematisk. Du måste också kunna se möjligheter och tänka kreativt runt affären och kring samarbeten – hur kan vi få ett samarbete att bli ännu större och bättre? Sedan måste du vara analytisk och du måste ha en god magkänsla för vad som kommer att slå. Du bör kunna se saker innan de händer. Vi kallar det för 'the eye' internt. Du måste veta när du ska gå ifrån siffrorna och köpa med magen.

LÄS OCKSÅ: Stilikonen Caroline de Maigret släpper bok om att åldras: ”Åren runt 20 är inte den bästa tiden”

Du måste känna att 'det här kommer att bli det hetaste märket, alla kommer att vilja bära det här'.

Ge ett exempel?
– Ett lätt och tydligt exempel är när Alessandro Michele tog över Gucci. Då var Gucci ett märke på nedgång och enligt siffrorna skulle vi inte köpa in så mycket av det märket. Men när du ser något framför dig som det han presenterade så måste du kunna 'se' att det kommer att bli en succé - det påverkar ju vår beställning. Samma sak var det med Bottega Veneta när Daniel Lee tog över. Då måste du känna att 'det här kommer att bli det hetaste märket, alla kommer att vilja bära det här'.

”Klänning från Anna Isoniemi x Adidas .””Klänning från Anna Isoniemi x Adidas .””Klänning från Anna Isoniemi x Adidas .”
”Klänning från Anna Isoniemi x Adidas .” Foto: WERONIKA BELA

Berätta om din stil?
– Jag använder mycket färg när jag klär mig, det är väldigt sällan du ser mig helt klädd i svart. När jag växte upp var jag ett skate- och hiphopkid och det syns i min stil. Jag gillar hoodies och sweaters, och jag älskar att det i dag är okej - mer än okej - att ha streetiga inslag i sin stil till och med på jobbet.

LÄS OCKSÅ: Experten Narmina Abdolova: ”Så boostar du din karriär – med rätt plagg”

”Loewes mini-Puzzle-väska, vintagekedja från Givenchy och  örhängen från  Alison Lou.””Loewes mini-Puzzle-väska, vintagekedja från Givenchy och  örhängen från  Alison Lou.””Loewes mini-Puzzle-väska, vintagekedja från Givenchy och  örhängen från  Alison Lou.”
”Loewes mini-Puzzle-väska, vintagekedja från Givenchy och örhängen från Alison Lou.” Foto: WERONIKA BELA

Du har en hel del otroliga skor?
– Jag är skofanatiker och jag älskar höga klackar, jag är ju rätt kort. Jag hittade till klackarna redan när jag var ung just av den anlendningen. Skor passar alltid, det är det jag älskar. Jag älskar kläder, det kläder kan hjälpa dig att uttrycka - men det är inte alltid de samarbetar med min kropp. Men skor sviker aldrig! Just nu är det Amina Muaddi som jag storhandlar hos och Gianvito Rossi är en evig favorit.

LÄS OCKSÅ: Diane von Furstenberg: ”Jag blev den kvinna jag alltid drömt om att bli”

”Hoops från Alison Lou, clutch från Dior och sko från Amina Muaddi.””Hoops från Alison Lou, clutch från Dior och sko från Amina Muaddi.””Hoops från Alison Lou, clutch från Dior och sko från Amina Muaddi.”
”Hoops från Alison Lou, clutch från Dior och sko från Amina Muaddi.” Foto: WERONIKA BELA

Vilka är dina galnaste skor?
– Det måste ju vara mina legoklackar från Balenciaga?

När jag var yngre och inte hade samma ekonomiska möjligheter som jag har nu gjorde jag många otroliga vintagefynd.

Har du alltid älskat kläder?
– Ja, redan när jag var yngre så tog jag tidigt reda på vad nästa säsongs trender skulle bli och försökte fynda den typen av plagg och accessoarer second hand innan alla andra försökte göra samma sak. Och jag tvingade pappa att köpa med sig grejer till mig från England - samt köpte platåskor från Vivienne Westwood och sprang och shoppade pvc-byxor på sexshoppar i Danmark när jag var student. Ebay var, och är, en fantastisk källa för mig, men det är svårare att vara först i dag, nu när det är lättare för alla att hitta den informationen. När jag var yngre och inte hade samma ekonomiska möjligheter som jag har nu gjorde jag många otroliga vintagefynd. Bland dem en Dior-klänning från 60-talet som är otrolig. Jag fyndade även fantastiska vintagesmycken från Givenchys 40-, 50- och 60-tal som man kan se spår av i dagen Bottega Veneta.

LÄS OCKSÅ: Eva Dahlgren: ”Det är skönt att bli äldre och slippa försöka behaga”

Mastermind x Woolrich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada.Mastermind x Woolrich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada.Mastermind x Woolrich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada.
Mastermind x Woolrich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada. Foto: WERONIKA BELA

Dina favoritdesigners ur ett privat perspektiv?
– Jag är en väldigt otrogen modeköpare. Men det finns ett par märken som jag alltid återkommer till - som Comme des Garçons och Prada. Ibland gör de säsonger som inte passar mig, självklart, men om jag tittar långsiktigt så är det de märken som jag står närmast. Det är viktigt att stödja ung design också, och jag försöker representera dem av dessa som finns hos på Browns på resor till exempel.

Den skandinaviska stilen är så stilren, och det kanske inte riktigt är jag.

Du har bott i England länge - har du något skandinaviskt spår kvar i din stil, tycker du?
– Jag vill ju gärna tro det, men jag är inte säker på det, faktiskt, haha. Den skandinaviska stilen är så stilren, och det kanske inte riktigt är jag. Dock är beige en färg som jag ständigt kommer tillbaka till. Jag har en dragning till helbeigea looker, monokromt beige. Det tror jag är det lilla skandinaviska som finns!

LÄS OCKSÅ: Molly Hammar: ”Skönhet ska inte handla om press utifrån”

”Skor från min favorit Amina Muaddi.””Skor från min favorit Amina Muaddi.””Skor från min favorit Amina Muaddi.”
”Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.””Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.””Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.”
1 AV 2
”Skor från min favorit Amina Muaddi.”
Foto: WERONIKA BELA
2 AV 2
”Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.”
Foto: WERONIKA BELA