Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL

Ikonen Jane Fonda, 80: ”Det är först nu jag börjar nå min fulla potential"

Du kanske har sett henne i ”Gracie and Frankie”, men Jane Fonda har hunnit med mycket på sina snart 81 år på jorden: skådespelare, producent, politisk aktivist och fitnessikon... Och hon har absolut inga planer på att sluta än – tvärtom.

Varje generation har sin egen version av Jane Fonda. För 60-talisterna var hon den snygga tjejen i rymddräkt på de hett eftertraktade affischerna till sci-fi-filmen Barbarella. På 1970-talet väckte hon uppmärksamhet som kontroversiell politisk aktivist och deltog högljutt i antikrigsrörelsen mot Vietnamkriget. Under 1980-talet bytte hon återigen skepnad och förvandlades till aerobicsdrottning – hennes träningsvideo Jane Fonda’s workout sålde i över 17 miljoner exemplar. När 1990-talet kom hade hon i stort sett pensionerat sig, och 2006 kom hennes memoarer Mitt liv så här långt. Någonstans däremellan tog denna kameleont emot två Oscarstatyetter och fem nomineringar, producerade antikrigspropaganda med Donald Sutherland, blev mamma, spelade in den ikoniska filmen 9 till 5 och hann gifta och skilja sig tre gånger.

LÄS MER: Sofi Fahrman: "Jag önskar jag hade varit mer singel som ung"

Idag är Jane Fonda tillbaka som fullfjädrad ikon på showbiztronen. Inte minst för att vi är många som älskar Grace and Frankie. Den hyllade komediserien med Fonda och Lily Tomlin i huvudrollerna har lärt en hel generation att onani försvåras av artrit på äldre dar, och att banken helst inte beviljar lån till någon som förmodligen dör innan lånet har betalats av. Samt att 70-åringar röker gräs och har rätt kul. Dessutom hade kärleksdramat Book club, där Jane Fonda återförenas med Robert Redford, nyligen premiär. Och hon är därtill aktuell – som producent och skådespelare – i en uppföljare till 9 till 5. Det är därför på sin plats att HBO visar en nyinspelad dokumentär om denna mångfacetterade grand old lady – Jane Fonda in five acts – som finns på streamingtjänsten nu.

I filmen Klute från 1971.I filmen Klute från 1971.I filmen Klute från 1971.
I filmen Klute från 1971. Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

Jane Fonda presenterar sig numera som Jane, 80 ½. Det är visserligen hennes, nåja, nästan i alla fall, exakta ålder, men rymmer också en stolthet.

– Har du tänkt på att små barn ofta säger att de är ”tre och ett halvt”? Sedan slutar vi med det. Men jag har märkt att man i mitten av livet börjar lägga till ”och ett halvt” igen, om man nu nödvändigtvis måste nämna siffror. Jag är stolt över min ålder, för jag trodde ärligt talat inte att jag skulle få leva så här länge.

Det är inte billigt att se ut så här! Jag önskar att jag haft mod att inte plastikoperera mig.

Aerobics har denna forna fitnessentusiast numera övergett – ”jag skulle bli ledbruten!” – men hon har nyligen släppt nya träningsprogram för kvinnor i mogen ålder. Och, medger Jane Fonda, hon kan möjligen tacka sin aktiva livsstil för hälsan, men det yttre har pengarna på banken fixat. ”Det är inte billigt att se ut så här! Jag önskar att jag haft mod att inte plastikoperera mig. Men ansiktslyften har åtminstone köpt mig ett årtionde till i den här branschen”, har hon sagt.

Orimliga skönhetsideal är ett ämne som ligger Jane Fonda varmt om hjärtat, och hon ser sig själv som ännu ett offer för Hollywoods osunda kvinnosyn. I sina memoarer skriver hon om sin livslånga kamp mot ätstörningar, och drar också paralleller mellan sin sjukdom och de övergrepp som hon utsattes för som barn.

– När jag ser kvinnor som har gjort om sina ansikten till masker undrar jag alltid ... Det finns en koppling där.

Jane Fonda föddes 1937 i Kalifornien och växte upp i ett materiellt privilegierat men djupt olyckligt hem. Hennes mor, societetsdottern Frances Ford Seymour, tog sitt liv vid 42 års ålder, och den trassliga relationen till fadern, skådespelaren Henry Fonda, är vida dokumenterad.

Moderns dödsorsak fick Jane Fonda reda på först flera år senare, när hon tolv år gammal läste om sin döda mor i ett magasin. Senare i livet fick hon också veta att hennes mor liksom hon själv utsatts för sexuella övergrepp i barndomen. Kanske, säger hon, är det en del av bakgrunden till hennes feministiska engagemang.

Jane Fonda talar på en anti krigs-demonstration i San Francisco, 1972.Jane Fonda talar på en anti krigs-demonstration i San Francisco, 1972.Jane Fonda talar på en anti krigs-demonstration i San Francisco, 1972.
Jane Fonda talar på en anti krigs-demonstration i San Francisco, 1972. Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

Jane Fonda är än i dag en stark röst inom den amerikanska feministiska rörelsen, och en stor del av sin fritid ägnar hon åt att föreläsa på politiska sammankomster. Under sitt Sverigebesök för några år sedan besökte hon Feministiskt initiativs huvudkontor, och i såväl Grace and Frankie som 9 till 5 lyser den feministiska facklan stark. I dokumentären Jane Fonda in five acts pratar hon varmt om sitt samhällsengagemang – och om hur hennes politiska uppvaknande kom att bli det viktigaste vägskälet i hennes liv.

Jag var en snygg tjej som gjorde filmer, men jag visste inte var Vietnam låg.

– Den stora vändpunkten i mitt liv var när jag började arbeta för antikrigsrörelsen. Det förändrade allt: sättet jag såg på världen, mina intressen, vilka människor som jag drogs till ... Jag skulle säga att jag levde ett händelserikt och intressant, men meningslöst, liv innan dess. Jag var en snygg tjej som gjorde filmer, men jag visste inte var Vietnam låg, och jag hade aldrig hängivit mig åt något på det sättet.

Engagemanget började med ett slumpartat möte med amerikanska soldater i Paris, och ett tips om att läsa Jonathan Schells krigsskildring The village of Ben Suc.

– Efter det kände jag mig lurad av mitt land. Tidigare hade jag varit övertygad om att vi var i Vietnam av goda skäl; att våra soldater stred på änglarnas sida. När man har trott så väldigt starkt på något och sedan inser att det inte stämmer blir man ofta en stark förespråkare för den andra sidan.

Jane Fonda har aktivt deltagit i den feministiska kampen i flera decennier och välkomnade #metoorörelsen med öppen famn.

– Jag är så tacksam över att jag får vara med om #metoo – jag trodde inte att jag skulle få uppleva något sådant. Den här rörelsen är ingen tillfällig fluga, utan en kamp som kommer att fortsätta länge. Och jag tror faktiskt att vi kommer att se färre sexuella trakasserier i framtiden – för männen är rädda nu!

LÄS MER: Superstylisten Giovanna Battaglia: "Jag har flera garderober i olika länder"

Situationen för kvinnor i branschen sämre nu än då

När 9 till 5 kom 1980 var succén ett faktum. Filmen skildrar några kvinnor – i rollerna syns även Lily Tomlin och Dolly Parton – som försöker överlista sin mansgris till chef. Projektet var Jane Fondas idé, och hon var även då involverad som producent. På frågan om uppföljaren skildrar svårigheter som dagens kvinnor tampas med svarar hon tvärsäkert:

– Ja, annars tänker inte jag vara med!

I arbetet med filmen säger hon sig bekymrat ha noterat att situationen för kvinnor i branschen på många sätt är sämre i dag än när hon själv var ung.

– Förut var vi anställda av ett stort företag, och det var dem som man kontaktade om man hade problem eller blev illa behandlad. I dag anlitas arbetskraft av ett externt företag som i sin tur har kontrakt med huvudaktören. Så vem pratar man med om man har problem? Vem bråkar man med?

Jane Fonda fyller snart 81 år – men låter inte åldern stoppa varken hennes energi eller karriär.Jane Fonda fyller snart 81 år – men låter inte åldern stoppa varken hennes energi eller karriär.Jane Fonda fyller snart 81 år – men låter inte åldern stoppa varken hennes energi eller karriär.
Jane Fonda fyller snart 81 år – men låter inte åldern stoppa varken hennes energi eller karriär. Foto: Starface / SplashNews.com/ IBL

I uppföljaren till 9 till 5 är Jane Fonda, Dolly Parton och Lily Tomlin tillbaka som sina forna rollfigurer, men nu som mentorer åt en grupp yngre kvinnor. Jane Fonda är glad över att få jobba med Lily Tomlin igen och hyllade nyligen sin väninna i en intervju i brittiska dagstidningen The Guardian:

– Hon är så rolig! Jag försöker lära mig av Lily, men humor kommer så naturligt för henne.

Min familj har varit deprimerad i flera generationer.

När reportern påpekade att ms Fonda ju också är rolig opponerade hon sig:

– Inte alls! Jag är inte humoristisk av naturen. Min familj har varit deprimerad i flera generationer.

Jane Fonda har inga planer på att dra sig tillbaka igen – hon är nybliven singel och har precis blommat ut till fullo, som hon uttrycker det.

– Jag hoppas få vara kvar i några årtionden till. Varför leva om man inte utvecklas, växer och lär sig? Meningen med livet är att komma underfund med hur du gör det. Du kanske inte kan förlänga livet, men du kan ge ditt liv mer djup och mening. Det är först nu som jag börjar nå min fulla potential.

I stället för att förbanna denna något senfärdiga blomning menar Jane Fonda att det faktiskt inte är så dumt att vara en så kallad late bloomer.

– Vi lever 34 år längre nu än för 150 år sedan, så det har faktiskt sina fördelar.

LÄS MER: Henrik Schyffert: "Jag har inga framtidsdrömmar längre"