Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Weronika Bela

Khaddi Sagnia - längdhoppsstjärnan om formen, stilen och peppen på OS i Tokyo

På tio år har hon gått från att vara barn till superstjärna inom friidrotten. Ingen är nog så pepp på 2021 som längdhopps-stjärnan Khaddi Sagnia. Snart väntar OS för den 26-åriga bronsmedaljören och vi tog ett snack med henne om träning, inspiration och stil. 

Medan hela världen är rätt lättad över att få lämna 2020 bakom sig är det nog få som är lika pepp på 2021 som friidrottstjärnan Khaddi Sagnia. Hon har redan kammat hem ett brons från inomhus-EM i Polen i början av mars - hennes första medalj i ett seniormästerskap - men hon är taggad på mer. OS i Tokyo hägrar i juli, tillsammans med målet att hoppa över sju meter i längd (hennes personliga rekord är 6.92). Men mellan henne och den efterlängtade medaljen ligger fortfarande månader av tuff träning.

Khaddi Sgnia

Ålder: Fyller 27 år den 20 april 

Bor: Göteborg och tävlar för Ullevi FK (född i Helsingborg) 

Gör: Längdhoppare 

Aktuell: Bronsmedaljör i längdhopp under inomhus-EM i Polen i mars. 

Hur ser en typisk dag ut för dig?
- Jag tränar två pass per dag, och kör igång 9.30. Efter lunchen har vi några timmars vila och sedan tränar vi igen fram till 19, då vi får massage.

Vad orkar du göra på kvällarna sedan?
- Ingenting, haha! Jag lagar mat och sedan försöker jag att få till en timme av ren avslappning – läsa en bok eller kolla på en serie, men oftast är jag för trött för det.

Har idrotten också alltid funnits där?
- Ja, flera av mina syskon höll på med basket, dans och fotboll, och jag har alltid varit intresserad och testat alla möjliga sporter. En gång såg jag en annons i tidningen om taekwondo och åkte dit utan att tveka.

Om du tittar tillbaka, vem var du för tio år sedan och vad har hänt längs vägen?
- Jag har blivit mycket mer seriös – som person och i min träning. Även om jag ändå har kvar den där lekfullheten som jag alltid haft. Men jag tar mer ansvar, är mer villig att lära mig … och jag blir mer och mer nyfiken på nya sätt att tänka och träna.

Varifrån kommer din inspiration?
- Min morsa. Hon har en kämpaglöd som jag aldrig har sett hos någon annan, och jag tror att det är därifrån mitt driv kommer också. Hon uppfostrade åtta barn på egen hand, och trots motgångar fortsatte hon bara framåt och gjorde något bra av situationen. Hon har funnits där som förebild genom hela mitt liv.

Vad har varit den största utmaningen för dig under pandemin?
- Som idrottare måste man nästan leva som riskgrupperna. Skulle jag bli sjuk och vara borta från träningen i två veckor är det nästan som att börja om från början sedan. Så jag är väldigt försiktig och eftersom jag bor ensam blir det lite tomt, jag gillar att ha människor omkring mig. Min syster har nyss fått en bebis också, och prio ett är att få träffa mitt syskonbarn – så för att få göra det undviker jag ännu mer att ses med kompisar.

Du har över 200 000 följare på Instagram, vad betyder de för dig?
- Väldigt mycket – jag är så glad att jag har dem och för det stöd de ger mig! Det är ett roligt forum och ett härligt sätt att kommunicera, ställa frågor och lära av andra. Jag känner verkligen att jag kommit nära mina följare.

Vilka följer du själv på Insta?
- Det är många träningskompisar och andra idrottare, som Sarah Sjöström.  Det är jättespännande att se hur simmarna lägger upp sin träning. Och flera matkonton, som @foodfettish och @foodinsider.”

Hur ser din stil ut, utanför arenan?
- Jag gillar en elegant sexig stil. Jag trivs bäst i kjol eller klänning – i en snygg klänning känner jag mig helt fri, som att jag äger vägen jag går på. Den får gärna vara tajt, men inte så urringad. Och så vill jag att den ska vara en färgklick, gult och mörkt grönt är mina favoriter.

Vem inspireras du av stilmässigt?
- Beyoncé, hon har verkligen den där eleganta sexigheten som jag gillar.

Hittar du någon tid för beauty och hudvård?
- Ja, och jag har blivit mer och mer intresserad av hudvård de senaste åren, eftersom jag fått väldigt torr hud. Det blir ju inte bättre av att jag duschar flera gånger per dag heller, så jag har börjat läsa på och testa mig fram bland produkter. Nyligen upptäckte jag Weledas Skin Food och köpte den för både kropp och ansikte. Nu känner jag mig så moist – huden är som en mjuk kaka som jag bara vill bita i.

Har du några makeup-favoriter?
- Jag använder många produkter från Mac, bland annat en heltäckande foundation – men jag duttar bara på den för att jämna ut hyn. Sedan kör jag också deras concealer, highlighter, mascara och setting spray. Nu när man är hemma mycket har man tid att testa lite nytt och kolla tutorials på Youtube, Det tycker jag är kul.

Vad ser du mest fram emot under 2021?
- OS! I och med att det blev uppskjutet förra året blir det nu tre stora friidrotts-mästerskap samma år: Inomhus-VM, EM och OS. Men för mig är det OS som är prio ett, jag har sett fram emot det länge.”

Och då kommer ju frågan som alla undrar över – hur känns formen inför OS?
- Bra! Jag känner mig stark i kroppen och har tagit stora steg framåt både på träning och tävling. Det jag drömmer om nu är att nå nästa nivå i idrotten – mästarnivån. Den där sjumeterslinjen har hägrat länge och nu tror jag att jag snart är där.” 

Vem är du om tio år?
- Förhoppningsvis är jag en mamma med egen business. Att starta eget och och jobba vidare med sport på ett annat sätt är en dröm jag har. Kanske blir det kläder, kanske redskap, kanske något helt annat.

Den 23 juli inleds OS i Tokyo och då är svenska längdhoppshoppet Khaddi Sagnia på plats!Den 23 juli inleds OS i Tokyo och då är svenska längdhoppshoppet Khaddi Sagnia på plats!Den 23 juli inleds OS i Tokyo och då är svenska längdhoppshoppet Khaddi Sagnia på plats!
Den 23 juli inleds OS i Tokyo och då är svenska längdhoppshoppet Khaddi Sagnia på plats! Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: The Mamas stjärnan Dinah Yonas om sin stil: ”Jag framhäver gärna mina långa ben”.