Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jessika Gedin är tillbaka med en ny säsong - den 33:e! - av Babel i SVT.Jessika Gedin är tillbaka med en ny säsong - den 33:e! - av Babel i SVT.Jessika Gedin är tillbaka med en ny säsong - den 33:e! - av Babel i SVT.
Jessika Gedin är tillbaka med en ny säsong - den 33:e! - av Babel i SVT. Foto: JOHAN PAULIN JPA / TT NYHETSBYRÅN

Jessika Gedin är tillbaka med Babel och här är filmerna, böckerna och serierna hon gillar just nu

Überproffset Jessika Gedin är bland annat programledare för litteraturprogrammet Babel i SVT och panelmedlem i Spanarna i P1. Babel är tillbaka i rutan igen - dags för den 33:e säsongen! Så vem kan vara bättre att fråga om tips på riktigt bra kulturupplevelser? 

Filmen alla borde se
It follows, en skräckis från 2014 som i all indie-enkelhet kombinerar grandiosa känslor med lågmält berättande. Skräck (och superhjältedrama) är dessutom som bäst när den får vara full av sorg.

Senast sedda film
– Jag såg om Mean girls häromdagen. En film jag anser att man bör se MINST en gång om året.

Hur ofta ser du om Mean girls?Hur ofta ser du om Mean girls?Hur ofta ser du om Mean girls?
Hur ofta ser du om Mean girls? Foto: PARAMOUNT PICTURES / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Boken alla borde läsa
– Det finns inga böcker som ALLA borde läsa. Det är lite som att välja en person alla borde vara ihop med. Böcker är ju personliga. Men, nu när jag trilskats klart vill jag ändå svara Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos. Trots att den har 240 år på nacken (eller kanske på grund av det) visar den att kärleken alltid varit lika stark, hemsk och krånglig.

Senast lästa bok
John le Carrés Spionen som kom in från kylan.

Bästa tv-serie
– Svårt att välja, men ett hett tips är The marvelous Mrs Maisel (Amazon Prime Video). Snabb, snygg och oemotståndligt rolig. Så här rapp dialog har man inte hört sen Gilmore girls. Vilket inte heller är så konstigt eftersom det är Amy Sherman-Palladino som skapat båda.

Rachel Brosnahan spelar huvudrollen i The marvelous Mrs Maisel.Rachel Brosnahan spelar huvudrollen i The marvelous Mrs Maisel.Rachel Brosnahan spelar huvudrollen i The marvelous Mrs Maisel.
Rachel Brosnahan spelar huvudrollen i The marvelous Mrs Maisel. Foto: EVERETT COLLECTION / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN

Senaste film som fick mig att skratta eller gråta
– Jag är (ö-)känd för att nästan alltid gråta till film. Jag passar liksom på. Så det kan vara lite vad som helst. Men en film som fick mig att tappa det helt och liksom yla av gråt var Framåt. Se den!

Roligast i världen
– Podden My dad wrote a porno. Man kan inte låta bli att skratta. I alla fall de första två säsongerna är hysteriska. Så pass att jag vill varna för att lyssna på offentlig plats. Man ser helt tokig ut när man brister ut i skrattparoxysmer på Ica/bilprovningen/promenaden.

Skådis jag gillar lite extra
Adrien Brody. Jag blir som en fjortis när jag ser honom. På nivån vill skriva kärleksbrev med pussmärken på.

Skådespelare Adrien Brody: ful är han inte...Skådespelare Adrien Brody: ful är han inte...Skådespelare Adrien Brody: ful är han inte...
Skådespelare Adrien Brody: ful är han inte... Foto: NINA PROMMER / EPA EPA

Favoritkaraktär i tv-serie
– Sheldon Cooper i Big bang theory.

Den form av medier jag konsumerar mest
– P1 och poddar.

Favoritartist
Prince.

Jessikas favoritartist är den geniale Prince (1958–2016)!Jessikas favoritartist är den geniale Prince (1958–2016)!Jessikas favoritartist är den geniale Prince (1958–2016)!
Jessikas favoritartist är den geniale Prince (1958–2016)! Foto: WARNER BROS/KOBAL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX

Låten som får upp mig på dansgolvet
Church av Samm Henshaw. Fast för tillfället, i brist på dansgolv, gäller kanske mer sittdansa och skriksjunga i bilen.

Låten jag sjunger i karaokebaren
Queens Bohemian rhapsody. Förlåt men sant.

Vill sjunga duett med  
Thom Yorke, sångaren i Radiohead.

Konstnär/fotograf jag gillar
– Konstnären Nathalie Djurberg.

Nathalie Djurberg och hennes samarbetspartner Hans Berg när de ställde ut på Moderna Museet i StockholmNathalie Djurberg och hennes samarbetspartner Hans Berg när de ställde ut på Moderna Museet i StockholmNathalie Djurberg och hennes samarbetspartner Hans Berg när de ställde ut på Moderna Museet i Stockholm
Nathalie Djurberg och hennes samarbetspartner Hans Berg när de ställde ut på Moderna Museet i Stockholm Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bästa radioprogram
– Svenskt: Spanarna förstås. Annars This American life. Journalistik som är nyfiken. Intresserad. På riktigt.

Bästa podd
– Det finns så många bra. Men om ni missat Mystery show så bör ni lyssna på den. Genial och gullig om små mysterier som till exempel hur lång Jake Gyllenhaal EGENTLIGEN är.

Senast sedda konsert
– Alltså jag har ju varit så privilegierad i detta konsertlösa tillstånd att jag fått sitta i Babel på första parkett och lyssna på briljant pop. Så sist var i säsongsfinalen av BabelDaniel Adams Ray spelade. Lyxigt va?

Bästa scenupplevelse
– Även här svårt att välja, men jag måste ändå säga Eddie Izzard. Honom ser jag så ofta jag kan. Jag har till och med ett par Eddie-Izzard-trosor. Så fan-girl är jag.

Ståup-esset och skådespelaren Eddie Izzard.Ståup-esset och skådespelaren Eddie Izzard.Ståup-esset och skådespelaren Eddie Izzard.
Ståup-esset och skådespelaren Eddie Izzard. Foto: TOM NICHOLSON/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Instakonto jag alltid kollar
– Min kompis har ett konto som heter @ritprat.funkar. Främst riktar det sig till människor som har anhöriga med autism, men teckningarna och livssituationerna kan vem som helst känna igen sig i. Jag kommer till exempel vilja tatuera in mammadraken en dag.

Om jag var kulturminister för en dag
– Då skulle jag införa obligatoriska och permanenta skolbibliotek med anställda bibliotekarier på varenda skola, stor som liten. Alla barn förtjänar en bra bibliotekarie.

En kulturupplevelse som påverkat mig på sista tiden
– Dokumentären Ikaros. Trots noll (NOLL!) intresse för sport, så satt jag som klistrad. Och har inte heller kunnat sluta prata om den/rekommendera den sen dess.

LÄS MER: 11 böcker du borde läsa om du älskar mode (ja, oemotståndligt snygga coffee table böcker!)