Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Åse Falkman Fredrikson har skrivit flera kokböcker med fokus på lågkolhydratkost. På Instagram och bloggen heter hon 56kilo.Åse Falkman Fredrikson har skrivit flera kokböcker med fokus på lågkolhydratkost. På Instagram och bloggen heter hon 56kilo.Åse Falkman Fredrikson har skrivit flera kokböcker med fokus på lågkolhydratkost. På Instagram och bloggen heter hon 56kilo.
Åse Falkman Fredrikson har skrivit flera kokböcker med fokus på lågkolhydratkost. På Instagram och bloggen heter hon 56kilo.

LCHF-profilen Åse Falkman Fredrikson: ”Periodisk fasta har gjort mig mindre hungrig”

Åse Falkman Fredrikson är kokboksförfattare med fokus på LCHF och lågkolhydratkost, som också älskar att sätta guldkant på livet. I dag är hon också känd som influencer och inspirerar dagligen om mat, inredning, mode, skönhet och resor i sina olika kanaler. För Damernas Värld berättar hon om sina tankar om kost, hälsa och välmående.

Att bry sig om hälsa
– Hälsa har varit viktigt för mig sedan barnsben, jag har alltid intresserat mig för kropp och knopp, älskat skönhet i form av hudvård och hårvård och alltid velat trivas i min egen kropp. Jag har alltid velat ha träningsrutiner som passar mig och alltid tagit hand om mitt mående i övrigt.

Åse Falkman Fredrikson

Gör Författare till åtta kokböcker, receptkreatör, influencer.

Ålder 48 år.

Bor Helsingborg.

Familj Man, fem barn mellan 13 och 24 år, samt en hund och en katt.

Aktuell Med kokboken Mina favoriter, bloggen 56kilo.se med tillhörande nyhetsbrev samt på Instagram där hon heter @56kilo.

 

Om vikten
– Mitt mående har hela tiden hängt ihop med vikten. Jag blev överviktig för många år sen för att jag tankade kroppen med fel saker och för att jag inte förstod hur det påverkade min hjärna. Jag överåt och tänkte ständigt på mat. Jag kämpade för att må så bra jag kunde, även då och det var därför jag kämpade för att hitta en bra relation till mat.

Åse om lågkolhydratkost och periodisk fasta

Hur hon äter i dag
– Jag äter allt, men inte alltid. Det låter klyschigt men så är det. Däremot äter jag mest av det som inte ger tråkiga konsekvenser och resten är guldkanten som jag äter mer sällan och i mindre mängd. Jag äter lågkolhydratkost med fokus på bra protein, grönsaker och gärna så naturlig och oprocessad mat som möjligt. Men jag njuter även av snacks, godis och en god burgare ibland.

Jag njuter av snacks, godis och en god burgare ibland.

Om lågkolhydratkost
– Med en kost som baseras på protein och stärkelselåga grönsaker håller jag mig mätt länge, och suget efter socker och snabba kolhydrater som bröd, pasta och annan belöningsmat försvinner för mig. På det viset blir det enklare för mig att hålla mig till en vikt som jag mår bra av och jag har jämn energi över dagen.

Åse blev först känd via sin blogg 56kilo.se.Åse blev först känd via sin blogg 56kilo.se.Åse blev först känd via sin blogg 56kilo.se.
Åse blev först känd via sin blogg 56kilo.se.

Periodisk fasta
– Jag har provat många upplägg men det som passar mig är att jag helt enkelt äter dagens första mål så sent som möjligt. Kroppen säger till själv när det är dags att äta. Det kan innebära att jag äter mitt första mål vid klockan 11 eller klockan 15. Ju oftare och ju tidigare jag äter desto mer hungrig blir jag under dagen. Detta beror på att våra hungers- och mättnadshormoner, ghrelin och leptin, påverkas gynnsamt av periodisk fasta.

Motion & träning
– Jag tränar styrketräning minst en gång i veckan under sämre träningsperioder och varannan dag under bättre. Jag försöker börja dagen med en promenad på ungefär 5–7 km.

Åse om inspiration och vägar till välmående 

Att pigga upp sig själv
– Om jag är nere beror det oftast på att jag inte har tagit hand om mig själv tillräckligt. Jag har alltså ätit lite sämre, rört på mig för lite, umgåtts för lite med människor som jag tycker om, eller så har det varit för stökigt och rörigt kring mig. Så då tar jag bara ett nytt avstamp och förändrar det som behöver förändras. Om det är dagsformen som är dålig hoppar jag in i duschen, lägger en makeup och tar mig ut i friska luften.

Åse Falkman Fredrikson började sin matresa för att få ordning på sin egen vikt, och blev matinspiratör och kokboksförfattare på kuppen.Åse Falkman Fredrikson började sin matresa för att få ordning på sin egen vikt, och blev matinspiratör och kokboksförfattare på kuppen.Åse Falkman Fredrikson började sin matresa för att få ordning på sin egen vikt, och blev matinspiratör och kokboksförfattare på kuppen.
Åse Falkman Fredrikson började sin matresa för att få ordning på sin egen vikt, och blev matinspiratör och kokboksförfattare på kuppen. Foto: HASSELBLAD H6D

Välmående
– Välmående för mig är att ta hand om mig själv i hela livshjulet. Att må bra i kroppen inifrån och ut, med bra kost och vårdat yttre, inte känna oro eller stress, att vårda mina relationer och trivas i mitt hem.

När själen behöver något extra
– När jag behöver något extra bokar jag in en dejt med mina väninnor. Eller så tar jag en lång promenad med en bra ljudbok i öronen. Eller så är det lugn och ro jag behöver, då kryper jag ned i soffan med en filt och en bra serie.

Inspiration
– Jag inspireras av att få dela med mig av det som gör mig glad! God hälsosam mat, inredning, mode och att kunna uppleva livet. Jag älskar att fotografera och dokumentera.

Åse har gjort många kokböcker, hennes senaste heter ”Mina favoriter: enkla recept för vardag och fest”Åse har gjort många kokböcker, hennes senaste heter ”Mina favoriter: enkla recept för vardag och fest”Åse har gjort många kokböcker, hennes senaste heter ”Mina favoriter: enkla recept för vardag och fest”
Åse har gjort många kokböcker, hennes senaste heter ”Mina favoriter: enkla recept för vardag och fest”

Kokboken Mina favoriter av Åse Falkman Fredriksson. Mer info och köp här (länk till Adlibris)

Ett liv nära havet
– Jag är ingen skogsmänniska direkt utan är mer för havet, men det är kanske för att jag låg på stranden (i vagn så klart) redan dagen efter att jag föddes – min mamma är en riktig sol- och havsdyrkare. Mina bästa minnen är från när jag var liten och vi om somrarna åkte ner tidigt till stranden här i Helsingborg. Strax efter klockan 07 på morgonen låg jag och storasyster Pia och huttrade under en badhandduk och åt frukost till måsarnas skri, först och ensamma på hela stranden.

Åse om hur hon håller sig frisk och pigg på vintern

Vinterbad
– Jag gjorde mott första vinterbad förra vintern och kommer absolut att fortsätta kallbada. Det gav en sådan kick och härlig endorfindusch. Lyckorus! Min kära grannfru Anna är en vinterbadare så jag kommer att fortsätta haka på henne. 

Förkylningstips
– Om jag känner att en förkylning är på gång blir det lite extra C-vitaminboost i form av en morgondryck av färsk citron, äppelcidervinäger och ingefära. Det motar Olle i grind!

Kosttillskott
– Ja, jag äter kosttillskott. Det jag tar dagligen är kollagen, Omega-3 och D-vitamin. 

Kvinnliga hormoner
– Att hålla insulinet lågt är fördelaktigt, men även att hålla stresshormonet kortisol lågt genom att prioritera sömn, återhämtning och aktiv vila. Det smartaste hälsohacket jämte kosten är faktiskt träning. Träningen tar mekaniskt ner kortisolet, ser till att kroppen utsöndrar endorfiner. Vi blir gladare, lugnare, sover bättre och kroppens hormoner balanseras – även hunger- och mättnadshormoner. Bara att ta sig ut på en promenad gör mycket.

Det smartaste hälsohacket jämte kosten är faktiskt träning.

Det bästa för hälsan  
– Att prioritera sig själv är det bästa man kan göra för sin hälsa. Många kvinnor är dåliga på det, de sätter sig allra sist. Börja med små saker som får dig att må bra, försök att eliminera det som skapar oro och försök sätta fingret på vad som får dig ur balans. Att sakta men säkert ändra vågskålen av det som gör dig gott och det som dränerar kan göra mycket för hälsan.

Avslappning
– Jag är väldigt jämn i min energi men jag tar gärna en paus under dagen och tittar på något avsnitt av en bra serie eller så pysslar jag om mina växter, myser med vår cavalier king charles-kille på elva år, eller tar ett glas vin med en god vän.

I Åses träningsväska 

Träningstopp från Calvin Klein

Träningstopp från Calvin Klein.Träningstopp från Calvin Klein.Träningstopp från Calvin Klein.
Träningstopp från Calvin Klein.

Träningstopp från Calvin Klein. Mer info och köp här (länk till Boozt).

Träningstights från Casall

Träningstights från Casall.Träningstights från Casall.Träningstights från Casall.
Träningstights från Casall.

 

Träningstights från Casall. Mer info och köp här (länk till Boozt).

Träningsskor från Reebok

Löparskor från Reebok i modell Floatride Energy Grow.Löparskor från Reebok i modell Floatride Energy Grow.Löparskor från Reebok i modell Floatride Energy Grow.
Löparskor från Reebok i modell Floatride Energy Grow.

Träningsskor från Reebok. Mer info och köp här (länk till Ellos).

 

Kettlebell från Casall

4-kilos kettlebell från Casall4-kilos kettlebell från Casall4-kilos kettlebell från Casall
4-kilos kettlebell från Casall

Kettlebell från Casall. Mer info och köp här (länk till Casall).

Kroppsolja från Clarins

Contour body treatment oil från ClarinsContour body treatment oil från ClarinsContour body treatment oil från Clarins
Contour body treatment oil från Clarins

Kroppsolja från Clarins. Mer info och köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: DV:s träningsexpert Ida B Olsson om träningen som ger dubbel effekt

LÄS MER: Hemmaspa - vi guidar till produkterna som skapar rofylldhet och lugn