Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Isabella RosselliniIsabella RosselliniIsabella Rossellini
Isabella Rossellini

Ikonen Isabella Rossellini, 68, ratar botox och anti-age men älskar mamma Ingrid Bergman

I fyra decennier har Isabella Rossellinis ansikte varit sinnebilden för skönhet i västvärlden. Damernas Värld fick en exklusiv intervju med ikonen, som berättar om att åldras naturligt, att leva i karantän på sin gård – och om relationen till sin svenska mamma Ingrid Bergman.

Ni minns det kanske – Isabella Rossellinis släta bleka ansikte under ett romantisk rosa filter. Den slarvigt bakåtstrukna korta frisyren, den drömska blicken. Och så namnet på parfymen – Trésor – i slängig handstil ovanför den lilla juvelen till flaska.

Isabella Rossellini i reklam för TrésorIsabella Rossellini i reklam för TrésorIsabella Rossellini i reklam för Trésor
Isabella Rossellini i reklam för Trésor Foto: PICASA 2.0

Isabella Rossellini om drömkontraktet 

I år firar Lancômes ikoniska parfym Trésor 30 år, och Isabella Rossellini var med från start, när hon blev ansiktet utåt för doften. En doft som också, på ett oväntat sätt, berörde henne på ett personligt plan – som dotter till legendariska svenska skådespelaren Ingrid Bergman.

– Jag hade blivit förälskad i en av dofterna som Lancôme jobbade med, men visste inte om den skulle bli vald. Den fanns med bland de tre finalisterna, och då frågade en av Lancôme-cheferna mig: ”Isabella, vilken skulle du välja.” Jag berättade vilken jag älskade och han sa: ”Då gör vi så.” Jag blev överlycklig, säger Isabella Rossellini.

Hon inspirerades av min mors mest kända film, utan att veta att jag en dag skulle representera hennes skapelse. Är det inte fantastiskt?

– Jag bad att få träffa näsan som skapade Trésor, Sophia Grojsman, och över en lunch berättade hon för mig: ”Jag skapade den här doften för många år sedan. Jag inspirerades av filmen Casablanca.” Jag föll nästan av stolen, kunde inte tro att det var sant! Hon inspirerades av min mors mest kända film, utan att veta att jag en dag skulle representera hennes skapelse. Är det inte fantastiskt? Det var meant to be. Parfymen blev en enorm framgång, och jag bär fortfarande Trésor. Den är en del av mig.

Isabella Rossellini under en Lancôme-plåtning under 80-talet.Isabella Rossellini under en Lancôme-plåtning under 80-talet.Isabella Rossellini under en Lancôme-plåtning under 80-talet.
Isabella Rossellini under en Lancôme-plåtning under 80-talet. Foto: DIANA WALKER / THE LIFE IMAGES COLLECTION VIA G THE LIFE IMAGES C

Är doft viktigt för dig?
– Ja, det är ett enkelt och intimt nöje vi kan bjuda oss själva på varje dag. Varje civilisation har använt parfymer, de har till och med hittats i de mest uråldriga arkeologiska utgrävningarna.

Isabella Rossellini om covid-isoleringen

30 år efter mötet med Trésors skapare, och på en annan kontinent, odlar den nu 68-åriga Rossellini biodynamiska grönsaker på sin gård Mama Farm i Bellport på Long Island, New York. Här, långt från såväl skönhetsindustrin som skådespelarkarriären i Hollywood, har hon både en biodling och höns som ger massor av ägg. När corona-pandemin bröt ut turnerade hon med sin egen föreställning Link link circus, men både den och inspelningen av en ny HBO-serie fick läggas på is. I isoleringen gläder hon sig åt att ha familjen nära.

Isabella Rosselini med dottern Elettra 1984.Isabella Rosselini med dottern Elettra 1984.Isabella Rosselini med dottern Elettra 1984.
Isabella Rosselini med dottern Elettra 1984. Foto: REPORTERS ASSOCIATI & ARCHIVI / MONDADORI VIA GETTY IMAGES MONDADORI PORTFOLIO PRE

– Mina barn Elettra, 36, och Roberto, 26, sitter också i karantän här, i sina egna hus. Vi träffas varje dag och det har gjort den här tiden uthärdlig för mig. Ibland lagar jag mat åt barn och barnbarn. Vi har tur som har så många färska råvaror från gården och bor så nära havet – vi äter mycket fisk. Och pasta, minst två gånger i veckan. I kväll ska till exempel min son komma på middag med sin flickvän Kirsten och jag ska laga spagetti med cacio e pepe-sås (ost och peppar).

Isabella Rossellini

GÖR Skådespelare, fotomodell, regissör och författare. 

ÅLDER 68 år.

BOR Bellport på Long Island, New York. 

FAMILJ Barnen Elettra (med Jonathan Wiedemann) och Roberto (som hon adopterat).

BAKGRUND Började modella på 1980-talet och blev snart ansiktet utåt för Lancôme. Slog igenom som skådespelare i Vita nätter, blev världskändis med Blue velvet, och har gjort minnesvärda roller i bland annat Döden klär henne. På senare år har hon tagit en masterexamen i djurs beteende. Sedan 2018 är hon tillbaka hos Lancôme.

Isabella Rossellini om sin berömda mamma Ingrid Bergman och om Sverige

Själv föddes Isabella Rossellini in i den skandalomsusade relationen mellan den svenska skådespelaren och världsberömda skönheten Ingrid Bergman och den italienska regissören Roberto Rossellini, som träffades under inspelningen av filmen Stromboli, och blev ett par. När Isabellas äldste bror föddes var mamma Ingrid fortfarande formellt gift med sin första make, och blev utfrusen ur Hollywood på grund av sin ”omoral”. Det fanns till och med de som ville bannlysa hennes filmer i USA. 

Isabella Rosselini med mamma Ingrid Bergman 1980.Isabella Rosselini med mamma Ingrid Bergman 1980.Isabella Rosselini med mamma Ingrid Bergman 1980.
Isabella Rosselini med mamma Ingrid Bergman 1980. Foto: REPORTERS ASSOCIATI & ARCHIVI / MONDADORI VIA GETTY IMAGES MONDADORI PORTFOLIO PRE

När föräldrarna senare skilde sig innebar det att Isabella och hennes syskon tillbringade mycket tid på olika platser runtom i världen där Ingrid och Roberto bodde och jobbade. Och ibland i hennes mammas hemland Sverige.

Jag tror att vissa av mina personlighetsdrag kommer från min svenska bakgrund: jag är väldigt organiserad, jag håller en fantastisk ordning i mitt hus och jag är fruktansvärt punktlig – som min mor.

Vad har du för relation till Sverige?
– Jag tycker mycket om Sverige, vanligtvis åker jag till Västkusten, där min mor och min styvfar Lars Schmidt hade ett hus på en ö i närheten av Fjällbacka. Numera ägs huset av Yanne (Norup Schmidt, reds. anm), som gifte sig med Lars efter att mamma dog. Jag älskar Yanne och har tillbringat ett par veckor med henne på ön – det är en magisk plats. 

LÄS ÄVEN: Artisten Eva Dahlgren ”Det är skönt att bli äldre och inte behöva behaga” 

Känner du dig svensk?
– Jag tror att vissa av mina personlighetsdrag kommer från min svenska bakgrund: jag är väldigt organiserad, jag håller en fantastisk ordning i mitt hus och jag är fruktansvärt punktlig – som min mor. Jag beundrade min mammas ”huvudet på skaft och fötterna på jorden”-attityd, och jag försöker att vara lika rakt på sak och praktisk som hon var. Jag tror att de dragen har vuxit ur och fostrats av den svenska kulturen.

Isabella Rossellini på omslaget till Damernas Värld under 80-taletIsabella Rossellini på omslaget till Damernas Värld under 80-taletIsabella Rossellini på omslaget till Damernas Värld under 80-talet
Isabella Rossellini på omslaget till Damernas Värld under 80-talet

Lärde din mamma dig något om skönhet?
– Skönhet är ett laddat ord, det kan betyda så många olika saker. Men om vi talar om smink kan jag säga att min mor som privatperson använde lite makeup. Det gäller också mig och mina vänner som är i samma bransch. Min mamma lärde mig att lägga en basmakeup som kan vara klar på fem minuter. Hon använde lite foundation, läppstift – alltid i samma naturligt beige ton – mascara och ögonbrynspenna. Det var allt. Jag gör något liknande, med skillnaden att jag gillar att ha röda läppar. När det gäller makeup är det det viktigaste jag snappat upp genom åren: Håll det enkelt!

Och vad har du lärt din egen dotter om skönhet?
– Framför allt tror jag att man inte ska försöka imitera någon annan. Att imitera saknar elegans – utgå bara från dig själv. Du kan titta på hur andra gör och hur de uttrycker sin skönhet, men sedan måste du hitta ditt eget sätt att göra det. 

När det gäller makeup är det det viktigaste jag snappat upp genom åren: Håll det enkelt!

De flesta kan nog enas om att Isabellas uppväxt med barnskötare på hotellrum i olika delar av världen var minst sagt annorlunda. Men för henne, som inte hade något att jämföra med, tedde den sig helt normal. Fast hon minns hur jobbigt det var med paparazzifotograferna som gjorde att hennes mamma knappt kunde gå utanför dörren. Isabella har berättat om hur hon som barn försökte skydda sin mor från allt skvaller i tidningarna, eftersom hon såg hur det sårade.

Isabella Rossellinis karriär

Men trots att hon tidigt uppfattade kändisskapets baksidor hamnade Isabella ganska snart där själv – mest på grund av slumpen. När hon var 27 jobbade hon på italienska tv-bolaget Rai, ville bli kostymör och tyckte att modellyrket verkade ganska ytligt. Men när den kände fotografen Richard Avedon frågade tackade hon ändå ja till ett uppdrag – och karriären var i gång. När hon tecknade kontraktet med Lancôme blev hon den bäst betalda modellen i världen. . 

Isabella Rossellini i filmen ”Blue Velvet”.Isabella Rossellini i filmen ”Blue Velvet”.Isabella Rossellini i filmen ”Blue Velvet”.
Isabella Rossellini i filmen ”Blue Velvet”.

Även hennes filmkarriär rivstartade, med dramat Vita nätter, och det stora genombrottet fick hon som nattklubbssångerska i kultklassikern Blue velvet av David Lynch – som hon också hade ett fyra år långt förhållande med (tidigare hade hon varit gift med regissören Martin Scorsese och senare sambo med skådespelare Gary Oldman)

Med tidigare pojkvännen David Lynch på Oscarsgalan.Med tidigare pojkvännen David Lynch på Oscarsgalan.Med tidigare pojkvännen David Lynch på Oscarsgalan.
Med tidigare pojkvännen David Lynch på Oscarsgalan. Foto: TIME & LIFE PICTURES / THE LIFE PICTURE COLLECTION VIA THE LIFE PICTURE C

Isabellas framgångsrika samarbete med Lancôme fortsatte i 14 år, tills hon i samband med att hon när skulle fylla 44 fick sparken för att hon var för gammal. Lancôme-cheferna motiverade sitt beslut med att skönhetsreklam handlar om drömmar, inte om trist verklighet. Och kvinnor drömmer om att vara unga. Punkt.

Isabella var förkrossad, men trots det brutala avskedet valde hon härom året att återförenas med sin gamla arbetsgivare, övertalad av den nya, kvinnliga vd:n Françoise Lehmann.
– När jag började jobba med Lancôme för 35 år sedan var vd:n en man. Det var så underbart att det nu satt en vacker, dynamisk kvinna på den stolen. Med det kom också en annan känsla för kvinnors behov och önskemål. Kvinnor använder smink för att ha kul, och nästan alltid för vår egen skull. Då, för 35 år sedan när män styrde industrin, låg mycket annonsfokus på att man skulle använda makeup för att behaga män. Så är det inte längre, och det känns fantastiskt.

LÄS ÄVEN Allt du vill veta om Dermapen – och så blir resultatet 

Hur identifierar du dig med märket i dag?
– Nu för tiden är märkets ambassadörer inte bara modeller, vi är inte anonyma skönheter. Jag gillar att min roll speglar hur kvinnans roll i samhället har utvecklats. Lancômes taleskvinnor är vackra, ja, men de har också talang och kontroll över sina egna öden. När märket startades hade franska kvinnor inte rösträtt, de fick inte äga fastigheter eller ha ett eget bankkonto. Nu är det kvinnor som sitter i ledningen. 

Isabella Rossellini om skönhet och anti-age 

Hur ser du på förändringen i skönhetsvärlden i stort?
– Jag tycker att vi har sett en förbättring inom mångfald och inkludering i skönhetsvärlden – med kvinnor av alla etniciteter och i alla åldrar. Jag är ganska säker på att nästa steg blir att se på skönhet som något som inte bara är feminint. Den unga generationen vill inte vara män och kvinnor, manliga och kvinnliga.

Isabella som ung på 60-talet.Isabella som ung på 60-talet.Isabella som ung på 60-talet.
Isabella som ung på 60-talet. Foto: REPORTERS ASSOCIATI & ARCHIVI / MONDADORI VIA GETTY IMAGES MONDADORI PORTFOLIO PRE

Vad tycker du om uttrycket anti-age?
– Jag gillar det inte särskilt mycket, eftersom det antyder att det är dåligt att åldras. Att åldras är en naturlig process. Benämningen anti-age har använts så flitigt inom kosmetiken att jag tror att det har tappat sin egentliga mening, numera syftar det mer på en känsla av välbefinnande, att ta hand om sig själv.

Benämningen anti-age har använts så flitigt inom kosmetiken att jag tror att det har tappat sin egentliga mening, numera syftar det mer på en känsla av välbefinnande, att ta hand om sig själv.

Hur hälsosamt lever du?
– Jag är frisk, ta i trä. Jag har haft stora problem med ryggen ända sedan jag var barn, och gått igenom omfattande ryggradsoperationer. På grund av det får jag inte idrotta, men tränar ändå regelbundet. Min favorit är att hoppa i jacuzzin, som är stor nog för att göra min vattenträning. Jag älskar att vara i det där varma vattnet och träna minst fem gånger i veckan.

Isabella Rossellini idag.Isabella Rossellini idag.Isabella Rossellini idag.
Isabella Rossellini idag.

Isabella Rossellini om åldrande och plastikkirurgi

Hur tänker du kring åldrande och plastikkirurgi?
– Ibland känner jag att det är en ny form av fotbindning, bara enklare att genomföra tack vare den medicinska utvecklingen. Jag har inte gjort några ingrepp, och en ännu starkare anledning än att protestera mot ”fotbindning” är att jag, på grund mina tidigare operationer, känner att jag bör undvika mer droger och mediciner – de är väldigt ohälsosamma. Jag driver ett biodynamiskt jordbruk och jag vet inte hur man kan få det att gå ihop att äta biodynamiskt och sedan spruta in botox för att paralysera musklerna. Jag vill hellre försöka vara den bästa gamla kvinna jag kan vara. 

Ibland är det till väldigt svårt att acceptera hur halsen ser ut. Jag kan plötsligt få syn på ett foto av mig själv och säga ”What?”. Men jag försöker att inte lyssna på den där rösten

– Visst finns det sånt som driver mig till vansinne – ibland är det till exempel väldigt svårt att acceptera hur halsen ser ut. Jag kan plötsligt få syn på ett foto av mig själv och säga ”What?”. Men jag försöker att inte lyssna på den där rösten, den står för förstörelse och osäkerhet. I stället försöker jag lyssna på rösten som säger: ”Hmm, det där röda läppstiftet är riktigt fint, det passar bra med din tröja.” Jag betonar det positiva och försöker tona ner det negativa.

Isabella Rossellini om vilka hon ser upp till

Många kvinnor har dig som skönhetsidol, vilka är dina egna idoler?
– Jag älskade Frida Kahlo, för hon var liksom frånstötande och attraktiv på samma gång. Hon var så unik och man kunde inte ta ögonen från henne – eller hennes målningar. För mig representerar hon främst ett självständigt sinne. Man såg att hon visste att hon var tilldragande, att hon visste hur hon skulle sätta de där blommorna i sitt hår – och ändå hade hon de där ögonbrynen. Hon ägde dem!

LÄS ÄVEN Aha-syror dämpar åldrandet – här är allt du behöver veta 

– Och nu tycker jag att Lady Gaga har lite av det där, eller hur? Ibland skapar hon en fantastisk karaktär åt sig, och ibland är hon helt enkel och naturlig. Hon använder sin kropp som ett konstuttryck.

I ”Wild at Heart” från tidigt 90-tal.I ”Wild at Heart” från tidigt 90-tal.I ”Wild at Heart” från tidigt 90-tal.
I ”Wild at Heart” från tidigt 90-tal. Foto: ARCHIVE PHOTOS / GETTY IMAGES MOVIEPIX

Vilken är den viktigaste lärdom du gjort i livet?
– Svår fråga. Det finns inte bara en, livet är rikt och komplicerat och du behöver vara öppen … Men kanske det är lärdomen: att vara öppen för äventyr. Att följa din nyfikenhet är väldigt viktigt tror jag.

LÄS ÄVEN Härliga Petra Mede om sitt försök att leva som Marie Kondo