Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jamie Dornan, känd från bland annat Fifty shades-filmerna, kan du se på bio nu i Belfast. Både Jamie och filmen har hyllats.Jamie Dornan, känd från bland annat Fifty shades-filmerna, kan du se på bio nu i Belfast. Både Jamie och filmen har hyllats.Jamie Dornan, känd från bland annat Fifty shades-filmerna, kan du se på bio nu i Belfast. Både Jamie och filmen har hyllats.
1 AV 2
2 AV 2
Jamie Dornan, känd från bland annat Fifty shades-filmerna, kan du se på bio nu i Belfast. Både Jamie och filmen har hyllats.
Foto: TT

Jamie Dornan: ”Jag är tacksam att jag fick göra Fifty shades-filmerna”

Irländske Jamie Dornan blev först känd som ”den manliga Kate Moss” och den snygga killen som stod bredvid flickvännen Keira Knightley på röda mattan. Som skådespelare har han bland annat porträtterat en svensk 1700-talsdiplomat, en serievåldtäktsman och världens kanske mest kände sadomasochist, Christian Grey. DV har pratat med bioaktuella Jamie Dornan, den hyllade men nedtonade stjärnan vars karriär fortsätter framåt i turbofart. 

Han har haft huvudrollen i en filmtrilogi som spelade in mer än en miljard dollar. Han har huvudrollen i en av årets mest hajpade tv-serier. Han hör till favoriterna att bli nästa James Bond. Men det viktigaste för Jamie Dornan är inte karriären utan familjen. Det är därför han har bosatt sig i en liten ort femton mil från London.

– Jag gjorde det för familjen, när jag var klar med Fifty shades-filmerna. För barnens skull. Man märker inte luftföroreningarna när man är i London, men när man är någon annanstans så märker man att de inte finns där, säger han.

 

Jamie Dornan

Gör Skådespelare, och har ett eget produktionsbolag.

Ålder 39 år.

Bor Stroud, femton mil från London.

Familj Frun Amelia, tre döttrar.

Tidigare roller The fall, Fifty shades-filmerna, A private war.

Aktuell Biofilmen Belfast, tv-serien The tourist.

Liksom de flesta andra intervjuer under de senaste två åren sker mitt samtal med Jamie Dornan digitalt, han är i England, jag i Sverige. Om vi hade träffats på riktigt skulle jag som present ha tagit med mig en påse med mitt favoritté Axel von Fersen – detta för att påminna om att Jamies första filmroll någonsin var som den svenske 1700-talsdiplomaten Axel von Fersen i Sofia Coppolas film Marie Antoinette. Jag visar upp en påse från Sibyllans tehandel i Stockholm.

Jamie skrattar och säger:

– Det var min första riktiga audition och jag kom till den nervös eftersom jag inte hade häng på hur en svensk accent skulle låta. Sofia sa bara ”bry dig inte om det, kör på din vanliga accent”.

Kirsten Dunst som Marie Antionette, och Jamie Dornan som hennes svenska älskare Axel von Fersen i Sofia Coppolas film om den franska drottningen.Kirsten Dunst som Marie Antionette, och Jamie Dornan som hennes svenska älskare Axel von Fersen i Sofia Coppolas film om den franska drottningen.Kirsten Dunst som Marie Antionette, och Jamie Dornan som hennes svenska älskare Axel von Fersen i Sofia Coppolas film om den franska drottningen.
Kirsten Dunst som Marie Antionette, och Jamie Dornan som hennes svenska älskare Axel von Fersen i Sofia Coppolas film om den franska drottningen. Foto: Columbia/American Zoetrope/Sony/Kobal/REX / REX

Och den vanliga accenten, den är väldigt irländsk. Jamie Dornan är född 1982 i Nordirland, i en liten ort som heter Holywood och som ligger ungefär en mil från Belfast. Nej, inte Hollywood, utan det stavas med ett l. Jamie påpekar att det trots det uttalas exakt likadant som motsvarigheten i USA.

– Varje år arrangerar man en liten jazzfestival där och då sätter man upp en stor skylt som ser ut som den i USA. Det är coolt.

”Då var det förstås det som gjorde att du ville bli skådespelare”, undrar jag.

– Absolut inte. Fram till det att jag var 19 trodde jag att jag skulle kunna försörja mig på idrott, men då insåg jag att jag inte var tillräckligt bra.

Fram till det att jag var 19 trodde jag att jag skulle kunna försörja mig på idrott, men då insåg jag att jag inte var tillräckligt bra.

Hans mamma avled i cancer när Jamie var 16. Tre år senare flyttade Jamie till London för att försöka bli skådespelare. Han levde ett fattigt liv under några månader och jobbade på en pub för att försörja sig. När han fick erbjudande om att bli modell fick skådespelardrömmen sättas på paus. 

Reklam för Calvin Klein.Reklam för Calvin Klein.Reklam för Calvin Klein.
Reklam för Calvin Klein.

Modellkarriären blev mycket framgångsrik, listan över de märken han jobbade för är lång och prestigefull med bland andra Hugo Boss, Dior, Calvin Klein och Armani. Han kallades ”den manliga Kate Moss”.

– Jag vet fortfarande inte vad jag ska säga om det. Det är en helt annan industri för kvinnor. Man kan inte vara en manlig Kate Moss. Detta är den industri där män tjänar betydligt mindre än kvinnor.

Jamie, som på den tiden jobbade som modell, med dåvarande flickvännen Keira Knightley, 2004.Jamie, som på den tiden jobbade som modell, med dåvarande flickvännen Keira Knightley, 2004.Jamie, som på den tiden jobbade som modell, med dåvarande flickvännen Keira Knightley, 2004.
Jamie, som på den tiden jobbade som modell, med dåvarande flickvännen Keira Knightley, 2004. Foto: Matt Baron/BEI/REX / TT NYHETSBYRÅN

Karriären som fotomodell (han gick aldrig på några catwalks) är väl inget Jamie Dornan skäms över, men det är inte heller något han vill fördjupa sig i. Han har sagt att när han gick på en dejt på den tiden sa han hellre att han var trädgårdsarkitekt än att berätta att hans jobb var att bli fotograferad. Och åren som modell gjorde honom lätt allergisk mot att över huvud taget bli fotograferad, att ständigt få höra ”upp med hakan, vänd dig till vänster”.

Nej, det var skådespeleri som gällde. Första filmjobbet var som sagt som svensken Axel von Fersen i Marie Antoinette. Alltmer uppmärksammade tv- och filmroller ledde till genombrottet i thrillerserien The fall, där han spelade en serievåldtäktsman i Nordirland, en man som på dagarna var öm familjefar, på nätterna ett bestialiskt rovdjur. Gillian Anderson spelade polisen som jagade honom.

https://www.youtube.com/watch?v=dyFrBC1rAcg

Serien gick i tre säsonger, från 2013 till 2016. Under tiden hann Jamie bli erbjuden och tacka ja till den manliga huvudrollen i filmatiseringen av den kontroversiella och kritiserade bestsellern Fifty shades of Grey. Ett sadomasochistiskt relationsdrama där motspelerskan var Dakota Johnson. Filmen och de två uppföljarna blev hatade av kritikerna men stora publikframgångar. Tillsammans spelade de in mer än en miljard dollar, runt 10 miljarder svenska kronor. I dag säger Jamie:

– Jag funderade mycket på om jag skulle ta jobbet. Jag visste att oerhört många skulle hata filmen, innan de hade sett den. För alla hatade böckerna. Och det var ju givet att filmerna skulle ha samma innehåll som böckerna. Det var så det var. Jag visste redan innan hur recensionerna skulle bli.

Jamie och Dakota Johnson gjorde tre Fifty shades-filmer ihop. Jamie Dornan spelar karaktären Christan Grey.Jamie och Dakota Johnson gjorde tre Fifty shades-filmer ihop. Jamie Dornan spelar karaktären Christan Grey.Jamie och Dakota Johnson gjorde tre Fifty shades-filmer ihop. Jamie Dornan spelar karaktären Christan Grey.
Jamie och Dakota Johnson gjorde tre Fifty shades-filmer ihop. Jamie Dornan spelar karaktären Christan Grey. Foto: FOCUS FEATURES/MICHAEL DE LUCA PRODUC / www.album-online.com

Inte minst runt den första filmen var det stor medial uppmärksamhet. Själv såg jag den på filmfestivalen i Berlin 2015, där det var världspremiär. Den visades utom tävlan och det producerande filmbolaget hade i flera veckors tid trummat upp en medial hysteri som gjorde att det var kaosstämning innan vi fick gå in på biografen. Det arrangerades inte någon presskonferens, som brukligt är, med Jamie Dornan och Dakota Johnson dagen efter. Men de gick på röda mattan, skrev autografer och lät fansen ta selfies. ”Jamie, Jamie, Jamie” kan man höra på de klipp som finns att se på Youtube.

Det syns i klippen att huvudrollsinnehavaren känner sig lite obekväm, men också förundrad över detta genomslag innan någon ens har sett filmen. När recensionerna kom var det flera brittiska kritiker som, samtidigt som de sågade filmen, undrade varför Jamie Dornan på detta sätt satte en lovande karriär på spel.

Hur ser han på all uppståndelse i dag? Ångrar han att han tog rollen som Mr Grey? Svaret är ett tydligt nej.

– Det har inte skadat min karriär att vara med i en filmserie som spelat in så mycket pengar. Varenda skådespelare skulle säga samma sak. Det förändrade mitt och familjens liv ekonomiskt. Jag är mycket tacksam över detta och kommer alltid att vara det. Och fansen älskade den.

Det har inte skadat min karriär att vara med i en filmserie som spelat in så mycket pengar.

– Jag har haft tur, det jag har gjort har gjort intryck. Det är ett tufft jobb att vara skådespelare, det är på sitt sätt ett galet sätt att tjäna pengar. Men jag får varierade roller, jag får alltmer möjligheter att välja det som är bra. Jag får utmana mig själv, och får möjlighet att ändra människors uppfattning om mig. Jag ville få en möjlighet till variation som skådespelare, och det får jag.

I år har vi möjlighet att se detta på bio och i tv. Jamie har en av huvudrollerna i Kenneth Branaghs lätt självbiografiska (och mycket hyllade) film Belfast och på streamingkanalen HBO Max kan vi se honom i thrillerserien The tourist. Belfast utspelas i slutet av 1960-talet i hans gamla hemstad, men är till största delen inte inspelad där.

Just nu kan du se Jamie Dornan på bio i den hyllade filmen Belfast.Just nu kan du se Jamie Dornan på bio i den hyllade filmen Belfast.Just nu kan du se Jamie Dornan på bio i den hyllade filmen Belfast.
Just nu kan du se Jamie Dornan på bio i den hyllade filmen Belfast. Foto: ROB YOUNGSON / FOCUS FEATURES / © 2021 FOCUS FEATURES, LLC.

– Det var väldigt konstigt. Men det var när pandemin var som värst. Vi kunde inte ta över några gator i Belfast för att filma där, hotellen hade stängt så vi hade ingenstans att bo. Så vi fick bygga kulisser i England, men det kändes faktiskt som hemma, inte minst eftersom jag var omgiven av andra irländare. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ja3PPOnJQ2k

– Filmen utspelas ju under början av inbördeskriget, det som kallades ”the troubles”. Jag är född 1982, så det som hände var en del av mitt dagliga liv, fram till det att man slöt fred 1998. Eller en relativ fred, konflikten finns ju fortfarande där. Innan jag gjorde filmen läste jag på så mycket jag kunde, för att försöka förstå orsakerna till allt och varför det fortfarande håller på. I filmen ses konflikten ur en ung pojkes synvinkel, min son i filmen. Så här har det aldrig skildrats tidigare.

Nu under våren kan vi se honom i HBO Max-serien The tourist. Den spelades in i Australien, och vistelsen där kommer han alltid att minnas med sorg. För under inspelningen avled hans pappa i covid-19 hemma i Nordirland. Det fanns ingen möjlighet för Jamie att åka hem för att ta farväl.

Pappa hade stort inflytande på mitt liv och han var stolt över det jag gjorde. Han är djupt saknad, men vad kan jag göra annat än att fortsätta?

– Det var tufft. Hela familjen satt i karantän i Sydney, vi hade tre dagar kvar på den, när han dog. Vi kunde inte ens lämna rummet. Jag hade inte träffat honom på många månader. Pappa hade stort inflytande på mitt liv och han var stolt över det jag gjorde. Han är djupt saknad, men vad kan jag göra annat än att fortsätta?

The tourist liknar han lite grann vid Steven Spielbergs Duellen.

https://www.youtube.com/watch?v=oIjbxpFvAzs

– En kille blir trängd av vägen, han kraschar, tappar minnet och måste nu försöka ta reda på vem det är som försöker döda honom. Det är kul, helt olikt Belfast. Och den har ju mötts av oerhört mycket positiva reaktioner. Det är kul för mig.

Nu kombinerar Jamie Dornan familjelivet med hustrun Amelia (som är kompositör) och de tre döttrarna med att i sitt nystartade produktionsbolag utveckla projekt både för sig själv och för andra. Ett av dessa skriver han själv.

Jamie Dornan på premiär av filmen Belfast med frun Amelia.Jamie Dornan på premiär av filmen Belfast med frun Amelia.Jamie Dornan på premiär av filmen Belfast med frun Amelia.
Jamie Dornan på premiär av filmen Belfast med frun Amelia. Foto: Stephen Lock / i-Images / TT NYHETSBYRÅN

Och så är det ju detta med vem som ska ta över rollen som James Bond efter Daniel Craig (hur det nu ska gå till med tanke på hur No time to die slutar ...). De positiva reaktionerna på The tourist har gjort att Jamie Dornan nu är en av de hetaste favoriterna hos vadslagningsfirmorna i England. Kommentar?

– Det är galet, det är bara spekulationer. Det smickrande, men det är bara spekulation.

Fast när jag som min sista fråga undrar vad han ska göra härnäst, svarar han:

– Jag kan inte säga något i dag, men jag ska snart skriva på kontrakt för någonting stort.

Hmmmm …

LÄS OCKSÅ Skådespelaren Aliette Opheim: ”Det finns ingen jag är så intresserad av som mig själv” 

LÄS OCKSÅ Peter Jöback: ”Det är tufft att återbesöka de mörka platserna i mitt liv”